Danske Formel 1 drømme
Ny bog fra Carsten Frimodt

af Flemming Hansen. Alle billeder er stillet til rådighed fra forlaget.

Danske Formel 1 drømme

Det seneste værk fra Carsten Frimodts trænede hånd har ikke mindst af undertegnede været ventet på med spænding, siden de første 'rygter' om skrivningen begyndte at sive.

Denne bog har fået et større A4 layout end de sidste om Roskilde Ring og det synes jeg at det klæder den. Især på grund af de mange fine farvebilleder, der præger udgivelsen hele vejen igennem. Det er naturligvis det imponerende billedmateriale og meget veludførte research der er grundstammen i denne udgivelse - ganske som det gjorde sig gældende i de to bøger om Roskilde Ring der også har været anmeldt i nærværende publikation. Personligt elsker jeg de gamle billeder fra en svunden tid. Hvor alting var lidt mere simpelt og ligetil. Men var det bedre?


Jac er godt i gang med at introducere Formel Ford i Norden ved det blandede FF/F3 løb på Jyllandsringen i sin Lotus 51 i april 1968 (Alstrups Arkiver)

Jo mere man dykker ned i teksten finder man ud af at motorsporten i Danmark i den grad har udviklet sig over årene. Fra en sport domineret af nogle få der nærmest lever fra hånden til munden i nogle faciliteter der vill vække afsky i dag til noget 'indendørs gokart' til det fulde professionelle show man trods alt kan opleve ved arrangemnetr i dag - det være sig i DTC eller store events som CRAA eller CHGP.

Der er en verden og mange år til forskel.


Thorkild er den flyvende københavner på Djursland i sin Alexis mrk. 15 FF der her letter i røg og damp efter turen op fra skoven i 1970 (Børner)

Formel 1...?

Jeg har hørt kritiske røster om hvorfor i alverden vi skal høre om Thorkild Thyrring og formel 1? Thorkild har jo aldrig rigtigt været i nærheden af formel 1 i andet end en testkørsel. Det er jo sådan set rigtigt nok - men Tom, Jac og Thorkild var og er fra samme periode og ikke mindst alle fra Københavns området.

Strengt taget så er 'Formel 1 delen' af bogen af indlysende årsager ikke særligt omfattende. Den eneste af de tre med en karriere der kan kalde sig formel 1 kører er Tom Belsø, der kørte for Frank Williams i 1974. Kørte og kørte var måske så meget sagt da det endte ud i kun et enkelt løb - meget passende det Svenske Grand Prix i 1974. Jac Nellemann deltog i træningen til det Svenske Grand Prix to år senere i 1976, men kvalificerede sig ikke og Thorkild Thyrring var end ikke i nærheden at deltage i en Formel 1 weekend, men fik arrangeret en F-1 test i en McLaren.


I de unge år kæmpede Tom Belsø for at holde Steffen Nielsen bag sig på Roskilde Ring. Da dette lykkes over målstregen står Harry Motor klar med blomster og krans i juni 1965 (Tûchsen)

Det var det. Det er jo ret svært at skrive en stor tyk bog om! Men det er nu lykkedes ret godt alligevel. Vi kommer nemlig umådelig tæt på trioen med hele historien om deres relativt forskellige opvækst til de en dag pludselig mødes i 1970 i formel 3.

Meget kan man sige om Thorkild Thyrring og det er der gjort - ikke mindst af ham selv gennem årene! Men når man nu kigger lidt nøgterne på det så må konklusionen nok være at det var Thorkild der fik mere ud af sin racerkarriere end både Tom og Jac. Toms karriere løb ud i sandet på grund af manglende midler og Jac holdt op da han følte at alderen ikke rigtig kunne bære en F1 sæson efter et strandet forsøg med at lave sit eget F1 team. Dette forsøg blev bla. ødelagt af en langvarig avisstrejke der gjorde reklamer umulige og dermed finansiering af et formel 1 team.

Thorkild derimod fortsatte langt efter at det måske blev pinligt? Men hans jagt på omtale, sponsorer, arrangementer med Røde Kors og de tidlige år i Copenhagen Historic Grand Prix fortjener al mulig positiv omtale. Thorkild tænker stort - sikkert alt for stort efter Danske jantelovs forhold - men det har aldrig stoppet Thorkild! Som han selv siger - jeg stiller mig aldrig i kø - jeg laver min egen!


Jac Nellemann (65) og Henrik Spellerberg (66) begge i GRD F3 biler på Anderstorp til fotografering i 1975 (Alstrups Arkiver)

Dommen.

Det er en helt igennem fremragende bog - ganske som forventet! Jeg er måske farvet af at emnet passer lige til mig. Men det overskygger slet ikke det kæmpe arbejde der ligger bag og det helt igennem lækre layout.

Vi er mange der venter spændt om den næste bog kunne blive om den Sønderjydske trio: John Nielsen, Kurt Thiim og Kris Nissen? Jeg tror faktisk ikke jeg kan sove før den er der.

I mellemtiden kan jeg kun anbefale at du finder ind på Veterania putter bogen i kurven og så sætter du nogle timer af til at læse de pragtfulde historier om Jac, Tom og Thorkild.

Der er slet ikke nogle reservationer her fra - bogen får de allerstørste motornørd anbefalinger.

6 skruenøgler af seks mulige - med pil op!

Bogen blev venligt stillet til rådighed af Veterania.dk