Brødrene Racerhjerte
Familien Lundgaard på sejrskurs

af Jan Kaiser. Alle fotos: Jan Kaiser med mindre andet angives.


Christian Lundgaard som nr. 1. Foto: Facebook

Christian Lundgaard på vinderkurs

I motorsport er det ikke nemt at vinde mesterskaber. Mange kørere kæmper for at tage titler, der kan bringe dem tættere på deres drøm om livet som professionelle racerkørere.
Så at to unge brødre fra Hedensted i Jylland kan se tilbage på en sæson, hvor de tilsammen vandt tre Formel 4 mesterskaber efter at have taget ialt 24 sejre i løbet af sæsonen, er nærmest uhørt. De to brødre Daniel og Christian er sønner af den tidligere Europamester i rally Henrik Lundgaard, så der er masser af succes at tale om rundt om spisebordet, medens der ligges planer for fremtiden.


Sejr i Moskva Foto: SMP F4 NEZ

Christian Lundgaard debuterede i 2017 i racerbiler og han fik en imponerende entre på den internationale motorsportsscene, hvilket har gjort ham til en af de mest omtalte og lovende unge motorsportstalenter.

Men allerede inden sæsonen var startet havde hans talent fanget interesse i international motorsport og Renault Formel 1 teamet tegnede via deres junior program Renault Sport Academy kontrakt med den dengang kun 15-årige Christian.


Christian i Renault Sport Academy team. Foto Christian Moy

Sæsonen 2017 var som sagt Christians første i racerbiler efter skiftet fra gokart, men trods hans unge alder startede han i Formel 4 med at vinde to løb ved første afdeling af det nordeuropæiske mesterskab, SMP Formula 4 NEZ. I løbet af sæsonen blev Christian også indsat af hans hollandske team MP Motorsport i det spanske Formel 4 mesterskab og da sæsonen var omme, havde Christian i alt 17 sejre, 31 podieplaceringer, 16 pole positions og 17 hurtigste omgange. Og ikke mindst, så havde han vundet begge mesterskaber og var dermed vinder af hele to officielle FIA Formel 4 mesterskaber.


Christian Lundgaard sammen med Lewis Hamilton ved FIA prizegiving. Foto: Facebook

Det betød at Christian Lundgaard blev inviteret til FIA’s officielle prisoverrækkelse i december, hvor han fik mødt de største stjerner indenfor motorsport som eksempelvis den firedobbelte Formel 1 verdensmester Lewis Hamilton. ”Det var en fantastisk aften” sagde Christian Lundgaard. ”Jeg fik mødt alle mine helte indenfor motorsport, så det var helt uvirkeligt. Nu håber jeg bare, at jeg i fremtiden også kommer til at møde nogle af dem på racerbanen”.
Med vejledning fra Renault, hans manager Alessandro Alunni Bravi og DASU har Christian sat sig Formel Renault 2.0 som næste mål og det har betydet en meget travl periode for Christian, der kort før jul afsluttede årets sidste test på den spanske Grand Prix bane ved Barcelona. Forud for det var, udover fysisk træning med Renault Sport Academy, et testprogram, der har bragt Christian rundt på flere forskellige Grand Prix baner, der udover Barcelona inkluderede Silverstone, Paul Ricard, Monza og Spa. Christian Lundgaaard fik i øvrigt fornemt selskab i teamet ved testen på Barcelona. Formel 1 stjernen Max Verstappen var til stede, da han hjalp køreren Stan Pex, der tester Formel 4 for teamet. Christian har i forvejen et godt kendskab til Verstappens Red Bull holdkammerat, da han kørt for Daniel Ricciardos gokart team i 2016.


Christian Lundgaard i front som så mange gange i 2018. Foto: Facebook

Formel Renault 2.0 er ikke en nem bil at omstille sig til, så i 2018 er allerede planlagt flere tests. Det er ikke kun downforce, der skal læres, men bilens egenskaber gør den meget svær at køre. Det er en bil, der er svær at føle og det optimale setup kan betyde at grænsen mellem at blive på banen og ryge af, er meget hårfin. Men Christian Lundgaard har fra start været med helt fremme ved de forskellige tests, selv mod kørere, der har et års erfaring med bilerne.

Der er endnu ikke lavet en endelig kontrakt for Christian for 2018, men det forventes at komme på plads i starten af det nye år.

 

Daniel Lundgaards mesterskabssæson i Formel 4 DK

Men Christian var som tidligere nævnt ikke den eneste Lundgaard, der sikrede sig en Formel 4 titel i 2017. Storebror Daniel Lundgaard vandt det danske Formel 4 Renault mesterskab i flot stil.


Daniel Lundgaard klar til start.

Daniel startede i racerbiler et år før Christian, da han i 2016 debuterede i Formel Ford i Danmark. Her kørte han en suveræn sæson, der betød, at han med 13 sejre udlignede Kevin Magnussens hidtidige rekord for antallet af sejre i en sæson.

Daniel Lundgaard var derfor en af favoritterne til at vinde den første danske Formel 4 sæson og med en stærk sæsonstart tog han også tidligt føring i mesterskabet.
Mesterskabet blev allerede sikret ved næstsidste afdeling med en af sæsonens flotteste løb, hvor Daniel under stort pres tog sæsonens syvende sejr på Ring Djursland. Forud var gået en weekend under stort pres.


En koncentreret Daniel inden start.

Konkurrenten Frederik Vesti stillede ikke til start på Ring Djursland, da han sideløbende kørte i den tyske Formel 4 serie. I stedet havde Vesti Motorsport indsat den erfarne 26-årige belgier Benjamin Bailly, i en af deres to biler. Benjamin Bailly har blandt andet vundet løb i Formel 2 og han skulle i weekenden mindske Daniels pointhøst i et forsøg på at holde Frederik inde i mesterskabskampen.


Daniel Lundgaard i regnen ved Grand Prix Danmark.

I første løb på Ring Djursland førte Daniel foran netop Bailly, men under to omgange fra mål påkørte han Daniel direkte bagfra i hårnålen for enden af “trapperne”. Baillys næse kom under bagenden på Daniels racer, så Daniel blev løftet op, snurret rundt og sendt ud i gruset. Det var ikke kønt, men effektivt og Daniel kom ikke ud af gruset. Bailly fik efterfølgende en straf på 20 sekunder for påkørslen, men det hjalp ikke Daniel i hans forsøg på at vinde titlen.


En velfortjent sejr på Ring Djursland.


Ved weekendens andet løb blev Daniel atter påkørt bagfra af selvsamme Bailly, denne gang kostede det den erfarne belgier en bukket frontvinge, men Daniel holdt sig på banen og kørte en fjerdeplads i hus, hvilket betød, at han nu kunne sikre sig titlen i afdelingens sidste løb. Og her viste Daniel atter sit kæmpe talent. Han tog føring fra start og kontrollerede løbet. Bagfra nærmede Bailly sig dog og ingen ville have peget fingre af Daniel, hvis han med de foregående løbs erfaringer havde kørt sikkert og lukket Bailly forbi og sikret sig titlen med en andenplads. I stedet holdt Daniel hovedet koldt, havde overblikket og holdt Bailly lige nøjagtig langt nok bag sig til, at han ikke kunne gøre forsøg på at angribe og Daniel kunne køre over målstregen som vinder og mester foran hans lille team af meget lettede og glade mekanikere, der alle havde haft svært ved at holde nerverne i ro under det spændende løb. Løbet der understregede Daniels fantastiske evne til at bevare fokus og overblik i selv yderst pressede situationer.


"The spoils of victory" Foto: Mikkel Kaiser

Med mesterskabstitlen fulgte en Formel 3 test, men den har Daniel vekslet til kontanter, da han har hårdt brug for et budget til at kunne fortsætte karrieren i 2018. I skrivende stund er planerne ikke klar, men DTC har været en af mulighederne, der har været oppe og vende, men som altid i motorsport, er det budgettet, der kommer til at bestemme fremtidsmulighederne for Daniel.

Hvis det lykkes Daniel at fortsætte karrieren i et topteam i en stærk serie, så er det med de to brødres flotte resultater ikke helt usandsynligt, at vi i fremtiden kan heppe på de to i toppen af hhv. formel- og sportsvognsracing.


Det sejrende team ved sæson finalen på Jyllandsringen: Foto: Flemming Hansen