Mercedes' panser sprækker
Ferrari er stærke og Bottas er ikke helt ueffen!

Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


Efter et irriterende 2016 med problemer kom første sejr i 2017 til Vettel i første løb © Mercedes AMG

Australiens Grand Prix: Melbourne
2017 FORMULA 1 ROLEX AUSTRALIAN GRAND PRIX

Vettel udnyttede muligheden - Sejr til Ferrari i Australien

Tæt kørsel var ikke det, der prægede Det Australske Grand Prix 2017. Overhalinger var heller ikke det, der sådan lige sprang i øjnene på en. Omvendt så var det heller ikke en genudsendelse fra sidste sæson. Så løbet blev starten, både på en sæson og på en ny tid. Den forsigtige optimisme kan få lov at overleve.

Det, der mindede om sidste sæson var manglen på nærkampe - men det var blevet forudsagt. Bilerne har sværere ved at køre tæt. Men det var måske så alligevel ikke det, der var problemet. For at køre tæt, skal man være i princippet være lidt hurtigere end ham foran. Det virkede ikke rigtig til at der var nogle steder, hvor der ville være kommet en duel, hvis bilerne kunne køre tæt. Det virkede til at afstanden mellem bilerne reflekterede en niveauforskel, der ville have udelukket dueller, om så bilerne havde været designet til netop det formål (men den præmis holder selvfølgelig ikke, for så ville en hel masse andre faktorer spille ind).

Starten er gået til 2017 sæsonen © Pirelli media


Det, der ikke mindede om sidste sæson var Mercedes' overlegenhed, eller mangel på samme. Ikke så meget, fordi de ikke vandt, men fordi da starten gik holdt Vettel fast i Hamilton. Englænderen fik ikke lov at lave det forspring han ofte fik lov til sidste år. Så uanset resultatet er Ferrari tættere på Mercedes - og det er jo positivt. Medmindre selvfølgelig det viser sig, at Ferrari faktisk er de overlegne og så laver en ligeså total dominans, som Mercedes har lavet de forgående tre sæsoner - men den tid, den sorg. Lige nu kan vi glæde os over, at Ferrari vandt og dermed brød Mercedes' monopol på førstepladser.

Det afgørende øjeblik i løbet var, da Mercedes kaldte Hamilton ind til et pitstop, hvorefter Vettel fik ganske fri bane og kørte nogle gode omgange, mens Hamilton på sin side blev fanget bag Verstappen. Her var måske noget der burde have været en duel, men Hamilton så ingen muligheder for at komme forbi hollænderen. Imens kørte Vettel endnu flere omgange - og da han endelig havde sit pitstop var han langt nok foran til at kunne komme ud lige foran Verstappen - og dermed også Hamilton. Vettel fik opbygget et forspring og da Verstappen gik i pit, var hullet stort nok til at tyskeren kunne holde den tyske bil bag sig de sidste 35 omgange. Her var det ikke kun fordi det er svært at køre tæt, at der ikke kom nogen duel. Hamilton var simpelthen ikke tæt nok på, til at det virkede realistisk.


Overbevisende indsats af Hulkenberg i Renaulten © Renault Sport Team F1

Bag dem kom deres holdkammerater, med Bottas forrest. Heller ikke her virkede det til at vi gik glip af en duel. Raikkonen var mere optaget af at holde afstanden til Verstappen på 5. pladsen. Den anden Red Bull, med hjemmebanehelten Ricciardo startede ikke bare fra pitten, men startede ret sent fra pitten - og endte med at udgå med en teknisk defekt.

Så forrest havde vi to Ferrari racere, to Mercedes racere og den overlevende Red Bull. De tre store teams, ligesom sidste år. Måske lidt tættere på hinanden, men i den grad i en klasse for sig selv. Felipe Massa hentede en 6. plads i et relativt udramatisk løb, mens hans unge teamkollega, Lance Stroll, måske nok fik kørt sig op i starten af løbet, men senere måtte udgå med bremseproblemer.

På 7. pladsen kom den pink Force India med Sergio Perez, der dermed fortsætter de gode takter fra sidste sæson, hvor han også var en ret stabil skaffer af sekundære pointplaceringer. Hans nye kollega, Ocon, sluttede på en 10. plads efter en tre-vejs duel med Hülkenberg og en lidende Alonso. McLaren køreren måtte udgå kort efter med en bil, der gerne ville trække til venstre. Mellem de to Force India racere kom de to Toro Rosso, med Sainz foran Kvjat. Som vanligt, næsten, også en god indsats fra den italienske del af Red Bull i Australien.


Kevin i sin nye Haas - ikke en succes i Australien © Haas F1 media

I alt 13 gennemførte. Efter Hülkenberg kom Wehrleins substitut, Giovinazzi - tyskeren måtte melde afbud med smerter efter et uheld i Race of Champions. Stoffel Vandoorne var den sidste, der gennemførte. Haas gør sig bemærket med at være det eneste team med to udgåede biler - først udgik Grosjean med en rygende motor. Senere udgik Magnussen med problemer med hjulophænget. Danskeren havde været involveret i sammenstød med Ericsson på første omgang. Det kostede en tur i pit med brug for en ny snude og nye dæk.

Et relativt udramatisk løb, hvor alle virkede lidt usikre på hvad man egentlig kunne med bilerne og hvor de var i forhold til hinanden, har sat Vettel i spidsen for VM. Men intet virker afgjort - og den forsigtige optimisme fik lidt næring. Næste løb er om to uger i Kina.


Resultatet af Australiens GP

1 Sebastian Vettel............................... Ferrari
2 Lewis Hamilton................................. Mercedes
3 Valtteri Bottas................................ Mercedes
4 Kimi Raikkonen................................. Ferrari

5 Max Verstappen................................. Red Bull
6 Felipe Massa................................... Williams
7 Sergio Perez................................... Force India
8 Carlos Sainz .................................. Toro Rosso
9 Daniil Kvyat................................... Toro Rosso
10 Esteban Ocon.................................. Force India

NC Kevin Magnussen............................... Haas
NC Romain Grosjean............................... HaasDen imponerende opløbsstrækning i Shanghai © Mercedes AMG

Kinas Grand Prix: Shanghai
2017 FORMULA 1 UBS CHINESE GRAND PRIX

Hamilton tilbage på øverste trin og god underholdning fra Kina

Lewis Hamilton vandt, og så er alt vel, som det plejer at være? Ikke helt. Det var ikke den totale overlegne Mercedes opvisning vi så sidste sæson. Det var mere "bare" en sejr dikteret af dagsformen. Og ingen tvivl om, at Mercedes på dagen gjorde det bedre end Ferrari. Men kampen virker stadig til at være tæt.

Starten på et racerløb er ligesom når man deler kort ud. I kvalifikationen er blandingen sket, når starten går, bliver de fordelt. Her får man de kort, som man skal slås med den eftermiddag. Og starten i Kina 2017 var lidt mere kaotisk end vanligt. Ikke selve starten, den foregik pænt og ordentligt. Sainz var den eneste af kørerne der startede på slicks, resten på intermediates. For Sainz var det ikke den store succes, men det var måske ikke så meget dækkenes skyld - slet ikke, at han ramlede ind i et autoværn, da han vendte bilen efter et spin...


Midterfeltet er tæt © Red Bull Contentpool

Det første lille hik af kaos, var da Lance Stroll sejlede ud i gruset og parkerede sin Williams. TV-billederne viste at den unge canadier ramlede sammen med Ocon på vej gennem et sving. En af de her situationer som sidste år sikkert havde medført en påtale og strafpoint, men som i år bliver kategoriseret som "race incident". Sammenstød sker i racerløb - og det skete her. Ocon overlevede, Stroll udgik.

Strolls exit medførte virtual SC. Altså at bilerne skal holde positioner og køre i et bestemt tempo. Så langt så godt. Mange benyttede den mulighed til at smutte i pit og skfite til slicks. Knapt var løbet sat i gang igen, før Giovinazzi for anden gang denne weekend smadrede sin bil på vej ind på langsiden. Med kadaveret placeret midt på opløbsstrækningen kom den rigtige SC nu på banen og måtte lede hele feltet igennem pitten. Yderligere et par stykker fik her skiftet dæk - blandt andet Hamilton, der kunne bevare sin førsteplads. Teamkammeraten Bottas gjorde en middelmådig weekend dårligere, da han spandt under SC og røg rigtig langt ned i feltet.


De lyserøde er kommet godt afsted i 2017 © Sahara Force India

Løbet kom i gang igen med Hamilton forrest, fulgt af Ricciardo, Raikkonen, Verstappen og Vettel. Og netop disse kørere var dem, der sluttede løbet i front, bare ikke i den rækkefølge. Verstappen overhalede Raikkonen. I flere omgange havde vi så et følge med Ricciardo foran Verstappen og bag de to, kom så Raikkonen og Vettel. Da Verstappen så overhalede Ricciardo og slog et hul, gik der ikke længe før Vettel smuttede forbi Raikkonen, for senere også at passere Ricciardo i en hjul til hjul duel af den gode slags.

Vettels gode eftermiddag sluttede med at ligge pres på Verstappen, til den unge hollænder lavede en fejl, forbremsede sig og måtte lade den erfarne tysker køre fra sig. Mod slutningen af løbet blev Verstappen igen fanget af Ricciardo, der dog ikke kunne finde en vej forbi. Til gengæld blamerede Verstappen sig med at brokke sig flere gange over Grosjean, der lå foran dem, men én omgang tilbage. Selvom de kørte stort set identiske tider og Verstappen var et pænt stykke bag Grosjean argumenterede den pivede hollænder for at franskmanden skulle give plads. Ingen tog ham dog særlig alvorligt.


Tre teams på podiet er et godt tegn for sæsonen © Red Bull Contentpool

Efter denne dominerende top fem, finder vi en genrejst Valtteri Bottas på 6. pladsen. Efter sit pinlige øjeblik under SC kørte finnen et fornuftigt løb og høvlede sig gennem feltet og kom mod slutningen endda i nærheden af Raikkonen. På 7. pladsen kom så Carlos Sainz, der på trods af sit spind og sit møde med autoværnet etc. slap billigt, nok på grund af SC, både den rigtige og den virtuelle. Han må have været en glad mand.

På en fornuftig 8. plads kom Kevin Magnussen og hentede sin første point for Haas. Danskeren fik en dårlig start, men nød godt af andres tekniske problemer og kæmpede sig derefter forbi to pink Force India racere. Først Ocon, der sluttede nr. 10 og så Perez, der sluttede som nr. 9. Specielt duellen mellem Magnussen og Perez var lidt pudsig - to tidligere McLaren kørere, der måske begge en gang var skuffede, men i dag måske begge er meget godt tilfredse med at det ikke er netop dem, der sidder i den umulige orange-sorte bil. De udgik i øvrigt begge to.

Kinas Grand Prix er som regel ganske underholdende og i år var det i al fald. En god mængde dueller og en god mængde overhalinger. Placeringer skal helst vindes på banen, og det blev de generelt i dag. DRS zonerne gjorde ikke den store forskel - det store overhalingssted var i nedbremsningen til hårnålen - altså rigtig racerløb. Overordnet set, er VM åbent - omend to mænd rækker mere ud efter det end andre. Men det positive er, at de kommer fra to forskellige teams. Det virker til at Ferrari og Mercedes er nogenlunde jævnt matchet og det kan give anledning til en klassisk sæson. Optimismen ikke bare lever endnu - den har fået lidt ekstra liv.


The Ham is back. © Mercedes AMG

Resultatet af Kinas GP

1 Lewis Hamilton................................. Mercedes
2 Sebastian Vettel............................... Ferrari
3 Max Verstappen................................. Red Bull
4 Daniel Ricciardo............................... Red Bull
5 Kimi Räikkönen................................. Ferrari
6 Valtteri Bottas................................ Mercedes
7 Carlos Sainz................................... Toro Rosso
8 Kevin Magnussen................................ Haas

9 Sergio Perez................................... Force India
10 Esteban Ocon.................................. Red Bull
11 Romain Grosjean............................... Haas
Vettel gør det igen - 2 sejre i 3 løb © Pirelli Media

Bahrains Grand Prix: Sakhir
2017 FORMULA 1 GULF AIR BAHRAIN GRAND PRIX

Vettel vinder intens ørkenkamp med godt race i Bahrain

Sebastian Vettel vandt for anden gang i 2017. Sammen med Hamilton har han monopoliseret de to øverste trin på podiet. Detaljer kom til at afgøre løbet, hvor tyskeren til sidst sad med de gode kort på hånden. Den anden Mercedes, med Bottas som chauffør, endte på 3. pladsen efter konstante problemer med bagdækkene.

I dag fik vi en snert af de vi gerne vil have. Duel mellem Hamilton og Vettel. Den var ikke voldsomt lang, men den var der. Og det var et af de afgørende øjeblikke i dagens løb. Da starten gik kom Vettels Ferrari meget bedre afsted end Hamiltons Mercedes. På vej gennem første sving var de på højde med hinanden, men Vettel fik den bedste indgang til det andet sving, og kom forrest. Der lå han så mellem Bottas og Hamilton og hyggede sig. Det så faktisk næsten hyggeligt ud. Normalt bliver feltet spred ud tidligt i løbet, men lige her havde vi fem biler der lå pænt sammen. En del af forklaringen var Bottas' problemer med baghjulene. I første omgang var det fordi dæktrykket var for højt. Det medførte lidt nedsat tempo og alle kunne følge med. Efter Hamilton på 3. pladsen kom de to Red Bull racere, med en agressiv Verstappen forrest. Den unge hollænder prøvede et par gange at angribe Hamilton, men det var der alligevel ikke saft nok i Renault motoren til at han kunne få noget ud af.


Ricciardo og Kimi i infight © Red Bull contentpool

Efter de fem første kom Massa og Raikkonen. Tydeligvis var finnen hurtigere end sin gamle teamkollega, men igen brugte han lidt for mange omgange på at finde en vej forbi en bil, der tydeligvis var langsommere end hans egen. Vettel gjorde et forsøg på at ændre løbet, ved at køre i pit som den første. Verstappen gjorde det samme en omgang senere - han fik problemer med bremserne på vej igennem første sving og endte i barrieren. Men her var der tale om et godt og stort afkørselsareal, så det betød ikke noget. Men det betød noget en omgang senere da Sainz ramlede ind i siden på Stroll - også i første sving.

Sainz var på vej ud af pitten, Stroll var i ydersporet og drejede sent ind. Sainz ramte derefter ind i siden på den Stroll, der tydeligvis ikke havde set Sainz. Spanieren på sin side virkede til at tro at Stroll gav ham plads. Resultatet var to biler udgået - og den ene holdt på banen. Altså måtte Bern Mayländer ud at lufte sin fine Mercedes i nogle omgange, men kulfiber stykker blev fjernet fra asfalten.


Lance Stroll fører den tunge ende af feltet © Williams F1

I teorien spille det her til Mercedes' fordel. De kunne få et næsten gratis pitstop, mens Vettel lige havde taget sit. Det ville selvfølgelig betyde at Ferrari raceren kom i front for løbet, men de andre kunne være lige bagved. Men to begivenheder kom til at betyde en hel masse: Mercedes skulle skifte to biler på én gang - først Bottas, fordi han var den forreste. Så Hamilton, men han fik problemer - og stoppet var dobbelt så langt, som de andre, og han mistede en plads til Ricciardo.

For det andet havde Hamilton kørt meget langsomt på vej ind i pitten, hvilket havde forsinket netop Ricciardo. Det blev kategoriseret som en strafbar hændelse og ved sit næste pitstop skulle Hamilton afsone fem sekunders straf.


Hulkenberg på vej mod en 9. plads © Renault Sport F1

Løbet kom i gang igen, Hamilton skyndte sig forbi Ricciardo, der også havde problemer med sine dæk. Bottas forsøgte at angribe Vettel, men det fik han ikke meget ud af. I stedet måtte han efter nogle omgange overgive pladsen til Hamilton, der havde en smule travlt. Men englænderens kamp var forgæves, i sidste ende havde alle de små ting, spillet til Vettels fordel - og hverken pitstop, eller strategi kunne få sejren til at skifte hænder. Mod slutningen, efter sit andet stop, halede han pænt ind på Vettel, men ikke nok.

Bottas beholdt 3. pladsen, selvom også han blev presset lidt mod slutningen. Raikkonen fik ordentlig fart i bilen efter sit andet stop - og kom tæt på sin landsmand, men dog stadigvæk 2,1 sekunder fra. Ricciardo fik en 5. plads, uden at være rigtig i stand til at gøre mere ved det. Massa hentede en fin 6. plads hjem, efter sidste uges katastrofale indsats i Kina. Sergio Perez fik point igen på en 7. plads, mens Haas igen blev nr. 8. Dennegang gik pointene til Grosjean, mens Magnussen tidligt i løbet måtte trække sig med motorproblemer.

Renault og Hülkenberg fik to point for en 9. plads, mens Ocon understregede de pinke Force India raceres gode stime, ved at hente en 10. plads. Bedste præstation må være Alonso, der godt nok udgik tre omgange fra mål, men undervejs tog hver eneste mulige kamp, i en bil med en elendig motor. Igen - han var ikke synderligt imponeret af hvad han havde i maskinrummet, men imponerende at han giver 100% i en kamp om 12 pladsen.

I VM stillingen er Vettel nu syv point foran Hamilton. Men det virkelig signifikante er, at de er blevet nr. 1 og 2 i alle tre løb. Dermed er der mere og mere lagt op til en duel om VM mellem netop de to kørere. Spænd hjelmen - det kan blive en klassiker!


Vettel ser rigtigt glad ud! © Mercedes AMG

Resultatet af Bahrains GP

1 Sebastian Vettel............................... Ferrari
2 Lewis Hamilton................................. Mercedes
3 Valtteri Bottas................................ Mercedes
4 Kimi Raikkonen................................. Ferrari
5 Daniel Ricciardo............................... Red Bull
6 Felipe Massa................................... Williams
7 Sergio Perez................................... Force India

8 Romain Grosjean................................ HAAS
9 Nico Hulkenberg................................ Renault
10 Esteban Ocon.................................. Force India

NC Kevin Magnussen............................... Haas


Vettels første længe ventede sejr i F1 © Ferrari media

Ruslands Grand Prix: Sochi
2017 FORMULA 1 RUSSIAN GRAND PRIX

Første sejr til Bottas med dramatisk afslutning i Rusland

Finske Valtteri Bottas vandt karrierens første sejr i dag, efter en fremragende start og en slutning, hvor han skulle holde afstand til Vettel. Men med undtagelse af start og afslutning var løbet en noget langstrakt affære.

Sådan er det med racerløb. Der er spændende perioder og døde perioder. Starter er spændende - bilerne er tæt samlet og alt kan ske. Normalt bliver bilerne spredt ud og mod slutningen er de fleste F1 løb afgjort. Men ikke i dag. I dag blev løbet spændende på de sidste omgange fordi den førende Bottas konstant blev hentet af Vettel. At løbet så er lidt dødt mellem de to yderpunkter, er til at leve med.

Tilbage til starten. Vettel havde pole, men både han og Raikkonen i den anden Ferrari kom dårligt fra start. Mercedes pressede på, men noget overraskende var det Bottas der stak i front, mens Raikkonen fik forsvaret 3. pladsen mod Hamilton. Sådan set var det afgørelsen der skete der, for udover pitstoppen skiftede de ikke plads undevejs i løbet. Men det ændrer ikke på, at Bottas ikke bare kunne spadsere sejren hjem, han måtte slås for det. Vettel var hurtig og kom tættere og tættere på. Og så fik vi se den moderne racerbils begrænsninger. De kan IKKE køre tæt. Omgang efter omgang havde Vettel hentet ind på Bottas. Men da han nåede en afstand på 1,5 sekund, gik han i stå. Først på de sidste to omgange kom han under sekundet, men da var det for sent. For det første fik han ikke noget ud af sin DRS, da Bottas også have fordelen af den åbne vinge, da han var ved at indhente langsommere biler. Derudover var Massa meget bedre til at lukke Bottas forbi, end han var øjeblikket senere, da det var Vettel, der skulle forbi.


Det mest spændende i Sochi - starten... © Mercedes AMG

Banen i Sotji er ikke interessant og den giver ikke de bedste betingelser for racerløb. Udover kampen i front mod slutningen, var det små med lækre detaljer og gode dueller. Der var et vist mandefald, men ellers skete der, udover starten, kun begrænsede forskydninger i placeringerne. Raikkonen blev nr. 3, mens Hamilton sluttede på en, for ham, beskeden 4. plads. Verstappen blev nr. 5, mens hans holdkammerat Ricciardo var en dem, der måtte udgå. I dette tilfælde var det med defekte bremser.

Perez og Ocon blev nr. 6 og 7 og satte en streg under Force Indias gode form, mens Hülkenberg blev nr. 8 foran Massa og Stroll - canadieren fik dermed karrierens første point.


Heller ikke i Rusland lykkedes det for Kevin © Haas F1

Udover Ricciardo, måtte Alonso parkere bilen - og det endda før løbet rigtig kom i gang. I slutningen af opvarmningsrunden parkerede den frustrerede spanier bilen ved indkørslen til pitten og gik hjem. Det betød en ekstra opvarmningrunde til resten. Da starten gik tørnede Palmer og Grosjean sammen og endte begge i barrieren (og udløste dermed en SC). I samme sving blev Magnussen dømt ude af banen og endte med at få fem sekunders straf i forbindelse med pitstoppet. På det tidspunkt lå han ellers i pointene, men efter stoppet var han aldrig igen i nærheden af de sjove placeringer.

En spændende afslutning på et småkedeligt løb. Det kunne være værre - det hele kunne have været småkedeligt. Men Sotji kan man ikke forvente mere.


Vettel med sejrens præmier © Mercedes AMG


Resultatet af Ruslands GP

1 Valtteri Bottas................................ Mercedes
2 Sebastian Vettel............................... Ferrari
3 Kimi Räikkönen................................. Ferrari
4 Lewis Hamilton................................. Mercedes
5 Max Verstappen................................. Red Bull
6 Sergio Perez................................... Force India
7 Esteban Ocon................................... Force India
8 Nico Hulkenberg................................ Renault
9
Felipe Massa................................... Williams
10 Carlos Sainz.................................. Toro Rosso

13 Kevin Magnussen............................... Haas

NC Romain Grosjean............................... Haas

 


Største præstation i Spanien - Wehrlein i Sauber med en 2016 Ferrari motor © Sauber Motorsport

Spaniens Grand Prix: Catalunya
FORMULA 1 GRAN PREMIO DE ESPANA 2017Hamilton vinder i Spanien, efter flot duel med Vettel

I dag kom den. Duellen. Kampen mellem Sebastian Vettel og Lewis Hamilton, ikke bare på papiret, men på asfalten. Der var masser af taktik i løbet, men når to kørers taktik ikke er helt komplimentære, sker der det, at de må ty til en direkte kamp. Bevares, kampen kunne være kommet på et mere optimalt tidspunkt. De sidste fem - seks omgange ville have været det mest optimale, men ligger ikke altid under for den slags narrative hensyn.


Starten i Spanien og Kevin yderst til højre er på vej uden for banen © Red Bull Contentpool

Dramaet begyndte allerede i første sving. Der blev grunden lagt til et løb, der ikke var helt som de andre. Vettel kommer bedst afsted, mens Hamilton bliver lidt presset af Bottas, der falder bagud og på vej gennem første sving rammer Bottas sin landsmand, Raikkonen, der ramler videre over i Verstappen. Både Raikkonen og Verstappen må efterfølgende udgå. Dermed er to af de vanlige pointhøstere smidt af efter kun nogle få meter. Senere i løbet måtte Bottas i øvrigt også udgå, med en rygende mekanisk defekt. Inden da, havde finnen dog måtte være birolleindehaver i en duel med en Vettel, der meget gerne ville forbi.

Det var efter første pitstop, hvor Vettel kørte med fin og frisk gummi på fælgene, mens Bottas endnu havde sit stop til gode. Samtidig havde der lige været en Virtuel SC periode, hvor Vandoornes afdøde McLaren racer skulle væk fra skudlinjen. Hamilton havde skiftet dæk under denne periode, Vettel havde gjort det tidligere. Hamilton havde skiftet til medium-dækkene, der rygtedes at være to sekunder langsommere end de soft-dæk sad på Vettels Ferrari. Mercedes valgte (derfor) at lade Bottas blive endnu længere ude - han var foran Vettel, på meget gamle soft-dæk. Og han var så langsom, at Hamilton kunne hente ind på Vettel, på trods af forskellen på deres dæk.


5 biler næsten side om side - næsten umuligt © Red Bull contentpool

Til sidst pressede Vettel sig forbi med en alt-eller-intet-manøvre. Men det var egentlig for sent. For Hamilton kunne næste gang skifte til soft-dækket, mens Vettel skulle på medium. Tyskeren bevarede sin førsteplads gennem pitstoppet, men efter et par gode omgange med tætte dueller måtte han overgive sig til Hamiltons DRS. Håbet var, at Hamilton ville slide sine dæk og Vettel mod slutningen villa have bedre fart i sine medium-dæk. Men sådan kom det ikke til at gå - soft-dækket var holdbart nok.

Ricciardo blev nummer tre efter et ganske begivenhedsløst løb. Han var ikke hurtig nok til de to andre - og for hurtig til de to andre. Han sluttede som den eneste på omgangshøjde med Hamilton og Vettel - men over et minut og tretten sekunder efter!

Force India var best-of-the-rest, med Perez forrest. I tidskørslen havde det ellers været Alonso, der havde indtaget denne plads, men han blev endnu et offer for starten. Da Raikkonen og Verstappen vendte tilbage til banen, måtte Massa undvige dem og det gjorde han ved at skubbe Alonso ud i gruset. Der skete ikke det store, andet end af hvad forhåbninger spanieren måtte have haft et par sekunder tidligere, alle var druknet i realiteter. Alonso sluttede som nr. 12.


Move of the race. Langt om længe - de førende i nærkamp! © Pirelli Media

På 6. pladsen kom Nico Hülkenberg efter en god start og en fin indsats hele vejen igennem. Nr. 7 på banen var Pascal Wehrlein, der overraskede i sin Sauber med både moden kørsel, en alternativ taktik og meget mere speed i bilen, end man troede var muligt. En fejl ved pitindkørslen på et eller andet tidspunkt kostede ham en fem sekunders straf, så han mistede sin 7. plads til Carlos Sainz, men det var også den eneste placering. På et tidspunkt lå feltet ellers så tæt at han var i risiko for helt at ryge ud af pointene.

Daniil Kvjat arvede 9. pladsen mod slutningen, da Magnussen punkterede - muligvis efter at de to var kommet lid for tæt på hinanden. Danskeren havde et relativt begivenhedsrigt løb hvor han var i duel med begge Toro Rosso racere. Allermest da både han og Sainz skulle ud ad pitten på én gang. Spanieren havde lavet det hurtigste stop, men havde i forvejen været foran - og var det lige akkurat. Da de passerer den linje ved udkørslen, hvor farten gives fri, forsøgte Sainz at overhale, men havnede på græsset.


Lewis Hamilton og hans team fejrer sejren © Mercedes AMG

Magnussens exit betød at Grosjean blev forfremmet til en 10. plads og dermed fik Haas alligevel et point med hjem fra Spanien, men på en dag hvor tre af de sikre, var væk, er en 10. plads egentlig ikke tilfredsstillende nok hvis man virkelig har ambitioner. Tilfredsstillende må det til gengæld have været for Force India med 4. og 5. pladsen. Det var den optimale udnyttelse af mandefaldet fra topteams'ene.

I VM stillingen er det stadig Vettel, der er i front. Seks point foran Hamilton. Resten af feltet er allerede reducerede til statister i VM kampen.

Resultatet af Spaniens GP

1 Lewis Hamilton................................. Mercedes
2 Sebastian Vettel............................... Ferrari
3 Daniel Ricciardo............................... Red Bull
4 Sergio Perez................................... Force India
5 Esteban Ocon................................... Force India
6 Nico Hulkenberg................................ Renault
7 Carlos Sainz................................... Toro Rosso
8 Pascal Wehrlein................................ Sauber
9 Daniil Kvyat................................... Toro Rosso
10 Romain Grosjean............................... Haas

13 Kevin Magnussen............................... Haas

Stillingen i VM 2017 for kørere inden Monaco

1 Sebastian Vettel............ Ferrari...................104
2 Lewis Hamilton.............. Mercedes...................98
3 Valtteri Bottas............. Mercedes...................63
4 Kimi Räikkönen.............. Ferrari....................49
5 Daniel Ricciardo............ Red Bull Racing............37
6 Max Verstappen.............. Red Bull Racing............35
7 Sergio Perez................ Force India................34
8 Esteban Ocon................ Force India................19
9 Felipe Massa................ Williams...................18
10 Carlos Sainz............... Toro Rosso.................17
11 Nico Hulkenberg............ Force India................14
12 Romain Grosjean............ Haas........................5
13 Pascal Wehrlein............ Sauber......................4
14 Kevin Magnussen............ Renault.....................4
15
Daniil Kvyat............... Red Bull Racing.............4
16 Marcus Ericsson............ Sauber......................0
17 Lance Stroll............... Williams....................0
18
Fernando Alonso............ McLaren-Honda...............0
19 Antonio Giovanizzi......... Sauber......................0
20 Jolyon Palmer.............. Renault.....................0
21 Stoffel Vandoorne.......... McLaren.....................0


Stillingen i VM 2017 for teams

1 Mercedes......................................... 161
2 Ferrari...........................................153
3 Red Bull Racing TAG Heuer......................... 72
4 Force India Mercedes.............................. 53
5 Toro Rosso........................................ 21
6 Williams Mercedes.
................................ 18
7 Renault........................................... 14
8 Haas Ferrari....................................... 9
9 Sauber Ferrari..................................... 4
10 McLaren Honda..................................... 0