Lewis Hamilton's 3. VM
Rosberg og de andre rivaler slået skakmat

Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


Hvad! Ikke en Mercer i billedet? Det må¨være en fejl... ©Pirelli media


Singapores Grand Prix: Singapore
2015 FORMULA 1 SINGAPORE GRAND PRIX



Igen en overlegen sejr...


...nu bare til Vettel og Ferrari
Ikke alting var som det plejede i Singapore. Mercedes vandt ikke - de var ikke en gang i nærheden. Hamilton udgik endda. Afstanden mellem vinderen og nr. 2 var heller ikke så voldsom, som den sommetider er - men der var også to SC perioder til at holde afstanden inden for rimelighedens grænser.


Lewis nu som blondine...©Mercedes AMG

Jeg har ikke noget imod at tage fejl. I al fald ikke når det drejer sig om forudsigelser af sportsresultater. Da jeg spåede en vanlig Mercedes sejr i løbet, var det ikke et gæt baseret på dybere analyser, men et gæt fremkommet ved at fremskrive den nærmeste fortid. Det virker ofte, men ikke altid - og i dette tilfælde tog jeg fejl. Hamilton vandt ikke. Det gjorde Vettel.

Vettel vandt på samme måde som Hamilton plejer at vinde på - fra front og uden for alvor at være truet. Ricciardo hængte overraskende godt på - Renault motorens mangler var ganske tydeligt ikke så udtalte på bybanen i Singapore, som de er flertallet af andre baner. Et lille stykke bag dem kom en utilfreds Raikkonen trillende. Han var ganske åbenlyst utilfreds med bil og løb. Sådan set rimeligt nok - hvis løbet ikke fungerer, fungerer det ikke, uanset hvilken plads man så ender på.


Gnisterne flyver i Singapore ©Pirelli media

Rosberg cruisede sig til en 4. plads. På en dag hvor Hamilton fik problemer og måtte udgå, skulle der have været flere point på kontoen, men Mercedes racerne havde bare ikke en god dag i det sydøstlige Asien. Rosbergs placering var udramatisk. Det var Hamilton exit også. Han lå på 4. pladsen da problemerne begyndte. Han lå tættere på top 3 end Rosberg kom og virkede til, om ikke andet, så have kontrol over den interne kamp. I løbet af få omgange sejlede han ned gennem feltet og ud af pointene. Teamet foreslog flere løsninger, men intet virkede og Hamilton mente det var bedst at trække sig. Og sådan blev det, efter at teamet holdt en minde pow-wow i pitten. Ind i pitten og ud af løbet med Hamilton.

Valtteri Bottas havde heller ikke noget fremragende løb - han blev nr. 5, på trods af problemer med gearkassen - også han havde en udramatisk eftermiddag. Russeren Kvyat blev nr. 6 - og i betragtning af hans startplacering som nr. 4 og at Bottas havde problemer, var det ikke sådan videre imponerende. Men bevares, russeren er stadig ung og skal have mulighed for at udvikle sig lidt.


Vanlig Mercedes opstilling og rækkefølge.©Mercedes AMG

Perez blev nr. 7, endnu en fornuftig dag på kontoret for Force India køreren, der havde et enkelt dramatisk øjeblik på første omgang, hvor han kom lidt for tæt på holdkammeraten Hülkenberg.

Kontroverser var der måske omkring Toro Rosso, de to biler sluttede som nr. 8 og 9 og rundede dermed en rimelig god Renault dag af. Men på de sidste par omgange fik Verstappen, der lå forrest, flere henstillinger fra teamet om at lukke Sainz forbi - men det ville han ikke. Den historie skal vi nok høre mere til.

Det sidste point gik til Nasr, der på relativt nyere dæk, fandt en vej forbi Grosjean, der ellers forsøgte med færre pitstop - det virkede ikke for Lotus og franskmanden, der kørte i pit på vej ud på sidste omgang.


På den her bane vil vi være konkurrencedygtige.. nåh nej..©McLaren media

Drama var der også noget af i løbet. Der var sammenstødet mellem Hülkenberg og Massa, der sendte førstnævnte ud. Massa var på vej ud af pitten, Hülkenberg var meget hurtigere og så forsøgte de begge at bruge det samme stykke asfalt cirka samtidig. Det sende tyskeren i barrieren, SC på banen, mens Massa trillede videre, indtil han fik problemer med gearkassen. Hülkenberg blev herefter tildelt tre startplaceringers straf i næste løb.

Den anden SC periode var, da der pludselig vandrede en mand rundt på banen. Han virkede en lille smule desorienteret og fandt hurtigt et hul at kravle igennem. Men SC proceduren var startet, så derfor skulle den også gennemføres. Retrospektivt kunne man mene at en Virtuel SC havde været nok - men når der går uvedkommende rundt på banen under et F1 løb, så er der ikke plads til mange millisekunders tøven - og at han selv ville forlade banen kunne man jo ikke vide. For år tilbage, da præsten med Nettoposen løb rundt på Silverstone, var det ganske tydeligt at netop han ikke havde tænkt sig at forlade banen frivilligt.

Der var også en mindre kollision mellem Button og Maldonado. Maldonodas baghjul kom for tæt på Buttons frontvinge der fløj op og splintredes på banen. Hvordan vi undgik SC der, er lidt uklart, men måske landede de fleste kulfiber splinter i siddebrønden hos nogle af de andre kørere.


Kevins ride i 2016? Manor bundprop med stort B ©Manor F1team

Når vi nu er ved McLaren havde de ikke en særlig god dag. Begge biler udgik med tekniske problemer. Alonso lå ellers i top 10 da det skete. Button lå længere tilbage og virkede mismodig. På et tidspunkt blev han bedt om at trække lidt ud af idealsporet, så motoren kunne køle og så videre - hvortil den tidligere verdensmester lidt træt spurgte "Anything else?"

Et godt motorløb er et løb med tætte dueller og spænding om resultatet. I front for Singapores Grand Prix 2015 var der ikke mange kampe, selvom bilerne i en periode lå indenfor en rimelig afstand. Men forandring fryder også - og en Ferrari som vinder er dog, om ikke andet, så afvekslende.


Resultatet af Singapores GP

1 Sebastian Vettel............................... Ferrari
2 Daniel Ricciardo............................... Red Bull Renault
3 Kimi Räikkönen................................. Ferrari
4 Nico Rosberg................................... Mercedes
5 Valtteri Bottas................................ Williams Mercedes
6 Daniil Kvyat...,............................... Red Bull Renault
7 Sergio Perez................................... Force India Mercedes
8 Max Verstappen................................. Toro Rosso Renault
9 Carlos Sainz Jr................................ Toro Rosso Renault
10 Felipe Nasr................................... Sauber

Japans Grand Prix: Suzuka
2015 FORMULA 1 JAPANESE GRAND PRIX


ZZZZZZZZZ... nåh er de færdige nu?©Mercedes AMG

Hamilton sejrede i søndags-stille løb


Efter Vettels sejr og Mercedes mindre nedtur i Singapore, var der basis for håbet om at løbene måske kunne blive lidt mere spændende - iblandet frygten for at Singapore var et sammentræf af tilfældigheder og uheld. Det sidste var det rigtige og løbet i Japan blev ligeså domineret af Mercedes som så mange andre løb i 2015.

Blandt de mange ting jeg render rundt og laver, når jeg ikke bruger tiden på at se Formel 1 live i fjernsynet, er det hyggelige projekt med at flytte mine F1 løb fra 80'erne fra VHS til mere tidssvarende medieformer. Mange ting er ændret siden dengang - antallet af kameraer på banen er forøget. Ved et løb fra 1982 talte jeg seks kameraer til at dække banen. En anden ting der er blevet ændret er, hvem der så er i kameraets fokus. Dengang var kun bilerne der lå i pointene man så. Uanset hvad der skete længere nede i feltet, blev kameraet i front. I Long Beach i 1983 vandt John Watson fra en startplacering som nr. 22 - første gang man ser ham i tv er da han med en overhaling kommer op på 6. pladsen. I dag er der mange flere kameraer og der er meget mere fokus på biler i hele feltet - bare der sker noget omkring dem.


Starten er gået til endnu en tidlig morgen sovepille ©Daimler Benz

Det er selvfølgelig meget godt - af flere grunde. En kamp nede i feltet er mere interessant end mangel på kamp i front af feltet. Samtidig giver det også et vist salgsargument når de mindre teams skal sælge den ledige plads på bilerne - tv-tid er penge. Men det udstiller også, at der er noget i Formel 1, der ikke er som det burde være.

Man kan ikke have kamp om sejren på de sidste omgange i alle løb. Sådan har det aldrig været - løb bliver mestendels afgjort senest halvvejs - sejrsdueller på sidste omgang er de sjældne perler i sporten. Sådan skal det være. Men når man på de sidste omgange af et løb, finder det mest (eneste) interessante i en duel om 12. pladsen, er der et eller andet, der ikke er helt optimalt. Det var med andre ord en kamp om at blive nr. 2 uden point, der var i fokus, da Hamilton startede sin 53. og sidste omgang.

Løbet var ellers startet godt - spænding i starten og tre punkteringer og Hamilton der pressede Rosberg lidt langt ud. Så langt at Rosberg røg ned som nr. 4 og resten af dagen måtte koncentrere sig om at komme tilbage som nr. 2. Det lykkedes, ikke med en sej overhaling, men ved at køre rigtig hurtigt, da andre var i pit. Et andet problem - placeringsskift sker ved pitstop, ikke på banen. Retfærdigvis skal det siges at Rosberg dog også overhalede på banen.


En Honda på hjemmebane overhales på begge sider. Pinligt ©McLaren media

De tre punkteringer var til Massa, Ricciardo og Perez. De to første ramte hinanden og Perez røg af banen i forsøget på at undgå dem. Tre flade dæk, der skulle byttes i pitten - og der er langt rundt på Suzuka. I 1987 kørte Alain Prost et af karrierens bedste løb på banen - efter eget udsagn - efter en tidlig punktering og en hel omgang på banen kørte han sig op til en 7. plads! Massa, Ricciardo og Perez er på ingen måder Prost, tiderne er skiftet og alt muligt andet - og de tre blev aldrig en faktor i løbet, omend de to førstnævnte var med i kampen om 12. pladsen!

Men herfra gik løbet ind i en rolig rytme, kun afbrudt af et par pitstops undervejs. Det var ved det andet af slagsen at Rosberg kom forbi Vettel - og egentlig føler man sig lidt snydt. Når nu der ikke er kamp om sejren, kunne en kamp om den næste placering da være en ganske ok erstatning, men det blev altså bare en kamp på sekunder og mekanikere. Snøft.

Kimi Raikkonen blev nr. 5 foran Bottas. De to startede i omvendt rækkefølge - her var det også pitstops der ændrede på rækkefølgen af de to. Nico Hülkenberg kvalficerede sig som nr. 11 og havde tre strafplaceringer med fra Singapore. Alligevel var han nr. 8 efter første omgang. De tre af placeringerne skyldtes selvfølgelig de tre punkteringer, men stadig ganske fornuftigt kørt at tyskeren. Han endte på en 6. plads, bag ham kom to Lotus racere, med Grosjean forrest.


Begge Lotus'er i pointene - godkendt efter en svær sæson med underskud på finanserne ©Lotus F1 team

Ikke noget drama til Lotus dennegang, altså bortset fra at Grosjean lige måtte en tur ud over græsset på et tidspunkt. I morgen skal teamet i retten og fortælle om de kan betale de penge de skylder. Retssagen er blevet udskudt flere gange, fordi Renault er ved at overtage teamet, men dommeren har meddelt at han ikke giver flere udsættelser. Rygterne går på, at Renault enten betaler det som Lotus skylder, fordi handlen er ved at være tæt på, eller også meddeles det i morgen at de faktisk har købt teamet. Samtidig forventes det at Grosjean på tirsdag bliver offentliggjort som køre for Haas.

De sidste to sjove placeringer gik til Toro Rosso, igen med Verstappen forrest. Her var faktisk tale om en duel, da Verstappen selv måtte finde en vej forbi sin spanske kollega.

Ellers var det mest underholdende måske igen McLaren-farcen. I dag holdt Button sine tanker for sig selv. Men det gjorde Alonso ikke - to gange gjorde han i radioen opmærksom på at det var pinligt at være ham. Han lå faktisk i pointene på et tidspunkt, men blev overhalet både til højre og venstre - på samme tid. Ingen tvivl om at det var materiellet og ikke talentet der var udslagsgivende i den situation. Så det er ikke svært at forstå Alonso. Spanieren har i weekenden kommenteret på rygterne om at han er på vej væk, med at sige, at det er han absolut ikke. Hvis man skal tolke hans udbrud i Japan er det der absolut ikke helt så absolut, som ordet ellers antyder.


Lewis 'vandt' igen©Daimler Benz

Hvis vi skal uddrage noget af Suzuka er det, at Mercedes stadig er overlegne, mindst ligeså meget som de var ved det første løb. Og der er ingen tegn på at det vil ændre sig i denne sæson. Det her var en opvisning.

Resultatet af Japans GP

1 Lewis Hamilton................................. Mercedes
2 Nico Rosberg................................... Mercedes
3 Sebastian Vettel............................... Ferrari
4 Kimi Räikkönen................................. Ferrari
5 Valtteri Bottas................................ Williams Mercedes

6 Nico Hulkenberg................................ Force India Mercedes
7 Romain Grosjean................................ Lotus Mercedes
8 Pastor Maldonado............................... Lotus Mercedes
9 Max Verstappen................................. Toro Rosso Renault
10 Carlos Sainz Jr............................... Toro Rosso Renault

Ruslands Grand Prix: Sochi
2015 FORMULA 1 RUSSIAN GRAND PRIX

Herren været lovet - Mercedes er tilbage igen på den øverste plads. ©Pirelli media


Lewis Hamilton overtager sejren fra Nico Rosberg, da denne udgår efter få omgange, og sejrer foran Sebastian Vettel og Sergio Perez. Løbet præges af uheld og safety-car perioder. På sidste omgang kører Räikkönen ind i Bottas, i kampen om tredjepladsen.


Vettel er ikke utilfreds med en 2. plads ©Ferrari media


Resultatet af Ruslands GP

1 Lewis Hamilton................................. Mercedes
2 Sebastian Vettel............................... Ferrari
3 Sergio Perez................................... Force India Mercedes
4 Felipe Massa................................... Williams Mercedes
5 Daniil Kvyat................................... Red Bull Renault
6 Felipe Nasr.................................... Sauber Ferrari
7 Pastor Maldonado............................... Lotus Mercedes
8 Kimi Räikkönen................................. Ferrari
9 Jenson Button.................................. McLaren Honda
10 Max Verstappen................................ Toro Rosso Renault




USA's GRAND PRIX: Circuit of The Americas
FORMULA 1 GRAND PRIX OF USA 2015


Et standard 2015 podie ©Mercedes AMG


Fremragende underholdning fra Texas

Det blev et superspændende løb til aftenskaffen, leveret pr. satellit fra Texas. Fra de første våde omgange over både virtuelle og rigtige Safety Cars til de sidste omgange, med kun 12 biler på asfalten. Og alligevel var det Hamilton der vandt, fordi alle tingene spillede hans vej.


Rimeligt dårligt vejr forhindrede stort set al kørsel før søndag © Sauber

Der var flere potentielle vindere i dagens løb. I de tidlige halvfugtige omgange var det Red Bull der havde noget, andre ikke helt havde. Godt nok var det Mercedes der kom bedst fra start, men Red Bull kom hurtigt efter dem og Ricciardo kom i front for feltet. Men som banen tørrede og regnen udeblev, røg de to Red Bull racere baglæns i feltet. Alligevel fik de på en måde indflydelse på udfaldet.


En standard 2015 start - Mercedes i front © Red Bull photofiles

Senere virkede det til at Vettel kunne vinde løbet. En SC periode, den første af de to rigtige, udløst af Ericssons parkerede Sauber. Tidligere havde vi haft en lidt forsinket virtuel SC, da der skulle indsamles vragdele i førset sving, efter et startuheld. Vettel benyttede chancen til at skifte dæk - et sæt af de hårde, der kunne holde resten af løbet. Han var den eneste i toppen der lavede det nummer. Tanken var klar nok - Vettel kom ud bag de to Mercedes racere, men ikke lang bagved - da der jo var SC på banen. Når de to sølvpile skulle have skiftet dæk kunne Vettel i ro mag køre en sejr hjem.

Men i et løb hvor der skete noget hele tiden, er planer ikke noget man skal være alt for glad for. Først kom der endnu en virtuel SC periode, fordi Hülkenberg havde været oppe at slås med Ricciardo, der gav Rosberg muligheden for at begrænse skaden - han smuttede i pit, mens Hamilton blev ude. Nu havde Rosberg neutraliseret Vettels fordel og lignede nu en favorit til at vinde.


Red Bull blev løbet over ende af begge Toro Rosso'er © Red Bull photofiles

I pitten regnede de lidt på Hamiltons situation og kom frem til at han nok blev nødt til at tage et pitstop - det gjorde han og blev sendt ned bag både Rosberg og Vettel. Dermed virkede løbet afgjort - Rosberg havde nyere og blødere dæk end Vettel og Hamilton var et pænt stykke bagefter. Men så sendte Kvyat sin racer i barrieren og udløste endnu en SC periode. Nu var det Vettel, der igen smuttede i pit - hans dæk var slidte og taktikken var død under alle omstændigheder. Det betød at Hamilton var tilbage på 2. pladsen og lukkede hullet til Rosberg - der nu havde de ældste dæk.

Men Rosberg beholdt føringen efter genstarten - altså lige indtil han lavede en fejl og røg langt ud af banen og Hamilton smuttede forbi. Ikke nok med det, men Rosberg kom også kortvarigt under pres fra Vettel, men formåede at holde den hurtigere Ferrari bag sig.

Ricciardo der ellers havde ført løbet endte på en 10. plads efter sammenstødet med Hülkenberg. Umiddelbart virkede han i modsætning til tyskeren uskadt, men mod slutningen af løbet blev han overhalet både til højre og venstre. Et pitstop sendte ham ned på sidste pladsen - hvilket lige på det tidspunkt betød som nr. 12. De nye dæk hjalp dog og han overhalede både Rossi i Manor raceren og Alonso i en halvsyg McLaren.


Rigtig god sidste halvdel af 2015 for Force India ©Force India media

Verstappen blev nr. 4 efter en vanlig afslappet indsats, efter ham fulgte Perez efter et relativt anonymt løb. Sainz blev nr. 6 og Button endte på en ganske overraskende 7. plads. Maldonado formåede at holde skuden på nogenlunde ret køl og blev nr. 8, mens Nasr fik en 9. plads.

Dramaet startede allerede i første sving, hvor først Hamilton i vanlig stil pressede sin holdkammerat ud over banekanten, med det resultat at Rosberg mistede to yderligere placeringer. En ikke særlig fin manøvre - og den manglende straf virker upassende. Længere nede i feltet snurrede både Bottas og Grosjean rundt. Begge kunne fortsætte, men ikke længe.


Point til Nasr © Sauber media

Williams havde en dårlig dag, også Massa blev trukket ud af løbet på grund af en teknisk defekt. Imens var der positive problemer for produceren af tv-signalet. Hvor man nogle gange skal anstrenge sig for at finde noget at vise, var der dennegang både kampe det ene og det andet og til tider også det tredie sted i feltet. De i alt fire SC perioder og den fugtige asfalt i første del af løbet, gjorde at feltet aldrig blev spredt voldsomt ud - så kampene var tit tætte og på få sving kunne man vinde og tabe en hel del placeringer. Banens lay-out gjorde selvfølgelig også sit.

Jo jo, Hamilton vandt igen - for i øjeblikket har han marginalerne og heldet og alting på sin side, det har vindere sjovt nok tit - eller også er det fordi når tabere er heldige så er de nogle sekunder tættere på den foran, men ingen bemærker deres held! Men det var stadig et underholdende løb, der først faldt til ro i de sidste fem - seks omgange.


3. VM til Lewis Hamilton ©Daimler Benz

Resultatet af USA's GP

1 Lewis Hamilton................................. Mercedes

2 Nico Rosberg................................... Mercedes
3 Sebastian Vettel............................... Ferrari
4 Max Verstappen................................. Toro Rosso Renault
5 Sergio Perez................................... Force India Mercedes
6 Jenson Button.................................. McLaren Honda
7 Carlos Sainz Jr................................ Toro Rosso Renault
8 Pastor Maldonado............................... Lotus Mercedes
9 Felipe Nasr.................................... Sauber Ferrari

10 Daniel Ricciardo.............................. Red Bull Renault