CHGP 2014
Kongen af Le Mans og Racerprinsen på toppen.

af Flemming Hansen. Fotos: Flemming Hansen medmindre andet er angivet.


Pro-Am klassen 2014.

Herlig bane i Bellahøj Park

Banen havde fået en opgradering fra sidste år med blandet andet en fin chikane inde over cykelsti og fortov midt på Hulgårdsvej og de problematiske vandfyldte plasticbarrierer var blevet reduceret således at banen samlet set var en smule anderledes endn sidste år. Men stadig centreret omkring Bellahøj Campingplads således at starten sker på Bellahøjvej lige efter et lille 'kink' ved Restaurant Bellahøj. Derefter går det ned mod et 90 graders venstresving (FTZ-Svinget) ad Hvidkildevej. Ned forbi depot ind og udkørsel i høj fart ned til endnu et venstresving ind på Hulgårdsvej (TOTAL svinget). Et stykke nede ad Hulgårdsvej skal der drejes hårdt til venstre inde igennem Elf chikanen og ud igen på Hulgårdsvej inden man når ned til Teknicar svinget der er et hurtigt sving ind på Borups Allé, hvor det så går med klampen i bund op ad bakken mod Busstop chikanen lige inden Frederikssundsvej nåes. To venstresving - eller nærmere et langt venstresving (GF Forsikring svinget) og du er tilbage på Bellahøjvej i fuld fart ned mod målstregen. Men inden du når denne skal du igennem FTZ chikanen og det lille kink ved restauranten før du når målstregen. Alt efter klasse og bil er der gåët ca. 1,5 minutter

Pro-Am - weekendens bedste løb


Pro-Am klassen 2014. Starten på 1. heat lørdag. Jan Magnussen i front i #90

Pro-Am løbet havde i år tiltrukket en del af Tom K's Audi kolleger - både nuværende og tidligere. Så det var et stjernebestykket felt der skulle krydse klinger lørdag eftermiddag på Bellahøj Park.

I forhold til programmet var der en del ændringer. Dindo Capello så jeg ikke nogen steder, så han blev byttet ud med Lucas di Grassi i den sorte 71'er. De to TV3+ helte Peter Palshøj og Nicolas Kiesa blev forhindret på grund af at Kiease måtte babu babu have fjernet en blindtarm

Lille oversigt over de mest fremtrædende deltagere.

#65 Ford Lotus Cortina med Tom Kristensen og HKH Prins Joachim
#90 Porsche 911 med Jan Magnussen og Andreas Rolner
#87 Porsche 911 med Jürgen Barth og Lars Rolner
#71 Ford Lotus Cortina med Lucas di Grassi og Oscar Davidsen Siesbye
#56 Ford Lotus Cortina med Marco Werner og Martin Berner

Udover dette kunne man se Marco Sørensen, Kristian Poulsen, Christoffer Nygaard og mange andre koryfæer fra dansk motorsports Hall of fame.


Kamp om pladserne mellem Tom K. #65 og Michael Christensen #96 © Michael Ewert

Lørdagens løb blev vundet af Tom K og HKH Prins Joachim efter en duel med Jan Magnsussen, hvor pludselig en grå Volvo Amazon med Lars Leed kom i vejen. Så var Volvoen bukket og Jan Magnussen Porsche også skadet. Efter oprydning kom Porsche med #90 på banen igen, men et problem med at finde en egnet køler fik Porschen til at koge over. Den gule Lotus med Michael Christensen / Rolner var meget kampivrig med på Hulgårdsvej løb den ind i en barriere og så var den Porsche ude.


Jan Magnussens Porsche efter uheldet. Man kan skimnte det røde flag i baggrunden.


Game over for Lars Leeds Volvo. © Michael Ewert


Rådslagning i den førende ekvipage.


Jan Magnussen giver en hånd med til at rette op på problem med en ødelagt olie køler.

Som sædvanlig må man sige var eftervirkningerne af lørdagens løb at se på søndagens felt i Pro-Am klassen. Michael Christensen kom ikke ud at køre igen. Den gule Porsche var blevet kannibaliseret til at rette op på #90 så Jan Magnussen kunne komme ud at køre igen. På trods af at Jan måtte starte bagest, fik han kæmpet sig op igennem et i grunden kedeligt løb inden han kunne give rattet videre til Andreas Rolner. Men ingen kunne komme op at true #65 der med Tom K og HKH Prins Joachim kunne køre den anden sejr hjem i weekenden og dermed sikre sig den endelige sejr.

På andenpladsen samlet, blev det Jan Magnussen og Andreas Rolner og endelig på trediepladsen kom den tidligere flerfoldige Le Mans vinder og Porsche mand Jürgen Barth inde sammen med Lars Rolner.

Der skal lyde en stor tak til Royal Racing og familien Rolner for at stille så mange biler til rådighed, så vi kan få et godt race at kigge på.


#90 Porschen med seriøst tapet front.


HKH Prins Joachim med vinderbegejstring.


Pro-Am podiet i champagne sprøjt med vinderne Prins Joahim med lille prins Henrik og Tom K på toppen.
© Michael Ewert

Mange historiske klasser

Men udover det højt profilerede Pro-Am race er der jo også en masse god racing ned igennem klasserne. Der var dog ikke nogle af løbene der talte i anden sammenhæng end æren for at vinde klassen på CHGP.

Der blev kørt i følgende klasser:

Formel Junior
Klasse A - Historiske biler op til 1947
Klasse B - GTS/TC biler op til 1965
Klasse C - Biler op til 1971 - under 1300 kubik
Klasse D - Biler op til 1971 - over 1300 kubik
Klasse E - Biler op til 1976/1981/1985

For detaljerede resultater kan du med fordel kigge på Motorsporten.dk her.


Formel Junior © Michael Ewert


Suveræn Mustang i den store voldsomme klasse © Michael Ewert


Altid dominerende Lotus Elan


Snæver kørsel i 'Mini' klassen


Lidt for snæver kørsel


Stort felt domineret af de to Elan'er


Danmarks allerflotteste historiske racer - Jan Heiselbergs BMW

Opvisning

I år var der opvisning af forskellig karat. Rallybiler og motorcykler blandt andet.


© Michael Ewert


© Michael Ewert


© Michael Ewert


© Michael Ewert


Selv en opvisning kan gå galt!


En let bukket Lancia som en Falckmand kaldte Ford til stor moro for alle andre end Falckmanden...

Race for riget

For en sum penge ville du kunne komme ud at køre i diverse forskellige sportsvogne af rimelig potent kaliber. Udover at du kunne komme ud at køre med et proiminent raceridol. Jeg synes at den der gav bedst valuta for pengene, selvom det var et stort beløb var Jan Magnussen i en aldeles potent Ferrari 458 GT3. Der blev virkelig ikke langt fingre imellem. Jan kender jo kun to indstillinger på speeder - on eller off! Jeg så en lille dreng med et så stort grin efter en tur med Jan Magnussen at han var ved at flække - og Jan havde med garanti fået endnu en fan.

De to gange en times kørsel med gæster indsamlede i alt 444.400 til Rigshospitalet.


Marco Sørensen i åben Lotus med endu en gæst


Årets mest spektakulære kører Jan Magnussen med Ferrari 458GT3


Til gengæld ville jeg nopk være blevet rimeligt knotten, hvis jeg havde givet mange tusinde kroner for at køre i en Koenigsegg, der populært sagt trillede rundt i første gear.


Tom K i Audi R8 med endnu en gæst


Der blev indsamlet intet mindre end 444.400 ind til BørneUnge Programmet på Rigshospitalet © Michael Ewert

Sammenfatning - godt eller skidt eller noget midt imellem?

Der er ikke nogen tvivl om, at der er lagt rigtigt mange timer i planlægning af arrangementet. Både for at få enderne til at mødes på det økonomiske plan og skabe en bane, der lukker vigtige veje af midt i København. Dette skal på ingen måde negligeres - det er en gigantisk opgave!

Der kunne jeg måske så lige tage helikopterperspektivet i brug. Hvad får man så ud af banen? Ikke nok synes jeg. Pro-Am er juvelen i kronen og det fungerer sådan da - men er svær at følge med i når det hele afgøres af et pitstop undervejs. Men på den anden side set var konceptet med to forskellige løb osm i 'gamle dage' heller ikke optimal.

Ifølge BT har der åbenbart været en uenighed mellem HMS (Historisk Motorsport) og arrangørerne, der gav et reduceret felt i klasserne. Vi har ingen anelse om hvad uenigheden består i - men uenighed er ikke lige vejen frem. Så må nogle sluge en kamel eller to, hvis det gælder CHGP's fremtid.

Jeg sagde det også efter sidste år. Der mangler et brag af et indslag - eller to? Som nogle voldsomme DTC racere i opvisning eller hvorfor ikke et løb - som det sker i Århus? Eller et indslag som Red Bull F1 der virkelig trak tilskuere til Fælledparken for to år siden.

Petter Solberg og hans Citroen var et fedt indslag - men hvorfor kun lørdag? Der var underholdning så det battede i al for kort tid.


Tak for i år - ses vi næste år? Det gør vi da!