Sker der snart noget Liberty?
En opsang fra Ewert

Af Michael D. Ewert – Alle billeder Ewert Foto

Ændringer - ikke altid til den gode side.

Liberty Media har store drømme, men er elendige til at føre dem ud i livet. De startede godt og lavede Fan Zone og som fan følte man sig værdsat. Det var en god start med masser af underholdning og en modernisering af OTM-området.

I år indførte man et nyt koncept, hvor man lagde alle butikkerne i en stor grim klods af en bygning med dårlig belysning og ingen stemning. Et koncept som allerede var afprøvet i NASCAR og droppet igen.

Nu har jeg været til fire Formel 1-løb i år og ingen af stederne har der været den samme stemning som året før.

Sportsligt halter det også. De mange nye grand prixer fandt ikke vej og flere nuværende grand prixer kæmper med at blive på kalenderen. Vietnam er kommet på kalenderen til 2020, men var oprindelig sat til 2019. Miami blev slået stort op, men forhandlingerne er som at slå i en pude.

De har ikke den lokale opbakning, der har lavet flere annoncer mod et F1-grand prix, hvor de mere eller mindre direkte beskylder Miamis borgmester for korruption, hvis han trods den store modstand gennemtrumfer grand prixet.


Fan Zonen i Barcelona 2017

Herhjemme begyndte håbet om et dansk grand prix i hovedstaden at blomstre, men også det projekt blev sønderskudt, dels på grund af manglende visionære politikere på Københavns Rådhus, dels på grund af den danske mentalitet med at sparke visioner ti fod under.


Nye konstruktører i F1?

Concorde-Aftalen udløber i 2020. Selvom der er er blevet snakket en del om, hvad der skal ske i 2021, så er der ikke kommet noget konkret på bordet. Det nye motorreglement blev droppet og det eneste vi ved om 2021 er, at de nuværende ballondæk bliver erstattet af 18" lavprofildæk.

Ingen nye motorkonstruktører bed på krogen. Porsche, Audi, VW, Aston Martin - ingen vil involvere sig i Formel 1.

En ny kvalifikation blev prøvet og droppet nærmest før den fik en chance. Næste år kommer der en ny forvinge, som ifølge Red Bull Racing ikke vil gøre nogen forskel ud over at skylle 100 mio. kroner ud i kloakken.

Bilerne bliver hurtigere og hurtigere, men også tungere og tungere. Ved den netop afholdte samling i Verdensmotorsportsrådet (World Motor Sport Council, red.) den 5. december i Skt. Petersburg stadfæstede man 2019-kalenderen, som er længere end nogensinde før, men også at minimumsvægten stiger fra de i forvejen forhøjede 740 kg til 743 kg.



Den hollandske løve er et populært indslag på banerne

Senest har Liberty Medias sportslige chef Ross Brawn på bl.a. Autosport udtalt, at det er helt uacceptabelt, at kun to hold i de seneste år har en ikke-Top 3 bil været på podiet.
Til stor irritation for Liberty Media har bl.a. Kevin Magnussen omdøbt mesterskabet i en klasse A og klasse B. Et B-mesterskab som blev vundet af Nico Hulkenberg. Køreren i Formel 1 med flest grand prixer uden en podieplacering.

Der er kommet mere underholdning udenfor banen


Senest har den tidligere F1-zar Bernie Ecclestone udtalt til 'Speed Week', at Libertys drømme om Miami aldrig kommer til at ske: "Det kommer ikke til at ske. Jeg mener amerikanerne altid ønsker en garanti mod at tabe penge. Da de kom, sagde de 'Vi vil have 25 løb, seks af dem i Amerika', men de ved ikke, hvordan man gør det."

Bernie Ecclestone har haft muligheden for at få Vietnam på kalenderen, men droppede ideen. Af respekt for Singapore og Japan.


Kevin Magnussen i Barcelona 2018

"Hvis du fortæller folk om Formel 1 der, så har de ingen ide om, hvad du taler om."
Den store Liberty-drøm om et løb i Londons gader kan heller ikke lade sig gøre. På trods af de engelske aviser skrev side op og side ned forud for det britiske grand prix i 2017 med forslag til baner i Londons gader. Flere af disse inddrog det olympiske stadion.
"Vi kiggede på det for år tilbage. Det er for kompliceret, for mange restriktioner."
"Vi havde så mange møder og til sidst var differencen tre millioner pund. Jeg sagde 'Det er prisen på flaskevandet til de møder vi stadig vil skulle have. Så lad os bare glemme det hele'." udtaler Bernie Ecclestone

Senest har Liberty Media tilbudt Zandvoort at blive vært for genoplivelsen af det hollandske grand prix. Naboerne frygter dog ikke konkurrencen. Arrangørerne af det belgiske grand prix på Spa-Francorchamps siger, at der vil gå mindst tre-fire år før man kan få et grand prix op at køre i Holland, så det ligner endnu et nederlag til Liberty.

Max Verstappen som ellers burde være begejstret for et hjemmebaneløb venter også med begejstringen til løbet rent faktisk kommer på kalenderen.


Der er dansk opbakning på alle baner – Her Barcelona 2018

Til gengæld er det lykkedes at få startet foryngelsen af Formel 1. Med Jenson Button, Felipe Massa og Fernando Alonsos stop og en stribe unge kørere, der kommer i Formel 1 direkte fra F3 og F2.

Nye kørere i 2019

Næste år kommer George Russell, Lando Norris og Alexander Albon alle i Formel 1. Kombiner det med Charles Leclerc, Lance Stroll, Max Verstappen og Pierre Gasly og det er tydeligt, at gennemsnitsalderen er på vej ned. Jeg har talt med flere, som mener at de nye kørere kommer for tidligt i Formel 1 og det på sigt kan gå galt på grund af manglende erfaring.

Vejen til Formel 1 går gennem topholdenes juniorprogrammer. Det viser de sidste mange år, hvor Ferrari og Mercedes stadig har kørere de kan forfremme. Red Bulls juniorprogram har ikke nogen direkte kørere de kan sætte i deres biler og det gav først Brendon Hartley en chance for ”et comeback” til sporten han havde droppet alle chancer for at få lov at køre.

Siden er seneste Lucky Shot Thai-britiske Alexander Albon, der er en af de få kørere, der rent faktisk kommer til Formel 1 uden at være tilknyttet et juniorprogram. Ellers så er det kun Max Verstappen, som stadig er i Formel 1 blandt de nye kørere, som ikke kom fra et juniorprogram.

F2 er vejen mod F1

Daniel (Dan) Ticktum skulle have overtaget Brendon Hartleys sæde, men manglede de berømte få Superlicenspoint til at kunne deltage i Formel 1. Mick Schumachers stærke efterårssæson i F3 Euro Series, der endte med titlen kostede de vigtige point, der skulle sikre avancementet.


Den store taber - Esteban Ocon

Esteban Ocon er i 2019 taberen i Mercedes’ juniorprogram og må bruge et år på sidelinien/pitvæggen, men han håber dog på et par FP1-træninger for både Williams (med to nye kørere) og Racing Point (eller hvad holdet hedder til sæsonstarten 2019). Toto Wolff udtalte under fredagens teamchefpressekonference i Abu Dhabi, at Esteban Ocon ville blive simulatorkører og være med på sidelinien til et sæde i 2020.

Den fangede journalisterne hurtigt og Toto Wolff måtte efterfølgende dementere, at der var et sæde til den høje franskmand i 2020. Sjovt at tænke på, at Esteban Ocon midt på sæsonen stod til at erstatte Stoffel Vandoorne hos McLaren, kun for ikke at skifte da Renault lovede ham pladsen ved siden af Nico Hulkenberg i 2019. En aftale som var gældende indtil Daniel Ricciardo satte sin underskrift på papiret i starten af årets F1-sommerferie.


Ny serie - kun for kvinder


Nu kommer der også en ren kvindeserie, der i første omgang bliver på seks afdelinger, der følger DTM-cirkusset i 2019. Her vil 18 kvinder kæmpe i F3-lignende biler med henblik på, at vinderen med sin præmiesum på €500.000 kan komme videre til den nye F3-serie (GP3’s afløser) eller måske ligefrem F2, hvor der trods seriens DNA, der går helt tilbage til 1985 og F3000, ikke har været en kvindelig kører siden Giovanni Amati i 1991.

Merchandise bod i Barcelona 2017 – Bemærk det grønne græstæppe. Det var der ikke i 2017.

Serien har mødt en del modstand allerede inden den er kommet i gang. Specielt de mere etablerede kvindelige racerkørere udtaler sig negativt om serien, der på den ene side giver kvinder en måde at vise sig frem, men altså mod det svagere køn, ikke mod mændene. Pippa Mann er en af de mange racerkørere, der er skuffet og rasende over den kønsdiskriminerende serie, men Carmen Jorda må derimod være glad. Hun har længe appelleret til opfattelsen af, at kvinder ikke kan konkurrere på lige fod mod mændene.
Pippa Mann er specielt skuffet over, at man udstiller kvinderne som værende mændene inferiøre i stedet for at bruge penge på at lave et rent kvindehold i f.eks. F3 og lagde dem kæmpe på lige fod med mændene.

W Series har opbakning fra flere prominente F1 personligheder, men man lader alligevel serien køre sammen med DTM fremfor som et supplement til F1-programmet sideløbende med F2, F3 og Porsche Super Cup.
Liberty 5 – Tidligere stod ekspedienterne klar til at hjælpe. Nu er det bare at gå i kassen og betale.


TV rettigheder

TV-rettigheder er også en hæmsko for Liberty Media. I England er F1 dækket bag en bestemt ikke billig betalingsmur, hvor kun ganske få løb vises på free-to-air kanaler. Tyskland kæmper og RTL har flere gange været tæt på at miste rettighederne til en betalingskanal som Sky. FIA Præsidenten Jean Todt overværede det brasilianske grand prix, efter sigende i selskab med Michael Schumacher, og han var fortørnet over de mange reklamer under udsendelsen.
De sidste mange år har man dog haft et mindre vindue kørende på skærmen, så man stadig kan følge med i løbene. På samme måde som vi i Danmark oplever Formel 1 på Viasats kanaler eller Viaplay. Prisen for TV3 Plus , som viser kvalifikationer og løbene, er et rent discounttilbud i forhold til prisen hos Sky.

Stor ros skal der lyde til Viasat trods gentagne klager over reklamer, at de tilbyder en dækning af Formel 1, som end ikke Tyskland med Sebastian Vettel og Mercedes kan være med til. Alle træninger og supplement med F2 og GP3 (bliver til F3 i 2019).


På banerne kan man leje F1 TV

Liberty Media er en mediekoncern, så de har brugt meget energi på at lancere F1 TV, en abonnementsbaseret streamingservice, der tilbyder live billeder fra alle løb/sessioner og et flot arkiv. Prisen er også acceptabel, men den service er bare ikke tilgængelig mange steder. De lande som f.eks. Danmark, England og Tyskland, der har betalt store summer for F1-rettighederne er naturligvis ikke interesseret i at blive overhalet indenom af de samme personer, som de har brugt mange millioner på at erhverve rettighederne hos.

Så løsningen er blevet den langt fra optimale, at F1 TV kun virker i lande, hvor der ikke på samme måde er den samme tradition for at vise Formel 1. Så selv om du som dansker kan købe dig et abonnement, så forhindrer din ip-adresse dig i at benytte det optimalt, sålænge Viasat stadig har rettighederne til F1. Det samme gælder England og Tyskland, som er de lande vi bedst kan sammenligne os med.


Det er de unge fans, der skal sikre Formel 1’s fremtid

Så endnu et halvt selvmål fra Liberty Media.

Det optimale ville være, hvis Liberty Media snart kom med en reel udmelding om 2021 og de mange nye tiltag, som de siger de arbejder med. Som for eksempel en mere ligelig fordeling af præmiepenge uden, at de store hold truer med at forlade Formel 1 igen og igen. De kunne også komme med udkastet til næste års kalender noget tidligere for at kunne hjælpe folk (og rejseselskaber) med at planlægge deres rejser til året efter.

Liberty Media kan i det hele mange ting og selv om man tilgav dem den lange opstart efter købet af F1, så må det snart være på tide, at der sker noget.

Så sker der snart noget Liberty?