Hamilton fokuserer
Red Bull og Ferrari er klar til at hapse sejre.
Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


Bottas under pres mens Lewis bare kører © Mercedes AMG

Spaniens Grand Prix: Catalunya
FORMULA 1 GRAN PREMIO DE ESPAÑA EMIRATES 2018

Sejr til Hamilton i trivielt løb

Lewis Hamilton vandt fra pole position, foran Valtteri Bottas, der også startede 2'er. Max Verstappen blev nr. 3, selvom han startede bag de to Ferrari racere. Drama var der ikke meget af - når man ser bort fra første omgang.

Under nationalmelodierne fangede et kamera Niki Lauda - uden kasket. Det var lige før, det var det mest overraskende øjeblik. Ikke bare at han tog den af, men at den faktisk kunne tages af! Observationen er selvfølgelig ligegyldig, men den fortæller hvor dybt man kan komme til at grave, når man leder efter højdepunkterne ved Det Spanske Grand Prix 2018.
Højdepunktet var dog, da Grosjean på første omgang stod på tværs af banen og pillede både Gasly og Hülkenberg ud af løbet (og sig selv, naturligvis). På de utallige gentagelser der blev vist af dagens dramatiske højdepunkt, kan man se, at han faktisk får en god start, suger op til Magnussen i den anden Haas, Magnussen slingrer en smule, og det ser ud til at påvirke Grosjean der bliver kastet af banen og ind igen. Tre døde biler og en SC på banen.


Kevin godt placeret i nr. 20 Haas © Red Bull Contentpool

Og her var så øjeblikket da Ferrari tabte løbet. For da løbet blev givet frit, smuttede Hamilton fra alt og alle. Vettel havde ellers efter en god start taget 2. pladsen fra Bottas. Men det var så også det tætteste tyskeren kom på sejren i dag.

Herfra var løbet en lang procession, sådan som det oftest ender i Spanien. Undervejs faldt Raikkonen, Vandoorne og Ocon fra. Sidstnævnte måtte parkere ude på banen og udløste en Virtual SC. Det benyttede Vettel til at sikre sig et billigt pitstop. Eller det vil sige, på papiret virkede det billigt. I realiteten blev det dyrt. Tyskeren kom ud efter Bottas og Verstappen. Måske forventede Ferrari at de andre også skulle i pit. De forventede helt sikkert at Vettel var kommet ud foran Verstappen, men så skulle de ikke have lavet pitstoppet i slow-motion (måske lige knapt slow motion, men lige lidt for langt - tydeligvis). Ude på banen, kunne Vettel ikke rigtigt gøre noget Verstappen foran, og endte altså igen på en beskeden 4. plads.

Verstappen havde dog et Verstappen-øjeblik, da Virtual SC stoppede, i ren og skær iver kvæstede han sin frontvinge på Sirotikins Williams. Dumt, men dog uden omkostninger denne gang.


Kevin godt placeret i nr. 20 Haas © Pirelli Media

Ricciardo havde et stille løb på 5. pladsen, mod slutningen satte han et par hurtige omgange, men nogen større rolle fik han ikke, snarere rollen som "last of the best" - og endte foran "best of the rest" - hvilket i dag var Kevin Magnussen. Fra sin 7. plads på gridden kørte han et afdæmpet løb, høstede en placering på Raikkonens exit. På første omgang skulle han forsvare sig mod Carlos Sainz. Det skulle han igen efter SC perioden. Da DRS blev givet frit, var Magnussen mere end et sekund foran Sainz og så var den duel overstået.

Men Sainz holdt fast i 7. pladsen, som han fik foran Fernando Alonso. Spanieren fik faktisk kørt 22 omgange på sine røde kvalifikationsdæk, og havde da også en god overhaling på en Force India, men så var der heller ikke mere han kunne gøre i et statisk løb. Perez blev nr. 9 efter en afsluttede duel med Leclerc, der tidligere også havde måttet se sig overhalet af Alonso. Men en 10. plads for Leclerc i en Sauber, er alligevel godt gået. Monegaskeren har virkelig sat sig på teamet, der klarer sig bedre end ventet.


Charles Leclerc i Sauber på 10. pladsen igen © Sauber Motorsport

Mens spændingen i løbet var mangelfuld, blev VM stillingen strukket ud. Hamilton har nu med 95 point, et forspring på 17 point til Vettel, der igen har 20 point til Bottas. Magnussen rykkede med sine otte point i dag, tilbage i top ti.

Resultatet af Spaniens GP

1 Lewis Hamilton................................. Mercedes
2 Valtteri Bottas................................ Mercedes
3 Max Verstappen................................. Red Bull
4 Sebastian Vettel............................... Ferrari
5 Daniel Ricciardo............................... Red Bull
6 Kevin Magnussen................................ Haas
7 Carlos Sainz................................... McLaren
8 Fernando Alonso................................ McLaren

9 Sergio Perez................................... Force India
10 Charles Leclerc............................... Sauber

NC Romain Grosjean............................... Haas


Det hedder ikke Loews længere men gør for ældre F1 fans! © Red Bull Contentpool

Monacos Grand Prix: Monte Carlo
FORMULA 1 GRAND PRIX DE MONACO 2018

Ricciardo vinder i Monaco

At vinderen af et F1 løb, startede fra pole, er verdens mindste nyhed. Og alligevel gjorde Ricciardo det til noget særligt, da han efter 78 omgange stod på podiet og drak champagne fra sin sko. Vettel opførte sig mere rationelt end tidligere på sæsonen og lod sig nøje med 2.pladsen, foran Hamilton.

Sådan set skete der ikke rigtigt noget i Monaco 2018. Faktisk skete der så lidt, at det i sig selv er bemærkelsesværdigt. Først mod den absolutte slutning, kom der lidt fysisk dramatik på banen, da Leclerc mistede sine bremser på vej ned mod havnechikanen og bragede ind bag i Brandon Hartley. Det medførte en kort periode med virtuel SC, mens banen lige blev fejet. Men udover de to, var det kun Alonso, der ikke kørte da løbet sluttede. Spanieren måtte udgå, da motoren døde - det overraskende var mere, at han var den eneste.


Fotografer på plads ved chikanen © Monaco Infiniti

At overhale i Monaco er ikke sådan lige verdens nemmeste opgave, og ikke noget man forventer alt for meget. Sådan har det altid været. Dramaet, når det er der, plejer at komme andre steder fra. I dag var så bare lige det år, hvor dramaet var taget på ferie og vi fik et pænt og nydeligt racerløb, hvor bilerne lå tæt, men dueller var umulige.

Men drama kan også være andre ting, end overhalinger og crash-boom-bang; det kan være forventninger om ting der måske kan ske. Som f.eks. om de fire førende biler, der alle triller rundt på ultrasoft, skal i pit, fordi deres dæk faktisk ikke kan holde hjem. Hamilton var meget usikker, men teamet var ikke. Og dækkene holdt! Det gør de så som regel, men det kunne også have været i dag, at dækkene sagde farvel og tak, sendte de førende i pit og forfremmede Bottas fra 5. pladsen til sejrherre - og åbnede op for Ocon på 2. pladsen. Men nej, det skete ikke. Dækkene holdt, Bottas og Ocon måtte nøjes med 5. og 6. pladsen.


Endelig lidt point til Ocon © Sahara Force India

Drama kan også være, at den førende bil får besked om, at der et mindre problem med motoren. At det elektriske boost for eksempel er væk. At der ikke er så mange HK til rådighed, som vanligt. Efter løbet fortalte Ricciardo, at da han fik beskeden, var han sikker på at løbet var tabt. Men han blev ved med at køre, han manglede et gear, men bilen levede videre. Vettel lå tæt på, men ikke tæt nok. Tyskeren var klar, hvis der skulle komme en åbning, men det gjorde der ikke. Monaco er skabt til defensiv kørsel.

Defensiv kørsel kan være mange ting, det kan være at holde sin sti ren, ikke lave fejl og så satse på at bilen faktisk holder, hvilket var den taktik Ricciardo valgte i dag. Den virkede. Omgang efter omgang ventede man på han egentlig kunne holde den, om bilen vil holde. Ville Vettel faktisk kunne sætte et angreb ind? Men nej, Vettel satte ikke noget angreb ind, han kom ikke tæt nok på.


Der truttes godt i champagnen © Red Bull Contentpool

Efter den virtuelle SC periode, blev de to førende splittet af Vandoorne, der kom ud mellem dem, efter et pitstop. Efter løbet forklarede Vettel, at han heller ikke stolede på de nedkølede dæk, så han tog den med ro, da løbet blev genstartet, og mistede kontakten med Riccardo og Vandoorne.

Hamilton fik sin 3. plads, og mistede tre point i VM kampen til Vettel. Raikkonen cruisede hjem på en 4. plads, med en hurtigere Bottas i hælene. Ocon sluttede på den 6. plads han startede på, mens 7. pladsen gik til en velkørende Gasly, foran Hülkenberg. Tyskeren præsterede at holde Verstappen bag sig. Efter nogle pitstops var det ellers tæt på, da Hülkenberg kom ud lige bag Sainz i den anden Renault - og straks fik Verstappen bag sig. Men god taktisk kørsel, hvor Sainz lukkede sin holdkammerat forbi på det rigtige tidspunkt, og derefter lod Verstappen kæmpe sig forbi gav Hülkenberg et forspring. Verstappen indhentede det, da han efter nogle omgange kom forbi Sainz. Senere fangede hollænderen Hülkenberg, der nu sad fast bag Gasly, men der skete ingen forandringer i den rækkefølge. Sainz tog det sidste point.


En sejr kræver en dukkert for Ricciardo - elegant © Red Bull Contentpool

Selvom løbet mere var dramatisk i teorien, end i praksis, kan man tillade sig at holde fokus på det positive. For sæsonen 2018 har indtil videre vist sig at være ret åben. Ferrari og Mercedes skiftes lidt til at have overtaget, og så lige i Monaco, var det Red Bull, der i den grad havde overtaget. At flere biler vinder, er positivt. At VM kampen er rimelig åben, og kan åbnes mere, meget pludseligt, er positivt. Trods de dystre forudsigelser, og de åbenlyse svagheder omkring mulighederne for tætte dueller, er der meget der tyder på at 2018 kan blive en ok sæson.

I VM stillingen er Hamilton nu kun 14 point foran Vettel, mens Ricciardo på 3. pladsen kommer haltende 22 point senere.

Resultatet af Monacos GP

1 Daniel Ricciardo............................... Red Bull
2 Sebastian Vettel............................... Ferrari
3 Lewis Hamilton................................. Mercedes
4 Kimi Raikkonen................................. Ferrari
5 Valtteri Bottas................................ Mercedes
6 Esteban Ocon................................... Force India
7 Pierre Gasly................................... Toro Rosso
8 Nico Hulkenberg................................ Renault
9 Max Verstappen................................. Red Bull
10 Carlos Sainz.................................. Renault

13 Kevin Magnussen............................... Haas
15 Romain Grosjean............................... Haas


Kamp på champagne med ølsponsor i baggrunden © Red Bull Contentpool

Canadas Grand Prix: Circuit Gilles Villeneuve
FORMULA 1 GRAND PRIX HEINEKEN DU CANADA 2018

Vettel tilbage i front

Sebastian Vettel vandt for tredie gang i 2018, og bragte sig dermed i front for VM stillingen med et enkelt point. Løbet i Canada var en tæt, men alligevel ret statisk forestilling. De tre top teams demonstrede deres overlegenhed, ved at distancere resten af feltet med en omgang. På sin egen måde, var der dog også drama på sidste omgang.

Løbet i Canada er 70 omgange langt.Men efter 69 omgange vinkede hende dersens modellen, eller hvad hun var, som de havde sat til at vinke med flaget, med flaget! Og så var løbet jo sådan set slut. Men for en god ordens skyld kørte Vettel nu også omgang 70, inden han begyndte at vinke til folk.Et sted med mange gode dueller i Canada © Williams F1

Havde duellerne været tættere kunne det ellers have givet lidt problemer. Til slut i artiklen tager vi lige et historisk tilbageblik, til dengang, det faktisk gav problemer! Men for starten bliver vi lige ved Canada 2018 - og et løb, der blev afgjort i første sving, da Vettel kom bedst afsted, fra sin pole position. Bag ham afviste Bottas et angreb fra Verstappen, og så var kampen om de øvrige podieplaceringer sådan set også afgjort.

Men der var mere drama på første omgang. Lance Stroll pressede Brandon Hartley ud i barrieren. Det var der ikke plads til, så de to biler rørte hinanden, Hartley stod på højkant og ramte Stroll igen. Låst til hinanden sejlede de på tværs af banen og ramte barrieren og kunne begge selv kravle ud ad bilen. Hartley er dog efterfølgende blevet sendt på hospitalet.


Renaulterne kom begge i pointene © Renault Sport F1

Her fik vi så løbets eneste SC periode. Da løbet blev givet frit, så skete der ikke rigtig noget, Vettel fik timet sin spurt ordentlig, og alle blev hvor de var. Resten af løbet bød på exit for Alonso, efter en fornuftig indsats.

Resten af løbet bød på biler, der lå tæt, og var ganske jævnbyrdige, men med samme problem som i Australien - overhalinger er svære, for ikke at sige umulige, i ren kamp.

Der var et enkelt positionsskifte i toppen. I forbindelse med pitstoppene lykkedes det Ricciardo at komme forbi Lewis Hamilton. Mod slutningen lignede det at englænderen lagde an til et angreb, men det blev aldrig til andet end markeringen af, at han kunne overveje det. Samtidig hentede Verstappen på 3. pladsen ind på Bottas, der havde haft en lille tur henover græsset, da han skulle forbi et par Renault racere, en del omgange tidligere. Bottas forklarede efter løbet, at han havde måtte spare på benzinen på de sidste omgange, og det havde gjort at Verstappen kunne komme tæt på.


Bottas viste tænder © Red Bull Contentpool

Raikkonen rundede top seks af. Han ventede ellers længe med at skfite dæk, og med nye dæk, kom han ud lige bag Hamilton, men formåede ikke at udfordre Mercedes køreren til en direkte duel.

Best of the rest var i dag Renault bilerne, med Hülkenberg foran Sainz. På 9. pladsen kom Ocon. Hans teamkammerat, Perez, havde ellers været godt med fremme, men fik et hændeligt puf af en Renault racer og mistede en del placeringer, og kom aldrig til rigtig at spille en rolle i løbet. Den manglende Force India i top 10 betød af Charles Leclerc igen fik point med sin Sauber racer. Tidligt i løbet havde han også en duel med Alonso - så endnu en god dag på kontoret for den unge monegasker.


Bottas og Verstappen i tæt kamp © Mercedes AMG

I VM er Vettel tilbage i front - med et enkelt point. Resten af feltet er sat et stykke tilbage. Og om 14 dage er det, det tilbagevendte Franske Grande Prix, der skal køres på Paul Ricard, som sidst husede et F1 løb i 1990.

Men det løb kan vi vende tilbage til i en optakt. I stedet skal vi kigge længere tilbage, tilbage til dengang et løb blev flaget af, en omgang for tidligt. Og hvor det faktisk fik konsekvenser. England 1985, på Silverstone. Det var et hårdt løb for de tørstige turbo racere. Og på de sidste omgange faldt bilerne fra en efter en. Løbet var sat til 66 omgange. Men efter 65 omgange fik Alain Prost vist det ternede flag. Franskmanden var over en omgang foran nummer to, VM rivalen, Michele Alboreto i Ferrari. Men på vej rundt, efter de præmature ternede flag, løb også Prost tør for benzin og måtte parkere sin McLaren racer. Alboreto var ikke glad. Grunden til, at han var en omgang bagefter, var, at han havde sparet på sin benzin og i modsætning til Prost, faktisk havde nok til at køre samtlige 66 omgange. Men et ternet flag, er et ternet flag, og så er løbet slut. Prost vandt løbet og Alboreto måtte nøjes med de seks point for 2. pladsen.


10. plads til Charles Leclerc atter engang © Sauber Motorsport


Resultatet af Canadas GP

1 Sebastian Vettel................................ Ferrari
2 Valtteri Bottas................................. Mercedes
3 Max Verstappen.................................. Red Bull
4 Daniel Ricciardo................................ Red Bull
5 Lewis Hamilton ................................. Mercedes
6 Kimi Räikkönen.................................. Ferrari
7 Nico Hulkenberg................................. Renault
8 Carlos Sainz.................................... Renault
9
Esteban Ocon.................................... Force India
10 Charles Leclerc................................ Sauber

12 Romain Grosjean................................ Haas
13 Kevin Magnussen................................ Haas


Lewis Hamilton skifter igen til 1. pladsen - både samlet og i Frankrig © Ferrari media

Frankrigs Grand Prix: Paul Ricard
FORMULA 1 PIRELLI GRAND PRIX DE FRANCE 2018

Sikker sejr til Hamilton. Kaotisk start i Frankrig gav frit løb til verdensmesteren

Lewis Hamilton vandt løbet i Frankrig. Ikke kun fordi han havde pole position, men fordi Sebastian Vettel på vej ind i det første sving jordede Bottas af banen. Det ødelagde lidt løbet for dem begge. Kevin Magnussen blev som nr. 6 best of the rest efter en god dag på kontoret.

Det startede ellers godt. Der var kamp om pladserne i starten. Da lysene blev slukket bredte de seks første sig nærmest ud i en vifte og alle kæmpede om de gode pladser. Men så kom der et sving og Vettel ramte Bottas. Finnen punkterede og haltede hjem til pitten. Også Vettel haltede hjem, med en næse der kun hang fast i et par sener.
Heldigvis for dem begge blev der udsendt en SC - ikke så meget på grund af deres sammenstød, men fordi der var et par andre små sammenstød og så et noget større hvor Gasly kvadrede baghjulet på Ocons Force India. Og de to biler kom ikke videre. Og dermed blev der altså kastet en livline til to af favoritterne.


Starten er gået og alle biler er intakt få sekunder endnu © Pirelli media

Og det ved man jo godt hvad betyder - fordi klasseforskellen i dag i F1 er så stor, at selvom det er svært, at køre tæt, og selvom det er svært at overhale, så er de tre bedste teams, så meget bedre, at de bare triller forbi konkurrenterne. Så relativt uden de store problemer fik Vettel og Bottas kørt sig fremad i feltet. Vettel fik dog smasket en fem-sekunders straf på sig, som den skyldige part i sammenstødet.

Tanken var måske nok at køre igennem uden at gå i pit - efter det der stop på første omgang, men det lykkedes ikke. Mod slutningen var dækkene alligevel så døde, at Vettel måtte en tur i pit. Mod slutningen var han blevet passeret af Raikkonen, der havde været en sen tur i pit og hente de blødeste dæk. De gjorde at han kunne smutte forbi både Vettel og Ricciardo, der ellers så ud til at have placeret sig på en sikker 3. plads.


Flotte point igen til Kevin på en 6. plads © Haas F1 media

Verstappen havde et begivenhedsløst løb, når man ser bort fra hans tur over den stribede asfalt, for at undgå Bottas/Vettel dansen. Han lå tæt på Hamilton, men aldrig tæt nok. Men vi fik således tre forskellige biler på podiet, men ikke nogen revolutioner.

Ricciardo og Vettel rundede top fem af, fordi Bottas måtte ind til et ekstra pitstop. Han kom ud på 8. pladsen, bag Magnussen og Sainz. Med sine friske dæk halede han hurtigt ind på Magnussen, som bed tilbage og holdt ham bag sig, mens de nærmede sig en stadig langsommere Sainz. En radiobesked afslørede at spanieren havde tabt noget saften i motoren. Bagfra ville Hülkenberg snart true sin holdkammerat.


Det er om at finde den rigtige vej mellem striberne © Red Bull Contentpool

Men så røg Lance Stroll af. Hans noget slidte venstre fordæk opgav ævred og slap en sidste vind! Tidligere havde han flatspotted dækket eftertrykkeligt - og nu gad det altså ikke den behandling mere. Dæk blev spredt udover banen, og Stroll sejlede af. Det udløste en Virtuel SC. Bottas benyttede chancen til at komme lidt tættere på Magnussen, men da løb endeligt blev givet frit, på sidste omgang, var det alligevel for sent. Magnussen holdt fast i sin plads - og det samme gjorde den lidt brystsvage Renault i Sainz' hænder. Hülkenberg måtte nøjes med 9. pladsen.


It is I - Leclerc - igen på 10. pladsen i Sauberr © Sauber Motorsport

Leclerc hentede igen point på en 10, plads, mens Grosjean blev nr. 11. I den samlede stilling er Hamilton tilbage på førstepladsen, 14 point foran Vettel.

Resultatet af Frankrigs GP

1 Lewis Hamilton ................................. Mercedes
2 Max Verstappen.................................. Red Bull
3 Kimi Räikkönen.................................. Ferrari
4 Daniel Ricciardo................................ Red Bull
5 Sebastian Vettel................................ Ferrari
6 Kevin Magnussen................................. Haas
7 Valtteri Bottas................................. Mercedes
8 Carlos Sainz.................................... Renault

9 Nico Hulkenberg................................. Renault
10 Charles Leclerc................................ Sauber

11 Romain Grosjean................................ Haas


Stillingen i VM 2018 for kørere efter Frankrig.

1 Lewis Hamilton.............. Mercedes..................145
2 Sebastian Vettel............ Ferrari...................131
3 Daniel Ricciardo............ Red Bull Racing............96
4 Valtteri Bottas............. Mercedes...................92
5 Kimi Räikkönen.............. Ferrari....................83
6 Max Verstappen.............. Red Bull Racing............68
7 Nico Hulkenberg............. Force India................34
8 Fernando Alonso............. McLaren-Honda..............32
9 Carlos Sainz................ Toro Rosso/ Renault........28
10 Kevin Magnussen............ Haas.......................27
11 Pierre Gasly................Toro Rosso.................18
12 Sergio Perez............... Force India................17
13 Esteban Ocon............... Force India................11
14 Charles Leclerc............ Sauber.....................11
15 Stoffel Vandoorne.......... McLaren.....................8
16 Lance Stroll............... Williams....................4
17 Marcus Ericsson............ Sauber......................2
18 Brendon Hartley............ Toro Rosso..................1
19 Romain Grosjean............ Haas........................0
20 Sergey Sirotkin............ Williams....................0Stillingen i VM 2018 for teams

1 Mercedes......................................... 237
2 Ferrari.......................................... 214
3 Red Bull Racing TAG Heuer........................ 164
4 Renault........................................... 62
5 McLaren Renault................................... 40
6 Force India Mercedes.............................. 28
7 Haas Ferrari...................................... 27
8 Scuderia Toro Rosso Honda......................... 19
9 Sauber Ferrari.................................... 13
10 Williams Mercedes................................. 4