Hamiltons femte VM
Kevin kæmper men har en kontrakt for to sæsoner

Af Flemming Hansen


Hamilton tangerer nu Fangios 5 VM sejre. © AMG Mercedes media

Hamiltons 5. VM - trøstesløst forudsigeligt

I oversigten efter 2017 sæsonen havde jeg overskriften 'Ikke det 5. VM til Hamilton i 2018 - vel?'

Men sådan skulle det 'desværre' blive. Desværre af hensyn til den spænding man kunne håbe på ville opstå. Men nej. Ferrari og dermed Vettel kom godt ud af starthullerne lige fra Melbourne. Men efter sommerferien har Hamiltons sølvpil været stort set uovervindelig og i Mexico blev det endelige slag udkæmpet - uden de store overraskelser. Hamilton kunne i fin stil køre sit 5. VM hjem. Mon ikke der så bliver uddelt et par foræringssejre til Valtteri Bottas i de sidste løb. Det vil være fortjent for 'the wingman' - men igen trøstesløst forudsigeligt. Håber på at Red Bull og Ferrari kan slå lidt tilbage. Men...

2018 blev så det år da Lewis Hamilton tangerede legendariske Juan Manuel Fangios 5 VM sejre. Nu skal man jo ikke jinxe det - men please - ikke et 7. VM allerede i 2020... Please!

Bunden er nået for Williams og McLaren


Totalt opgivende og desillusioneret - og Alonso synes heller ikke om det © McLaren Media

McLaren ligger 6'er i VM for konstruktører, hvilket er langt bedre end 9. pladsen fra 2017. men for McLaren er det på ingen måde tilfredstillende, at blive slået af f.eks. Haas teamet, hvor budgettet vel næppe dækker Mclarens udgifter til klistermærker? 2019 vil blive en ny start for teamet - helt fra bunden - med to nye kørere. Vandoorne tygget igennem og spyttet ud som et uønsket stykke fedtet kød og henvist til Formel E... Alonso træt af det hele og meget åbenmundet om først Hondas mangler - og i år bare om McLarens utilstrækkelighed i det hele taget. Farvel med dem.

Så for 2019 bliver det Carlos Sainz og rookien Lando Norris. Man må håbe, at McLarens behandling af rookies er blevet bedre med tiden? Kevin Magnussen og Stoffel Vandoorne der så ud som 'the shit' i 2013 er i løbet af blot 5 sæsoner blevet fuldstændig udraderet fra teamet i Woking. God fornøjelse Lando!

Hvor McLaren er lidt på vej op igen efter 2017 katastrofen, så er Williams helt til rotterne. Jumbo plads i 2018. Nej det var ikke en god ide at hyre en stort set talentløs russer og et 'rich kid' med masser af fars penge. I 2019 forsvinder Martini som sponsor. Then what?

Rookie George Russel har kontrakt med Williams for 2019. Der SKAL en erfaren kører i det andet sæde fro at kunne udvikle 2019 raceren. Ellers er Williams det nye bundteam. Et team der for ganske få år siden var i top 3 (2015) og var i top 5 så sent som i 2017. Der må ske noget radikalt hen over vinteren!Skarp 2019 udmelding fra Red Bull

For 2019 har Red Bulls Helmut Marko lagt hårdt ud ved at sige at man går efter VM til Max Verstappen i den nye konstellation Red Bull Honda. Man kan da håbe at Red Bull kan bygge en fornuftig racer op til Honda motoren. Chassiset har der ikke været noget i vejen med. Skulle det lykkes vil det være en våd klud i ansigtet på et mere og mere presset McLaren team, der slet ikke kan få noget til at virke. Suverænt dårligst af alle Renault motoriserede biler. Det kan blive en hård vej tilbage for McLaren - og Williams for den sags skyld.


Max Verstappen - den næste F1 verdensmester? © Red Bull contentpool

Haas problemer?

Efter Ruslands Grand Prix er det er forskellige årsager ikke blevet til point til det Amerikanske team med Kevin Magnussen og Romain Grosjean. Meget tyder på at dækkene spiller en ubehagelig hovedrolle. Især de helt bløde Hypersoft dæk kan Haas'erne bare slet ikke trille rundt på - eller få til at operere i det korrekte smalle temperatur område. Der er nok to grunde til det. Teamet er stadig nyt og har ikke nok erfaring med dæk som andre teams har og så det, at Haas teamet nok har kastet det meste af formuen i retning af 2019 bilen, således at 2018 versionen lider.


Haas i tæt formation i Belgien © Haas F1 media

Den meget omtalte 'best of the rest' må de kigge langt efter. Renault er løbet med den. Det virker særdeles usandsynligt at Haas skulle score 30 point flere end det Renault kan samle sammen i de sidste to løb. Til gengæld burde McLaren og Racing Point Force India kunne holdes stangen i de sidste to løb?

Men der er minsandten en ny sponsor på banen: En 'sodavand' kaldet Rich Energy. Nåh, dem har du heller ikke hørt om? Det er der ikke mange der har - men ifølge Gene Haas skulle den være god nok! Man må jo håbe det - at det ikke er en eller anden 'Stein Bagger' type med flere gode ideer og kun 'Matador' penge i pungen.

Om ikke andet så kan Kevin Magnussen nyde julen med sikkerhed om en kontrakt de næste to år for Haas teamet. Men på trods af det må han godt lige score nogle point i de sidste to løb. Det gik ikke så fremragende for Haas teamet i 2017 i de sidste to løb, hvor de scorede hele 0 point til sammen...

Vi vender tilbage med sæsonafslutningen og et kig på julegaveønsker i løbet af december.

Flemming Hansen
Ye olde editor