Igen et stort motor år.
Flot Le Mans indsats og andre gode takter.

Af Flemming Hansen Fotos: Flemming Hansen medmindre andet er angivet.


Stadig med skidtet fra Le Mans på bilen ved Goodwood Festival of Speed

Le Mans med mange fine klasseplaceringer.

Den helt store danske indsats på Le Mans, der endte med en meget følelsesmættet sejr, var den lyseblå Gulf Aston Martin, der med kørerne: Kristian Poulsen, Nicki Thiim og David Heinemaier Hansson ved rattet opfyldte alle (i hvert fald mange!) danskeres drøm om at se Allan Simonsens bil øverst på sejrsskammelen efter 24 timer i LM GTE-AM klassen. Det gjorde de minsandten og der var vist overflod i mange øjenkroge både i Le Mans og bag de danske fjernssynsskærme, der med suveræn dækning næsten havde været på TV i samfulde 24 timer - om det så var på TV2 eller Eurosport.

Det var en yderst populær sejr for Young driver teamet. En der dog var skuffet var unge Christoffer Nygaard, der havde været en del af teamet i 2013. I år var han dog blevet placeret i Aston Martin nr. 98 sammen med de erfarne kørere Pedro Lamy, Paul Dalla Lana, der dog desværre måtte falde tilbage til en 6. plads i GTE AM klassen. Men Nicki Thiim viste med endnu en fremragende indsats at denne unger sønderjyde er en mand med en meget tung speederfod, der uden tvivl vil præge sportsvognsracing i mange år fem over, hvor vi nok må konstatere at Tom Kristensen efterhånden nok trækker sig tilbage. Han runder trods alt 48 år næste år lige efter Le Mans og det kunne da være passende at trække sig tilbage efter 10 sejre?


Stadig med skidtet fra Le Mans på bilen parkerer Darren Turner Aston'en ved Goodwood Festival of Speed


En stolt række danneborg på Aston Martin'ens tag. Goodwood Festival of Speed

I topklasserne var det tæt på.

Den 9 foldige Le Mans vinder Tom Kristensen var allerede onsdag inden løbet i store vanskeligheder idet Loic Duval nærmest pulveriserede Audi nr. 1 i Porsche kurverne. Hvordan der blev bygget en 'nælsten' ny Audi nr. 1 op inden kvalifikationen vil fremover hører til Le Mans folklore. Men et er sikkert - det var nogle sørgmodige danskere der var samlet i Le Mans og omegn indtil miraklet skete. Ud af garagen kom en Audi nr. 1. Loic Duval kom dog ikke ud. Han måtte erstattes af Marc Gene da lægerne ikke gav ham starttilladelse efter det voldsomme crash.

Men ny bil eller ej - den hurtige trio Marcel Fässler, André Lotterer og Benoit Treluyer trak vinderkortet efter de 24 timer, der nok var mere spændende end i mange år, med stærk indsats fra Toyota og Porsche. Men crashet blev dyrt for Tom Kristensen. Marc Gene er en fremragende kører, men Loic Duval er bare hurtigere, hvilket kunne have givet en fordel. Men det er gætterier. 2. plads til Tom igen.

Jan Magnussen og hans makkere Jordan Taylor samt den hurtige Antonio Garcia kørte en flot 2. plads hjem efter den klassevindende Ferrari. I forhold til sidste år var Corvette helt med fremme, men nogle uheld med safetycar perioder og et uheldigt dækskifte gjorde udslaget. Men ingen tvivl om at den nye Corvette sagtens kunne have vundet Le Mans i 2014. Men en fin anden plads blev det da til selvom Jan Magnussen ikke kan lide fine 2. pladser!


Det var Toms nummer fra Le Mans i 2013 - men i år havde han nr. 1 og det gave en 2. plads hvorimod nr. 2 gav en 1. plads. Vinderbilen set på Goodwood Festival of Speed.

 

Et split i TUSC serien?


Den fantastiske C7R i TUSC serien © Jan Magnussen FB side

En snak med Jan Magnussen under CHGP afslørede utilfredshed med den nye serie TUSC der i år har afløst den gamle ALMS og Grand-Am serie i USA. Utilfredsheden bunder i den stadige indblanding fra arrangørerne på NASCAR vis, hvor man til stadighed udjævner skellet mellem de forskellige deltagere. Efter Corvette vandt 4 løb i træk er deres vinger blevet stækket og det huer ikke rigtig gule racere fra General Motors. Så ud fra udmeldingen fra Jan kunne der ligge et oplæg til en konkurrerende serie på tegnebordet i løbet af efteråret...

Når man kigger tilbage i tiden og det store split der blev til Champcar og Indy Racing League var det jo tydeligere og tydeligere op igennem årerne siden 1996 at det ikke blev to stærke serier, der kom ud af det. Det blev to mere og mere udvandede serier, der slet ikke kunne finde sponsorere til at finansiere løjerne. Nu er de serier blevet lagt sammen igen og havd har man. En joke af en serie med historisk grimme biler. Selv det løb der engang var 'juvelen' - nemlig Indianapolis 500 - er i disse år kun en ynkelig skygge af fordums storhed. 'The month of may' som det hed en gang er nu voldsomt reduceret og Indianapolis forsøger sig med alternative løb i Indycar serien på 'Formel 1' banen udover MotoGP og NASCAR. Alt sammen ikke noget der i samme grad fylder tilskuerpladserne som i gamle dage.

Så umiddelbart ville jeg sige 'lad være'. Stil krav - lav forhandlinger. Snak om det eller hvad der nu skal til. Opsplitninger fører intet godt med sig. Udover Indycar kan man jo se på den fordums store STCC serie, der også blev opdelt i to dele der nu er to halvkvædede viser. Duer ikke!


Nu vi snakker split. Ny dansk klasse? Vi får se... ©Michael Ewert


Det er lidt længe siden det var Australien og jubeloptimisme... © McLaren media

Formel 1 2015 med dansk islæt?

Nu er vi kommet igennem halvdelen af formel 1 sæsonen 2014 og mesteren skal jo nok findes blandt Lewis Hamilton eller Nico Rosberg... Hvis man nu skal være helt objektiv uden de rød hvide briller og klaphatten på, så har Kevin Magnussen endnu ikke brændt igennem - for alvor. Bevares. det er da blevet til pointgivende placeringer - men desværre for Kevin er Jenson Buttons indsats i løbene bare lige den smule bedre og mere pointgivende end Kevins og det sætter sit præg på hvad der egentlig kan måles på - nemlig placeringen i mesterskabet hvor Jenson er 23 point foran den unge dansker. Det er især sidst i løbene, hvor dækkene er helt ud på kanten af det anvendelige, at Jenson er stærk. Vi så det for eksempel i Canada, hvor han ved målstregen kommer over som 4'er til stor overraskelse for alle. Men han havde holdt sig inde i kampen og kunne med en 'do or die' manøvre kante sig forbi Hulkenberg og Alonso på sidste omgang. Der ser man desværre gang på gang at Kevin bare falder længere tilbage selvom han måske egentlig kunne forcere? Det er naturligvis mere kompliceret end som så og er kun vurderet ud fra den efterhånden meget detaljerede måde man kan følge med i F1 på timing apps på diverse medier.

Til gengæld så må man vel efterhånden sige at Jensons fremtid i F1 alt andet lige må være begrænset. Men kan han så overleve endnu en sæson, hvor Kevin trækker længste strå. Ja det vil kun fremtiden vise.

Det bedste Kevin kan gøre vil være at lave en sidste halvdel af sæsonen, hvor han om ikke ligefrem blæser Jenson af banen, så i det 'mindste' gøre sig så meget mere gældende i løbene ved at forbedre sit 'racecraft', hvor han i den grad har tabt placeringer til Jenson i første halvdel af sæsonen.

Husk nu at race skal ses ude på banerne. Vi høres ved i næste nummer, hvor vi bla. vil kigge på DTC serien.


Flemming Hansen
Redaktør.