Hamilton hamrer al modstand
Ferrari kaster det hele i havnen.
Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


Rød front på Monza så længe det varede © Ferrari media

Italiens Grand Prix: Monza
FORMULA 1 GRAN PREMIO HEINEKEN D'ITALIA 2018

Tæt kamp på Monza

Lewis Hamilton vandt på Monza, efter han med lidt hjælp fra Bottas, kæmpede sig vej forbi Kimi Raikkonen. Den gamle finne havde ellers ligget i spidsen det meste af tiden, men hans dæk var slidte og efter Hamilton kom forbi, var der ikke mere at gøre, ingen mulighed for at slå tilbage.


Publikums yndling Kimi kæmpede fint, men kunne ikke holde Lewis bag sig © Ferrari media

Nøgle begivenheden i løbet var ikke, da starten gik, hvor Raikkonen kom bedst afsted, mens Vettel måtte lade se sig slået. Nej, nøglebegivenheden var lidt senere på første omgang, da de var på vej ind i den anden chikane på banen. Her ville Hamilton lave en overhaling på Vettel og snupse 2. pladsen. Men Vettel gav sig ikke, og plads til to biler var der ikke. Hamilton var lige en snudespids foran Vettel, der nok ville have fået mere ud af at trække sig fra den duel. Men det gjorde han ikke. I stedet snurrede han rundt og røg ned som bagerste mand - og måtte en tur i pit.

Lidt heldigt for ham, kom der en SC på banen, ikke fordi han skulle halte rundt, men fordi Gasly havde knækket et hjulophæng i starten og nu skulle kadaveret af en Toro Rosso fjernes fra banen. Det gjorde skaden relativt mindre for Vettel, men derfor var det alligevel et kollaps. Det er ikke første gang at Vettel i en presset situation vælger at gøre noget mindre klogt - eksempelvis Singapore sidste år. Som kører ham man mikrosekunder at træffe en beslutning i, men omvendt har man også en erfaring i at gøre det. I dag traf Vettel klart den forkerte beslutning.


Lewis Hamilton foran Kimi - tifosierne græd © Mercedes AMG media

Selve manøvren fra Hamilton var der ikke noget odiøst i, og sammenstødet var det, der så nogle gange sker. Heldigvis valgte stewards på banen, at der ikke skulle være nogle yderligere konsekvenser ved sammenstødet.

Med Vettel væk, var det nu op til Raikkonen at forsvare Ferrari på hjemmebane. En storslået mulighed for endelig at få en sejr, uden at skulle afgive pladsen til Vettel. Han prøvede også, men blev fanget i en Mercedes sandwich. Efter at både Raikkonen og Hamilton havde været i pit, var finnen stadig forrest. Men foran lå nu Valtteri Bottas, og han blev derude længe. En rimelig klar opgave - han skulle med sine gamle dæk forsinke Raikkonen, så Hamilton kunne komme tæt på. Først da det var gjort, kom Bottas i pit.

Hamilton måtte selv finde en vej forbi Raikkonen, men finnens dæk var nogle omgange ældre - og lidt slidte efter at have været i duel med Bottas. Raikkonen holdt stand nogle omgange, men så trak Hamilton forbi ham på vej ind i den første chikane. Fra da af, var løbet afgjort. Raikkonen havde ikke nogen dæk at slå tilbage med, og endte en håndfuld sekunder efter Hamilton.


I et løb hvor Haas svigtede tog Renault point igen © Renault Sport F1 media

Kampen om trediepladsen stod mellem Bottas og Verstappen. Og ret beset delte de den. Verstappen kom over stregen som nummer 3, mens Bottas fik lov at indtage podiet. Årsagen var en ganske fortjent straf til Verstappen. Da Bottas på et tidspunkt prøvede at overhale hollænderen trak Verstappen langt ud mod venstre, bilerne ramte hinanden og Bottas snurrede rundt.

Mens der var plads nok til både Vettel og Hamilton, hvis de havde villet det, var der i det her tilfælde ikke nogen plads til Bottas. Fem sekunder fik Verstappen og det var nok til at sende ham helt ned på 5. pladsen. For ud over Bottas kom også Vettel forbi i resultatet. Dermed fik Vettel minimeret sit tab til Hamilton til 13 point i dag.

Ligeså dramatisk løbet var for top fem, ligeså udramatisk virkede det til at være for resten af feltet, sådan i det store hele. Godt nok ramle Magnussen sammen med en Force India og smadrede et par dele på sin bil - og måtte bruge resten af dagen på at være langt bagefter. Men Grosjean i den anden Haas hentede en 6. plads. Stabiliteten han manglede hele første del af sæsonen, er nu kommet tilbage til franskmanden. Ocon og Perez tog 7. og 8. pladsen, mens Sainz blev nummer 9. Det sidste point gik til Lance Stroll, der generelt havde en god weekend. Det er som om udsigten til at skulle sidde i fars Force India bil, har gjort, at han oppet sin indsats. At sige at han faktisk fortjener en plads i F1 er nu stadig lidt langt væk.

I VM stillingen har Hamilton nu 30 points forspring til Vettel. Tyskeren har med andre ord, ikke råd til at lave flere fejltagelser, hvis han skal have hentet den difference.


Lewis Hamilton løb med sølvtøjet igen © Pirellia media

Resultatet af Italiens GP

1 Lewis Hamilton................................. Mercedes
2 Kimi Räikkönen................................. Ferrari

3 Valtteri Bottas................................ Mercedes
4 Sebastian Vettel............................... Ferrari
5 Max Verstappen................................. Red Bull
6 Esteban Ocon................................... Force India
7 Sergio Perez................................... Force India
8 Carlos Sainz................................... Renault
9 Lance Stroll................................... Williams
10 Sergey Sirotkin............................... Williams

16 Kevin Magnussen............................... Haas
NC Romain Grosjean............................... Haas
Singapores Grand Prix: Marina Bay
FORMULA 1 2018 SINGAPORE AIRLINES SINGAPORE GRAND PRIXMalerisk som altid fra Singapore © Mercedes AMG media


Det var Max Verstappen der stod for gnisterne for Red Bull © Red Bull Contentpool

Lewis Hamilton, Mercedes, vandt en sikker men hård sejr foran Max Verstappen, Red Bull, og Sebastian Vettel, Ferrari, i et løb der trods ringe muligheder for overhaling, havde mange spændende dueller på de sekundære placeringer. Kevin Magnussen fik aldrig en rolle i løbet, og kom ind som nr 18, men fik dog sat hurtigste tid, hvilket samtidigt er banerekord.


Hamilton her der og allevegne. Vettel mere og mere i birolle © Red Bull Contentpool

Resultatet af Singapores GP

1 Lewis Hamilton................................. Mercedes
2 Max Verstappen................................. Red Bull
3 Sebastian Vettel............................... Ferrari
4 Valtteri Bottas................................ Mercedes
5 Kimi Raikkonen................................. Ferrari
6 Daniel Ricciardo............................... Red Bull
7 Fernando Alonso................................ McLaren
8 Carlos Sainz................................... Renault
9 Charles Leclerc................................ Sauber
10 Nico Hulkenberg................................ Renault

15 Romain Grosjean............................... Haas

18 Kevin Magnussen............................... Haas

Ruslands Grand Prix: Sochi
FORMULA 1 2018 VTB RUSSIAN GRAND PRIX


Hamilton her der og allevegne. Vettel mere og mere i birolle... © Ferrari media

Hamilton får sejren foræret

I et Grand Prix, der mest af alt, vil blive husket for sin totale mangel på dramatik, kom Lewis Hamilton først over stregen, efter at Bottas måtte overlade sin plads til ham. Det medførte pinlige billeder efter bilerne var kommet i pit, hvor en flov Hamilton prøvede at gemme sig for Paul di Resta, der havde din sure pligt, at sørge for udtalelser fra kørerne

I Østrig i 2002 var det Ferrari, der bragte sporten ud i en situation hvor team-ordrer bragte sporten i miskredit, da Barrichello blev beordret til at stoppe på målstregen, så Schumacher kunne vinde. I dag var det en østriger, Toto Wolff, der bragte sporten i miskredit med en team-ordrer, der gav en sejr til Hamilton på bekostning af Bottas. Finnen havde ellers haft en god weekend, med pole position, en god start, og udsigt til at vende tilbage til førstepladsen, når Max Verstappen pittede. Men så kom beskeden om at han skulle lade Hamilton gå forbi, fordi Vettel nærmede sig bagfra. Vettel blev dog aldrig nogen trussel, for hverken Bottas eller Hamilton, og Bottas havde åbenlyst en forventning om at få sin placering tilbage på sidste omgang, hvor så der kom en besked fra Wolff om at holde positionerne - og tage snakken bagefter.


Sølvpile i formation, hvor resten bare kan kigge på ©Ferrari media

Sejren til Hamilton betød at han nu har 50 points forspring til Sebastian Vettel. Men det mest markante i den sammenhæng, er, at ikke virker til at Ferrari dybest set kan følge med Mercedes i øjeblikket. Hvis det er mere end et snapshot, men en generel tendens, kan de sidste løb i sæsonen blive meget lange, og uden den store betydning.

At give en teamordrer i ny og næ, har altid været en del af gamet i Formel 1. Sådan er det. Problemet begynder, når det drejer sig om en direkte kamp om en sejr, og når den enes forspring alligevel er så stort, som i dette tilfælde. Rigtig problematisk bliver det når de involverede tydeligvis skammer sig over det. Så har man holdt tilskuere og seere for nar, med små to-timers paradekørsel, og et resultat, der blev besluttet i pitten.


McLaren skal finde på noget helt andet før det bliver 2019 © Mclaren media

Havde Bottas vundet, havde det ikke gjort løbet mere spændende. I dag var en understregning af, hvad der er galt med sporten. For stor forskel mellem de forskellige hold, for svært at overhale, og for meget taktik og for lidt race.

I dag var det Red Bull der var beviset på sportens problem. De to biler startede i den tunge ende af feltet, efter en række selv-påtagede straffe, for at skifte motor. Og alligevel endte begge biler i top seks. De to biler, med Verstappen forrest, kom problemfrit gennem feltet. Ingen ydede dem modstand undervejs, fordi det simpelthen ikke er muligt at holde dem bag sig mere end en omgang - når det gør godt.

Så resultatet blev Hamilton, Bottas, Vettel, Raikkonen, Verstappen, Ricciardo. Og kun alvorlige problemer kan ændre på de seks køreres monopol på top seks placeringerne. På 7. pladsen kom Leclerc, der havde god fart i bilen og tidligt overhalede Magnussen i Haas.


Kevin Magnussen blev bedste Haas og efter Rusland er det ikke blevet til point © Haas F1 media

Danskeren havde på sin side travlt med at holde de to Force India Racing Point biler bag sig. Her kunne de få teamordrer til at fungere. Ocon sluttede forrest af de to, efter at Perez havde haft nogle omgange til at se om han kunne komme forbi Magnussen. Det kunne han ikke, og måtte derfor give pladsen tilbage til sin kollega.

Begivenhedsløse løb, har der alle dage været i Formel 1. Nogle dage flasker det sig bare sådan. Problemet i dag var, at dels var der med to Red Bull racere, der skulle op gennem feltet, en mulighed for drama, der bare ikke materialiserede sig, fordi der er for stor forskel på bilerne. Det andet problem, var at Toto Wolff havde for travlt med at bestemme hvem der skulle vinde. Så ikke nok med, at der ikke skete noget - så var det også den forkerte der vandt.


Vettel har en birolle - det må man også sige Ricciardo har fået © Red Bull Contentpool


Resultatet af Ruslands GP

1 Lewis Hamilton ................................. Mercedes
2 Valtteri Bottas................................. Mercedes
3 Sebastian Vettel................................ Ferrari
4 Kimi Räikkönen.................................. Ferrari
5 Max Verstappen.................................. Red Bull
6 Daniel Ricciardo................................ Red Bull
7 Charles Leclerc................................. Sauber

8 Kevin Magnussen................................. Haas

9 Esteban Ocon.................................... Force India
10 Sergio Perez................................... Force India

11 Romain Grosjean................................ Haas

Japans Grand Prix: Suzuka
FORMULA 1 2018 HONDA JAPANESE GRAND PRIX


Det eneste der var rødt i Japan - var baggrunden. © Red Bull Contentpool

Hamilton på cruise kontrol

At et løb er afgjort på forhånd, når Hamilton starter fra pole og Vettel starter som nummer 9, er ikke overraskende. Mercedes raceren er for god til at lade sådan en mulighed slippe fra sig. Selv hvis Vettel skulle komme op på 2. pladsen, ville Hamilton have så meget forspring, at en kamp om sejren allerede inden løbet startede, virkede usandsynligt.


Max attack og Kimi Iceman krydser klinger © Red Bull Contentpool

Der er noget der hedder forudsigeligt, og der er noget, der hedder forventeligt. Forudsigeligt var det at Hamilton ville vinde. Ferraris nedtur i kvalifikationen forærede sejren til konkurrenten 24 timer før løbet startede. Forventeligt er mindre sikkert end forudsigeligt. Men forventeligt var det at Vettel i sin iver for at komme frem, ville lave en fejl. En fejl der kom til at koste. For det gør han, Vettel, fejler når han er under pres. I år, som sidste år, har han kørt sig selv længere og længere væk fra VM kampen.

I dag var det en overhaling på Verstappen, der var en anelse for optimistisk. Vettel så et hul, Verstappen kørte sin linje og de røg begge af banen. Verstappen ikke meget, og hans næse blev ved med at pege i den rigtige retning. Vettel derimod snurrede rundt og endte bag i feltet. Alligevel fik han kørt sig frem til en 6. plads - endnu en understregning af, at der er for stor forskel på topholdende og resten af feltet.


Så ved man at det bliver en lang morgen... Hamilton ER kørt...© Red Bull Contentpool

Verstappen endte som nummer tre, efter de to Mercedes racere. Mens Hamilton var forsvundet langt væk, og vandt løbet med års forspring eller sådan noget, var Bottas kun meget lidt foran Verstappen. Men nok til at han blev nummer to. At Verstappen blev nr. 3 kan derimod godt krænke ens fornemmelse for retfærdighed. Før sit lille sammenstød med Vettel, havde han et run-in med den anden Ferrari. Hollænderen var forrest, men blev presset af finnen. I en chikane kommer Verstappen for langt ud - men holder på og trækker med det samme ud på banen og skubber til Raikkonen, i stedet for at køre forsigtigt tilbage på banen - som man skal!

Han blev straffet - fem sekunders straf, taget ved pitstoppet. Men skaden på Raikkonens bil straffede finnen mere, så han ikke kunne gøre noget og endte på en 5. plads, da også Ricciardo kom forbi ham senere i løbet.


Hülkenberg måtte kæmpe i bunden af feltet © Renault Sport F1 media

Straffene har været diskuteret meget i Formel 1. For det første om der er lighed for loven - det er der ikke, det har der aldrig været. For det andet om hvor meget og for hvad man skal straffe. Kollisionen mellem Verstappen og Vettel er et godt eksempel på noget, der ikke skulle straffes. Vettel, så en mulighed, Verstappen holdt sin linje. Fint. Verstappen og Raikkonen er et eksempel på noget der skal straffes - Verstappen var af banen og tog ikke hensyn, da han kørte ind på banen igen. Men en straf skal ligesom også have betydning. Jeg er sikker på Christian Horner mener, at det havde den også. Men den havde bare ikke stor nok betydning. De fem sekunders straf ændrede jo i virkeligheden ingenting for Verstappen. Bevares, han var under et sekund efter Bottas, da de kørte over målstregen, men det kan ikke bare oversættes til, at han uden straf ville have været foran finnen. Bare, at han havde indhentet ham nogle omgange tidligere.


Force India har ikke glemt at køre hurtigt - begge biler i pointene © Race Point Force India media

Sergio Perez blev nr. 7 foran Grosjean og Ocon, mens Sainz tog et enkelt point for Renault. Nede i feltet var der et fornuftigt antal overhalinger og dueller. Det var bare om de sekundære placeringer. Hvis midterfeltet var toppen af sporten, ville F1 være superspændende.


Resultatet af Japans GP

1 Lewis Hamilton ................................. Mercedes
2 Valtteri Bottas................................. Mercedes
3 Max Verstappen.................................. Red Bull
4 Daniel Ricciardo................................ Red Bull
5 Kimi Räikkönen.................................. Ferrari
6 Sebastian Vettel................................ Ferrari
7 Sergio Perez.................................... Force-India
8
Romain Grosjean................................. Haas
9 Esteban Ocon.................................... Force India
10 Carlos Sainz................................... Renault

NC Kevin Magnussen................................ HaasUSA's Grand Prix: Circuit of the Americas
FORMULA 1 PIRELLI 2018 UNITED STATES GRAND PRIX


Kimi Räikkönen nyder sejresn sødme efter 5 år uden sejre ©Ferrari media

Raikkonen sejrer i spændende løb

Efter nogle lidt triste eftermiddage på det seneste, fik vi her til aften set Formel 1 fra sin gode side. I et tæt løb, fik vi bilerne blandet lidt og tre forskellige biler kom ind på de tre første pladser, og det i tæt kamp. På de sidste omgange skulle der ikke meget til, at have lavet markante ændringer i resultatet.


Kimi får overlistet Lewis Hamilton ©Mercedes AMG

Det væsentlige er ikke at der fra Raikkonen til Hamilton på 3. pladsen var 2,3 sekunder. For afstand ved målstegen kan have mange forklaringer, ofte at vindere har en tendens til at sætte farten ned. Det virkelig væsentlige, hvis vi skal kigge på tallene, var at på et tidspunkt var der under et sekund mellem hver af de tre topplacerede kørere.

En anden indikation på hvor tæt det var i toppen i dag, var de manglende tv biller af kampene i midterfeltet. Det er ellers det, der plejer at komme i fokus, for det er de eneste kampe der er. At man i dag stort set ikke så nogle midtbiler, er et klart tegn på at kvaliteten af kampen i front var over gennemsnittet. De moderne biler får, retfærdig nok, mange skældud over deres manglende evne til at køre tæt. Men banernes rolle skal også huskes - og COTAS leverer generelt et højt underholdningsniveau til folk hjemme i stuerne, og sikkert også på banen!


Et usædvanligt løb med to DQ til Ocon og Kevin ©Race Point Force India

Raikkonen grundlagde sin første sejr siden 2013, da starten gik. På vej op ad bakken kom han godt afsted, godt nok til at Hamilton lavede den der uklædelige manøvre på tværs af banen, som har været standard praksis i F1 alt for længe. Raikkonen fik et par hjul uden for banen, men holdt på - og ventede lige et par meter mere end nødvendigt med at dreje i første sving. Og da finnen havde inderbanen, måtte Hamilton også vente på at dreje, og så var Raikkonen ellers kørt.

Længere nede i feltet skulle Vettel fremad for at gøre sig forhåbninger om at holde VM kampen i live. Det betød en duel med Daniel Ricciardo. Men australieren giver sig sig jo ikke bare - og COTAS er en bane, hvor bilerne kan køre pænt ved siden af hinanden. Så det gjorde de et stykke tid. Og så var der lidt kontakt - Ricciardo kom videre uden problemer, mens Vettel måtte snurre rundt om sig selv og faldt nogle pladser tilbage.


Hverken Leclerc eller Alonso skulle nå til mål © McLaren Media

Heldigvis for tyskeren er der så stor klasseforskel på bilerne, at det var relativt smertefrit for ham at komme tilbage til 5. pladsen. Men kun relativt - det gik ikke helt så hurtigt, som han sikkert kunne tænke sig. For Ricciardo stoppede dagen alligevel tidligt. Lige pludselig døde motoren og han måtte parkere bilen et lidt dumt sted, hvilket udløste en af disse her lidt tarvelige virtuelle SC periode.

Her tog Hamilton så sit første pitstop. Fra teamet lød ordren på at gøre det modsatte af Raikkonen. Finnen fik selvfølgelig meldingen og fakede lidt, at trille ind i pitten, men blev ud, så ind smuttede Hamilton, mens Raikkonen måtte holde det lave tempo lidt tid. Alligevel fik han opbygget et fint lille forspring. Et forspring som Hamilton måtte bruge sin nye dæk på at køre ind. Da han, efter en udramatisk passering af Bottas endelig indhentede Raikkonen, forsvarede finnen sig et stykke tid, og da hans dæk var færdige, dykkede han ind i pitten.


Tæt kamp i midterfeltet © Sauber Motorsport

Tilbage på banen blev det mere og mere tydeligt, at Hamilton skulle stoppe igen, mens Raikkonen havde foretaget sit eneste pitstop. Omgang efter omgang sled Raikkonen Hamiltons forspring af, og en omgang eller to for sent, blev englænderen kaldt ind i pit. Endnu en gang skulle han lukkes forbi af Bottas, men nu var det kun på 3. pladsen han lå, for ude på banen havde Verstappen kørt sig op fra sin startplacering som nr. 18 og lå nu 2. pladsen. Hamilton hentede hurtigt ind på Verstappen, der sådan set også hentede ind på Raikkonen. Og tæt lå de, de tre første. Raikkonen virkede som om han holdt lidt igen, for det tilfælde at han virkelig skulle forsvare sig. Verstappen var fanget i midten og skulle både overveje, om han kunne vinde løbet, og passe på, at han ikke mistede 2. pladsen. Hamilton på sin side, ville da gerne være nummer to - så han kunne kalde sig verdensmester 2018, men det vigtigste var dog at slutte foran Vettel.

Hamilton kastede sig alligevel ud i helhjertet forsøg på at komme forbi Verstappen. Gennem flere sving lå de to side om side, i en flot og fair duel. Til sidst var det Red Bull køreren, der trak det længste strå. Det gav Raikkonen lidt luft, så han kunne næsten cruise rundt på sidste omgang, mens Vettel foretog et sidste angreb på Bottas - og kom forbi, og trods alt hev en 4. plads hjem.


Begge Renaulter i pointene fjernede Haas forhåbninger om 'best of the rest' ©Renault Sport F1 media

Best of the rest i dag, var så klart Renault, der kom på 6. og 7. pladsen med Hülkenberg forrest. På 8. og 10. pladsen kom Force India kørerne, med Ocon forrest - og Magnussen mellem dem. Danskeren holdt sig ude af ballade på en ellers dramatisk første omgang, og ingen blev vist sure på ham i dag!

Andre var ikke så heldige på første omgang. Alonso blev kvadret af Lance Stroll, og måtte udgå, mens Stroll fortsatte og sluttede sidst - to omgange efter. Også Grosjean kom i problemer på første omgang og ramlede op i Leclerc. Stroll blev straffet i løbet, mens Grosjean skal undersøges nu efterfølgende og med strafpoint kan risikerer at måtte sidde over i næste løb. Også Ocons placering er i skrivende stund usikker, da han bliver undersøgt for overtrædelse af bestemmelserne omkring brændstofforbrug. Det var det, Ricciardo blev straffet for, i Australien 2014, der sendte Magnussen op på 2. pladsen.

Men hvor befriende at se et Formel 1 løb og føle sig underholdt.


Red Bull er altid klar med nogle opsigtsvækkende kørerdragter© Red Bull Contentpool

Update: Efterfølgende blev både Ocon og Magnussen diskvalificeret for brud på reglerne om brændstofforbrug. Det sendte Hartley og Ericsson i pointene.


Resultatet af USA GP

1 Kimi Räikkönen.................................. Ferrari
2 Max Verstappen.................................. Red Bull
3 Lewis Hamilton ................................. Mercedes
4 Sebastian Vettel................................ Ferrari
5 Valtteri Bottas................................. Mercedes
6 Nico Hülkenberg................................. Renault
7 Carlos Sainz.................................... Renault
DQ Esteban Ocon................................... Force India
DQ Kevin Magnussen................................ Haas
8 Sergio Perez.................................... Force India
9 Brendon Hartley................................. Toro Rosso
10 Marcus Ericsson................................ Sauber

DNF Romain Grosjean............................... Haas


Mexicos Grand Prix: Hermanos Rodriguez
FORMULA 1 GRAN PREMIO DE MEXICO 2018


Fortjent sejr til Max Verstappen i Mexico © Red Bull Contentpool

Verstappen sejrer i Mexico og Hamilton vinder VM


Lewis Hamilton havde den bedste start på løbet, da han skød frem mellem de to Red Bull racere i første række. Han kom forbi pole manden Ricciardo, der ikke lavede verdens bedste start, og han kom også foran Verstappen, men på vej ind i første sving havde hollænderen inderbanen og tog føringen. Og den beholdt han.


Endnu en rædselsfuld weekend for Haas duoen © Haas F1 media

Det var sådan overordnet set ikke Ricciardos dag. Udover den tabte start, måtte han mod slutnngen af løbet, trække ud til siden med en defekt motor, på et tidspunkt hvor han ellers lå på 2. pladsen og virkede til at have styr på Vettel, der lå bag ham. Vettel skulle på sin side vinde løbet, for at have en teoretisk chance i VM, men selvom han arvede 2. pladsen, var det ikke nok.
Inden han udgik havde ellers lavet en fin overhaling af Hamilton for enden af langsiden. Et lille vip til højre og Hamilton forsvarede sig, hvorefter Ricciardo kørte mod venstre - og Hamilton udbremsede sig selv.


Max attack på 1. omgang funderer sejren © Red Bull Contentpool

Efter Ricciardos exit arvede Raikkonen 3. pladsen og dermed kom begge Ferrari racere på podiet, på en dag hvor Mercedes ikke kunne følge med, men alligevel vandt den store præmie. Ingen tvivl om at Ferrari bare havde en bedre dag, og var en bedre bil. Men meget typisk for teamet, var det lige en ombæring for sent.

Lewis Hamilton fik, trods sine problemer, en 4. plads og var dermed verdensmester uanset hvor Vettel havnede i løbet. Han brokkede sig lidt undervejs, over sin manglende fart, og over at dækkene hurtigt mistede grip.

Bottas fulgte trofast Hamilton over stregen, et i virkeligheden uimponerende løb, der dog gav ham en ny banerekord. Hülkenberg tilbragte det meste af løbet ganske alene, i et vakum mellem de tre topteams, og resten af feltet. Renault har efterhånden helt sat sig på pladsen som 4. bedste team. Hans kollega, Sainz, måtte udgå undervejs i løbet, han lå ellers godt placeret bag sin kollega.

I stedet blev det til en imponerende 7. plads til Sauber og Leclerc. På 8. pladsen efter måske karrierens bedste løb, kom Stoffel Vandoorne i McLaren. Teamkollega Alonso var derimod ganske uheldig, da han på første omgang samlede lidt af Ocons næse op, og efterfølgende måtte udgå.


Lyserød blev ikke en god farve i Mexico © Racing Point Force India media

Ericcson tog en 9. plads - et bevis på hvor god Sauber er blevet i forhold til sidste sæson, mens det sidste point gik til Gasly hentede det sidste point.

Klasseforskellen mellem top 6 og resten af feltet var tydelig i dag. Det er til tider næsten som om der både bliver kørt F1 og F2 på samme tid. Hvis F1 skal klare sig i konkurrencen med andre sportsgrene, er der et par småting man skal tage fat i dér.

Der er to løb tilbage i sæsonen, men der er ikke så meget at køre om. Det giver nogle gange spændende løb, andre gange uengagerede kørere, der hellere ville på vinterferie. Man forstår dem godt.


Der skal åbenbart neonfarvede trøjer til når der vindes? © Red Bull Contentpool

Resultatet af Mexicos GP

1 Max Verstappen.................................. Red Bull
2 Sebastian Vettel................................ Ferrari
3 Kimi Räikkönen.................................. Ferrari
4 Lewis Hamilton ................................. Mercedes
5 Valtteri Bottas................................. Mercedes
6 Nico Hülkenberg................................. Renault
7 Charles Leclerc................................. Sauber
8 Stoffel Vandoorne............................... McLaren
9 Marcus Ericsson................................. Sauber
10 Pierre Gasly................................... Toro Rosso

15 Kevin Magnussen................................ Haas
16
Romain Grosjean................................ Haas


Stillingen i VM 2018 for kørere efter Mexico

1 Lewis Hamilton.............. Mercedes..................358
2 Sebastian Vettel............ Ferrari...................294
3 Kimi Räikkönen.............. Ferrari...................236
4 Valtteri Bottas............. Mercedes..................227
5 Max Verstappen.............. Red Bull Racing...........216
6 Daniel Ricciardo............ Red Bull Racing...........146
7 Nico Hulkenberg............. Force India................69
8 Sergio Perez................ Force India................57
9 Kevin Magnussen............. Haas.......................53
10 Fernando Alonso.............McLaren-Honda..............50
11 Esteban Ocon............... Force India................49
12 Carlos Sainz................Toro Rosso/ Renault........45
13 Romain Grosjean............ Haas.......................31
14 Pierre Gasly................Toro Rosso.................29
15 Charles Leclerc............ Sauber.....................27
16 Stoffel Vandoorne.......... McLaren....................12
17 Marcus Ericsson............ Sauber......................9
18 Lance Stroll............... Williams....................6
19 Brendon Hartley............ Toro Rosso..................4
20 Sergey Sirotkin............ Williams....................1Stillingen i VM 2018 for teams

1 Mercedes......................................... 585
2 Ferrari.......................................... 530
3 Red Bull Racing TAG Heuer........................ 362
4 Renault...........................................114
5 Haas Ferrari...................................... 84
6 McLaren Renault................................... 62
7 Force India Mercedes.............................. 47
8 Sauber Ferrari.................................... 36
9 Scuderia Toro Rosso Honda......................... 33
10 Williams Mercedes................................. 7