Lewis i front... igen...
Var det skiftet i Italien - eller kan Ferrari slå tilbage?
Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


Endnu en 1-2 sejr til Ferrari ©Ferrari Media

Ungarns Grand Prix: Hungaroring
FORMULA 1 PIRELLI MAGYAR NAGYDIJ 2017


Vettel sejr i tæt opgør - Ferrari 1-2 foran Mercedes i Ungarn

Sebastian Vettel vandt fra pole position. Det lyder som noget man har hørt før. Og Ungarns Grand Prix vil dog næppe gå over i historien, dertil var resultatet for ordinært. Man kan endda se at Bottas som den første Mercedes kører var knapt 12,5 sekund efter vinderen - ikke noget at skrive hjem om, vel? Men resultater og tal fortæller ikke altid hele historien.

Hvad resultatet fortæller er at Kimi Raikkonen på 2. pladsen var under et sekund efter Vettel - men at teamkollegaer ligger så tæt mod slutningen af et løb, er der ikke noget videre underligt i. Hvad man ikke kan læse ud af resultaterne og tallene, er at Vettel hele vejen under løbet kæmpede med en styring af bilen, der ikke var helt optimal. På langsiden holdt han rattet lidt til mod venstre. Der har vi så noget af forklaringen på at Raikkonen var så tæt på.


Ikke lige en Haas dag i Ungarn © Haas F1 Media

Hvad man heller ikke kan læse ud af resultatet er, at Hamilton i flere omgange kæmpede for at nå op til Raikkonen for at sætte et angreb ind. Det lykkedes ikke - problemet med moderne F1 - selv når bilerne er jævnbyrdigt matchet kan det være svært at bringe dem i duel med hinanden. Bottas endte med 3. pladsen for det var aftalen i teamet - hvis ikke misssionen lykkedes for Hamilton, skulle have overlade 3. pladsen til Bottas - fordi den egentlig havde været hans. Efter opfordring fra teamet havde han overladt pladsen til Hamilton, der var hurtigere, så den tidligere verdensmester kunne forsøge at komme længere frem. Først på målstregen gav Hamilton pladsen tilbage - og det var derfor at han var så langt bagefter. Tidligere havde han været lige på ydersiden af sekundet efter Raikkonen. Tæt, men ikke tæt nok.

Sådan overordnet set, var det noget af det bedste man kunne håbe på. Fire biler, der kørte relativt tæt på de sidste omgange. En enkelt lille fejltagelse kunne have ændret meget, men det der savnes var muligheden for at en eller flere af kørerne kunne have været offensive og gået til angreb. Men sådan er de aerodynamiske guder ikke... Så top fire endte med at være den rækkefølge de startede i.


Endelig en fortjent optur til 'The Stoff' i McLaren © McLaren Media

Max Verstappen blandede sig ellers i topkampen tidligt i løbet. Med en god start var han helt oppe fordi Bottas, men måtte bakke lidt af. Og så var det dagens mest dramatiske episode indtraf. På vej mod andet sving kom Verstappen under pres fra Ricciardo i den anden Red Bull. Australieren var faktisk foran den hollandske yngling. Men Verstappen havde inderbanen og bremsede sent. For sent. Kurede på tværs og blev bremset af Ricciardo. Australieren fik sin køler ødelagt og måtte gå hjem, kun lettere rasende. Verstappen fortsatte som om intet var hændt, men endte med at få ti sekunders straf for et sammenstød der i den grad kunne undgåes. Det kostede reelt Red Bull alle chancer for en podieplads i dag. Men en 5. plads blev det dog til alligevel.

Best-of-the-rest var Fernando Alonso der sluttede på en imponerende 6. plads i sin McLaren-Honda. Sådan udnytter man en bane, hvor motorkraft ikke betyder helt så meget, som andre steder. Bagefter kunne man se en tilfreds Alonso sidde i sin liggestol og kigge op på podiet, med et skilt, hvor vi alle blev ønsket god sommer. Undervejs havde han haft en mindre bataljer med landsmanden Sainz. Den yngre spanier blev frikendt, men Alonso kom forbi på et senere tidspunkt.


Max blev distanceret, men trods alt i pointene ©Red Bull Content pool

Herefter fulgte de to Force India biler. Efter en ikke overbevisende indsats i tidskørslen endte de alligevel begge to i pointene. Det sidste point gik til Stoffel Vandoorne, der dermed fuldendte den bedste McLaren weekend i en evighed.

Magnussen endte egentlig på 11. pladsen - men et positionsforsvar mod Hülkenberg der blev noget bredt endte med fem sekunders straf til danskeren. Hülkenberg selv måtte udgå, efter han dog demonstreret klasseforskellen på ham selv og Palmer i den anden Renault. I identiske biler var tyskeren ganske overlegen, da han fik lov til at smutte forbi. Krøllen på historien er at tidligere i løbet var det Hülkenberg der havde presset Grosjean ud - og ved den lejlighed blev der ikke givet nogen straf.

Et moderat underholdende løb. Sådan som kan forvente på den smalle Hungaroring. Der er for lidt plads til virkelig at gøre noget offensivt. Samtidig en opvisning i teamkørsel. Selv Hülkeberg skulle have tilladelse til at overhale, Mercedes kørerne byttede positioner, mens Raikkonen i virkeligheden var den hurtigste Ferrari mand i dag, men hans opgave var at skærme Vettel. Lidt mere race internt i teamet ville være pænt.

Sommerferien har ramt F1 feltet - samtidig med at vores egen - og i særdeleshed min - går på hæld. Måske de har mere held med vejret i ferien end jeg har haft. God sommer derude...


Endelig lidt andet end sølvpile i 1-2 ©Ferrari Media

Resultatet af Ungarns GP

1 Sebastian Vettel............................... Ferrari
2 Kimi Raikkonen................................. Ferrari
3 Valtteri Bottas................................ Mercedes
4 Lewis Hamilton................................. Mercedes
5 Max Verstappen................................. Red Bull
6 Fernando Alonso................................ McLaren

7 Carlos Sainz .................................. Toro Rosso
8 Sergio Perez................................... Force India
9 Esteban Ocon................................... Force India
10 Stoffel Vandoorne............................. McLaren

13 Kevin Magnussen............................... Haas
NC Romain Grosjean............................... HaasEt view hen over langsiden op mod Radillion ©Mercedes AMG

Belgiens Grand Prix: Spa
2017 FORMULA 1 PIRELLI BELGIAN GRAND PRIX

Hamilton vinder Det Belgiske Grand Prix.

Lewis Hamilton vandt fra pole position. Simpelt. I al fald når man kigger på resultatet. I praksis var det ikke helt så simpelt, omend truslerne mod ham var sporadiske og uden den store substans.

Historien om den største trussel mod Hamilton sejr, starter på første omgang. Sergio Perez ser et hul mellem en anden bil og væggen - og prøver at fylde det ud, men bliver presset lidt. Den anden bil er hans holdkollega (kammerat lyder en anelse mere jovialt end virkeligheden vist er hos Force India). Egentlig sker der ikke mere der. Der var andre biler overalt og åbninger der pludselig forsvinder, er ikke unormalt på første omgang af et racerløb.


En helt igennem perfekt start for Lewis Hamilton ©Ferrari Media

Historien kunne have været så kort, men i stedet blev den meget længere. For efter cirka 2/3 dele af løbet er situationen omvendt - Ocon forsøger at komme indenom Perez på vej ned med Eau Rouge - og Perez presser ham. Forskellene er, at nu er der ikke andre biler i nærheden, og dermed ingen grund til at presse - og så at der dennegang er kontakt. Ocon mister frontvingen, Perez punkterer, SC må på banen.

Safety Car med 14 omgange tilbage betyder at feltet myldrer ind i pitten for at få nye dæk på. Vettel, der lå på 2. pladsen satsede på UltraSoft, som skulle være hans våben, når nu han fik foræret tidsforskellen til den førende bil. Da løbet igen blev givet frit forsøgt Hamilton at skabe et hul, men uden det store held - Vettel var bag ham gennem hårnålen og Eau Rouge og op på siden af ham hen ad langsiden, men måtte falde ind bag ham. Og siden kom der ikke flere forsøg. Den moderne aerodynamik gør at bilerne ikke kan køre tæt, og det kunne vi så ærgre os over i dag. Ikke at resultatet nødvendigvis ville være blevet anderledes, men en afstand på under et sekund giver flere forhåbninger end en afstand på 1,5 sekund.

På 3. pladsen kom Daniel Ricciardo - fulgt af Kimi Raikkonen. De to fik noget ud af SC perioden. Mens duellen mellem Hamilton og Vettel fusede ud i et enkelt forsøg, lå de to begge bag Bottas første gang de passerede Eau Rouge efter SC. På langsiden gik de til angreb fra hver sin side og kom forbi en noget forvirret Bottas der endte med at trille den forkerte vej gennem svinget. Raikkonen havde undervejs i løbet ellers fået ti sekunders stop&go fordi han ikke havde sat farten ned under dobbelt gult. Der var ikke noget farligt i den situation, hvor Verstappens bil ikke gad køre med ham og han trillede ind til siden - men det er lige meget. For dobbelt gult er dobbelt gult uanset om der holder biler på banen, eller der er sket i misforståelse og det er en fejl, at signalet kommer. Raikkonen blev straffet, uden at han selv helt forstod det, for banen var jo fri foran ham, men lige den slags regler er, heldigvis, ret ufleksible.


De to slagsbrødre Ocon og Perez kom i fokus ©Force India

Også Perez blev straffet, ikke for situationen med Ocon, ikke endnu i al fald, men fordi han i en duel med Grosjean skød genvej gennem svinget for enden af langsiden. Grosjean var meget fortørnet, ganske forståeligt. Perez satsede og kom forbi, men kun fordi der er et afkørselsareal og ikke en mur. Så generelt set, var det ikke lige Perez' dag. Det bliver nok heller ikke hans aften, når nu de sidder og hygger i Force India pitten og diskuterer løbet!

På en 6. plads efter Bottas kom en fint kørerende Hülkenberg i Renault, mens Grosjean overlevede både Perez og et skub fra Massa, og tog en 7. plads. Massa selv tog en 8. plads foran Ocon, der efter at have fået skiftet frontvingen ikke havde yderligere problemer. Sainz var heldig at hente det sidste point, fordi Magnussen udbremsede sig selv umiddelbart før løbet blevet givet frit efter SC. Danskeren spandt af, måtte en tur i pit og formåede faktisk at passere Ericsson på sidste omgang.

I VM kampen er Bottas blevet hægtet af, så de nu kun er to i kamp i titlen. Vettel fører med syv point og næste stop er Ferraris hjemmebane på Monza, en bane der i teorien burde passe godt til Mercedes...


Lewis Hamilton styrer F1 for tiden.. igen... ©Red Bull Contentpool

Resultatet af Belgiens GP

1 Lewis Hamilton ................................. Mercedes
2 Sebastian Vettel................................ Ferrari
3 Daniel Ricciardo................................ Red Bull Renault
4 Kimi Räikkönen.................................. Ferrari
5 Valtteri Bottas................................. Williams
6 Nico Hulkenberg................................. Renault
7 Romain Grosjean................................. Haas
8 Felipe Massa.................................... Williams
9 Esteban Ocon.................................... Force India
10 Carlos Sainz................................... Toro Rosso


15 Kevin Magnussen................................ Haas


Endnu en 1-2 sejr til Mercedes ©Mercedes AMG

Italiens Grand Prix: Monza
FORMULA 1 GRAN PREMIO HEINEKEN D'ITALIA 2017

Hamilton overlegen på Monza- Vettel holdt fast i det yderste af podiet

Monza starter med M, det gør Mercedes også - og sådan passede de to så godt sammen i dag. Mercedes racerne var bare bedre, hurtigere og alt hvad man ellers kunne være. Ikke engang den lettere omplacerede grid kunne slå nogle huller i hverken det ene eller det andet teams placering i hierakiet.

Selvfølgelig er det fint og imponerende nok, at Hamilton vandt fra pole, og ikke satte mange tæer forkert på sine pedaler, i dag. Men ellers er det nu Daniel Ricciardo der fortjener rosende omtale for sin indsats. Fra sin beskedne startposition skar han sig vej gennem feltet og lå mod slutningen af løbet med en udsigt til at kunne fange Vettel. Men så vidt rakte det alligevel ikke for australieren der endte uden for podiet, bag Hamilton, Bottas og Vettel.
Hvis nu, kan man jo altid tænke, Ricciardo ikke var blevet straffet så meget, så havde han måske faktisk haft en chance for at vinde løbet. Bilen virkede i god form i dag. Men hvad-nu-hvis-tanker ender som regel med at gøre en små-depri, så det eksperiment dropper vi igen.


Tæt start på den klassiske Monza bane ©Mercedes AMG

Hamilton havde pole og på grund af den store mængde af uddelte straffe var han i dag omgivet af Stroll og Ocon. Kritikken af F1 har, blandt meget andet, gået på, at der er for stor afstand mellem bilerne. Den tese blev sådan set meget godt bekræftet i dag, hvor nogle lidt mere middelmådige biler havde fået lov at starte forrest. For der gik ikke mange omgange førend både Bottas og Vettel var forbi dem. Raikkonen blev lidt forsinket, da han havde travlt med at beklage sig over bilens bagende, så meget at han faktisk spurgte til om han havde en skade. Til sidst endte han dog foran dem - og endte løbet på en 5. plads, efter Ricciardo.

Det er egentlig ikke så meget det, at de bedre biler kommer foran de knapt så gode, det er mere det, at det er så nemt, selv uden DRS, og selvom det ellers er ret svært at overhale i F1. Altså er der nu nok noget om, at forskellen mellem top og bund i F1 er så stor, at mærkelige resultater virker urealistisk.


Lige uden for pointene - men en ok indsats af Kevin ©Ewert foto

Ocon holdt fast i 6. pladsen trods forsøg fra Stroll mod slutningen. Ocon havde taget pladsen fra Stroll allerede på vej mod chikanen på første omgang, franskmanden kunne bremse så meget senere end canadieren, der fik sin luft ødelagt af Hamilton. Andre steder og andre tider, var der også gode dueller - blandt andet et internt finsk opgør. Så duellerne var der, sådan momentvis.

Massa blev nr. 8 - og også han havde været involveret i et par dueller. På sidste omgang havde han angrebet holdkammeraten Stroll og på første omgang havde han haft et lille møde med Verstappen. Mens Massa slap uden mén måtte Verstappen en tur i pit med et punkteret dæk. Alligevel formåede hollænderen at køre sig op til en 10. plads og det enlige point, da han få omgange fra mål pressede sig forbi Kevin Magnussen, der straks bed tilbage, hvorefter han blev presset en smule ud ved den anden chikane. Danskeren var ikke tilfreds, og måtte nøjes med en lidt skuffende 11. plads efter at have tilbragt stort set hele løbet i pointene.


Tæt kørsel i den første chikane ©Force India

Mellem Massa og Verstappen finder vi Perez, der i dag af omstændighederne blev holdt langt væk fra sin teamkollega. Det var nok meget godt, da begge biler så fik point.

I VM kampen er Hamilton nu foran, mens Vettel er tre point efter. Bottas ligger på en solid 3. plads - 41 point fra Hamilton og 53 point fra Ricciardo. Dermed er det for alvor tydeligt at VM kampen står mellem to kørere - medmindr altså at Vettel og Hamilton danser hinanden i hegnet et par gange henover efteråret.

Et jævnt løb med gode dueller nede i feltet og ingen spænding i front, er slut. VM kampen blev intensiveret og vi har måske noget at glæde os til i de resterende løb.


Det blev ikke Ferrari fest på hjemmebane - der var de to Mercedeser for overlegne © Mercedes AMG


Resultatet af Italiens GP

1 Lewis Hamilton ................................. Mercedes
2 Valtteri Bottas................................. Williams
3 Sebastian Vettel................................ Ferrari
4 Daniel Ricciardo................................ Red Bull Renault
5 Kimi Räikkönen.................................. Ferrari
6 Esteban Ocon.................................... Force India
7 Lance Stroll.................................... Williams
8 Felipe Massa.................................... Williams
9 Sergio Perez.................................... Force India
10
Max Verstappen................................. Toro Rosso Renault

11 Kevin Magnussen................................ Haas
15 Romain Grosjean................................ Haas

 

 

 

Stillingen i VM 2017 for kørere inden Singapore

1 Lewis Hamilton.............. Mercedes..................238
2 Sebastian Vettel............ Ferrari...................235
3 Valtteri Bottas............. Mercedes..................197
4 Daniel Ricciardo............ Red Bull Racing...........144
5 Kimi Räikkönen.............. Ferrari...................138
6 Max Verstappen.............. Red Bull Racing............68
7 Sergio Perez................ Force India................58
8 Esteban Ocon................ Force India................55
9 Carlos Sainz................ Toro Rosso.................36
10 Nico Hulkenberg............ Force India................34
11 Felipe Massa............... Williams...................31
12 Lance Stroll............... Williams...................24
13 Romain Grosjean............ Haas.......................24
14 Kevin Magnussen............ Renault....................11
15 Fernando Alonso............ McLaren-Honda..............10
16 Pascal Wehrlein............ Sauber......................5
17 Daniil Kvyat............... Red Bull Racing.............4
18 Stoffel Vandoorne.......... McLaren.....................1
19 Jolyon Palmer.............. Renault.....................0
20 Marcus Ericsson............ Sauber......................0
21 Antonio Giovanizzi......... Sauber......................0


Stillingen i VM 2017 for teams

1 Mercedes......................................... 435
2 Ferrari...........................................373
3 Red Bull Racing TAG Heuer.........................212
4 Force India Mercedes..............................113
5 Williams Mercedes................................. 55
6 Toro Rosso........................................ 40
7 Haas Ferrari.......................................35
8 Renault........................................... 34
9 McLaren Honda......................................11
10 Sauber Ferrari.................................... 5