Triumf og Tragedie
Nyeste udgivelse fra Peter Nygaard

Af Michael D. Ewert.

Ny bog fra Peter Nygaard

Efter et års pause udkom Peter Nygaard igen med en bog til os motorsportshungrende entusiaster, der opfatter titlen 50 shades of Grey som de skønne nuancer på et brugt slicksdæk. Triumf og tragedie hedder bogen, som gennemgår de danske racerkørere, der har været en tur forbi den legendariske Le Mans la Sarthe-bane i Vestfrankrig.

Havde det ikke været for klokken 15.09 i dette års Le Mans, så ville bogen nok have heddet Danske Triumfer. Desværre var det på dette tidspunkt, at Allan Simonsen betalte den højest pris en kører kan betale. Det bærer bogen naturligvis præg af, men ellers var min første tanke, at det her var noget jeg synes jeg havde læst før.

For i marts måned 2006 udsendte Peter Nygaard bogen ’Le Mans – de danske triumfer’ på Gyldendals Forlag, der netop gennemgik de danske racerkørere på Le Mans. Jeg husker der var nogle fejl i bogen, der virkede til at være hastet igennem for at være klar til Le Mans-løbet i 2006.

En stor ros skal lyde for, at der godt nok er lighedstegn mellem de to bøger, men den nye bog er en tyk moppedreng på 352 sider, som gennemgår alle de danske kørere, der har været på Le Mans, og der er kommet en del flere efter løbet i 2005 (den gamle bog udkom jo før løbet i 2006, red.). Væk er de faktuelle fejl, og i stedet er der kommet en ensartet opbygning af bogen, startende med Jens Winther og sluttende med Christoffer Nygaard.


En opdateret version af den tidligere bog

Det vil ikke være forkert at opfatte bogen som en opdatering til 2013-niveau, og det er bogen til dels også. Alligevel opfatter jeg ikke de to bøger som værende ens, og det skyldes den ekstra mængde af information, der er kommet med.

Alle kørere gennemgås på en hurtig og overskuelig måde, og de fleste kørere er blevet interviewet op til bogen. Det er kun de to afdøde racerkørere, Christian Bakkerud og Allan Simonsen, som der af gode grunde ikke er nye interview med. Allans død præger naturligvis sit præg på de nyere racerkørere på Le Mans, og man fatter hurtigt hvor hårdt det ramte de danske kørere, at deres landsmand døde i løbet, og de overvejelser som de siden gjorde.

Som Kristian Poulsen, der fortæller følgende:

”I dagene efter ulykken havde jeg bestemt mig for at stoppe med at køre racerløb. Jeg er i præcis samme situation, som Allan var – har en kæreste og en lille datter. Vi kører jo race, fordi det er sjovt, men nu var det bare ikke sjovt længere.”

Bogen skal mest opfattes som et opslagsværk, der på en hurtig og informativ måde fortæller om de enkelte køreres vej til Le Mans, hvad de har lavet op til/efter og deres resultater. Peter Nygaard slutter hver kører af med at stille dem fem ens spørgsmål.

Den får min anbefaling

Det er som sagt en tyk bog man får i hænderne. Bogen er rigt krydret med billeder fra Peters store Grand Prix Photo-arkiv, kapitlerne er letlæselige og det er en bog, der er værd at tage frem og lige kigge igennem op til Le Mans-løbene. Der er masser af informationer i bogen.

En ting jeg bemærker er, at der er kommet en del flere danske Le Mans-kørere siden 2005, og bare opdateringerne af Tom Kristensen og Jan Magnussen-kapitlerne er grund nok til at ønske sig bogen i julegave. Resten er bare bonus.

Nu venter jeg kun på den ”næste opdatering” kommer om et par år med Michael Christensen, Mikkel Mac og Kevin Magnussen blandt tilføjelserne.

Bogen kan pt købes med rabat på Saxo.com

Tak til Anja Linnet og Louise Thuesen fra People’s Press for anmeldereksemplar.

Produktdetaljer:
Sprog: Dansk
ISBN-13: 9788771377866
Sideantal: 347
Forlag: People´sPress
Indbinding: Bog, indbundet
Udgivet: 06-11-2013
Udg./Oplag: 1. udgave
Originalsprog: Dansk
ISBN10: 8771377867