Formel Kedelig
Mercedes' flotte men kedelige dominans

Af Flemming Hansen


Der skulle investeres i større og flere skabe for at få plads...© Mercedes AMG

86% af alle mulige point...

Ja det var det de to kørere Lewis Hamilton og Nico Rosberg scorede i 2015. I sig selv er det et imponerende resultat og der er ingen der kan pege fingre af den umådeligt sikre AMG Mercedes pakke. Men underholdende var det gud hjælpe mig ikke at se på! Hvis ikke Ferrari havde fået en opblomstring i år med den nye mand i teamet - Sebastian Vettel - ja så havde det godt nok været endnu værre. Dieter Rencken fra Autosport lavede en sammenligning, hvis vi nu havde manglet Mercedes. Ja så havde Vettel været den helt igennem dominerende, så det ville vi jo nok heller ikke. Det vi alle gerne vil have er teams der er bare en lille smule mere lige. Der er det måske et problem at der ikke kan testes i løbet af året? Det er måske også et problem at reglerne er så stringente at alle biler ligner hinanden? Der er ikke plads til en Colin Chapman, der lige kan opfinde en dingenmot, der kan gøre en bil bedre. For ikke så snart den er opfundet så bliver den udelukket da det vil give de andre teams udgifter til at rette deres bilere til. Skal vi nævne F-ducts etc. i denne sammenhæng?

Jeg ved ikke hvad der skal til. Men i aftenbønnen er der et håb om at flere teams bliver mere lige i 2016, så vi ikke skal gennemleve en snorkefest, der kan give kuldegysninger i retning af Michael Schumacher og Ferrari i starten af årtusindet. Kunne Nico Rosberg så ikke i det mindste køre lidt ind i Hamilton en gang i mellem. Håbet er der ude!

Lewis Hamilton - bedre end Senna?

Der til har jeg en holdning - og det er: Nej! Det kan godt være at Lewis Hamilton har scoret flere sejre end Ayrton Senna - for det har han. Men de sejre der er kommet i land for Lewis i de sidste to sæsoner regner jeg simpelthen ikke for sejre i bred forstand. Sejre der 'bare' er afgjort ved at man har det suverænt bedste stykke værktøj og kun ved særligt festlige lejligheder skal i infight med sin teamkollega. Det er ikke sejre der kan måles på Senna'O'metret!


Der er ingen yvilvl om at Senna er idolet for Hamilton.© Daimler Benz

Hvis man ikke er i stand til på bagkant at huske Lewis Hamiltons mange sejre endsige adskille de løb han ikke vandt fra dem han vandt - ja så er der noget fesent over det. Dem der kan huske Sennas sidste McLaren sæsoner vil vide og givet erindre en Senna kæmpe med underlegent materiel, men med overlegen styrke alligevel evne at vinde. 92 sæsonen erindrer jeg som den næstekedeligste nogensinde med et Williams team i total overlegenhed med deres FW14B 'rocketships'. Men alligevel formår Senna i en mere end overmatchet McLaren at hive sejre hjem. Blandt andet i Monaco. I 1993 får McLaren kun 2. sorterings Ford motorer. Alligevel er det Senna der tager overskrifter hjem med fantastiske sejre på Donington i et år hvor Benetton med Schumacher og Williams med Prost og Hill var svære at bide skeer med.

Derfor er Senna hoveder højere end Lewis Hamilton. Lewis Hamilton er en fantastisk kører - ingen tvivl om det. Men Senna er han slet ikke på højde med i undertegnedes øjne.

 

For unge til F1? Næh...

Meget (negativt) blev der skrevet om de unge Toro Rosso kørere Max Verstappen og Carlos Sainz Jr. inden sæsonens start. Men de har skrevet deres navne ind i F1 historien med flammeskrift! Især Max Verstappen har med sine dristige overhalinger og uimponerede kørsel for alvor vist hans kritikere på bedste måde det de ikke forventede. Nemlig en ung mand der inden sæsonstarten end ikke kunne få kørekort kørte en vis legemesdel ud af kørerdragten. Det er sådan noget vi vil se. Ikke sådan noget fesent 'jeg holder mig lige tilbage her for ikke at bukke bilen'.

Det er en svær balancegang. Se bare på PAstro Maldonado, der også kører 'råddent'. Det ender bare som regel i væggen eller i en kollega. Så Max Verstappen var et stort lys i et ellers mørkt F1 år. Det skal blive spændende at følge de kommen år. For han skal nok blive i F1 og mon ikke at han med tiden avancerer til Red Bull teamet?


That's the spirit! Overhal hvor det 'ikke' er muligt.© Red Bull photofiles

Kevin Magnussen - hvad nu?

Der er ikke rigtig noget der ser ud til at Kevin har noget som helst held med sig i øjeblikket. De seneste historier byder på DTM for Mercedes - hvilket dog betyder at en af de eksisterende kørere skulle blive verfet ud? Måske Pascal Wehrlein, der kunne blive testkører i F1, hvilket jo er en direkte adgang til ... ikke ret meget. Spørg bare Kevin, der ikke engang fik mulighed for at fredagsoptræde i løbet af 2015. Det var som om at Stoffel Vandoorne temmelig hurtigt blev 'flavour of the month'. Det kan blive interessant engang at læse om hvad der egentlig skete i løbet af 2015?

Manor er F1 sædet der besluttes en gang i januar/februar/marts. Hvis nu ellers Kevin havde en fantasilliard fra backinggruppen... Det ser ikke for lyst ud - men lad os nu se? Hvis der ikke står F1 på plakaten for Kevin i 2016 så må han pakke den drøm sammen og se om det ikke skulle være muligt at klemme sig ind i noget med tag på? Det kunne jo være en gul Corvette sammen med farmand?

Vi ses derude i 2016. God bag(h)jul og godt nytår.


Flemming Hansen
Redaktør.