Mercedes herredømme.
Spanien, Monaco og Canada

Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


Ricciardos smil er stort som den bedste ikke Mercedes kører..©Red Bull Racing

Spaniens Grand Prix: Catalunya
FORMULA 1 GRAN PREMIO DE ESPAÑA PIRELLI 2014


Hamilton vandt - igen. Foran Rosberg - igen

De kunne have genudsendt det sidste Formel 1 løb - eller måske det forrige - uden at ret mange ville have lagt mærke til det. Det var en stille eftermiddag på kontoret for både kørere og for tilskuere. Spænding var der ikke. Der var muligheden for det, men det materialiserede sig aldrig.


En lovende start på GP'et, men resultatet blev det samme: Merceds front.©Ferrari media

Vi kender forløbet. Hamilton stormer afsted når starten går, Rosberg bliver efterladt, men via taktik og fornuftige dispositioner er Rosberg i halen på Hamilton på de sidste omgange - men han kommer ikke tæt nok på til at han kan forsøge en overhaling, ikke tæt nok til at det bliver rigtig spændende. I stedet må vi nøjes med forventningen om at det måske bliver spændende.
Der er ikke så meget at sige til det. Mercedes har gjort deres arbejde bedre end alle andre. Der er nogle regler som alle følger, og lige nu er det Mercedes der har fundet ud af hvordan man bedst laver en bil indenfor de rammer. De andre må komme i arbejdstøjet og gøre det ligeså godt, eller bedre. Problemet er bare, at det tager tid at hæve niveauet, specielt i en verden hvor man ikke må teste.

Men samtidig må man også påpege at vi, os, der sidder derhjemme, eller på tilskuerpladserne, måske er blevet snydt lidt. Der var tale om at de nye motorer ville give et vist usikkerhedsmoment i forhold til holdbarheden. I dette, årets femte løb, var der to der udgik. Så chancen for at få mekaniske defekter synes at være liges lav som sidste år.


Point til Grosjean og Lotus. Sjældent i 2014 indtil videre.©Lotus F1

Kampen om 3. pladsen stod i dag mellem Ricciardo og Bottas. Den blev afgjort ved hjælp af pitstoppene. Mere var der ikke i den prut. Den eneste der overhalede nogen i dag, var Vettel, der efter sit sidste stop sejlede forbi først den ene og så den anden. Og på den måde fik han også manøvreret sin Red Bull forbi Bottas.

Efter de to Mercedes'er, de to Red Bull'er og den enlige Williams, kom de to Ferrari'er. Med Alonso forrest, selvom Kimi Raikkonen egentlig havde tilbragt det meste af eftermiddagen som den forreste af de to. Men en forskel i strategi gjorde at Alonso kunne komme forbi finnen mod slutningen - og det uden de store sværdslag.


Også Force India gøre det godt og bedre end McLaren ved at tage de sidste to pladser med point ©Sahara Force India

På 8. pladsen kom Romain Grosjean, der hentede sæsonens første point til både sig selv og teamet. Det gjorde han foran de to Force India racere, med Perez forrest. Lige uden for pointene finder vi så de to McLaren racere, med Button foran Magnussen. Det er så tredie gang i træk at de henter ingenting.

Hvad også er signifikant er at de fleste af bilerne følges to og to. Det er i den grad konstruktørernes VM der er i fokus i 2014. Det er taktik og teknik der er i fokus. Alt det forkerte. Det der burde kendetegne motorsport er duellen på banen. Den ser vi ikke. Og samtidig er FIA's og Bernie Ecclestone største bekymring at bilerne ikke lyder ordentlig! Og at publikum måske ville blive glade for genindførelse af magnesiumbunde, så der kan ryge gnister af bilerne når bunder skraber mod asfalten.


Sur røv for Kevin og McLaren - ingen point ©McLaren media


Resultatet af Spaniens GP
1 Lewis Hamilton................................. Mercedes
2 Nico Rosberg................................... Mercedes
3 Daniel Ricciardo............................... Red Bull Racing-Renault
4 Sebastian Vettel............................... Red Bull Racing-Renault
5 Valtteri Bottas................................ Williams-Mercedes
6 Fernando Alonso................................ Ferrari
7 Kimi Räikkönen................................. Ferrari
8 Romain Grosjean................................ Lotus-Renault
9 Sergio Perez................................... Force India-Mercedes
10 Nico Hulkenberg............................... Force India-Mercedes

Monacos Grand Prix: Monte Carlo
FORMULA 1 GRAND PRIX DE MONACO 2014


Hov er det ikke det samme som ovenfor - jo næsten! ©Mercedes AMG

Igen dobbelt-sejr til Mercedes

Nico Rosberg vandt igen i år i Monaco. Han havde mod slutningen et ganske pænt forspring i forhold til Lewis Hamilton, men englænderen fik nogle problemer med sit øje mod slutningen. Men ikke problemer nok til at Ricciardo kunne snuppe sølvmedaljen fra ham.


Nok ikke nogle af de billigste pladser! ©Mercedes AMG

Der var drama i Monaco i år. Vigtigst af alt, kampen om førstepladsen var ikke reduceret til en matematisk mulighed, der kunne opstå i slutningen af løbet. De to Mercedes racere lå løbet igennem ganske tæt på hinanden, og det var først med Hamiltons problemer mod slutningen af Rosberg for alvor fik åbnet et hul.
I samme åndedrag skal det også bemærkes at Mercedes' overlegenhed blev understreget. På trods af to perioder med SC (den ene var godt nok så tidligt at det var lige meget i denne sammenhæng), var det kun nummer tre og fire der var samme omgang som de to Mercedes racere.

Held spilled en rolle i Monaco - eller rettere uheld spillede en rolle. Allerede den første tur rundt i gaderne, ramlede Perez sammen med sin gamle makker, Button. Englænderen kunne fortsætte, mens Perez knækkede næsen mod barrieren og fremprovokerede dermed den første SC periode.


Stadig ingen point for Sauber, selvom der er grønt flag.©Sauber Motorsport

Pastor Maldonado kom heller ikke ret meget længere. Han startede fra pitten og måtte også udgå efter mindre end en omgang. Den næste der forsvandt var Sebastian Vettel, der først måtte en tur i pit og derefter fik besked på at trække sig. Det er ikke Vettels år i år!

Anden SC periode kom sig af at Adrian Sutil crashede ved indkørslen til havnechikanen. Bilen endte et fornuftigt sted, men stumper lå spredt ud over et større område. Denne anden SC periode medførte en hel masse pitstop - og flere af disse er værd at dvæle ved.

I front kom de to Mercedes racere i pit samtidig, afstanden mellem dem var dog så stor at der ikke blev tale om en egentlig kø. Men efterfølgende kunne man høre Hamilton spørge indgående til hvordan taktikken nu var og ikke brød sig om det svar han fik. Der var ingen taktik - de regnede ikke med mere end det ene dækskifte. Altså skulle han selv finde en vej forbi Rosberg.

Raikkonen lå på 3. pladsen inden pitstoppene. Men efter stoppet kom han og Chilton for tæt på hinanden og finnen måtte i pit igen. Det kostede og hans løb var derfra ret meget op ad bakke.


Det kører ikke rigtig for Lotus og Sauber ©Lotus F1

Endelig var der Kevin Magnussen og Jean Eric Vergne. Franskmanden benyttede pitstoppet til at komme foran danskeren, men også kun lige. Så snert var det at han blev dømt for at have forladt pitten på en usikker måde og dermed kunne danskeren få sin plads som nr. 6 tilbage. Men det blev noget kompliceret af at Magnussen selv havde snuppet pladsen - mens der stadig var SC. Det må man ikke - og han måtte derfor skyndsomst levere den tilbage inden han også blev straffet. Det benyttede Hülkenberg sig af og smuttede med Vergne forbi danskeren McLaren. Så frem og tilbage var lige langt. For Kevin betød at han mistede en plads.

Senere måtte først Vergne og senere Bottas udgå med flotte røgstriber bølgende fra bilernes bagender. Det er lang tid siden vi har set det i et Formel 1 løb - endsige to gange i samme løb.

Også Gutierrez måtte udgå, endda fra en pointgivende placering, mod slutningen af løbet, der han kom for tæt på autoværnet med Café Rascasse. Heldigvis var han så tæt på pitindkørslen at de orange mænd kunne fyre en rulleskøjte under bilen og så trille af med den uden at vi skulle have en sidste SC periode.


Det kunne have været en rigtig god placering for Kevin - men men ment ©McLaren media

På det tidspunkt var der kamp om 5. pladsen, for Kevin Magnussen havde fanget Hülkenberg, men var ikke kommet forbi - og så kom både Button og Raikkonen og blandede sig i legen. Samtidig skulle Hamilton og Ricciardo overhale dem alle med en omgang. Og så blev det kompliceret. Først kom Button forbi sin holdkammerat der meldte problemer til sin pit. På vej ned mod hårnålen ville Raikkonen også smutte forbi danskeren, men der var ikke flere grader i ratten - og begge biler endte med at holde parkeret lidt ved siden af ideallinjen. Inden de kom i gang igen var både Massa, Bianchi og Grosejan smuttet forbi. Raikkonen måtte i pit igen og røg udenfor pointene, mens Magnussen fik trøstepræmien i form af et enkelt point for 10. pladsen.


Lewis Hamilton finder korteste vej ©Mercedes AMG

Foran var Grosjean der blev forfremmet til en 8. plads fordi Jules Bianchi(!) der egentlig blev 8'er, havde et udestående på fem sekunder, fordi han var kommet til at afsone en anden straf i forbindelse med SC perioden. Men det betød nok ikke det store. Jublen hos Marussia over at at man fik ikke bare et, men to point, vil være enorm alligevel - og tillykke til dem!

Værd at bemærke er at Pirelli dækkene holdt alt for godt. De supersofte kunne såmænd have kørt hele løbet alene. Der er ikke noget galt i at lave holdbare dæk - så skal vi bare have afskaffet det obligatoriske pitstop. Men det sker nok ikke lige med det samme.


Dobbelt op i Monaco for Rosberg ©Mercedes AMG

Resultatet af Monacos GP

1 Lewis Hamilton................................. Mercedes
2 Nico Rosberg................................... Mercedes
3 Sebastian Vettel............................... Red Bull Racing-Renault
4 Fernando Alonso................................ Ferrari
5 Nico Hulkenberg................................ Force India-Mercedes

6 Jenson Button.................................. McLaren-Mercedes
7 Felipe Massa................................... Williams Mercedes
8 Valtteri Bottas................................ Williams Mercedes
9 Kevin Magnussen................................ McLaren-Mercedes
10 Daniil Kvyat.................................. STR-Renault

Canadas Grand Prix: Circuit Villeneuve
FORMULA 1 GRAND PRIX DU CANADA 2014


Vettel sørger for et ordentligt bad til Ricciardo ©Red Bull

Sejr til Ricciardo i spændende løb

Det var australske Daniel Ricciardo der vandt årets Formel 1 løb i Canada. Det gjorde han med en overhaling af den førende Nico Rosberg på næstsidste omgang. Men både før og efter var der megen dramatik i et løb, der startede med Safety Car allerede på første omgang.


Ferrari er stadig i den uspektakulære del af feltet©Ferrari media

Det var en glad Ricciardo der kunne bestige sejrskammelen og stille sig på det øverste trin, med Rosberg på 2. pladsen på den ene side, og den regerende mester og holdkammerat, Sebastian Vettel, på den anden side. Og hvordan kunne det så ske, at Mercedes undgik at vinde et løb, de rent faktisk dominerede i stor stil.
Faktisk kendes svaret ikke præcist endnu. Men de fik problemer med motoren. Den leverede ikke nok kræfter og deres ret store forspring skrumpede betragteligt ind. Bag dem halede først Hülkenberg, senere Alonso ind på de to sølvfarvede racere. Det var da der manglede omkring 30 omgange. Indtil da havde det virket som endnu en dag på kontoret for Mercedes. Eller ikke helt. For der skete det, at Vettel smuttede forbi Hamilton gennem første sving, da englænderen blev presset lidt rigeligt af Rosberg. Så Hamilton tabte ikke bare start-duellen - han mistede også en plads og var på 3. pladsen. Der lå han længe. Mestendels fordi de første syv omgange blev kørt under SC, efter at Chilton var stået på tværs af banen og havde ramt Bianchi der derefter tjekkede om armcobarrieren var solid. Det var den, men oprydningen tog tid.


Der kom minsandten en sprække eller to i Mercedes panseret! ©Mercedes AMG

Men senere i løbet var alt som det skulle være. Mercedes var i front og de to kæmpede, til tider endda ret intenst. Så intenst at Rosberg fik en advarsel for at krydse gennem svinget før opløbsstrækningen. Men så var det, at de fik problemer. Og at de blev langsomme. Da de også skulle skifte dæk (som nogle af de få fik de to stop) betød det at Felipe Massa kom på 1. pladsen. Kort forinden havde teamet orienteret ham om at man skulle forsøge at køre løbet til ende på det dæk han havde på. Men noget af det første der skete efter han var kommet i front var at han skiftede dæk. Umiddelbart lidt underligt, men det har forhåbentlig været påkrævet, for senere fik det faktisk ret meget betydning.


Business as usual ved starten - men!©Mercedes AMG

Et andet sted på banen havde Hamilton fået problemer. Han lå igen og kæmpede med Rosberg, men bremserne svigtede og han begyndte at køre genveje gennem alle svingene, inden han parkerede bilen i garagen. Det betød så at Rosberg igen var i front for løbet, men nu med Perez, Ricciardo og Vettel bag sig. Derefter var der et hul ned til en flok biler, hvor Massa med de nye dæk var bagerst.

I en kort periode skete der ikke ret meget. Massa kunne ikke udnytte de nye dæk til at gå forbi Bottas - og han endte med at beklage sig over radioen - og da Bottas derefter lavede en fejl, kom han endelig forbi. Derefter gjorde han kort proces med et par stykker og gav sig derefter til at lukke hullet op til de fire første.


Ricciardo ved den brømte 'Wall of Champions ©Red Bull

Her kom tankerne om Jenson Buttons stormløb mod sejren for nogle år siden, hvor han var på friskere dæk end alle andre, op i erindringen og man så for sig en gentagelse. Men det blev det ikke til. Massa var hurtigst, han hentede de andre, men af de fire forreste var Vettel den sidste, og han var ikke sådan at komme forbi. Her fik man syn for hvorfor Vettel har vundet fire VM titler og Massa en del mindre. Brasilianeren kunne simpelthen ikke mønstre et anstændigt angreb på tyskeren. Et par gange forsøgte han sig på ydersiden i det sidste sving, men det er ikke den rigtige taktik. I stedet forsøgte Vettel at ligge pres på Ricciardo, der på sin side kastede sig over Perez, der efterhånden ikke havde meget tilbage i dækkene - og muligvis også havde lidt bremseproblemer.

Det lykkedes Ricciardo at komme forbi Perez og derefter at få slået et lille hul. Og således kom vi frem til den næstsidste omgang. I slutningen af den lykkedes det også for Ricciardo at komme forbi Rosberg, der ellers virkede til at have fået fart i bilen igen. Men i dag var det nok et spørgsmål om at Ricciardo ville det mere, end Rosberg, der med Hamiltons exit, ikke behøvede at satse alt på at vinde.


En sørgelig parkeringsplads for feltets tunge ende ©Caterham F1

Det var også på næstsidste omgang at Sebastian Vettel fik lagt Perez imellem sig selv og Felipe Massa. Det var lige før det sidste sving. På vej hen ad opløbsstrækningen vil også Massa forbi Perez, men fejlbedømmer totalt og smadrer i stedet ind i Force India raceren med fuld fart og begge klasker hårdt ind i barrieren. Heldigvis uskadte. Gult flag - SC igen, dog mest i teorien fordi de er på sidste omgang.

Button endte på 4. pladsen, Hülkenberg tog 5. pladsen foran Fernando Alonso og Valtteri Bottas. Vergne blev nr. 8, Magnussen fik en heldig 9. plads, mens Kimi Raikkonen fik en ligeså heldig 10. plads.

Vi der så løbet fik en spændende og underholdende løb med gode dueller, kamp om sejren og det som er allerbedst - fem kørere inden for en afstand af to sekunder med få omgange tilbage. Der var tekniske defekter, og så var der også de der lidt for dramatiske uheld - specielt det sidste virkede grimt. Men Canada viste endnu en gang at banen og løbet er en af sæsonens højdepunkter.


Point til Kevin - men desværre scorede Button mange flere... ©McLaren Mercedes Media

Resultatet af Canadas GP

1 Daniel Ricciardo............................... Red Bull Racing-Renault
2 Nico Rosberg................................... Mercedes
3 Sebastian Vettel............................... Red Bull Racing-Renault
4 Jenson Button.................................. McLaren-Mercedes
5 Nico Hulkenberg................................ Force India-Mercedes
6 Fernando Alonso................................ Ferrari
7 Valtteri Bottas................................ Williams-Mercedes
8 Jean-Eric Vergne............................... STR-Renault
9 Kevin Magnussen................................ McLaren-Mercedes
10 Kimi Räikkönen................................ Ferrari