Vettels magtdemo
Vettel og Red Bull dominans

Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


Denne gang var de to Lotus'er bedste non-Vettel...© Red Bull Racing

Koreas Grand Prix: Yeongam
2013 FORMULA 1 KOREAN GRAND PRIX

Sikker sejr til Vettel

Da lysene blev slukket i Korea, kørte Vettel afsted. Og fra da af var det sådan set kun ved de to SC perioder, at han havde selskab. Ellers havde tyskeren en ganske ensom eftermiddag. Med sejren har han reelt sikret sig VM. Han kan udgå i tre løb, Alonso kan vinde dem alle tre, og Vettel vil stadig være i front i VM. Og selv hvis Vettel skulle udgå, virker Alonso ikke som en oplagt vinder.

Der var ikke så meget andre kunne gøre i dag. Vettels bil er bare bedre, og Vettel kan i den grad udnytte bilen. Og så er der egentlig ikke mere at sige om vinderen af løbet. Han kom, han kørte, han sejrede. Hans forspring er nu på 77 point til Alonso og lige over 100 til Raikkonen. Med fem løb tilbage giver det yderst begrænsede muligheder for andre til at indhente forspringet. Specielt når man tager dagsformen i betragtning. Hvis det var Vettel der skulle hente 77 point på fem løb ville det virke mere sandsynligt.
Men hvis man ser bort fra den manglende kamp om førstepladsen, var der en del opløftende momenter i dagens løb i Korea. Der var for eksempel Kimi Raikkonen der kørte sig fra en middelmådig startplacering til en 2. plads. Finnen virker ikke altid helt skarp i tidskørsler, men når vi kommer til løbene virker han faktisk til at kunne køre lige op med Vettel, hvis altså bare bilen havde været det bedre. Men at blive nr. 2 efter Vettel i øjeblikket, er vel næsten det bedste man kan forvente, når man sidder i en anden bil.


Vettel i front og der blev han © Red Bull Racing

Undervejs, på vej mod 2. pladsen måtte Raikkonen lave en overhaling på Grosjean, der prøvede at forsvare sig, inden for rammerne af hvad der er tilladt. Men forgæves, finnen ER bare det køligere. Senere fik Grosjean besked over radioen fra pitten, at han var hurtigere end Raikkonen og han bare skulle presse ham. Det er sjældent at høre pitten ligefrem opfordre til intern kamp. Men fair nok, men i virkeligheden var Grosjean for langt fra Raikkonen til virkelig at gøre andet end at presse ham til at køre hurtigere.

Men under alle omstændigheder var det en mere end godkendt præstation af franskmanden. Lotus har vist ham stor tillid indtil nu og han har vist at han er hurtig og kan komme på podiet. Nu skal han til at vise at han kan leverer konstant og tage teten i teamet efter en personlighed som Raikkonen. Grosjean har fået en stor chance, og den skal han udnytte.

Der var måske ikke store dramaer i løbet, forstået på den måde, at de var langvarige og intense. Men der var flere episoder med drama udover det sædvanlige. Det første lille hik, var på første omgang, hvor feltet kom fint igennem de to første sving og ud på den lange langside, men da der skulle bremses ned for svinget for enden af denne, tabte Massa bilen og snurrede rundt og skabte lidt ravage.


Romain Grosjean har virkelig forbedret sit image i 2013! © Lotus F1

Senere var det Sergio Perez der kom i fokus. Mexicaneren var involveret i et par tvivlsomme dueller, men fred være med det. Men på et tidspunkt, lige da han var kommet ud på langsiden forsvandt slidbanen fra hans højre fordæk, i hvad der lignede en gentagelse af hvad vi så i foråret, hvor bagdækkene flere gang mistede slidbanen. Episoden skabte vragdele på banen og sendte SC på banen. Heldigvis skete der ikke noget alvorligt, ingen kom til skade, ingen udgik. SC fik samlet feltet og der blev ryddet op på banen.

Da løbet blev givet frit igen skete der en gentagelse af situationen fra første omgang hvor Massa spandt. Dennegang var der bare Sutil der sejlede på tværs af banen, og bankede bagenden ind i siden på en uskyldig Webber. Det slag slog hul på bilen og olietanken. Olien slaskede udover bilen, og få øjeblikket senere var der gang i et forsøg på at lave helstegt tyr! Den endte dog med kun at blive halvstegt da brandmænd under Webbers rolige direktion fik slukket ilden.

Situationen med en brændende bil, røg fra både olie og pulverslukker, udløste en ny SC periode. Men det var så også sidste gang Raikkonen så noget til Vettel i løbet. Da løbet blev givet frit smuttede Vettel afsted igen, og efterlod Raikkonen og resten af feltet. Det skal dog indskydes finnens dæk var en del omgange ældre end tyskerens, men taktik er også en del af spillet.


Nico Hulkenberg har gjort det godt for Sauber i 2013, men er blevet droppet og er uden sæde © Sauber Motorsport

Dagens positive overraskelse var nok Nico Hülkenberg, der udover at være favorit til den ledige plads hos Lotus, også nu bliver nævnt som afløser for Perez hos McLaren. For et års tid siden var en smule overraskende at han blev forbigået til netop det sæde. Og med præstationen i dag slog han fast at han er værd at satse på. Ikke så meget fordi han endte på en 4. plads. Men mere fordi bag ham kom Hamilton, Alonso, Rosberg og Button. Det er jo ikke en ringe kvartet at holde bag sig. Hamilton prøvede flere gange om han kunne komme forbi. Og det kunne han faktisk, men hver gang de nåede ind på langsiden smuttede Sauber raceren fra ham. Til sidst gav han op og koncentrerede sig om ikke at lave en fejl der kunne lokke Alonso til at prøve på at komme forbi.

Kvintetten med placeringer fra 4 - 8 gav lidt spænding og gode billeder i de sidste omgange, hvor top tre var faldet på plads. Og det viste hvor tæt Formel 1 er, når man altså lige ser bort fra Red Bull!

Massa og Perez hentede de sidste to pointgivende placeringer. Også her var der drama mod slutningen, da Massa angiveligt pressede Perez en smule hårdt, inden han overhalede to andre kørere på samme omgang. Flot kørsel af Ferraris snart forhenværende kriger, der ellers ikke havde meget kørende for sig i dag.

Gutierrez blev nr. 11 og viste hvad forskellen er på ham og Hülkenberg. Begge startede i top 10, lige efter hinanden, men da løbet startede kørte de hver deres vej. Gutierrez baglæns, Hülkenberg forlæns.


Alonso (th) fik baghjul af Saubers Hulkenberg (tv)© Red Bull Racing

I VM er det som sagt knapt nok akademisk spænding tilbage. Med fem løb tilbage kan Vettel tillade sig selv tre gange nul point og stadig være foran. Og med den form Ferrari har i øjeblikket virker det ikke engang til at de kunne fange ham, hvis de fik chancen. VM er så slut i år. Kampen om sølvet er måske ikke slut, for Raikkonen er kun 28 point efter sin kommende holdkammerat, og virker til at være i bedre form. Lotus virker sjældent som en vinder, men altid som et bud på en podieplacering, og det kan også være nok.

Hamilton på 4. pladsen ligger kun seks point efter Raikkonen og kan også blande sig i kampen om medaljer, hvis tingene flasker sig for ham. Derefter er der 31 point til en den endnu sejrsløse Webber.


Sjovt som at det altid var Mark Webber der havde den defekte bil... © Red Bull Racing


Resultatet af Koreas GP

1 Sebastian Vettel............................... Red Bull Racing-Renault
2 Kimi Räikkönen................................. Lotus-Renault
3
Romain Grosjean................................ Lotus-Renault
4 Nico Hulkenberg................................ Sauber-Ferrari
5 Lewis Hamilton................................. Mercedes
6 Fernando Alonso................................ Ferrari
7 Nico Rosberg................................... Mercedes

8 Jenson Button.................................. McLaren-Mercedes
9 Felipe Massa................................... Ferrari
10 Sergio Perez.................................. McLaren-Mercedes


Jamen dog Vettel vandt igen... © Red Bull Racing

Japans Grand Prix: Suzuka
2013 FORMULA 1 JAPANESE GRAND PRIX

Vettel måtte arbejde for sejren

Det blev, igen, Sebastian Vettel, der kom til at stå øverst på skammelen, da løbet i Japan var overstået. Men i modsætning til så mange andre gange, blev han faktisk nødt til at arbejde for sejren i dagens løb. Så selvom resultatet var det samme som altid, fik vi i dag, det der helst skal være - en slags spænding og kamp om resultatet.

Den vigtigste mand i dagens løb, var uden tvivl Romain Grosjean. Det er som om franskmanden er blevet to centimeter højere efter Raikkonen meddelte sit exit fra teamet. Dengang blev der kigget på Grosjean og folk tænke, om han mon kunne være ham der skulle lede teamet? Og svaret har han egentlig allerede givet, inden Raikkonen er fortid. Grosjean har været hurtigere, mere stabil og mere moden i sin kørsel i den sidste håndfuld løb, end han tidligere har været i Formel 1. Farten har han altid haft, men nu er han ved at være på plads med alle de andre ting.
Hans hovedrolle i dag, startede da lysene blev slukket og de 22 biler drønede afsted på første omgang. Mark Webber havde en udmærket start, specielt taget i betragtning af hvor tit han har smidt placeringer. I dag kom han fint afsted, men ikke helt hurtigt nok. Vettel var heller ikke hurtig nok og blev overhalet indenom af Grosjean, der fik foræret en inderside på vej mod første sving.


Der er sket en beklagelig fejl. En Red Bull er IKKE i front! © Lotus F1

Lewis Hamilton pressede sig ind mellem de to Red Bull racere, og var egentlige foran, men ham og Vettel kom for tæt på hinanden. Mens Vettel slap med ubetydelige skader på frontvingen, og dermed igen demonstrerede sit fætter-Højbenske held, punkterede Hamilton og måtte snige sig tilbage til pitten. Og ikke engang det hjalp - et par omgange senere var det slut - det var åbenbart ikke kun dækket der havde lidt overlast ved sammenstødet med Vettel.

Grosjean kom altså ud af starten i front for løbet. Og der blev han i lang tid. Det var så også her vi så forskellen på en Red Bull og en Lotus. For hvis der havde været en tyr i front, var den stukket af fra de andre, men det havde Grosjean ikke overskuddet til - han måtte pænt bare være glad for at kunne holde fast på førstepladsen.

Da Grosjean forlod banen for at skifte dæk kunne Vettel knalde nogle gode omgange af. Og efter to pitstop var det nok til at han kom ud ganske få sekunder efter franskmanden. På friskere dæk og med en bedre bil, var der ikke meget at gøre for Grosjean, slet ikke da Vettel på langsiden åbnede for DRS'en og sådan set ikke overhalede, men bare kørte forbi.


Massa kører som i sin ungdom - kontrakttid! © Ferrari Media

Mark Webber var hurtig i dag, men var på en tre-stops strategi - og måtte pitte fra en førsteplads, lige efter at Vettel havde overhalet Grosjean. Det sendte ham ned på en 3. plads, men med nye friske dæk, havde han fart på. Han var hurtigere end de to foran, og det kunne måske endda være blevet til en kamp om sejren. Eneste problem for den snart forhenværende Webber, var at han først skulle forbi Grosjean. Og dennegang var franskmanden ikke helt så indstillet på at give sig uden kamp.

Resultatet var givet på forhånd, men det tog Webber en håndfuld omgange at finde en vej forbi Lotus raceren, og dermed mistede han også chancen for at få kontakt med Vettel. Stakkels Grosjean måtte således lade sig nøje med endnu en 3. plads, i et løb han ellers havde ført en stor del af tiden. Men hvor han tidligere virkede som om han overpræsterede de dage han kom på podiet, virker han nu som en der i den grad griber ud efter sin første sejr.

Fernando Alonso og Ferrari havde ikke nogen specielt god dag, men kom dog i mål på en 4. plads, efter at have kæmpet internt med Massa, eksterne med Raikkonen, der tog 5. pladsen - og ikke mindst med en velkørende Hülkenberg, der igen markerede at han fortjener en vinderbil. Et stykke tid hold han 4. plads foran de to tidligere mestre, men i længden kunne han ikke holde dem tilbage. Men en 6. plads er også godkendt.


Maldonado har vi ikke set meget til i 2013, men her er han © Williams F1

Weekenden store overraskelse var Gutierrez, der endte på en fornem 7. plads - meget mere end man nogensinde havde forventet af mexicaneren. Han kørte et fint løb, udnyttede sin chance og det faktum af Sauber raceren er blevet betydelig bedre end tidligere på sæsonen.

Nico Rosberg endte på en skuffende 8. plads og viste endnu engang at Mercedes bare ikke har den stabilitet der skal til konstant at være i front. Bag ham kom en anden Mercedes motor, den der skubbede Jenson Button - manden der har fornøjelsen af at være McLarens førstekører i den deres væreste sæson siden 1980!

Det sidste point gik til Massa, der ikke gjorde meget væsen af sig. En periode lå han foran Alonso, men i længden kunne han ikke bidrage med så meget. Han gør ikke meget for at vise andre teams at han er værd at satse på - det er som om hans nærved og næsten VM i 2008 stadig er det, han mener bør bære ham fremad.

Og dermed sluttede en underholdende morgen fra en japansk eftermiddag. Ganske fint løb, men Suzaka er også meget mere racerbane end mange af de andre moderne autodromer.


Jensons hjelm malet med Japansk inspiration © McLaren Media

Resultatet af Japans GP

1 Sebastian Vettel............................... Red Bull Racing-Renault
2 Mark Webber.................................... Red Bull Racing-Renault
3
Romain Grosjean................................ Lotus-Renault
4 Fernando Alonso................................ Ferrari
5 Kimi Räikkönen................................. Lotus-Renault
6 Nico Hulkenberg................................ Sauber-Ferrari
7 Esteban Gutierrez.............................. Sauber-Ferrari
8 Nico Rosberg................................... Mercedes
9 Jenson Button.................................. McLaren-Mercedes

10 Felipe Massa.................................. Ferrari
Rosberg og Grosjean havde denne gang fået audiens hos Vettel © Red Bull Racing

Indiens Grand Prix: New Delhi
2013 FORMULA 1 AIRTEL INDIAN GRAND PRIX


Endnu en sikker sejr og en fjerde titel til Vettel og Red Bull

Det største drama i Indien i dag, var Vettels begejstrede opførsel da han havde passeret målstregen og tvang sin racer rundt i doghnuts, inden han efterlod bilen for at løbe over og kaste sine VM handsker ud til et ligeså begejstret publikum. Sådan noget må man jo slet ikke i en del velfriserede Formel 1 klasse. Der vanker sikkert en bøde, men den bliver ligeså sikkert betalt med et smil på læben. For os andre var det bare skønt at se en mand der anerkendte publikum.


De to Mercedeser prøver at følge Vettel... men nej...© Red Bull Racing

Selve løbet er der ikke meget at sige om. Vettel kørte, så og sejrede. Der var dog enkelte små forhindringer på vejen. Men de blev alle overvundet. Det første var at han skulle skifte dæk allerede efter to omgange - de bløde dæk var simpelthen ikke egnet til racerløb. Det var ikke kun Vettel, men stort set alle der startede løbet på de bløde dæk, der skulle skifte tidligt. Undtagelsen var Romain Grosjean, men det vender vi tilbage til.
Andet problem for Vettel var en velkørende Webber, der måske kunne have hentet sæsonens første og karrierens sidste sejr i dag. Australieren var i al fald ganske velkørende og selvom han lå bag Vettel, var det muligt at han kunne hente ham. Men problemet løste sig selv, da Webber fik besked på at køre ind til siden fordi han havde et elektrisk problem. Synd for ham, og egentlig også synd for løbet.

Starten gik planmæssigt for Vettel, men ikke så planmæssigt for mange andre. Alonso blev ramt af Webber på vej rundt i første sving og skulle have skiftet sin næse - og dermed var hans dag ødelagt. Resten af løbet var generelt langt under hans vanlige niveau - og han endte på en frygtelig beskeden 11. plads. Ikke tilfredsstillende for en der ligger på 2. pladsen i VM. Alonso skal nu til at kigge sig over skulderen, Raikkonen er 24 point efter ham, med tre løb tilbage.


Uhhh donuts! © Renault Sport

Alonso skubbede også lidt til Button, der heller ikke fik et godt løb. Englænderen endte på en 14. plads og understregede det umulige i McLarens jubilæumssæson.

Heller ikke for Mercedes eller for Massa gik tingene planmæssigt, hvis planmæssigt altså er lig med det man forventer af dem. De to Mercedes racere kom godt nok afsted, men i andet sving blev de taget indenom af Felipe Massa, der efter sin fyreseddel i den grad bare kører for sin egen skyld - og godt for det. Det var dejligt at se ham vise aggressivitet og initiativ - og specielt på en dag hvor hans holdkammerat faldt helt og aldeles igennem. Men Ferrari er ikke nogen vinder og han endte på fornem 4. plads.

Da Webber udgik arvede Kimi Raikkonen 2. pladsen i løbet. Men det var ikke en position han kunne fastholde. Han havde skiftet dæk tidligt, som alle andre, men satsede på at kunne køre over 50 omgange på mediumdækket. Det gjorde han sådan set også, men de var så slidte at han ikke kunne gøre noget da først Nico Rosberg hentede ham. Senere var det holdkammeraten Grosjean der kom bagfra - det kostede lidt sværdslag, men franskmanden kom forbi alligevel. Han havde skiftet dæk på 14. omgang - og fik et-stops-strategien til at virke. Han overtog 3. pladsen og lod Raikkonen drukne. Først med Massa, der kom forbi - senere duoen Hamilton og Perez.


Vettel må have mange champagne lugtende køredragter på lager... © Lotus F1

Den der fik mest ud af det, og fik lidt revanche, var Sergio Perez, der benyttede sig at overhalingen af Raikkonen til også at smutte forbi Hamilton, der således endte på den 6. plads han havde i forvejen. Raikkonen endte med at skifte dæk, to omgange fra mål, sætte hurtigste omgang og alligevel holde fast i 7. pladsen.

Paul di Resta og Adrian Sutil blev nr. 8 og 9 og fik endelig hentet point hjem til Force India igen. Dermed bevarer de et vist forspring til Sauber. Netop Sauber endte med at måtte trække Hülkenberg ud af løbet. Tyskeren havde ellers lavet en god præstation og lå foran de to Force India racere, men i dag slap heldet altså op.

Sidste point blev uddelt til Ricciardo i Toro Rosso, der også lykkedes med et stop, men startede med medium og sluttede på bløde dæk - den mindre benzinmængde øgede holdbarheden af dækkene.

Sebastian Vettel vandt VM, men det var jo en formssag. At vinde med en sejr, er den rigtige måde at gøre det på. Red Bull vandt også konstruktørernes titel - og så er det hele jo altså afgjort. Kun de sekundære placeringer er nu i spil.

Der har de seneste uger været snak om at Red Bull snyder med elektronikken og har traction control og andre forbudte elektroniske hjælpesystemer. Det er ikke meget kød på snakken. Dels er bilerne ganske grundigt kontrollerede, dels er Red Bull og Christian Horner ganske udspekulerede - hvis de virkelig snød, ville de ikke være helt så overlegne! Red Bull er bare en bil bedre end modstanderne. Lad os håbe at det ikke fortsætter...

 

Resultatet af Indiens GP

1 Sebastian Vettel............................... Red Bull Racing-Renault
2 Nico Rosberg................................... Mercedes
3
Romain Grosjean................................ Lotus-Renault
4 Felipe Massa................................... Ferrari
5 Sergio Perez................................... McLaren-Mercedes
6 Lewis Hamilton................................. Mercedes
7 Kimi Räikkönen................................. Lotus-Renault
8 Paul di Resta.................................. Force India Mercedes
9 Adrian Sutil................................... Force India Mercedes
10 Daniel Ricciardo.............................. STR-Ferrari