Hamiltons femte.
Ingen kom i nærheden af at true Hamiltons 5. VM

Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


Spredte smil hos Mercedes...© Mercedes AMG

Brasiliens Grand Prix: Interlagos
FORMULA 1 GRANDE PREMIO HEINEKEN DO BRASIL 2018Heldig sejr til Hamilton og god underholdning fra Brasilien

Selvom Hamilton kom bedst fra start, var det Verstappen der var dagens mand. Han kom godt fra start, han pressede sig forbi den ene bll efter den anden. Og alligevel var det Hamilton, der til sidst tog sejren. Men ligesom i Texas var der tæt race helt til slut. Ikke helt så spændende, men bestemt underholdende.

God duel mellem Vettel (5) og Verstappen (33)© Red Bull Contentpool


En gang lå Brasiliens Grand Prix som det første. Senere rykkede det til løb nummer to, inden det havnede i den anden ende af kalenderen. Og det er egentlig lidt trist. Her har vi en af de få rigtige racerbaner i kalenderen, en bane som ofte giver rimelig underholdning - og så ligger den så sent på sæsonen, at VM ofte er afgjort. Men sådan er det.

I år er et af de år, hvor kørernes VM var afgjort og konstruktørernes VM kun i teorien ikke var afgjort. Hamilton havde pole og kom bedst fra start. Bottas kom også godt fra start, mens Verstappen begyndte at æde placeringer. Som nyslået verdensmester var Hamilton måske kun 96% motiveret, men han er racerkører og når man ligger i front, så går man ikke på kompromis. Havde han fået en dårlig start, havde meget måske set anderledes ud.

Men det fik han ikke. Så han førte fra start, mens Verstappen kæmpede sig forbi Ferrari racere og Bottas. Hamilton fik han i første omgang da Mercedes køreren skiftede dæk. Men Verstappen kunne ikke udbygge sit forspring nok til at han kunne forblive i front efter sit eget pitstop. Så den duel måtte afgøres på banen. Verstappen lavede en fin overhaling og smuttede forbi Hamilton og så virkede det løb afgjort. Det burde det også have været.


Intern Renault duel mellem Sainz (nærmest) og Hulkenberg © Renault Sport F1

Men Esteban Ocon ville det anderledes. På langsiden besluttede han sig for, at han ikke ville være en omgang efter efter den førende mere og gik, ganske utilstedeligt, til angreb på Verstappen. For enden af langsiden trak han på ydersiden af Red Bull raceren, således han ville komme på indersiden ved udgangen af S-kombinationen. Verstappen så ham sandsynligvis ikke og de to kørte sammen. Begge var i stand til at fortsætte, men Verstappen mistede en placering, og fik skader på bilens undervogn, og kunne ikke rigtigt gøre noget ved Hamilton, der således fik en sejr foræret. Ocon fik en 10-sekunders stop&go, hvilket reelt set virkede billigt sluppet.

Raikkonen fik en 3. plads, som klart den bedste Ferrari mand i dag, på en dag hvor Ferrari iøvrigt virkede småsløve og uden de helt store chancer for sejr. Det var ikke fordi han var langt efter de to forreste, han var bare aldrig rigtig en trussel mod dem. En trussel mod Raikkonen var til gengæld Daniel Ricciardo, der fra sin startplacering som nr. 11 kæmpede sig vej op gennem feltet, og nåede at føre løbet, inden han gik i pit. Ude på banen igen kæmpede han mod Vettel og Bottas, og kom forbi begge.


Leclerc og Vettel - næste år i samme farve bil. Spændende! © Sauber Motorsport

Bottas blev dermed reduceret til en 5. plads. Med slidte dæk måtte han mod slutningen overgive sig til presset fra Ricciardo, og valgte derefter at pitte efter nyt gummi. Det kunne han gøre fordi manden bag ham, Vettel, også havde haft et ekstra stop. Men Bottas virkede ikke skarp i dag. Han virkede mere som en der har resigneret i rollen som teamets nummer to, og ved at han aldrig bliver verdensmester. Han har en kontrakt for næste sæson, men det er også nemt at forestille sig, at det bliver hans sidste hos Mercedes.

Vettel virkede decideret umotiveret. Eller måske var bilen bare ikke optimal. Men han trillede lidt rundt og gjorde egentlig ikke meget væsen af sig. En sløj indsats, som vidnede om en der bare ikke havde mere, efter at have tabt VM for to uger siden.

Leclerc blev best-of-rest med en 7. plads. Han er nærmest blevet bedre efter han har fået sin fremtid på plads. Yderst solidt løb af monegaskeren. De to Haas racere blev nr. 8 og 9 - med Grosjean forrest. Magnussen havde et par små sammenstød med Ericsson tidligt i løbet, og de kostede måske lidt. Men et fornuftigt løb af duoen. Sergio Perez blev nr. 10 og hentede et point til Force India, mens Ocon som nævnt var sendt i F1's svar på skammekrogen.

Ericsson var en af to til at udgå. Han fik lidt skader på bilen efter mødet med Magnussen og senere spandt han af, på sin ud-omgang efter pitstoppet. Han kom dog i gang igen, kun for at køre direkte i pit. En karriere, der har været længere end det var rimeligt, er ved at se sin afslutning.

Alt i alt et løb af den underholdende slags. Nu er der kun løbet på den uinteressante bane i Abu Dhabi tilbage.

Podiet i Brasilien - Verstappen - Mercedes repræsentant - © Red Bull Contentpool


Resultatet af Brasiliens GP

1 Lewis Hamilton................................. Mercedes
2 Max Verstappen................................. Red Bull
3 Kimi Räikkonen................................. Ferrari

4 Daniel Ricciardo............................... Red Bull
5 Valtteri Bottas................................ Mercedes
6 Sebastian Vettel............................... Ferrari

7 Charles Leclerc................................ Sauber
8 Romain Grosjean................................ Haas
9 Kevin Magnussen................................ Haas
10 Sergio Perez.................................. Force IndiaHamilton får en champagne vasker på podiet © Red Bull Contentpool


Abu Dhabis Grand Prix: Yas Marina Circuit
FORMULA 1 2018 ETIHAD AIRWAYS ABU DHABI GRAND PRIX

Hamilton vandt (også) finalen

At Lewis Hamilton vinder et løb fra pole position er der ikke noget overraskende i. Faktisk så lidt overraskende at det på sin vis, var en meget passende måde at slutte sæsonen på. At han vandt; at han fik pole - og måden han vandt på - var alle ret beskrivende for hvordan sæsonen har været.

Det var ikke nogen stor sejr han vandt. Det er det sjældent når nyslåede mestre vinder et løb. Det var mere et løb han ikke kunne undgå at vinde, bare fordi han hviler i sig selv, presset er væk, sæsonen er slut. Og fordi kombinationen Mercedes/Hamilton bare har været bedre end alle andre i 2018. Det var en af de sejre, der bare kom til ham. Efter pitstoppet, hvor han var kommet lidt længere ned i feltet end han selv havde forestillet sig, virkede sejren stadig realistisk - fordi Mercedes og Hamilton bare ER overlegne.
Sejren kom i hus og beseglede sæsonen for både kører og team. Vettel blev nummer to - det var der også meget symbolik i. Hurtig, men ikke hurtig nok. En del af skylden tilkommer Vettel selv. Han kunne have taget kampen længere, men en lille flok fejl, ligesom i 2017, sendte ham ud af VM kampen. Næste år har han ikke længere Raikkonen som makker. Hvor finnen nogle gange ikke var helt på omgangshøjde med sin tyske kollega, og andre gange blev ofret af hensyn til Vettel, så bliver Leclerc en anden. Han er ung, sulten og ivrig efter at tage konkurrencen op med Vettel. Sidst det skete - i sæsonen hvor han delte team med Ricciardo, gik det ikke overvældende. Vettel bliver hurtigt presset.


Solen gik ned over Yas Marina og sæsonen 2019 © Racing Point Force India

Hamilton derimod kan se frem til en sæson uden internt pres. Bottas skal igen køre den anden bil, og gennem to år har han vist, at han ikke på den lange bane kan holde trit med Hamilton. Det bliver så ikke bedre af, at teamet er villig til at ofre ham, hver eneste gang han faktisk er på niveau med Hamilton. Samtidig står Ocon allerede klar i kulissen. 2019 bliver et hårdt år for Bottas, der allerede nu virker på vej ud af teamet. I dag blev det til en ganske beskeden 5. plads, hvor han måtte se sig overhalet af både den ene og den anden Red Bull. Selvom han bliver nummer fire i VM er sæsonen egentlig ikke sådan helt godkendt for Bottas. Der er for langt mellem ham og Hamilton.

De to Red Bull racere sluttede tre og fire - med Verstappen forrest. Også ganske symptomatisk for sæsonen. Verstappen har haft et godt efterår, uden mange af de nedsmeltninger, der tidligere har præget ham. Han har kørt klogere, og dermed bedre, end nogensinde før. Næste år får han teamet for sig selv, hvilket passer ham fint. Ricciardo bliver skiftet ud med Gasly. Og selvom franskmanden i har bedre kendskab til Honda motoren, så virker han ikke som den store trussel mod Verstappens dominans. Spørgsmålet bliver om Honda faktisk kan levere en motor, der kan vinde. I sæsonerne med McLaren fik de skyld for meget, men 2018 har vist, at det vist ikke kun var motorens skyld. Men der kan alligevel være langt til front for Red Bull-Honda næste år.


Kevins sæson blev den bedste i karrieren © Ewert foto

Carlos Sainz sluttede på en 6. plads i sit sidste løb som Renault - og sit sidste løb som Red Bull kører. Næste år står den på McLaren, og en karriere uden for det klamme energidriks kørerprogram. Renault står på spring for at presse Red Bull hvis Honda ikke leverer på motorfronten. Med Ricciardo og Hülkenberg som kørere, kan det faktisk blive til en interessant kamp om at være det trediebedste team i F1.

Men også Sauber banker på. Med penge fra Fiat (Alfa Romeo), en ung italiener og gammel finne, kan de forsætte udviklingen fra i år. De er kommet langt siden sidste sommer, hvor de var det ringeste hold på banen. Hvis udviklingen fortsætter kan det blive spændende. Hvis ikke, så er det ikke noget ekstraordinært. Leclerc sluttede dagens løb på en 7. plads og sagde dermed ordentligt farvel til det team, der gav ham den første sæson i sporten.

På 8. pladsen kom Sergio Perez i en Racing Point Force India. Hvad teamet egentlig kommer til at hedde næste år - om Force India forsvinder fra navnet, må vi vente lidt med at se. Men de har gjort det godt, men mere stabilt end konstant fremgang. Nye ejere kommer næppe til at gøre den store forskel. Slet ikke når en del af planen er at Lance Stroll skal være fast mand i teamet. Når nu talentet ikke helt er nok, er det jo godt at farmand kan købe et team til en!


Ikke godkendt for Bottas - ingen sejre til Finnen. 2019 bliver endestation for ham? © Mercedes AMG

Haas duoen kom på 9. og 10. pladsen med Grosjean forrest. Igen, en meget passende afslutning. Det amerikanske team har haft gode dage, og mindre gode dage. Begge kørere har også haft gode og dårlige dage. Vi mangler at de begge to præsterer på en konstant niveau. På langt sigt virker de til at satse på Magnussen, mens Grosjean fik en mulighed for i 2019 at bevise at han også er en del af fremtiden for teamet.

Hülkenberg udgik på første omgang, efter at have flettet hjul med Grosjean og forsøgt sig med en saltomortale. Men han landede på hovedet og udløste en SC periode, mens de slukkede lidt ild, vendte ham rigtigt og fik ham ud. Hülkenberg kan også være lidt under pres næste år. Hvor han i år har været lige lidt bedre end Sainz, skal han næste år dele garage med Ricciardo. Eller sagt på en anden måde - han ville blive målt mod den hidtil bedste holdkammerat han har haft. Da han skiftede til Renault måtte det have været med tanken om, at han skulle forme teamet i fremtiden - og Ricciardo er måske ikke lige det han ønskede sig.


Ocon i kamp med Vandoorne © Ewert foto

Også Raikkonen måtte udgå - gik i stå foran pitten. Dermed sluttede hans ret lange karriere hos det italienske team. Det er nu 11 år siden han blev verdensmester og teamet har ikke vundet VM siden, selvom man har prøvet med Alonso og Vettel.

Dagens kører blev Fernando Alonso, der sluttede på en 11. plads og med fem sekunders straf! Man har lidt på fornemmelsen at det var en sentimental kåring! Men der sluttede en karriere der gav for få verdensmesterskaber, for mange forkerte beslutninger. Men også en hel del oplevelser og en kompromisløs kører, der som en af de få var i stand til at tvinge mere ud af en bil, end den var villig til at levere. Årene hos McLaren gjorde det tydeligt - mens det i årene hos Ferrari måske mere blev til en sovepude for teamet.

Og det var så det. Sæsonen er slut. Vi ses igen til foråret, når nye vinger forhåbentlig gør det hele lidt mere spændende. God vinter!


Hamilton og hans 'tvilling' Will Smith. Underholdende indslag på Mercedes og Hamiltons Instagram © Mercedes AMGResultatet af Abu Dhabis GP

1 Lewis Hamilton................................. Mercedes

2 Sebastian Vettel............................... Ferrari
3 Max Verstappen................................. Red Bull
4 Daniel Riccardo................................ Red Bull
5 Valtteri Bottas................................ Mercedes
6 Carlos Sainz Jr................................ Renault
7 Charles Leclerc................................ Sauber
8 Sergio Perez................................... Force India
9 Romain Grosjean................................ Haas
10 Kevin Magnussen............................... Haas

Slutstillingen i VM 2018 for kørere

1 Lewis Hamilton.............. Mercedes..................408
2 Sebastian Vettel............ Ferrari...................320
3 Kimi Räikkönen.............. Ferrari...................251
4 Max Verstappen.............. Red Bull Racing...........249
5 Valtteri Bottas............. Mercedes..................247
6 Daniel Ricciardo............ Red Bull Racing...........170
7 Nico Hulkenberg............. Force India................69
8 Sergio Perez................ Force India................62
9 Kevin Magnussen............. Haas.......................56
10 Carlos Sainz................Toro Rosso/ Renault........53
11 Fernando Alonso.............McLaren-Honda..............50
12 Esteban Ocon............... Force India................49
13 Charles Leclerc............ Sauber.....................39
14 Romain Grosjean............ Haas.......................37
15 Pierre Gasly................Toro Rosso.................29
16 Stoffel Vandoorne.......... McLaren....................12
17 Marcus Ericsson............ Sauber......................9
18 Lance Stroll............... Williams....................6
19 Brendon Hartley............ Toro Rosso..................4
20 Sergey Sirotkin............ Williams....................1Slutstillingen i VM 2018 for teams

1 Mercedes......................................... 655
2 Ferrari.......................................... 571
3 Red Bull Racing TAG Heuer........................ 419
4 Renault...........................................122
5 Haas Ferrari...................................... 93
6 McLaren Renault................................... 62
7 Force India Mercedes.............................. 52
8 Sauber Ferrari.................................... 48
9 Scuderia Toro Rosso Honda......................... 33
10 Williams Mercedes................................. 7