Mercedes bare bedst
Fem 1-2 sejre i træk - Ferrari skyder sig selv i fødderne

Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen

WTF skete der lige der ser det ud som om Hamilton tænker... © Red Bull Contentpool


Australiens Grand Prix: Melbourne
FORMULA 1 2019 ROLEX AUSTRALIAN GRAND PRIX


Overraskende sejr til Bottas - Ferrari skuffer i Melbourne

At det var en Mercedes der var først over stregen var, efter kvalifikationen, ikke den store overraskelse. Men at nationalmelodipotpourriet var finsk-tysk i stedet for britisk-tysk, var der ikke mange der forventede klokken 6.10 da bilerne trillede afsted på årets første opvarmningsomgang.

Bottas kørte nogle fine løb for Williams og fik nogle fornemme podieplaceringer. For Mercedes har han før vundet løb, men aldrig har han været så selvsikker i sin kørsel som i dag. Løbet startede, Hamilton startede langsomt og væk var Bottas. Ligeså stille fik finnen lagt en distance mellem sig selv og den teamkammerat han tilbringer sin tid i skyggen af. I dag kiggede han ud i solen.


Så er sæsonen startet - ligner noget dre er set før...© Mercedes AMG

Det var ikke nogen heldig sejr, det var ikke nogen lille sejr. Det var en sejr på over 20 sekunder, og undervejs blev det også til hurtigste omgang, og dermed er Bottas' forspring til Hamilton ikke på de vanlige syv point, men otte. Kan man indvende noget med det hele. Måske, en lille smule. Specielt hvis man hedder Hamilton. For englænderen kom meget tidligere i pit end sin teamkollega. I Mercedes logikken var det for at forsvare sig mod Vettel. Altså en defensiv strategi. Og meget kan man mene om Hamilton, men han er sjældent belastet af defensiv tankegang. En sportsmand er aldrig begejstret for nederlag, men mange af dem kan bedre kapere det, hvis de taber på at være offensive end defensive. Hvordan løbet havde udfoldet sig for Hamilton, Bottas og alle mulige andre, hvis Mercedes havde været mere offensive i deres strategi med Hamilton, giver ikke mening at spekulere for meget på. De gjorde, som de gjorde - og resultatet kan vi se på den nyeste side i historiebogen.


Der er Mercedes og så er der resten © Pirelli

Men ikke nok med at Hamilton var langt efter sin holdkammerat, så var han også under pres fra Max Verstappen - der også havde skiftet dæk senere end verdensmesteren. Hollænderen var på sin side tilfreds. En tredieplads i årets første løb, med en ny motor og to Ferrari racere bag sig! Slet ikke en dårlig start på makkerskabet med Honda. Den unge Max kørte et afbalanceret løb - han var en enkelt tur ud over græsset i sin jagt på Hamilton mod slutningen, men ellers var det et modent løb. På trods af hvad han sommetider siger, virker det alligevel til at han lærer af sine fejl.

Ferrari havde en dårlig dag. En rigtigt skidt dag. At de alligevel blev nummer fire og fem fortæller hvor stor forskel, der stadig er på top og midterfelt i F1. Tidligt i løbet lagde Vettel lidt pres på Hamilton, inden den fik lagt afstand mellem dem. Efter sit pitstop var han ingen steder og måtte se sig overhalet af Verstappen der ilede videre i sin jagt på Hamilton. Leclerc hentede også Vettel men valgte(?) at blive bagved, så de røde biler kunne køre i tandem over målstregen til et småskuffende resultat. Efter de to vintertest i februar havde Ferrari virket stærkere end de var i dag. De virkede faktisk til at være de bedste, men det kan man aldrig helt stole på. Men, man kunne med rimelighed have forventet, at de ville være tættere på Mercedes. Men nej, Ferrari virkede som skygge, der ikke rigtigt havde noget at byde på.


God start for Kevin og den sorte Haas © Haas F1 media

Best-of-the-rest var Kevin Magnussen der allerede i starten kom forbi Grosjean i den anden Haas. Franskmanden udgik senere i en deja-vu hændelse, med et løst forhjul efter et pitstop. Sidste år var det dog baghjulet (og begge biler), så lidt udvikling er der da! Men danskeren fik kørt et fint løb og fik holdt Hülkenberg bag sig. Mod slutningen havde tyskeren travlt med at forsvare sig mod Raikkonen, så det gav lidt ekstra luft til Magnussen, der nu aldrig virkede rigtig presset.

Overraskelsen i midterfeltet var vel Racing Point, der hentede to point ved hjælp af Lance Stroll, mens Sergio Perez endte uden for top 10. Ikke det mest oplagte, slet ikke deres startpositioner taget i betragtning. Det sidste point gik til tilbagevendte Kvjat, der holdt Gasly i Red Bull bag sig. Efter et pitstop kom franskmanden ud lige foran russeren, men Kvjat havde bedre dæk og kom forbi - og der blev han. Fint comeback af russeren, lidt skuffende Red Bull debut for Gasly.

Et andet comeback var Robert Kubica. Sådan helt mindeværdig var det ikke. Tre omgange efter vinderen - og lidt flere pitstops end gennemsnittet. Men Williams bilerne har jo ikke kørt så meget i vintertesten, så at begge biler kom i mål har givet god data til teamet.


Mercedes 1-2 bare omvendt af det sædvanlige © Pirelli

Udover Grosjean måtte to andre kørere forlade løbet. Carlos Sainz stod af, da hans racer begyndte at opfatte sig selv som et mobilt lejrbål. Med flammer ud af enden parkerede spanieren ved pitindkørslen og gik hjem. Daniel Ricciardo, der har overtaget Sainz' plads hos Renault, måtte også ud tidligt. En tur over græsrabatten i starten rev hans frontvinge af, og ødelagde et barge-board - og måske andre ting. Han fik en ny næse, men udgik efter 28 omgange, sandsynligvis som følge af det lille uheld i starten.

Og hvad var det så vi fik i årets første løb? Ikke mange overhalinger, for det får man sjældent i Albert Park. Men det er heller ikke overhalinger i sig selv, der er målet. Det er muligheden for at de kan forekomme. Og sammenlignet med sidste år, var der nogle fornuftige dueller i midterfeltet. Men midterfeltet er stadig hægtet af, og top tre virker faktisk mere spredt end sidste år. Så, som altid efter første løb, kan man tillade sig at være forsigtig optimist med hensyn til sæsonens kvalitet.

Resultatet af Australiens GP

1 Valtteri Bottas Mercedes
2 Lewis Hamilton Mercedes
3 Max Verstappen Red Bull/Honda

4 Sebastian Vettel Ferrari
5 Charles Leclerc Ferrari
6 Kevin Magnussen Haas/Ferrari

7 Nico Hulkenberg Renault
8 Kimi Raikkonen Alfa Romeo/Ferrari
9 Lance Stroll Racing Point/Mercedes

10 Daniil Kvyat Toro Rosso/Honda
11 Pierre Gasly Red Bull/Honda
12 Lando Norris McLaren/Renault

13 Sergio Perez Racing Point/Mercedes
14 Alexander Albon Toro Rosso/Honda
15 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo/Ferrari

16 George Russell Williams/Mercedes
17 Robert Kubica Williams/Mercedes
NC Romain Grosjean Haas/Ferrari

NC Daniel Ricciardo Renault
NC Carlos Sainz McLaren/RenaultHamilton trøster en knust Leclerc ©Mercedes AMG

Bahrains Grand Prix: Sakhir
FORMULA 1 2019 GULF AIR BAHRAIN GRAND PRIX

Heldig sejr til Hamilton. God underholdning fra Bahrain

Charles Leclerc skulle have vundet løbet i Bahrain. Det skulle have været den unge monegaskers første triumf. I stedet blev det til en lidt fesen 3. plads, mens Mercedes igen hev en 1 - 2 sejr hjem, dennegang med Hamilton forrest. Det var batteriets skyld. Det ladede ikke og Leclerc manglede en hel del af sine hestekræfter.

Det var Renaults fortjeneste at det ikke gik værre endnu for stakkels Charles Leclerc. Med få omgange tilbage mistede begge de gul-sorte biler motorkraft for enden af langsiden. Mens Hülkenberg fik trukket godt væk, holdt Riccardo lidt for tæt på banen og udgangen af første sving, så der blev sendt en SC på banen. Og med kun to omgange tilbage var løbet de facto slut. Leclerc kunne dermed holde fast i den sidste podieplacering, der ellers ville være kommet under pres fra Verstappen.


Vettel forrest men det var Leclerc (bagved) der stjal billedet © Ferrari media

Denne gang var det Hamilton, der var den forreste af Mercedes kørerne. Men det var ikke fordi han kom helt sovende til den position. Helt fra start lagde Bottas pres på sin holdkammerat. Så meget at han kom foran. Vettel fik også en bedre start end Leclerc, så mens tyskeren tog føringen af løbet fik Bottas faktisk smidt sig ind på 2. pladsen. Leclerc kom lidt under pres fra Hamilton, men begyndte så at skyde tilbage og kom forbi Bottas og senere Vettel.

Mercedes lykkedes med deres pitstrategi, der bragte Hamilton foran Vettel. Vettel prøvede at bide igen, men mistede bilen og spandt rundt. Han kom i gang igen, men kort efter i et dramatisk øjeblik faldt hans frontvinge af og Ferrari raceren bumlede henover. Tyskeren endte på 5. pladsen, bag Verstappen.


Den tætte kamp er i 'midterfeltet' © Renault

Resultatet lyder som en kedelig gentagelse af det værste fra de sidste par år, men hvad man ikke kan se på en resultatliste er, at der er forskel. Der var kamp om pladserne på de tidlige omgange, og resultatet var ikke et uundgåeligt faktum. Leclerc ville sikkert have fået problemer. Men ellers kunne sejren såmænd have gået til enten Bottas eller Vettel. Og det er egentlig længe siden, at man har siddet med netop den fornemmelse. Vettel og Hamilton havde en anden god duel, end den der endte med snurretur for Vettel. Hjul mod hjul kørte de igennem svingene og F1 lignede noget som var rigtigt igen.

Lando Norris var best-of-the-rest efter en fornem indsats i sit andet F1 løb. Han blev hjulpet af af Hülkenbergs sene exit, men han forsvarede sig bravt mod rutinerede Kimi Raikkonen, der igen kom i pointene for Alfa Romeo. At holde Raikkonen bag sig, er ikke nødvendigvis let, men en understregning af Norris' gode løb.

Pierre Gasly endte på en 8. plads og efter to sløje kvalifikationer og et sløjt løb i Australien, fik han endelig lidt medvind på sin nye arbejdsplads. Hans gamle team, Toro Rosso endte på en 9. plads, ved Albon, endnu en debutant der fik sine første point. Sidste point gik til Sergio Perez i Racing Point.


Renault er bare slet ikke konkurrencedygtige © Renault F1 team

Med danske øjne blev løbet aldrig rigtig til noget. Magnussen fik ikke omsat sin fine startplacering til noget som helst, og han sejlede ned gennem feltet, gik i pit, forsøgte med en et-stopper, men endte alligevel med to stop og blev kun nr. 13 fordi de to Renault racere udgik.

Grosjean i den anden Haas måtte udgå - igen. Denne gang med defekter efter uheld i starten, hvor han uforvarende blev ramt. Senere kom Verstappen og Sainz lidt tæt på hinanden. Dommerne kiggede på situationen, og mente ikke at der skulle ske mere ved det. Fra den vinkel situationen blev vist, virkede der heller til at være ret meget at brokke sig over. De kørte hårdt, men så heller ikke mere end det.


Podiet har en kendt farve. © Mercedes AMG

Bahrain 2019 var et underholdende løb, og ikke underholdende fordi tingene gik galt. Nej, underholdende fordi løbet udviklede sig naturligt, fordi bilerne var i kamp med hinanden. Hvis resten af sæsonen bliver sådan, bliver det til nogle gode eftermiddage i selskab med tv'et.

Resultatet af Bahrains GP

1 44 Lewis Hamilton Mercedes
2 77 Valtteri Bottas Mercedes
3 16 Charles Leclerc Ferrari

4 33 Max Verstappen Red Bull
5 5 Sebastian Vettel Ferrari
6 4 Lando Norris Mclaren

7 7 Kimi Räikkönen Alfa Romeo
8 10 Pierre Gasly Red Bull
9 23 Alexander Albon Toro Rosso

10 11 Sergio Perez Racing Point
11 99 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo
12 26 Daniil Kvyat Toro Rosso

13 20 Kevin Magnussen Haas
14 18 Lance Stroll Racing Point
15 63 George Russell Williams

16 88 Robert Kubica Williams
17 27 Nico Hulkenberg Renault
18 3 Daniel Ricciardo Renault

19 55 Carlos Sainz Mclaren
NC 8 Romain Grosjean HaasNy 1-2 sejr til Mercedes med Hamilton i front! © Mercedes AMG

Kinas Grand Prix: Shanghai
FORMULA 1 2019 HEINEKEN CHINESE GRAND PRIX

Hamilton vinder jubilæumsløb. Helt igennem ordinært løb nr. 1000

Det er ikke fordi at det var VM løb nr. 1000 og forventningerne var sat til noget ekstraordinært. Det var bare fordi løbet ikke blev spændende, på noget tidspunkt. Det var ikke engang ekstraordinært kedeligt. Mercedes fik tredie dobbeltsejr i træk, og understregede hvad der er galt med F1. I midterfeltet var der kampe, men langtfra af samme standard som Bahrain.

Starten gik. Hamilton vandt den foran Bottas. Vettel pressede Bottas, men endte på ydersiden og tabte så meget fart, at han røg ned som nr. 4 efter Leclerc. Mercedes fik lavet et pænt hul til Ferrari og Leclerc blev ofret for at få Vettel så langt frem som muligt. Først blev han beordret til at lade Vettel komme forbi. På det tidspunkt virkede det fornuftigt. Leclerc tabte til Bottas, mens Vettel lå pænt bag sin holdkammerat. Men da Vettel kom foran var det ikke fordi han rigtig gjorde nogen forskel.


Sølv, rød, blå og så resten tager starten i Shanghai © Pirelli

Senere blev Leclerc brugt som løftestang. Han blev ude så lang tid inden et pitstop, at Vettel igen kom bagfra og fik en smule DRS. Først da Vettel var forbi, fik Leclerc lov til at pitte. Det betød at han tabte kampen om 4. pladsen til Max Verstappen. Verstappen havde ved det første pitstop presset Vettel ud i en løbets bedste duel, med et overhalingsforsøg ved hårnålen. En duel som Vettel vandt. Ved andet pitstop var Verstappen for langt væk til at gøre noget ved Vettel, og til gengæld havde han også masser af tid ned til Leclerc.

Pierre Gasly blev 6'er og havde klart sin bedste weekend for Red Bull. Og han demonstrerede to ting: 1) Han er ikke endnu i stand til at udfordre nogle af de andre i top 6 og 2) De tre bedste teams er for meget i en klasse for sig selv. Det sidste kunne ses ved at Gasly mod slutningen var så langt fra Leclerc at han ikke kunne true Ferrari køreren, samtidig med at han var så langt foran Ricciardo på 7. pladsen, at han ikke selv var truet. Ikke en gang et pitstop fire omgange fra mål kunne sætte ham under pres. Det ekstra pitstop var for at køre efter hurtigste omgang og det ekstra point. Det lykkedes for Gasly, der tog det ekstra point fra Vettel.


Danny Ric har fået et slag tilbage efter Red Bull tiden, men får point i Kina © Renault F1

Sergio Perez der lavede en god start endte på 8. pladsen, foran Raikkonen der undervejs havde flere små dueller med andre biler. Albon fik det sidste point og titlen som dagens bedste kører, efter at have startet fra pitlane. Flot og aggressiv kørsel bragte ham en velfortjent 10. plads.

Sæsonen er nu tre løb gammel, og man kan begynde at se mønstre. For det første virker det til at Mercedes på trods af formodninger om det modsatte, er endnu mere overlegen i år, end de har været før. Og selvom Bottas vandt sæsonens første løb virker det stadig tydeligt, at han over en sæson ikke er et match for Hamilton.


Hamilton i front - et alt alt for kendt billede © Mercedes AMG

For det andet virker det til at Ferrari stadig ikke har styr på sig selv, hvad de vil, hvordan de vil det - og ikke mindst hvordan det så faktisk skal lykkes. De er næstbedste team, men det er i virkeligheden på en lidt billig baggrund, for Red Bull virker med Honda motorerne lidt svagere end sidste år. Hvis Honda får styr på motoren kan Ferrari komme under pres, hvis altså ikke de italienske team rammer den rigtige retning. VM kan ende med at blive foræret til Mercedes tidligt på sæsonen.

Kampen i midterfeltet er tæt, men Renault virker til at være stærkest, når bilen altså holder. Alfa Romeo virker også stærke, mens Haas har et problem når det kommer til fart i løbet. Men de enkelte teams må begynde at have en idé om deres bils styrker og svagheder, og kan begynde at rette lidt op på det, typisk i forbindelse med Det Spansk Grand Prix. Som en halvgammel mand, der i al fald har set mindste halvdelen af de F1 løb, der er blevet kørt, kan man nu godt savne de dage, hvor en enkelt heldig opdatering kunne vende tingene på hovedet. Det kommer dog ikke til at ske igen, dertil er der akkumuleret for meget viden - opdateringer er et spørgsmål om 100 dele når det er bedst.


Igen et at de sædvanlige podiefotos helt uden overraskelser © Pirelli

Ikke noget stort løb, ikke noget katastrofalt ringe løb. Bare en påmindelse om hvor store ændringer der i virkeligheden er behov for.

Resultatet af Kinas GP

1 44 Lewis Hamilton Mercedes
2 77 Valtteri Bottas Mercedes
3 5 Sebastian Vettel Ferrari

4 33 Max Verstappen Red Bull
5 16 Charles Leclerc Ferrari
6 10 Pierre Gasly Red Bull

7 3 Daniel Ricciardo Renault
8 11 Sergio Perez Racing Point
9 7 Kimi Räikkönen Alfa Romeo

10 23 Alexander Albon Toro Rosso
11 8 Romain Grosjean Haas
12 18 Lance Stroll Racing Point

13 20 Kevin Magnussen Haas
14 55 Carlos Sainz Mclaren
15 99 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo

16 63 George Russell Williams
17 88 Robert Kubica Williams
18 4 Lando Norris Mclaren

NC 26 Daniil Kvyat Scuderia Toro
NC 27 Nico Hulkenberg Renault


En flot Bottas sejr, der forhåbentlig kan give noget senere på sæsonen © Mercedes AMG

Azerbajans Grand Prix: Baku
FORMULA 1 2019 SOCAR AZERBAIJAN GRAND PRIX

Bottas vinder i Baku. Mercedes dominans i trivielt løb

De sidste par år har løbene i Baku været dramatiske. Det var det ikke i år. En enkelt virtuel SC periode blev det til, foranlediget af en død motor. Bottas vandt fra pole, og Mercedes var endnu en gang uden egentlig konkurrence. Som det tegner nu, bliver det en lang sæson at komme igennem.

Igen i dag var det i de første sekunder løbet reelt blev afgjort. Da starten gik og Hamilton pressede på Bottas gennem de første to sving, mens finnen holdt sin placering og så kunne trække en lille smule fra, så var det afgjort. Ethvert spor af potentiel spænding blev fejet af bordet. Det kunne have været interessant med Leclerc der førte mange omgange midt i løbet. Han skiftede dæk senere end konkurrenterne. Men, for at det kunne have været spændende skulle de andre have været på en to-stopper. Men det var de ikke, så det eneste Leclerc fik ud af de mange omgange i front var et fald til 5. pladsen. Mod slutningen tog han endnu et pitstop og på friske dæk knaldede han en hurtigste omgang og banerekord af, så han fik lige hentet sig ekstra lille trøstepoint.


Starten er gået for alvor © Pirelli

Top fire blev som i kvalifikationen - Bottas, Hamilton, Vettel, Verstappen. Vettel kunne ikke gøre noget ved Ferrari og Verstappen kunne ikke gøre noget Vettel. De lå sådan set pænt tæt på hinanden, men ræs blev der ikke kørt. På de sidste omgange lykkedes det Hamilton at komme inden for sekundet og få DRS, men det var ikke nok til at han kom tæt nok på Bottas til at kunne få sat et angreb ind. Og så sluttede det med en kørerfejl fra Hamilton, bare en lille en, samtidig med at Bottas fik DRS da han indhentede George Russell.

Leclerc fik den distancerede 5. plads efter at have været ude lidt for længe på de første dæk. At slutte løbet på soft gjorde ikke rigtig noget for ham. Også Magnussen prøvede med et sent skifte, uden andet en hurtig halvering af en stor afstand til konkurrenterne.

Perez blev nr. 6 og selvom han reelt set mistede en plads i forhold til kvalifikationen, er det alligevel en fin præstation. Mexicaneren startede godt og kom endda forbi Verstappen i starten, men på sigt var han uden chancer for andet end der hvor han endte.


Den smalle passage der gav en del problemer i løbet af weekenden © Sauber Motorsport

McLaren understregede at de er på vej den rigtige retning - dennegang blev de nr. 7 og 8, med Sainz forrest. En god indsat af det gamle team. Og endnu en gang må Renault spørge sig selv, hvorfor kunderne har mere styr på det, end de selv har.

Lance Stroll har tidligere gjort det godt i Baku, og i år endte han på en 9. plads og hentede to ekstra point til Racing Point. Han er tydeligt ikke i samme klasse som Perez, men to år i sporten har gjort ham til relativ stabil nummer to. At hente point regelmæssigt er sådan set meget fint for ham.

Det sidste point gik til Kimi Raikkonen, der måtte starte fra pitten efter at være blevet diskvalificeret fra kvalifikationen med en ulovlig vinge. Men finnen fik kørt sig fornuftigt frem og blev da også hjulpet af de, der undervejes måtte stå af. Det inkluderede Pierre Gasly, hvis motor begyndte at lyde som tuc-tuc. Han prøvede at komme ad vejen, men udløste alligevel den virtuelle SC.


Først den ene vej og så den anden vej...© Racing Point

Romain Grosjean udgik med bremseproblemer, mens både Kvjat og Ricciardo måtte udgå med kollisionsskaber. Udover at det var et bizart sammenstød de havde, så understreger det også at en moderne F1 racer er lidt for sart. De to lå side om side på vej mod et venstresving, Ricciardo var på indersiden, men havde for meget fart på - og forsatte lige ud. Kvjat skulle sådan set bare have bremset på det rigtige tidspunkt, men også han bremsede for sent, ikke så sent som Ricciardo, men sent nok til at han ikke kunne nå at dreje helt. Så der holdt Kvjat og stirrede ind i barrieren mens Ricciardo holdt på hans højre side - med bagdelen pegende mod Kvjat. Ricciardo har nok overset at der holdt en Toro Rosso bag ham, så han satte sin bil i bakgear og med tre kilometer i timen bakkede han ind i russeren. Resultatet var at begge biler udgik. I skrivende stund er de to ved at forklare sig over stewards'ene.

Det er ikke så meget manglen på spændingen i det enkelte løb. Det er manglen på spænding i flere løb i træk. Og det er afstanden mellem toppen og midterfeltet. Det er problemet. Det er også et problem at bilerne ikke kan køre tæt nok. Endelig har Ferrari tydeligvis et problem. Løb efter løb virker de om fredagen til at kunne være med, men når det kommer til stykket har de knapt så meget at byde ind med. Heldigvis har Mercedes kørerne delt sejrene mellem sig, således at Bottas har et enkelt point mere end Hamilton (den der hurtigste omgang han fik i første løb). Så VM kan blive et Mercedes opgør.


Det er ved at være trivielt med 1-2 Mercedes sejre © Pirelli


Resultatet af Azerbajans GP

1 77 Valtteri Bottas Mercedes
2 44 Lewis Hamilton Mercedes
3 5 Sebastian Vettel Ferrari

4 33 Max Verstappen Red Bull
5 16 Charles Leclerc Ferrari
6 11 Sergio Perez Racing Point

7 55 Carlos Sainz Mclaren
8 4 Lando Norris Mclaren
9 18 Lance Stroll Racing Point

10 7 Kimi Räikkönen Alfa Romeo
11 23 Alexander Albon Toro Rosso
12 99 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo

13 20 Kevin Magnussen Haas
14 27 Nico Hulkenberg Renault
15 63 George Russell Williams

16 88 Robert Kubica Williams
NC 10 Pierre Gasly Red Bull
NC 8 Romain Grosjean Haas

NC 26 Daniil Kvyat Toro Rosso
NC 3 Daniel Ricciardo Renault


1-2 igen til Mercedes. Ak... © Mercedes AMG

Spaniens Grand Prix: Catalunya
FORMULA 1 GRAN PREMIO DE ESPAÑA EMIRATES 2018

Stakkels Hamilton. Vandt løb og fik verdens grimmeste pokal

Spaniens Grand Prix blev afgjort, da Hamilton fik en bedre start end Bottas. Set fra et VM synspunkt kunne løbet sådan set godt være stoppet efter en enkelt omgang. Set fra et underholdningsperspektiv kunne man godt have spolet frem til de sidste femten omgange.

Det er altid lidt synd. En racerkører har givet sit allerbedste, har vundet et løb og skal stå foran publikum og modtage deres hyldest. Og så klasker man en pokal i hans favn, der er så grim, at han må overveje om ikke det havde været bedre at blive nummer 4! Sådan en rædsel fik Hamilton som tak for indsatsen. Han fik selvfølgelig også 26 point - otte mere end Bottas, og fører nu VM med syv point. Det er han nok mere glad for end den der rædsel. Skrækkeligt!

Selve løbet var også på grænsen til at være skrækkeligt; skrækkeligt kedeligt! Inden en SC ruskede lidt op i feltet lå bilerne pænt som perler, stort set i teamorden - to og to, som var de på vej mod Noahs Ark. Og løbet havde været blottet for dramatik, starten undtaget. I starten fik vi Hamiltons superstart og Vettels ikke helt vellykkede forsøg på at komme fremad i feltet. Sådan målt på milimeter var han faktisk førende i løbet et sekund eller to. Men hans angreb på venstre flanke ned mod første sving, var en kende for optimistisk. Han måtte bremse hårdt og rygende og måtte derefter kæmpe med slatne dæk. Så slatne at han på et tidspunkt måtte vige pladsen til Leclerc. Endnu en dårlig dag for Vettel. Igen selvforskyldt efter tilsyneladende at have glemt, at man ikke altid skal satse alting.

Han endte på 4. pladsen. Bottas blev selvfølgelig nr. 2 fordi Mercedes bare er bedre end alle andre, og understreger at der skal ændringer i sporten og der skal ske betydelige ændringer. Verstappen blev nr. 3 fordi han kørte sin chance og fordi Ferrari slet ikke er gode nok. Sidste år snakkede man om et A og B hold i F1. I år kan man nærmest snakke om A, B og C, hvor Mercedes er alene i klasse A, mens Red Bull og Ferrari er i klasse B og resten (måske undtaget Williams der er helt lost) er klasse C.

Leclerc endte på 5. pladsen, havde undervejs en enkelt duel med Vettel, men var ellers ikke sådan videre synlig. Det var Pierre Gasly heller ikke. Mens Verstappen klarer sig fornuftigt i en Red Bull Honda har Gasly haft lidt svært ved at finde sig til rette. Nu er han i det mindste inde i top 6, så de tre topteams igen kan holde de andre helt ude. Men det er sådan man sidder og bliver superimponeret af ham.

Først på 7. pladsen var der lidt spænding. Og det var mest pga. SC'en. For hvis der var en der fik noget ud af SC perioden var det Haas køreren Kevin Magnussen. Danskeren fik hurtigt skiftet dæk, da SC kom på banen. Og så var han superheldig, at Kvjat havde et ringe pitstop. Russeren var forrest af de to på vej ind i pitten, men sidst ude. Det løftede Magnussen fra 9. til 8. pladsen. Da løbet blev givet frit gik han til angreb på kollegaen Grosjean, et lille sammenstød blev det til og Grosjean måtte tage en nødrute, mens Magnussen gik til angreb på Gasly. Han var på siden af franskmanden gennem flere sving, men til sidst var Red Bull bedre end Haas og Magnussen.

Grosjean derimod gik det ilde. Udover Magnussen tabte han også i duel til Carlos Sainz. Og til Kvjat. Så Grosjean der lå til seks point på en 7. plads endte på 10. plads og fik et enkelt point. Albon pressede ham mod slutningen, men Haas køreren holdt dog fast.

Det var Lance Stroll og Lando Norris der fik fremprovokeret den SC, der skabte lidt liv i løbet. Norris ville gerne forbi Stroll, men Stroll gjorde sig bred - muligvis havde han slet ikke set, at Norris var på vej uden om ham. I al fald klaskede de sammen og havnede i barrieren. Begge måtte udgå.

Spanien 2019 vil ikke blive husket for ret meget. Slet ikke hvis sæsonen fortsætter som den er startet med en hel masse sejre til Mercedes. Men hvis det, som det tyder på, bliver det sidste løb i denne omgang, får det alligevel en plads i historien. Det er med blandede følelser man siger farvel. Circuit Catalunya har aldrig været nogen konstant skueplads for spændende løb. Men omvendt er Spaniens Grand Prix en del af sportens DNA og det vil være trist at miste landet fra kalenderen.

Næste løb er i Monaco, og det er jo sjældent spændende, men altid fascinerende.

Resultatet af Spaniens GP

1 77 Valtteri Bottas Mercedes
2 44 Lewis Hamilton Mercedes
3 33 Max Verstappen Red Bull

4 5 Sebastian Vettel Ferrari
5 16 Charles Leclerc Ferrari
6 10 Pierre Gasly Red Bull

7 20 Kevin Magnussen Haas
8 55 Carlos Sainz Mclaren
9 26 Daniil Kvyat Toro Rosso

10 8 Romain Grosjean Haas
11 23 Alexander Albon Toro Rosso
12 3 Daniel Ricciardo Renault

13 27 Nico Hulkenberg Renault
14 7 Kimi Räikkönen Alfa Romeo
15 11 Sergio Perez Racing Point

16 99 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo
17 63 George Russell Williams
18 88 Robert Kubica Williams

19 18 Lance Stroll Racing Point
20 Lando Norris Mclaren

Stillingen i VM 2019 for kørere efter Spanien.

1 Lewis Hamilton.............. Mercedes..................112
2 Valtteri Bottas............. Mercedes..................105
3 Max Verstappen.............. Red Bull Racing............66
4 Sebastian Vettel............ Ferrari....................64
5 Charles Leclerc............. Ferrari....................57
6 Pierre Gasly................ Red Bull Racing............21
7 Kevin Magnussen............. Haas.......................14
8 Sergio Perez................ Racing Point...............13
9 Kimi Räikkönen.............. Alfa Romeo.................13
10 Lando Norris............... McLaren....................12
11 Carlos Sainz................McLaren....................10
12 Daniel Ricciardo............Renault.....................6
13 Nico Hulkenberg.............Renault.....................6
14 Lance Stroll............... Racing Point................4
15 Alexander Albon............ Toro Rosso..................3
16 Daniil Kvyat............... Toro Rosso..................3
17 Romain Grosjean............ Haas........................0
18 Antonio Giovinazzi......... Alfa Romeo..................0
19 George Russel.............. Williams....................0
20 Robert Kubica..............
Williams....................0Stillingen i VM 2019 for teams

1 Mercedes......................................... 217
2 Ferrari.......................................... 121
3 Red Bull Racing TAG Heuer......................... 87
4 Renault........................................... 22
5 McLaren Renault................................... 17
6 Force India Mercedes.............................. 15
7 Haas Ferrari...................................... 13
8 Scuderia Toro Rosso Honda......................... 12
9 Sauber Ferrari..................................... 6
10 Williams Mercedes................................. 0