Farvel til 2013
Et stort år for dansk motorsport

af Flemming Hansen


Kevin Magnussen ved Goodwood Festival of Speed denne sommer. Foto: Flemming Hansen

Formel 1 2013 er endelig slut - kom med 2014!

9 sejre i træk. På denne side af sommerferien har Formel 1 været én lang kedelig dominans af Vettel og Red Bull. Men nu har han så vundet 4 mesterskaber i træk og så må det være nok! Nu vil vi godt se en anden verdensmester i 2014. Eller i det mindste andre end Sebastian Vettel vinde løb. Noget vi ikke har set på denne side af august. Gys! Det er måske lige at trække optimismen lige vel langt nok - men han måtte gerne hedde Kevin Magnussen!

Ja Kevin Magnussen i formel 1 - hos McLaren i 2014. Det kan simpelthen ikke blive større. Du har muligvis set det omtalt hist og her i den forløbne tid siden Sergio Perez fik silkesnoren efter et magert år, hvor han aldrig rigtig kom på skudhold af Button. Buttons 'sidste salgsdato' må alt andet lige være ved at nærme sig, med en sæson der nu går ind i sin 15. sæson, så skal McLaren hive et talent op ad hatten, der kan give Button kamp til stregen. Selv med de mest indsnævrede rød-hvide briller så er indgangen til F1 gennemført for Kevin Magnussen. Nu kommer kampen om at bevare pladsen og der må det siges at sporene bør skræmme. Sergio Perez var ikke et match for Jenson Button. Kevin Magnussen SKAL blive et match for Jenson Button og helst blive et Es der overgår Jenson Button med en sikker margen, hvis han skal befinde sig i formel 1 efter 2014.

Sammenligningerne starter allerede i Melbourne til marts. Det kan blive spændende eller også bliver det ikke... Vi får se.

Nye regler i 2014

Udover de helt nye biler med turbo er der også vedtaget en række nye regler der på den ene eller anden måde vil krydre sporten... eller bidrage til forvirringen!

Dobbelte points i sæson finalen. Meget debatteret og kritiseret. Hvorfor skal det bedømmes dobbelt at vinde det notorisk røvkedelige løb i Abu-Dhabi i forhold til f.eks Spa eller Monza.

Pole position award. Ikke noget der vil give ekstra point, men en pokal der vindes af køreren med flest pole positions i sæsonen. Vettel ville have vundet den 4 af de sidste 5 år, med Hamilton som vinder i 2012. Bedømmelse: Fuldstændig ligegyldig 'fidusbamse'.

Permanente numre. Som kendt fra f.eks. MotoGP og Amerikansk racing skal kørere nu have faste numre mens de kører i F1. De fleste kender sikkert nr. 46 som er lig med Valentino Rossi i MotoGP eller nr. 24 fra NASCAR der er lig med Jeff Gordon. Det er nu tanken at F1 også skal det omend der nok går lidt tid før de sidder fast. Det er meningen at nummeret skal være tydligere på bilerne og som noget nyt også skal vises på kørerens hjelm. Bedømmelse: God ide på længere sigt, men også noget der er lige i markedsføringsfolkenes lomme. Det sælger merchandise og det skal ikke ændres hvert år, medmindre andre sponsorere skal på.

Formel 1 teams ved at være på plads for 2014

Red Bull: Sebastian Vettel/ Daniel Ricciardo

Mercedes: Lewis Hamilton/ Nico Rosberg

Ferrari: Fernando Alonso/ Kimi Raikkonen

Lotus: Romain Grosjean/ Pastor Maldonado

McLaren: Jenson Button/ Kevin Magnussen

Force India: Nico Hulkenberg/ Sergio Perez

Sauber: Adrian Sutil/ TBA

Toro Rosso: Jean-Eric Vergne/ Daniil Kvyat

Williams: Felipe Massa/ Valtteri Bottas

Marussia: Jules Bianchi/ TBA

Caterham: TBA/ TBA

Tom Kristensen verdensmester i World Endurance Championship


Tom Kristensen i Audi men dog ikke i WEC udgaven! Foto: Flemming Hansen

Det blev jo som bekendt til den 9. Le Mans sejr for Tom K i juni måned. Det blev dog desværre overskygget af Allan Simonsens død i samme løb, så det kom desværre aldrig for alvor til at smage af champagne. Det var vist bare et løb de fleste gerne ville have overstået.

Efter mange mange år ude i tågerne er sportsvognsracing endelig tilbage med et FIA sanktioneret mesterskab med masser af langdistanceløb over hele verden. Noget der ikke er set i de sidste 20 år siden Gruppe C fadede ud i noget der lignede F1 løb for biler med skærmkasser. Et ægte Bernie Ecclestone misfoster ingen rigtigt gad se - især ikke da billetpriserne blev 'justeret' til Formel 1 niveau.

Vi har dog stadig til gode at se en reel alvorlig trussel mod Audis dominans. Toyota gjorde hæderligt forsøg og i 2014 vender Porsche tilbage med et fabriks LMP1 team med bla. Mark Webber som kører. Det skal nok blive spændende.

I 2013 blev det de 'gamle rotter' McNish og Kristensen med missilet Duval der tog titlen ganske fortjent foran Audi nr. 1 med Treluyer, Fässler og Lotterer og Toyotaen med Davidson, Buemi og Sarrazin. 6 sejre til Toyotas ene. Spændingen blev vist udelukkende hvilken Audi der ville vinde.

Svagheden ved det nye mesterskab er desværre nok at vi næppe ser et monsterstort felt af LMP1'ere, som i gamle dage da Gruppe C var fyldt med lange rækker af Porsche 956/962'ere. Dertil er de nye biler både for dyre og for komplicerede til at der er 'private' teams der kan magte det. Pescarolo teamet havde en Peugeot på Le Mans for nogle år siden, som Treluyer behændigt reducerede til dyrt skrot. Men bare det at der er et FIA sportsvognsmesterskab kan lokke nogen ud af gemmerne. Hvem ved?


Jan Magnussen ALMS mester i GT serien


Mestermøde i august ved CHGP. Jan Magnussen, Dindo Capello og Tom Kristensen Foto: Flemming Hansen

2013 blev det sidste år for ALMS serien oprindelig udtænkt af Don Panoz. I 2014 bliver sportsvognsserierne slået sammen og vi vil for første gang siden starten af 0'erne kunne se gule Corvetter på Daytonas stejlkurver! Og det bliver med Jan Magnussen bag rattet i en af dem, da han netop har forlænget med Corvette for de næste to år.

Det var vel også retfærdigt set efter indsatsen i 2013 der sammen med den sympatiske spanier Antonia Garcia fik samlet så mange point sammen, at han i samme weekend som sønnen Kevin vandt sit mesterskab, blev Jan og Antonio også mestre i ALMS efter et nervepirrende Petit Le Mans på Road Atlanta! Så kunne der vist blive snakket over middagsbordet - eller rettere over Atlanten, hvor mobilregningerne efterfølgende sikkert har været pænt store!

I 2014 kommer Corvette med den nye 7'er, der gerne skulle være et stærkere våben end den gamle 6'er der i den grad blev kørt agterud på Le Mans. Det skal igen blive spændende. Det må snart være Jans tur til det der Rolex ur på Daytona og op på podiet på Le Mans!

Nicki Thiim mester i Porsche Super Cup


Nicki Thiim foran sin metalblå Porsche- Foto: Racemag.

Det blev en flot sæson for den unge Thiim med det viltre hår i den flotte og spektakulære Porsche Supercup som Nicki Thiim vandt i sidste løb i Abu Dhabi. Desværre var det et mesterskab i skyggen af den ellers suveræne kører Sean Edwards, der omkom ved en demokørsel i Australien før løbet i Abu Dhabi. Der var megen snak om man skulle give msterskabet til Sean Edwards posthumt, men man valgte trods alt at køre om det og det blev så fortjent Nicki Thiim der kunne rende med pokalen.


Michael Christensen fabrikskører hos Porsche


Michael Christensen med et flot og berømt logo. Foto Grandprixphoto.com

Den nye Tom K?

Med Allan McNish' 'pensionering' efter sammen med Tom at have vundet VM i WEC i 2013, så er det jo nok kun et spørgsmål om tid før Tom Kristensen også lader sig pensionere. Men en arvtager til Toms flotte karriere i sportsvogne kan være på vej i form af Michael Christensen, der i løbet af året fik markeret sig flot i Porsche Supercup og sikrede sig rookie trofæet i den serie.

Men det sikrede også noget andet da det blev offentliggjort, at Michael Christensen blev forfremmet til officiel fabrikskører fra sin position som Porsche juniorkører. Hvad det så vil ende ud i, vil fremtiden vise - men en LMP 1 på Le Mans sammen med Mark Webber lyder vel ikke helt tosset? Der er ingen officielle planer om det, men jeg siger bare at Michael er omtrent samme højde og drøjde som Mark Webber, så de kan måske sidde i samme sæde. Jeg siger det bare Porsche!

Men mon ikke vi ser Michael i en af GT'erne først? Det bliver spændende!

Allan Simonsen

Oven i al den festivistas og glæde må vi stadig ikke glemme at vi i løbet af året desværre mistede Allan Simonsen på Le Mans.


Foto fra Allan Simonsens hjemmeside.Flemming Hansen
Redaktør.