Formel 1 i Danmark
CHGP nu også med formel 1

af Flemming Hansen


Formel 1 i København - men ikke den slags med talrige kulfiber dimser allevegne! Her en BRM P261, der er et forlængst hedengangent F1 team.

Formel 1 i København - men ikke DET Formel 1

Nu blev det 'sagnomspundne' Københavnske Formel 1 Grand Prix jo ikke til meget andet end snak i denne omgang. Men der kom alligevel Formel 1 til København i august måned under det årlige Copenhagen Historic Grand Prix omkring Bellahøj. Det var en række historiske F1 biler fra dengang bedstefar var dreng og Roskildering stadig var i fuld flor. Med andre ord nogle ganske små 'cigarer' som kun af serienavn kan sammenlignes med nutiden moderne kulfiber missiler. Hårdt presset må jeg nok indrømme at jeg havde håbet på biler fra slutningen af 60erne og op i 70'erne. Men man må nok se på, at det er biler der er meget hurtigere, med større motorer og ikke mindst langt bedre aerodynamik til at holde bilerne mod asfalten end de små 'cigarer', der ikke har anden downforce end den der bidrages naturligt med!

Der var to Formel 1 klasser til arrangementet. En klasse pre 1966 der domineres af en lang række Lotus og Cooper racere samt en klasse pre 1961, der kan rumme alt fra 1961 og tilbage til krigen. Nu var der jo en Ferrari Sharknose på plakaten - den var desværre savnet. Men lyden af de gamle racere var fantastisk!

Formel 1 kom til København!


Lotus 24 kørt af Andrew Beaumont - F1 pre 1966


Lotus 18/21 kørt af Peter Horsman - F1 pre 1966 i den myldrende formel 1 paddock


Andrew Beaumont med Ronnie Peterson replica hjelem blev slutteligt nr. 2 i Formel Junior


Julian Bronson i en af de flotteste racere overhovedet - Scarab Offenhauser - formel 1 Pre 61


Guillermo Feirro i den buldrende Maserati 250F 2523 - formel 1 Pre 61


En Le Mans vinder i byen.

Den altid velklædte repræsentant/ ambassadør for Porsche - nu også Le Mans vinder i 2018 - Michael Christensen havde en helt speciel 'firmabil' med til CHGP. Det drejede sig om den nu særdeles berømte 'Lyserøde Gris' der vandt GT klassen i overlegen stil på Le Mans nogle få uger tidligere. At det virkelig var den rigtige bil kunne enhver se ved at studere den bemærkelsesværdige lakering bilen var iført. For udover den lyserøde farve og de røde stiplede linier med griseudskæringer, så var bilen beskidt. Den var faktisk så præcis som den var efter et 24 timers løb. DET 24 timers løb. Efter løbet havde den fået en gang halvblank lak for at bibeholde udseendet


Fornemt besøg fra Zuffenhausen. DEN vinderbil fra GT klassen på Le Mans 2018 fremvist i København. Et scoop.


Michael Christensen fremviste på fornem vis den lyserøde gris.


DTC rumlen

Traditionen tro blev der -heldigvis- afholdt en afdeling af DTC mesterskabet sammen med CHGP. De buldrende V8 monstre fylder godt i gaderne og overhalinger er nærmest umulige.

Det skulle også vise sig i finalen, hvor Dennis Lind fra LM racing havde sat sig på pole position og det lykkedes ingen af konkurrenterne for alvor at true ham. Bag Dennis Lind kæmpede i starten trioen Lasse Sørensen, Kasper H. Jensen og Michelle Gatting, men efter nogle omgange måtte Michelle Gatting opgive at hænge på, og i stedet blev kampen til en duel mellem 2016- og 2017-mesteren.

Kasper H. Jensen leverede en sikker overhaling, da han i venstresvinget efter startstedet dykkede inden om Lasse Sørensen, fulgte ham side om side nedad næste langside, inden han i det efterfølgende sving var fremme på andenpladsen.

Andreas Jochimsen tog prisen som bedste U21-kører, mens Jacob Mathiassen blev bedste rookie.


Kasper H. Jensen i front foran Dennis Lind. Men sådan skulle det ikke forblive til sidst.


Ronnie Bremer sluttede på en 9. plads i finalen


Filip Sandstrøm forsøgte at ommøblere banen, Banen vandt!


Royal Pro-AM - Tom K var helt ustyrlig

Det blev et af de mest seværdige løb ved CHGP i 2018. Efter første del - AM løbet - så måtte profferne trykke på speederne. Oscar Davidsen-Siesbye var havnet på en 8. plads. Men det kunne Tom K. ikke have siddende på sig, så han kørte sig spektakulært op igennem feltet i et af de mest mindeværdige race i Pro-Am i mange år. Super underholdende.

Se løbet via CHGP's youtube kanal her.


Tom K viser sin champagne erfaring på sejrspodiet


Tom K kørte i år sammen med Oscar Davidsen-Siesbye i den sorte Cortina.


Tom K får lige en Damon Hill selfie.

Al omtale er vel godt?

Jeg ved snart ikke. Medierne - dagspressen og ikke mindst TV2 Lorry - var meget ude med riven efter CHGP i år. Der var langt imellem de positive indslag og man havde mange gange allieret sig med lokale -æhæm - 'iagtagere' der nærmest fik ubegrænset taletid til at hælde galde ud i æteren.

EB havde allieret sig med naboer der klagede over larnen - og hvis den ikke gik så kunne man da bare bruge det smålige typiske Ekstra Blads smøreri ved at tage noget kongeligt ind over ved at benævne det hele det royale støjhelvede ...

Ja CHGP støjer. Men det forstyrrer altså ingens nattesøvn. Der køres mellem 8 og 18 og det er så det. Lev med det. Det er ikke 'Distortion' eller lignende støjende og svinende arrangementer. CHGP efterlader ikke skidt og møg eller pis i folks kældre og opgange. Men alligevel skulle CHGP's negative side hives frem hen over weekenden.

Hvad man så kan se udover det, er det ret store problem det er at lukke ét spor ned i tunnellen under Frederikssundsvej. Det skaber en masse trafikproblemer, selvom vi sådan set befinder os i det der stadig er skolernes sommerferie med deraf reduceret trafik. Men vejene i Københavns området er i forvejen belastet til over bristepunktet, hvor der ikke er nogen ledig asfalt nogen steder... heller ikke i sommerferien.

Derfor må det også betragtes som et kuriosum af rang, at man forventede at lave en Formel 1 bane på de suverænt mest befærdede gader i Danmark i midten af København. Point for forsøget. Det er svært nok med CHGP. Skal vi ikke lade det blive ved det?

Et er sikkert. I første weekend af august 2019 er vi på plads igen.