Formel 1 i Danmark
Ny udgivelse fra Carsten Frimodt

af Flemming Hansen


Formel 1 i Danmark

Så er der en ny bog fra Carsten Frimodts kyndige hånd. Denne gang om Formel 1 i Danmark - og nej der snakker vi ikke om det måske kommende Grand Prix i København, men derimod de to løb der blev kørt i 1961 og 1962 på Roskilde Ring.

Lad det være sagt med det samme: Hvis bogen udelukkende omhandlede de to løb på Ringen, så kunne den nok ikke have båret de næsten 250 sider. Det ville svare lidt til at skrive en murstensroman om Italienske krigshelte eller Tyske førsteelskere!

Derfor har Carsten gjort det helt indlysende fornuftige at beskrive omstændighederne inden løbene overhovedet kunne gennemføres, samt en uddybende beskrivelse af hvad Formel 1 var for en størrelse i de år. Der er en stor verden og næsten 60 års udvikling til forskel på den gang og nu. Kunne man forestille sig i 2018, at Hamilton, Vettel og Ricciardo ville stille op til et ikke mesterskabs tællende arrangement i Danmark? Næppe. Men i de tidlige 60'ere var verden som sagt meget anderledes så den tids stjerner mødte op.

Frimodts bog.

Vi får igen en lækker bog med masser af billeder hårdt indbundet. Ikke noget med paperback og avispapir! Høj kvalitet, som det forventes fra den kant. Antallet af fine billeder er af svimlende karakter og heldigvis er mange af dem også i farver. I en farvestrålende sport som formel 1 er det et must og også der glæder bogen.

Naturligvis startes der med starten i bogen. Modsat arrangørerne af det måske kommende F1 løb i København, der går ligepå og hårdt direkte til F1 - så var optakten opbygget op igennem 50'erne præget af efterkrigstidens begrænsede økonomi og muligheder.

Men datidens indsats er som dagens indsats af d'herrer Sander og Seier naturligvis igangsat af folk der brænder for en sag. Uden folk der er igangsættere vil der jo ikke ske en dyt. Heller ikke med formel 1 på Roskilde Ring, der nød godt af Landsretsagfører, baneleder og altmuligmand på Roskilde Ring: Franz Giersing. Det var hans ideer og tanker om at intet var umuligt der gjorde det umulige muligt ved f.eks. at få de internationale stjerner til Roskilde. De stjerner man ellers kun kunne læse om i aviser og blade.

Det er naturligvis ikke noget der sker fra den ene dag til den anden, så Carsten går minutiøst igennem alle de indledende fodaftryk med løb i lavere klasser inden man opnår det næststørste - nemlig formel 2 i weekenden den 10. og 11. september 1960.

Et ægte F2 Grand Prix med de helt store stjerner som Stirling Moss, Jack Brabham, Innes Ireland, Graham Hill og mange flere. En milepæl i Dansk motorsport. Men desværre også en tragisk en af slagsen da den uerfarne vildbasse Gerorge Dennis Lawton mister livet i en ulykke i lørdagens 1. heat foran 6000 tilskuere. Dette blev forvandlet til 40000 tilskuere på banen om søndagen, måske lokket til af de voldsomme begivenheder? Det blev Jack Brabham der løb med laurbærrene.


F1 blev en realitet i 1961

Okay når nu sandheden skal frem så var det egentlig mange gamle F2 racere, der med F1's nye reglement med 1,5 liters motorer, så forskellen var nærmest akademisk. Men det var reelt F1 ligesom ude i den store verden og de var klar til at køre med på Roskilde Ring i 1961. Med de samme stjerner som i 1960 og lidt flere. Igen med Stirling Moss i spidsen og som den endelige vinder i 1961.

Men katastrofen for F1 i Danmark skete så i 1962 - dog et helt andet sted, da Stirling Moss bliver hårdt kvæstet på Goodwood. Også Jim Clark og Graham Hill bliver forhindret i at stille op. Dermed forsvandt også en stor del af interessen. Budgettet på 300.000,- krævede 30.000 gennem tælleapparaterne. Der kom ikke mere end 22.500 og dermed var der et gevaldigt hul i pengekassen, der skulle præge Roskilde Ring de næste mange år. Franz Giersing var en færdig mand og det var F1 i Danmark også.


Sammenfatning.

Som man måske kan forstå, så var der ikke så meget F1 at skrive hjem om, så derfor er de to løbsweekender med F1 naturligvis beskrevet i fine detaljer mangfoldigt illustreret med vidunderlige fotos.

Yderligere er der udførlige beskrivelser om de enkelte kørere, biler og F1 - hvad det var for en meget forskellige størrelse fra i dag.

Så det er 230 tæt beskrevne sider som kan være svære at lægge fra sig, hvis man bare er lille smule interesseret i F1 inden de blev multikolorerede missiler og hvor kørerne nærmest var en slags originaler eller rigmænd, der bare skulle bruge af deres formuer og 'gik til racerbil' mellem champagnefesterne.

Det er svært ikke at blive fascineret af hele dette sceneri. Hvis man bliver bidt lidt af det så kan det da klart anbefales, at kigge lidt på John Frankenheimers berømte film 'Grand Prix', der er optaget ganske få år efter løbene på Roskilde Ring.

Læs bogen og se filmen!

Igen et sublimt produkt fra Carsten Frimodts hånd præget af umådelig fin research og endeløs udgravning blandt mange fotos. Kan klart anbefales herfra. Bogen kan (sammen med mange andre bøger) bestilles på Veterania.dk, eller direkte fra Carsten Frimodt, der kan findes på Facebook. Bogen blev stillet til rådighed af Veterania.

6 umådeligt fine skruenøgler i chrom vanadium af 6 mulige!