Kevin Magnussen på Langebro?
Realistisk eller luftkastel?

Af Flemming Hansen


Den skitserede bane - fra BT.DK

Formel 1 Grand Prix i København i 2020?

I den forløbne sommer har debatten føget i luften om det efterhånden sagnomspundne Formel 1 Grand Prix i København. For og imod og gerne i eksalterede vendinger!

Der skal ikke herske et sekund tvivl om at denne redaktion i den grad er formel 1 fans og meget gerne så et formel 1 løb på dansk jord. Men derfor kan man da godt blive udvise lidt sund skepsis... Så vi har kigget lidt på banen i jordniveau, hvilket gør oplevelsen en lidt anden end at se den oppe fra på Google Earth.


Formel 1 her? Krydset H.C. Andersens Boulevard / Niels Brocks gade. Sådan set bred nok men midterrabat og vejbump på Niels Brocksgade vil nok lige skulle justeres?

Det er en drøm at få F1 til København.

Er der noget galt i at have drømme bliver der tit indvendt? Næh såmænd ikke. Alle har vel drømme på et eller andet plan?

Hvis man nu vil sætte tingene lidt i relief så kan jeg jo lægge ud med, at jeg sagtens kunne drømme om at købe en Ferrari. Ikke sådan en ”halvbillig” leasing ting som Mikkel Thomsager fra Bil Magasinet har kastet sig ud i. Næhh – jeg vil da have en fabriksny stor Ferrari – ja jeg kunne da godt overtales til en 488. Mon ikke der er en Modena version så man ikke skal slæbes afsted med den bovlamme standard version? Den drøm – eller vision som det kaldes på corporate nydansk – kunne jeg jo så forsøge at sælge til min bankrådgiver… Uden på nogen måde, at kende svaret på forhånd kan jeg nok gætte på, at vi nok kan enes om at farven skal være rød – men den vil alt andet lige nok havne på en Renault Clio… Standardmodellen forstås…


Formel 1 her? Hambroesgade. Brosten...

Det er lidt sådan jeg har det med F1 i København. Jeg undskylder på forhånd. Jeg er som Tom Kristensen bankmand af uddannelse og ved derfor, at det er utroligt smart, at lægge et fornuftigt budget inden man kaster sig ud i store indkøb. Danmark har INGEN historik med store internationale racerløb i over et halvt århundrede og så vil man springe ud i kongeklassen over dem alle – Formel 1? Det virker lidt… ambitiøst?

Helge Sander er en af mændene bag. Han har tidligere – i 2014- lanceret noget af det samme omkring Messecenter Herning. Det blev pure afvist af de lokale borgmestre med ’Det er vist en rigtig Helge’… Link til artikel på EB.DK


Formel 1 her? Kalvebod Brygge under den Sorte Diamant. Masser af master og vejbaneadskillelser med brosten.


En løbsweekend med F1 er altså meget mere og andet end F1.

Det er jo ikke helt gjort med et Formel 1 løb alene. F1 er i realiteten to fredags træninger af hver 1½ times varighed – en lørdags træning og kvalifikation, der samlet varer to timer og så endelig søndagens race på maksimalt to timer og vel et par timers optakt med nationalmelodi, kørerinterviews etc. Det vil sige måske 10 timer i løbet af tre dage. Så derfor skal der jo også support race og opvisninger til.

- Porsche Supercup,
- F2,
- Måske endda et DTC race?

Så er det jeg vil stille et praktisk spørgsmål: Hvor skal pit og paddock placeres – eller rettere hvor i alverden langs det viste banelayout er der plads til kæmpestore trucks og motorhomes, samt faciliteter til teampersonnel og garager til både F1 og supportklasser? Bare sådan noget praktisk som en pitlane med garager?


Formel 1 her? Kalvebod Brygge efter den Sorte Diamant. Masser af vejbaneadskillelser med brosten og cykelsti.

Finansiering:

Der svirrer ikke så mange detaljerede tal omkring setuppet endnu – andet end noget med "300 millioner". Hvad det så skal dække er uvist? Men et er sikkert og det er at F1 cirkusset ikke bare tager til København på Helge Sanders blå øjne. Vi snakker en 3 eller 5 års kontrakt og der er ’gebyret’ for at stille op nok noget i retning af 100 millioner pr. år. Hvad man så får for de 300 millioner over f.eks. tre år ud over ca 20 formel 1 racere er jeg ikke klar over – men jeg er rimelig sikker på at banen endnu ikke er bygget før de penge er brugt?

Så kommer det helt store spørgsmål: Hvor skal pengene i det hele taget komme fra?


Jeg mener at have set et layout hvor start mål skulle være her på Torvegade?

Hvis ikke økonomien eller simpelthen det at bygge banen - døm selv ud fra billederne, hvor vi ikke engang er nået til Langebro og Knippelsbro - sætter en stopper for drømmen? Mon så ikke at Morten Kabell fra Enhedslisten (Teknik og miljøborgmester) nok skal sørge for at trække det sidste strå ud af sagaen?


Hvad er det der i vejen?

En tur igennem København på 'banen' vil vise sig et utal af lysreguleringer, skilte og såmænd gadebelysning, der vil være i vejen. Værre må det være med de mange steder, hvor vejbanen er delt op med midterrabat med enten beplantning eller brosten. Hvis man vil have en bane kan de ikke forblive, da banen så bliver så smal at man bare skal køre på midten for at undgå overhaling.

Tag et kig på banen i Singapore. Udover at banen er meget bred så kig på alt det hardware der omgiver banen. Virkeligt høje og solide betonbarrierer, der ifølge FIA's reglement skal forankres i jorden samt de allestedsnærværende meget høje hegn. CHGP løsningen kommer man ingen vegne med her. Når løbet er færdigt skal det hele jo så pakkes ned og opbevares et eller andet sted og vejene i København skal føres tilbage til udgangspunktet.

Efter sigende er Helge Sander og Co i Singapore for at høste erfaringer fra dette løb, hvilket nok er er en god ide?


Der bliver ikke meget overhaling her med den lysmast lige midt på vejen!

Vi tror nok ikke rigtig på det...

Her på redaktionen har vi intet mod drømme. Men som min drøm om den ultimative Ferrari nok er til den umulige side, så virker tanken og planer om et F1 løb i København meget langt fra den virkelighed man kan se med egne øjne, hvis man stiller sig ned på gadeplan og får indtryk af realiteterne og tingenes aktuelle tilstand. København er hverken Baku, Monaco Singapore eller Valencia. Skulle der laves en racerbane ud af det forhåndenværende layout, vil det kræve så megen tid og penge, at det der ikke går op i forsinkelser og overskredne budgetter - vil blive et helvede i trafikkaos ved at lukke de to store indfaldveje til København i et ukendt antal uger.

På den anden side så er intet umuligt til den der har viljen og tilstrækkelig med finanser i baghånden, så man skal jo aldrig sige aldrig.


Flyvestation Værløse - Her er der oceaner af plads- men nok manglende ønsker fra naboerne!

Der er dog et stort område i København, hvor der er masser af plads til en international racerbane... Jo det er der! Det er den gamle Flyvestation Værløse. 3000 meter landingsbane og tilhørende rullebaner. Der skulle bare ryddes lidt ukrudt og sættes nogle barrierer op - så kunne det blive en fin racerbane! Men jeg tvivler stærkt på at de lokale vil bifalde denne ide, da der bygges et hav af boliger i nærområdet? Så kunne man realistisk set lige så godt genoplive Roskilde Ring.

På den anden side – skulle det lykkes i København – så kan man nok være sikker på at man fra Jysk side skal høre på klager om ’Kjøwenhavneri…’! Akkurat som med Det internationale Melodi Grand Prix– der i parentes kostede intet mindre end 430 millioner - en ’smule’ over budget!

Flemming Hansen
Ye olde editor