Sofaracerens julehjørne
Det vi ikke kan overleve uden!

Af Michael D. Ewert

Sofaracer Copyright Brad Lord

Den svære ventetid!

Julen står for døren, og der er næsten tre måneder til den nye sæson officielt starter. Hvad skal man dog bruge tiden på for at slå ventetiden ihjel til Kevin Magnussens officielle Formel 1-debut i marts måned 2014.

At være sammen med familien er en mulighed, at ordne haven er en anden mulighed, men det er der ikke specielt meget race over. Jeg vil her komme med nogle bud til et par gaver, som du stadig kan nå at ønske dig til jul, eller i det mindste være heldig at få inden sæsonstarten.

Det kunne jo være så nemt. Der er noget at bladre i, noget at sætte på skærmen, og naturligvis noget at spille på skærmen, evt. med den tidligere omtalte familie.

Noget at bladre i

Hvert år er der to bøger jeg ser frem til at læse. Den ene er Peter Nygaards årlige bog, som dog har holdt et års pause. Den anden er The Official Formula One Review, som lige nu befinder sig i en tilstand af måske i år, muligvis aldrig mere.

Peter Nygaard er kommet med bogen ’Triumf og tragedie’ og anmeldelsen af den kan du læse andetsteds.

The Official Formula One Review er udkommet årligt siden 2004, og skulle i år komme for tiende gang. Så skete det, at jeg modtog en mail fra Amazon.co.uk med denne triste ordlyd:

We regret to report that the release of the following item has been cancelled:

Various contributors "Official Formula 1 Season Review 2013"

Our supplier has informed us that this item is no longer available.

En hurtig gennemgang af diverse andre shoppingwebsites siger alle det samme. Produktet kan ikke fås, og de kan ikke garantere, at det kommer til det. En trist skæbne for bogen, der alle årene har haft forord af Bernie Ecclestone.

Jeg krydser dog stadig fingre for, at nummer 10 finder vej hjem til bogreolen, og den sene annullering må betyde, at bogen er lavet, men der nok er nogle problemer med rettigheder. Alternativt kommer Autocourse som regel med en årbog.

(Red. bem: Det lader nu til at bogen udkommer fra Haynes istedet.)

 Lidt til skærmen

Rush havde premiere i september i Danmark, og filmens sene premiere har gjort, at hverken i Danmark eller i udlandet når Rush at komme med i julesalget, så der bliver ikke noget med at nyde kampen mellem James Hunt og Niki Lauda i 1976 før til foråret.

Og dog. Der findes de officielle reviews der dækker 70’erne med en varighed på ca. 52 min pr sæson, men hvor alle sæsonerne fra Jochen Rindt i 1970 frem til Alan Jones i 1980 dækkes. Det er et par år siden de udkom, og prisen har været høj. På Duke Video er det dog muligt at købe alle 10 sæsoner inklusiv en ekstra dvd med 1980 for under 60 pund. De koster normalt 15 pund stykket, men du når nok ikke at få dem inden jul.

Det gør du heller ikke med den officielle F1 highlights dvd/bluray, der dækker 2013-sæsonen. Den kommer enten som dvd eller i den endnu flottere kvalitet på bluray. Med de priser en bluray-afspiller kan erhverves til burde svaret give sig selv. Den sene afslutning på dette års sæson har gjort, at den først kommer til januar.

Til gengæld kan man gense Tom Kristensens niende Le Mans-sejr allerede i år, der dækkes over 240 minutter. På dvd eller bluray, men ikke på dvd/bluray som de tidligere år. Den kan erhverves relativt billigt på en side som amazon.co.uk, og kvaliteten er i top.

Noget at spille

Codemasters udkom i slutningen af september med dette års Formula One 2013-edition. Den findes i to udgaver, og den almindelige standardversion dækker kun 2013-sæsonen. Den anden version er Classic edition, hvor man har tilføjet klassiske kørere, biler og baner fra 80’erne og 90’erne. Det vil sige 90’erne skal erhverves som selvstændig DLC.

Tilføjelsen af Classics i spillet sker fordi 2013 sådan generelt set er en ren kopi af 2012. Det er de samme baner, og bortset fra lukningen af HRT så også de samme hold. Hvad skulle der være af incitament til at købe en opdateret version af 2012-spillet?

Spillet fejler nu ikke noget. Der er alle kørerne fra 2013, og bilerne er malet som de nu ser ud i 2013. Grundlæggende kan du tage anmeldelsen fra 2012 og lægge 10% forbedringer til, og så har du dette års udgave.

Tilføjelsen af klassisk indhold giver mulighed for at køre på f.eks. Brands Hatch og Jerez i f.eks. en Williams FW07B fra 1980 eller en Lotus 98T fra 1986 (den sidste bil med den ikoniske JPS-bemaling). Blandt 1990’er indhold kan man downloade Imola og Estoril, samt bl.a. Ferrari F92A (hvordan den vanskabning nogensinde kan blive kaldt klassisk), den altdominerende Williams FW14B eller Michael Schumachers 1996-Ferrari F310, samt Ferrari F399 samt Williams FW18 og FW21.

Banerne skal downloades for sig, og bilerne for sig i en samlet pakke. Begge koster 70 kr, og det er en væsentlig prisforhøjelse for noget som strengt taget ikke er nødvendigt. Man mærker, at der er noget med rettighederne for hvordan kan man forbigå McLaren i både 80’erne og 90’erne.

Spillet er sjovt og underholdende, og så tilpas svært som man selv gør det til. Jeg er ikke specielt god indrømmer jeg gerne, og jeg kommer hurtigt til at give gas med det ene hjul på kerben, og efterfølgende snurretur og langt op til de nærmeste konkurrenter.

Spillet er underholdende, og man går ikke galt i byen hvis man køber dette, men jeg glæder mig nu mere til 2014-versionen med Sochi, nye biler og Kevin Magnussen i McLaren, og gerne i PS4 og X-Box One-versioner.

 

Sony udkom for få uger siden med Gran Turismo 6 i anledning af spillets 15 års jubilæum. Det var jo lige i tide til PS4 blev lanceret, men til min store overraskelse, så er spillet nærmest en sidste stortitel til PS3 fremfor en ny stortitel til PS4. Hvilket er heldigt nok nu, hvor PS4 er svær at få fat på her og nu.

Jeg har ikke fået spillet så meget, men førstehåndsindtrykket er ganske godt, og langt bedre end GT5. Der er 1200 biler i spillet, og nye baner som Bathurst i Australien og Goodwood er blandt tilføjelserne, men mere interessant er nogle af de nye (ellere rettere gamle) biler man får lov at lege med. Her er klassiske F1-racere, og det helt tilbage til dengang rattet var stort og dækkene var smalle.

Jeg glæder mig til at bruge mere tid på spillet i 2014 for det ser ikke ud til Microsoft X-Box One kommer til Danmark lige her og nu. De seneste rygter lyder på næste efterår, men forhandlerne har stadig sidst i første kvartal på deres sider.

Hvorfor nævner jeg så lige X-Box One i forlængelse med Gran Turismo 6 til PlayStation 3. Det gør jeg fordi Forza Motorsport 5 er en lanceringstitel til den nye maskine, og jeg er solgt. Der er en Lotus E21 og Yas Marina Circuit med. Der er Dallara DW12 indycar racere med. Der er McLaren P1 med, og allerede i den første DLC car pack var der Ferrari LaFerrari med. Hvis spillet har samme niveau som FM4, så er det årets racerspil i 2014.

Jeg har sendt en bestilling afsted til den tyske amazon.de, men modtager gang på gang mails med beklagelser og udskydelser. Hvis alt går vel, så bringer jeg en anmeldelse i første nummer af F1journal.com i 2014.

Naturligvis er der kommet andre racer- eller bilspil til sofaraceren. NFS Rivals ser interessant ud, men jeg har ikke prøvet det endnu. Der skulle være nogle virkelig sprøde politibiler med, der næsten overgår virkeligheden. Således en Koenigsegg som politibil, men få dage efter dette års Formel 1 grand prix i Abu Dhabi skulle der være et bilshow i Dubai. Desværre var jeg taget hjem, men der skulle køres en parade, og her er politiets superbiler en del af showet.

Vi har alle hørt om Lamborghinien eller Ferrari FF, men Dubai politi har også en Bugatti Veyron og en af de meget sjældne Aston-Martin One-77 til at jagte fartgale personer i emiratet. Et noget præventivt våben må man nok sige.