Peter Nygaards Formel 1
6 kilogram bog monument

Af Michael D. Ewert
Peter Nygaards Formel 1

Peter Nygaard er, udover Danmarks førende Formel 1-ekspert (Red bem. Som han selv korrigerer til 'korrespondent') og fotograf, en dygtig forfatter med en større mængde motorsports- og Formel 1-bøger på sit c.v. Den nyeste af slagsens udkom i midten af oktober og er den suverænt største og tungeste bog fra Peters hånd.

En bog der er større end Tom Kristensens ’The Book’ og med seks kilo ikke en bog man lige tager med på besøg. Det her er større, bedre og nyere og bogen kan bedst betegnes som en coffeetable-bog.

Bogen er så stor, at den ikke rigtig passer ind i en bogreol og hvis formålet var at blive overvældet, så er det lykkedes. Det her er en bog, hvor man virkelig mærker man har noget interessant i hænderne.


Bogen er noget nær det ultimative for en Formel 1-fan, specielt en nyere af slagsens. For bogen er bygget op i logiske kapitler, der giver baggrunden for Formel 1 og hvad der er sket i de forskellige årtier i de næsten 70 år Formel 1 har eksisteret.

Hvert årti starter med en stikordsliste over ting, der er sket i årtiet. Herefter en gennemgang af årtiet sluttende med en oversigt over teknikken som motortype og minimumsvægt. Der er en triviaside med sjove fakta efterfulgt af flere mindre sjove artikler som historien om Mike Hawthorn, der kom i mål med en fadøl, den første kvinde i Formel 1 og hvordan Danmark blev involveret i Formel 1 allerede i det første årti.

Efter 2010’erne er der en gennemgang af de nuværende verdensmestre siden 1950, de danske Formel 1-kørere og et appendix med en gennemgang af de mange sæsoner.Den skriftlige del af bogen er ganske underholdende og lærerig. Noget af teksten har været brugt i den tidligere bog ’Grand Prix’, der udkom i 2009. Naturligvis er det blevet opdateret og de sidste ti år er nye.

Nu er det jo Peter Nygaard, der er forfatter, men han er samtidig indehaver af Grand Prix Photos og et af verdens største billedarkiver om Formel 1. Så naturligvis spiller billederne en stor rolle i en bog af Peter Nygaard, der krydrer sine bøger med spændende billeder.

I denne bog er billederne store og flotte. De gamle billeder er små perler, der fortæller om en tid meget anderledes det mainstream cirkus vi har nu, men indirekte også en henvisning til, at godt nok er udviklingen i Formel 1 hurtig, men det er udviklingen indenfor kameraer og film også.Så i takt med at kameraerne bliver bedre jo mere dramatiske bliver billederne også. Det ses også i billederne i bogen, der fra 90’erne og frem fokuserer mere på uheld og sammenstød end på de flotte kunstværker som Formel 1 også er.Lidt synd at billedstilen ændrer sig, men passer meget godt med at Formel 1 er blevet sikrere med tiden og dermed bliver uheldene også mindre risikofyldte. Risikoen ved uheld er der stadig og det høres på radiobeskederne, når kørerne beklager sig over hinanden, at de godt er klar over, at Formel 1 ikke er 100% sikkert.

Bogen her er alle pengene værd. Billederne fortæller en historie om den ypperste motorsportsgren og billederne i kapitlerne ’Tiderne skifter’ viser tydeligt udviklingen indenfor områder som rat og hjelme. Et par små slåfejl som ikke er blevet fanget i korrekturen ændrer ikke på det.

Det er en dyr bog, det er en tung bog og det kan være skadeligt at tabe den over foden, men den er alle pengene værd.

Tak til Niels Frederik Rickers fra forlaget Lindhardt & Ringhof for anmeldereksemplar.