Vettel, Vettel, Vettel, Vettel
Tyskeren blev verdensmester igen - for 4. gang i træk.

Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


Red Bull kørere i front igen ©Red Bull Racing

Abu Dhabis GP: Yas Marina Circuit
2013 FORMULA 1 ETIHAD AIRWAYS ABU DHABI GRAND PRIX


Vettel overlegen i Abu Dhabi

Han havde ikke behøvet ham Vettel. Han kunne faktisk bare være smuttet på ferie, enten fysisk, eller mentalt. Men sådan fungerer han ikke - han vil vinde, så det gjorde han. Meget andet er der egentlig ikke at fortælle om løbet på Yas Marina. Det skulle da lige være at han sluttede som han sluttede for en uge siden...

Eller næsten. I Indien lavede han donuts på langsiden og parkerede derefter bilen. Dennegang fortsatte han efter sine donuts. Respekt for en mand der vil fejre sin sejr. Og repsekt for en mand der vil provokere en lille smule. Sidste gang fik han en straf for ikke at fortsætte direkte og uden forsinkelse til parc-fermé. Men hvad så nu, hvor han ikke efterlod sin bil midt på banen - vil de så også være efter ham. Det er ikke umuligt, at FIA vil bruge denne lejlighed til at gøre sig selv yderligere til grin.
Webber havde pole, men nogen god starter er han altså bare ikke, og han mistede to placeringer på de første få hundrede meter. Både Vettel og Rosberg smuttede fra ham - og der var så sådan set afgørelsen på løbet. Webber kom dog senere tilbage på 2. pladsen, og det ikke med et pitstop, men med en regulær overhaling. Så meget så godt.


Solen går ned for Red Bull kører Webber. © Red Bull Racing

Kimi Raikkonen fik et noget kort løb, da manden der blev diskvalificeret fra tidstagningen i går, startede bagerst og blev ramt uheldigt af en Caterham på vej ind i første sving. Derefter trak han ind til siden og forlod sin Lotus. Der har dog været en art forsoning mellem finne og team og de er enige om at fortsætte samarbejdet sæsonen ud.

Grosjean blev nr. 4 efter et fornuftigt løb der bragte ham til på Rosberg mod slutningen, men ikke tæt nok til at sætte et angreb ind. Men igen en solid præstation af franskmanden, der også blev hjulpet en smule af Hülkenberg, der fik en straf for en "unsafe release" i pitten, hvor han var ved at tørne sammen med Perez. Efter at have startet løbet godt fadede tyskeren helt og aldeles efter den straf.

På en kontroversiel 5. plads kom Fernando Alonso. Det meste af løbet havde han kørt mere eller mindre umotiveret rundt, eller sådan virkede det, bag Felipe Massa, men et sent pitstop og bløde dæk med kun en slat benzin tilbage i bilen, gav ham fart og et par hurtige overhalinger sendte ham frem i feltet. Problemet var dog udkørslen fra pitten, hvor han passerede en Toro Rosso uden for banen. En situation man ville tage stilling efter løbet - så 5. pladsen er ikke helt sikker.


En del kørere i 'gruset' helt uden konsekvens... arhhh...? © Red Bull Racing

Paul di Resta snuppede 6. pladsen og fortsætter dermed hvor han slap for en uge siden. Han valgte, eller teamet gjorde, at kun stoppe en gang og det virkede for ham, selvom han måtte afgive nogle pladser undervejs.

På 7. pladsen kom Lewis Hamilton, der faktisk hentede di Resta, men ikke havde mere at skyde med, så han måtte lade sig nøjes med. Hamiltons sæson har været noget op og ned - og på det seneste er han blevet pænt overskygget af Rosberg, der måske nok er lidt mere kedelig og ikke helt så hurtig, men tilgengæld lidt mere driftsikker.

Felipe Massa tilbragte det meste af løbet der hvor han gerne vil være - foran Alonso. Men da det kom til stykket, kunne han ikke køre den hjem. Det er meget symptomatisk at Alonso kom ud fra sit pitstop cirka lige foran Massa - og de endte med to pladser mellem sig.

Efter Massa kom Perez, mexicaneren hentede dermed igen point og lå sådan set nogle pladser foran holdkammeraten Button. Forskellen er bare at Button i starten af løbet flirtede lidt for kraftigt med de to Ferrari racere og fik en skade på sin frontvinge, der både kostede tid på banen og tid på værkstedet. Så Perez' præstation er alligevel ikke så stor i forhold til Button - det er muligt at han stadig var bedre, men det er på marignaler.


Dårlige og ustabile resultater i 2. halvdel af sæsonen koster Ferrari 2. pladsen blandt konstruktørerne© Ferrari Media

Det sidste point gik til Sutil der ligesom di Resta nøjedes med et stop. Også for ham virkede det efter omstændighederne fornuftigt - begge biler fik point og dermed holder de afstanden til Sauber, der ellers var begyndt at bide dem i haserne.

Løbet var ellers generelt uden den store spænding og uden den store underholdningsværdi - på alle måder en forglemmelig søndag eftermiddag! Hvis altså ikke lige for Vettels misbrug af dæk...

Resultatet af Abu Dhabis Grand Prix

1 Sebastian Vettel............................... Red Bull Racing-Renault
2 Mark Webber.................................... Red Bull Racing-Renault
3 Nico Rosberg................................... Mercedes
4 Romain Grosjean................................ Lotus-Renault
5 Fernando Alonso................................ Ferrari
6 Paul di Resta.................................. Force India Mercedes
7 Lewis Hamilton................................. Mercedes

8 Felipe Massa................................... Ferrari
9 Sergio Perez................................... McLaren-Mercedes
10 Adrian Sutil.................................. Force India Mercedes

 

USA's Grand Prix: Austin
2013 FORMULA 1 UNITED STATES GRAND PRIX


Udramatisk sejr til den tyske verdensmester

At Vettel skulle vinde dagens løb i Austin var ikke overraskende. Den uovervindelige tysker startede fra pole, smuttede afsted da starten gik og førte, pitstoppet undtaget, hele løbet. Ingen ben i det. Tværtimod er det ganske tydeligt at resten af feltet mere eller minde bare har resigneret.

Eller næsten alle har resigneret. En der ikke har resigneret er Romain Grosjean, der var tilbage på podiet efter sin 4. plads i Abu Dhabi. Men hvor han tidligere hentede tre 3. pladser i træk, tog han dennegang et skridt op ad og endte på en 2. plads. Hans løb var veldisponeret og velkørt. Undervejs havde han en løbene duel med Mark Webber. Det kom aldrig til direkte konfrontationer mellem dem, men afstanden lå og svingede mellem stor og meget lille.
Til sidst havde Mark Webber dog ikke mere i dækkene og han måtte lade Grosjean køre. Australieren lavede igen i dag en ikke specielt god start, men retfærdigvis var det noget var gældende for de fleste med et lige startnummer - der var en ganske stor forskel på biddet i banen alt efter om man holdt i højre eller venstre side, da starten gik.

Om Hamilton egentlig har resigneret er svært at sige - han er den type der altid kan begejstres, uanset hvor dårlig helheden er. I dag blev til en 4. plads, efterr nogle magre løb, der åbenbart har skyldtes revner i bilens chassis. Hans pludselige genopstanden gør forklaringen sandsynlig - men generelt var der bare ikke nok i Mercedes raceren til at han kunne blive andet end en stor birolle i dagens løb.

Efter ham kom Alonso som helt sikkert har resigneret. Når muligheden byder sig, og det gjorde den et par gange i dag, bider han stadig til. Det er også derfor han alligevel endte på en 5. plads. Undervejs måtte han blandt andet kæmpe med en hård kørende Nick Hülkenberg, der helt sikkert ikke har resigneret. For ham er der stadig masser at køre for, fremtiden ikke mindst.

Han sluttede på 6. pladsen, få sekunder efter Alonso, men dybest set kan han være mere tilfreds. At blive nr. 6 i en Sauber er egentlig bedre end at blive nr. 5 i en Ferrari!


Force India fører resten af feltet bagved... I ved nok © Sahara Force India

Sergio Perez har heller ikke resigneret. Hvor han sidste år blev underlig ukoncentreret efter at han fået en kontrakt med McLaren, så virkede han skarp i dag, ved udsigten til en fremtid som arbejdssøgende. Hvis han prøvede at overbevise nogen om sit potentiale, gjorde han det faktisk meget godt.

På 8. pladsen kom Valtteri Bottas i Williams, der dermed fik karrierens første point. Og det efter en god eftermiddag med fornuftig kørsel. Det var også Williams bedste placering i år, og det var da egentlig på tide at den kom!

Nico Rosberg kørte et relativt anonymt løb og endte på en 9. plads - et ret ligegyldigt resultat for både ham og teamet. Ambitionerne og evnerne er til mere, men den der Mercedes er aldrig helt til at stole på.


Stabil og godkendt indsats af Kimi standin: Heikki Kovalainen © Lotus F1

Det sidste point blev hårdt tilkæmpet sig af Jenson Button, der mod slutningen af løbet fjernede Ricciardo fra placeringen, efter en solid overhalingsmanøvre gennem det første sving. Sej kørsel af en gammel mester, for at få et enkelt point. Han har ikke resigneret, selvom guderne skal vide at han nok ville møde forståelse hvis han havde.

Den tilbagevendte Kovalainen fik ikke noget godt løb, undervejs havde han både det ene og det andet problem, og måtte også have en ny næse. Han endte på en skuffende 15. plads, bagved blandt andre Felipe Massa, der heller ikke havde noget godt løb. Paul di Resta der også kæmper for en fremtid i Formel 1 endte på en ligeså skuffende 16. plads og ligner mere og mere en der er på vej ud. Hans holdkammerat Sutil havde det dog værre i dag, da han endte i hegnet på 1. omgang, efter et lille intermezzo med Maldonado. Det gav en SC periode, som ikke havde nogen indflydelse på underholdningsværdien af løbet.


Endelig lidt krummer til Williams of 2014 kører Bottas © Williams F1

Banen i Austin er en dejlig bane - det er muligt at overhale. Men når alle andre har givet, VM er afgjort og Vettel bare ER overlegen, hjælper gode baner ikke engang.

Resultatet af USA's Grand Prix

1 Sebastian Vettel............................... Red Bull Racing-Renault
2 Romain Grosjean................................ Lotus-Renault
3 Mark Webber.................................... Red Bull Racing-Renault
4 Lewis Hamilton................................. Mercedes
5 Fernando Alonso................................ Ferrari
6 Nico Hulkenberg................................ Sauber Ferrari
7 Sergio Perez................................... McLaren-Mercedes
8 Valtteri Bottas................................ Williams-Renault

9 Nico Rosberg................................... Mercedes

10 Jenson Button................................. McLaren-MercedesDet næste 'klassebillede' vil have et dansk islæt!
© Ferrari media

Brasiliens GP: Interlagos
FORMULA 1 GRANDE PREMIO DO BRASIL 2013


- og Vettel vandt igen...

Mange ting sluttede i dag. Sæsonen 2013 sluttede, savnet vil den ikke blive. Webbers karriere sluttede i dag - i al fald den del der handlede om Formel 1 - han vil blive savnet. Massas tid ved Ferrari sluttede, det vil han sikkert savne. Men vigtigst af alt - den nuværende formel sluttede. Næste år står den på nye biler, nye regler, nye tider.


Red Bull podie igen igen igen...© Red Bull Racing

Vettel fik sin rekord i dag, med den niende sejr i træk. Mere er der vel ikke rigtigt at sige om hans løb i dag. Nå jo - han førte faktisk ikke hele vejen. For han startede faktisk ikke særlig godt i dag. Rosberg smuttede forbi og førte en hel omgang, inden Vettel smækkede tyren i overhalingsbanen og problemfrit drønede forbi Mercedesen på langsiden. En fin udstilling af hvordan Formel 1 er i øjeblikket. Red Bull er bare så meget bedre end de andre. Under normale omstændigheder skifter førstepladsen ikke så nemt, så tidligt i et løb.
At Vettel vandt i dag er kun rimeligt. Hvis der er en kører der har defineret året, specielt efteråret, er det ham. En sejr til en anden kører ville have været en behagelig afveksling, men egentlig virket underligt.


Resten af feltet bag Vettel igennem Senna S © Ferrari media

Højdepunktet i løbet i dag, udover den sædvanlige tvivl om hvorvidt vejret holder tørt i Sao Paulo, var da Bottas og Hamilton kom for tæt på hinanden. Bumpet mellem bilerne så ikke voldsomt ud, men begge fik ødelagt et bagdæk. Selve situationen var i sig selv dramatisk nok, men tv-billederne kom først på da Bottas' Williams på tre hjul kurrede på tværs af banen, for øjeblikket efter at skifte til Hamilton, der også mistede et dæk og måtte halte tilbage til pitten. Tidspunktet var velvalgt - på det tidspunkt cirkulerede mange på slidte dæk mens de ventede på om der kom vand fra oven. Da det umiddelbart så ud som om to dæk var blevet slidt for meget, skyndte de sig alle i pit, og først senere kom billederne fra sammenstødet, der gav den egentlige forklaring.


Åhhh nej, Vettel er allerede i front... © Red Bull Racing

Red Bull fejlede ved pitstoppet. De havde slæbt de forkerte dæk ud til Vettel - eller også var det Webbers dæk der lå der. Så Vettel måtte holde stille, mens de hentede gummi til ham i garagen. For at gøre det hele lidt værre, så holdt Webber bag ham og ville sikkert have presset hornet i bund, hvis han havde haft et. Og alligevel endte løbet med at Vettel vandt - foran Webber. Situationen siger det hele - tingene kikser, men de vinder alligevel.

En som man kunne have håbet på, kunne gøre noget ved Red Bull var Lotus' Grosjean, men han fik ikke mange omgange i dag, inden motoren blev gammel nok til at ryge - hvilket den så gjorde i stor stil. Et sjældent syn, måske i virkeligheden for sjældent. Men exit Grosjean og da Kovalainen ikke havde nogen god dag, blev det ikke til point til det pressede Lotus team.

I stedet så vi en tilfreds Alonso komme en tur på podiet, hans bedste resultat længe. Undervejs måtte han slås med Mercedes racerne, men det klarede han uden de store problemer. Efter ham fulgte Jenson Button der med en 4. plads hev sæsonens bedste resultat hjem til McLaren og vel samtidig reddede sæsonen så meget at det ikke er den værste nogensinde, blot den værste siden 1980. Specielt fordi også Perez hentede point, en 6. plads i sit sidste løb for det engelske team.


Sidste sejr i 2013 for mesterlige Vettel © Red Bull Racing

Mellem de to McLaren racere kom en Mercedes med Nico Rosberg. På en dag hvor Hamilton var klart den hurtigtste af de to var det egentlig meget godt klaret. Hamiltons problem var sammenstødet med Bottas og den drive-through straf han fik bagefter. Alligevel endte han på en 9. plads.

Massa sluttede sin Ferrari karriere med en 7. plads på hjemmebane. Også han blev straffet undervejs - han havde alle fire hjul over pitindkørslen. Og det må man ikke. I mine øjne så det ud til at Vettel måske iøvrigt gjorde det samme på sidste omgang - men bevares, det kan være svært at bedømme.


Alt hvad der kan krybe og gå hylder Mark Webber. © Red Bull Racing

På 8. pladsen kom Nico Hülkenberg og satte et fint punktum for hvad der har været en rigtig god sæson for tyskeren. Det sidste point gik til Webbers afløser, Ricciardo, der i fremtiden er manden der skal gøre det australske flag ære i Formel 1.

Sæsonen er slut, og Webber fik sat så godt et punktum for karrieren som man kunne have håbet på - og står sikkert til en bøde, fordi han smed hjelmen og balaclavaen på vej rundt efter målstregen. Gerhard Berger gjorde noget tilsvarende for 24 år siden, da han havde vundet i Portugal efter en katastofesæson hos Ferrari. Dengang fik han en stor bøde og en kraftig påtale. Det eneste ærgelige, hvis Webber får det samme, er at man næppe får lov at høre hans spontane kommentar. Vi siger farvel til en kriger! På podiet blev han behørigt fejret af de to andre. Under legen gled han i champagnen og demonstrerede at det nok er bedre at drikke det...


Farvel til Mark Webber i F1 - goddag til Porsche WEC køreren © Red Bull Racing

Resultatet af Brasiliens GP

1 Sebastian Vettel............................... Red Bull Racing-Renault
2 Mark Webber.................................... Red Bull Racing-Renault
3 Fernando Alonso................................ Ferrari
4 Jenson Button.................................. McLaren-Mercedes
5 Nico Rosberg................................... Mercedes

6 Sergio Perez................................... McLaren-Mercedes
7 Felipe Massa................................... Ferrari

8 Nico Hulkenberg................................ Sauber Ferrari

9 Lewis Hamilton................................. Mercedes
10 Daniel Ricciardo.............................. STR-Ferrari


Slutstillingen i VM 2013 for kørere

1 Sebastian Vettel............ Red Bull Racing-Renault...397
2 Fernando Alonso............. Ferrari...................242
3 Mark Webber................. Red Bull Racing-Renault...199
4 Lewis Hamilton.............. Mercedes..................189
5
Kimi Räikkönen.............. Lotus-Renault.............183
6 Nico Rosberg................ Mercedes..................171
7 Romain Grosjean............. Lotus-Renault.............132
8 Felipe Massa................ Ferrari...................112
9 Jenson Button............... McLaren-Mercedes..........73
10 Nico Hulkenberg............ Sauber-Ferrari............51
11 Sergio Perez............... McLaren-Mercedes..........49
12
Paul di Resta.............. Force India-Mercedes......48
11 Adrian Sutil............... Force India-Mercedes......29
14 Daniel Ricciardo........... STR-Ferrari...............20
15 Jean-Eric Vergne........... STR-Ferrari...............13
17 Esteban Gutierrez.......... Sauber-Ferrari........... 6
18 Valtteri Bottas............ Williams-Renault......... 4
16 Pastor Maldonado........... Williams-Renault..........1
19 Jules Bianchi.............. Marussia-Cosworth.........0
20 Charles Pic................ Caterham-Renault..........0
21 Heikki Kovalainen.......... Lotus-Renault.............0
21 Giedo van der Garde........ Caterham-Renault..........0

22 Max Chilton................ Marussia-Cosworth.........0

Slutstillingen i VM 2013 for teams

1 Red Bull Racing-Renault.......................... 596
2 Mercedes......................................... 360
3 Ferrari.......................................... 354
4 Lotus-Renault.................................... 315
5 McLaren-Mercedes................................. 122
6
Force India-Mercedes............................. 77
8 Sauber-Ferrari................................... 57
7 STR-Ferrari...................................... 33
9 Williams-Renault................................. 5
10 Marussia-Cosworth .............................. 0
11 Caterham-Renault................................ 0