Nico Rosberg
En verdensmester trækker sig

Af Michael D. Ewert


Nico Rosberg VM 2016 © FIA Media

En verdensmester trækker sig.

27. november 2016 fik Formel 1 en ny verdensmester. Efter 11 sæsoner tog Nico Rosberg, søn af 1982-verdensmester Keke Rosberg, lykkedes det for den tyske kører at tage titlen i et af de hårdest og mest intense sæsoner længe.

Få dage efter indkaldte Mercedes og Nico Rosberg til et pressemøde. Den 2. december i Schweiz meldte en lettet Nico Rosberg ud, at han trak sig tilbage fra Formel 1. En beslutning han tog efter det japanske grand prix, da han vendte tilbage i føringen af mesterskabet.

Mesterskabet var et af de mest psykisk hårde i Formel 1´s historie. De to tidligere venner Nico Rosberg og Lewis Hamilton fik igennem fire år sammen hos Mercedes gjort atmosfæren nærmest frysende elektrisk. Presset var så stort på Nicos skuldre efter to års andenpladser, at han ikke ville udsætte sig selv for det igen.

For det kostede på familielivet, hvor konen Viviane og datteren Alaïa led under, at Nico i perioder var så fokuseret, at han bare skulle være alene. Nu opnåede han karrierens største resultat og gik i sin fars fodspor. 34 år efter Keke Rosberg blev verdensmester. En parallel der kunne trækkes til Graham og Damon Hill, hvor der også var præcis 34 år imellem.

Keke Rosberg 1982 © Williams F1

Annonceringen gav dog Mercedes grå hår. For alle interessante kørere var allerede under kontrakt, men det endte med at Felipe Massa droppede sin pensionering for at afløse Valtteri Bottas hos Williams, så den finske kører kunne overtage Nico Rosbergs nu ledige sæde.

Men hvordan endte Keke Rosbergs søn som verdensmester?

Som søn af finske Keke Rosberg og tyske Sina Rosberg voksede Nico Rosberg op med dobbelt statsborgerskab. Han blev født i Wiesbaden, Hesse, i det daværende Vesttyskland, men boede hovedsageligt i Monaco, som han også kalder for sin hjemby. Det betød, at den unge Nico voksede op med tysk som modersmål. Livet i Monaco gjorde tyskeren flydende i fransk, engelsk, italiensk og til dels spansk. At Nico ikke taler finsk var et bevidst valg fra Keke Rosbergs side.

De fem sprog er de mest anvendelige indenfor motorsporten, så frøet blev sået tidligt. Det betød dog ikke, at Finland og Nico Rosberg ikke hang sammen. Der blev kørt under både tysk og finsk flag inden Nico endte i Formel 1. Nico Rosberg blev først ”tysker” da han kom i Formel 1, da FIA ikke tillader dobbelt statsborgerskab. At det blev tysk skyldes bl.a. de bedre sponsormuligheder for tyske kørere.

Vejen mod Formel 1 startede som seks årig i gokart. Det vil sige, at Nico debuterede i gokart det år Michael Schumacher debuterede i Formel 1. Igennem gokartkarrieren blev Nico holdkammerat med en ung brite kaldet Lewis Hamilton. De to mødtes som bekendt senere i karrieren.


GP2 © GP2 Media

Springet til formelbiler kom i den tyske Formel BMW-klasse, som han vandt i 2002. Her var han holdkammerat med danske Christian Bakkerud (hvil i fred). Med sejren rykkede han op i det nystartede F3-mesterskab F3 Euro Series, der var en sammenlægning af flere nationale mesterskaber, her iblandt det tyske og franske. Det blev til gode resultater, men ikke noget imponerende. Ryan Briscoe og Jamie Green vandt de to år som Nico deltog i. I 2004 fik den tyske kører sin Formel 1-testdebut, da han testede for Williams. To år senere skulle det dog blive permanent, da Nico fik sædet ved siden af Mark Webber hos Williams.

Inden da skulle den unge kører lige vinde det første GP2-mesterskab i 2005. GP2 blev arvtageren til F3000, der efter 20 år blev nedlagt. Her stillede han op for ART-holdet og gennem en hel sæson kæmpede han med finske Heikki Kovalainen om mesterskabet. Det blev først sikret i den sidste stand-alone afdeling i Bahrain, men mesterskabet blev en realitet og Nico er det første navn man støder på i listen over GP2-mestre.


F1 test 2005 © Williams F1

Williams-tiden

Nico Rosberg debuterede for Williams netop året efter BMW-partnerskabet sluttede. Den gode BMW-motor blev erstattet af en Cosworth-motor, og den havde på ingen måde de samme egenskaber som den tyske motor holdet havde kørt med siden 2001.

Første løb gav både point til Nico, men også hurtigste omgang til køreren, der i sine Williams-år ville blive kendt som Britney på grund af sin hårpragt. En tredje startplacering i Malaysia blev sæsonens bedste startplads og det blev kun til point en gang mere ved det europæiske grand prix.


Australien 2006 © Williams F1


Brasilien 2007 © Williams F1

Den elendige Cosworth-motor blev til 2007 udskiftet med en Toyota-motor. ”Pensionerede” Alexander Wurz blev hentet ind som erstatning til Mark Webber, der skiftede til Red Bull Racing.

2007 bød på syv pointplaceringer med bedste resultat i Brasiliens GP, hvor det blev til plads fire. Sidst på sæsonen stoppede Alexander Wurz igen og overlod sit sæde til Kazuki Nakajima, som allerede havde kontrakt for 2008.

2008 bød på karrierens første podieplads i Australien og der blev klappet af Nico Rosberg, da han kørte igennem pit lane efter løbet. I Singapore før ’Crashgate’ blev kendt sluttede han toer i det første grand prix i Singapore efter Fernando Alonso.

2009 blev tyskeren gennembrudsår. Helt nye regler med væsentlig reduceret aerodynamik og en innovativt KERS-system, men også et år hvor tre hold fandt genistregen. Brawn GP (det tidligere Honda-hold med Mercedes-motor), Toyota og Williams havde alle læst reglementet ordentligt og skabt dobbeltdiffuseren. Toyota leverede stadig motoren og den kombination gjorde Nico til vanepointscorer og en næsten fast startplads i Top 10.


Singapore 2008 © Williams F1


Tyskland 2009 © Williams F1

Det så rigtig godt ud i Singapore, men en straf ødelagde løbet. En dårlig startplacering i Tyskland blev vekslet til plads fire i sæsonens bedste løb. Det stod dog også klart, at Williams ikke var et vinderhold og fire år på samme hold, så var det tid til at skifte hold, hvis troen på Nico Rosberg som en topkører og potentiel verdensmester skulle bevares.

23. november blev det annonceret. Nico Rosberg skulle være den første kører i det nye Mercedes GP. Mercedes havde ugen før købt Brawn GP af Ross Brawn. Holdet der i en ren eventyrfortælling forvandlede den grimme ælling af en Honda til en smuk svane, der både gjorde Jenson Button og holdet til verdensmester. En måned efter Nicos annoncering blev Michael Schumacher, nærmest som en julegave til Formel 1-fans, annonceret som holdkammerat til Nico Rosberg. Michael Schumacher debuterede i Formel 1, da Nico Rosberg begyndte i gokart. Nu skulle de være holdkammerater.


Kina 2010 © Mercedes GP


Italien 2011 C Mercedes GP

Mercedes med Michael Schumacher

Mercedes’ sene overtagelse af Brawn GP betød, at den første Mercedes MGP W01 byggede på den mesterskabsvindende Brawn BGP001. Nico havde overtaget over Michael Schumacher i de tre år deres partnerskab varede. Det var Nico der tog de tre podieplaceringer i Mercedes’ comebackår.

Alt var dog ikke fryd og gammen. Den manglende udvikling gjorde det svært at gøre sig gældende, og Ferrari og Red Bull Racing var dog i en klasse for sig. Mercedes kæmpede med McLaren om at blive Best of the rest.

Mercedes MGP W02 var den første bil Mercedes’ egne folk stod 100% bag. Et klart fremskridt til W01, men resultaterne levede ikke op til forventningerne. Nico Rosberg scorede godt nok flere point end Michael Schumacher, men det var holdkammeraten, der sluttede bedst med en fjerdeplads i det canadiske grand prix, imens Nico havde flere femtepladser i sæsonen.

2012 blev sidste år med Michael Schumacher og fremskridtet hos Mercedes begyndte at kunne ses. MGP W03 var klart bedre end de to forgængere, og det blev bilen, der bragte Mercedes og Nico Rosberg deres første sejr i Formel 1.


Kina 2012 © Mercedes GP


Monaco 2013 © Mercedes AMG

Kina tog Nico sin første pole position og siden sejr, og igennem årene har Nico Rosberg altid været stærk i Kina. En andenplads i Monaco blev bedste resultat i resten af sæsonen, men fremgangen var tydelig.

Den fortsatte i 2013, hvor Michael Schumacher var blevet erstattet af Lewis Hamilton. De to var tidligere holdkammerater i gokart og de var stadig venner, da samarbejdet startede. Det blev til sejre i Monaco og England, men alligevel endte Lewis Hamilton foran ham i mesterskabet. Det var sidste år med 2.4 liters V8-sugemotorer.

Mercedes V.2.0

2014 bød på den nye generation af motorer. Motorerne var nu 1.6 liters V6-turbomotor og Mercedes havde lavet deres hjemmearbejde bedst. Fra Nico Rosberg vandt i sæsonåbningen i Australien til Lewis Hamilton tog mesterskabet i Abu Dhabi i sidste løb var der indædt kamp imellem de to holdkammerater. Venner var ikke længere et ord, der blev brugt imellem de to mere.

Ærkerivaler, kold luft, indædte konkurrenter. Det var tydeligt, at samtidig med at Mercedes havde taget det store spring frem, så knækkede samarbejdet imellem Nico og Lewis.


Abu Dhabi 2014 © Mercedes AMG

Mesterskabet blev vundet af Lewis Hamilton i sidste runde. Dobbeltpoint i sidste runde holdt mesterskabet i live, men endte ultimativt med at koste Nico Rosberg titlen. Tekniske problemer, men en stålsat vilje på ikke at give op endte med en fjortende plads. Nico var skuffet, men også indstillet på, at han ville få et nyt skud på titlen i 2015.

2015 bød dog ikke på den samme spænding som 2014. Forholdet mellem de to kolleger var nu iskoldt, men det var Lewis Hamilton der havde momentum. Han dominerede mesterskabet og blev kronet mester med flere løb tilbage. Var Nico Rosberg knækket? Reduceret til andenkører? Da Lewis tog titlen allerede efter USA’s grand prix på en fejl af Nico Rosberg, gik Lewis i ‘celebration mode’.

Nico Rosberg kæmpede sig tilbage og vandt resten af sæsonens løb. Momentet skiftede her, og det var en topmotiveret Nico, der satsede alt på at blive verdensmester i 2016. Mercedeskøreren har selv udtalt, at han nærmest gik ind i sig selv og udelukkede omverdenen, inklusiv sin egen familie i dagene op til og efter et grand prix.


Mexico 2015 © Mercedes AMG

Så stor var presset på succes, at han slet ikke kunne genkende sig selv. Sæsonen startede med fire sejre, men så kom vi til Spaniens grand prix. Her ændrede momentum sig. Sammenstødet med Lewis Hamilton i en håbløs forsvarsmanøvre eller en overoptimisk overhalingsmanøvre, afhængig af øjnene der kiggede på det, gjorde forholdet nærmest permafrost.

Lewis Hamilton tog sejre i Monaco og Canada, imens Nico Rosberg dominerede Europas GP i Baku. Fire sejre på stribe til Lewis Hamilton bragte Lewis Hamilton i front i mesterskabet, og ud ad til lignede det mesterskab nummer tre i træk til den engelske holdkammerat.

Den årlige Formel 1-sommerferie gjorde Nico Rosberg godt. Tre sejre i træk i Belgien, Italien og Singapore bragte ham tilbage i mesterskabet. Løbet i Malaysia flyttede igen momentum. Nico Rosberg sluttede på en flot 3. plads efter at have kæmpet sig tilbage fra et spin på første omgang. Da Lewis Hamilton samtidig udgik med sæsonens eneste Mercedes motorhavari og det kun blev til en tredjeplads i Japan til englænderen mod en sejr til Nico Rosberg, så fik tyskeren matchbold.

Nu kunne Lewis Hamilton ikke længere selv afgøre mesterskabet. Nico Rosberg kunne nøjes med at køre andenpladser hjem i de sidste fire løb og så ville han stadig vinde, og det var hvad tyskeren gjorde.


Abu Dhabi 2016 © Mercedes AMG

I Abu Dhabi kørte Lewis Hamilton sin chance. En tredjeplads ville være nok til at sikre verdensmesterskabet og da Lewis Hamilton ikke kunne vinde som det så ud, så valgte han en ny og langt mere aggressiv strategi.

I stedet for at stikke af sænkede han farten så meget, at Red Bulls Max Verstappen og Ferraris Sebastian Vettel kunne få mulighed for at angribe. Var begge gået forbi, så ville Lewis Hamilton blive verdensmester.

Nico Rosberg sagde selv, at de sidste omgange i løbet var nogle af de hårdeste han nogensinde havde kørt. ”Britney” var blevet verdensmester og man kunne høre forløsningen i de radiobeskeder, der kom efter det ternede flag.

11 sæsoner i Formel 1 tog det for Nico Rosberg at blive verdensmester. Det pres han havde lagt på sig selv sidste år tog al energien fra ham. Nu skal Alaïa og Viviane have lov at være sammen med farmand og ægtemand.

2016 VM fejring © Daimler Benz

Nico Rosberg var en knækket mand, men han var villig til at tage 2017 med, hvis Lewis igen havde snuppet VM-titlen, men da alt endte lykkeligt kom meldingen 2. december i Wien for FIA afvikledes præmieceremoni.

Til stor overraskelse for alle, men det psykiske pres ville han ikke udsætte sig selv for igen. Nico er stadig tilknyttet Mercedes som ambassadør, men nyder at være stoppet som Formel 1-kører.

21. maj offentliggjorde han et billede, hvor det fremgår at Nico skal være far igen.

F1journal.com ønsker held og lykke med fremtiden.