Bottas finder et højere gear
Ferrari spiller 2. violin

Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


6. VM er en realitet for Mercedes med sejren til Bottas på Suzuka © Mercedes AMG

Japans Grand Prix: Suzuka
FORMULA 1 2019 JAPANESE GRAND PRIX


Bottas fortjent vinder i Japan - Spændende start på ordinært løb

Det startede godt, løbet i Japan. Der var gang i dueller, overhalinger og overraskelser. Men da løbet ramte det obligatoriske dødvande, der er i et langt racerløb, var det stort set slut. Det kom ikke til det store showdown, men en lille duel om 2. pladsen i løbet.


Bottas sætter sig på løbet lige fra lamperne går ud. © Mercedes AMG

Det første afgørende øjeblik for Bottas, var da starten gik, og Vettel, der holdt lige foran ham, missede starten så gevaldigt, at han nærmest gav sig selv en stop&go på gridden. Bottas stormede udenom Vettel og i front for løbet. Derfra sad finnen i front for løbet og skulle bare undgå at lave fejl. Det gjorde han så. Men lidt presset blev han alligevel, da han efter sit andet stop fik at vide, at Hamilton også skulle pitte. Bottas virkede lidt usikker på om teamet nu var sikre på at englænderen faktisk ville køre i pit. Men de forsikrede ham, at det var de. Og det var det andet afgørende øjeblik, da Hamilton blev hentet i pit til sit andet stop og gled fra 1. pladsen ned til 3. pladsen.

Hamilton kom ud nogle sekunder efter Vettel, der trods sin dårlige start, havde formået at holde sig til i front løbet igennem. Hamilton på friskere dæk var hurtig til at indhente Vettel, men lidt slidte talemåde, om, at det er én ting at indhente en anden, noget helt andet at komme forbi, viste sin sandhedsværdi i dag. Selvom han havde friskere dæk og var tæt på, kom det aldrig til et rigtig forsøg. Vettel vidste lige præcis hvordan han skulle køre banen. Og da ingen af dem lavede fejl, så endte det med at de begge holdt deres placering.


Mens Hamilton kæmper med Ferrari og bagfra kommer søreme to stk's McLaren. © Mercedes AMG

På vej rundt i de første sving havde Leclerc og Verstappen et lille sammenstød. Verstappen snurrede rundt og var pludselig bagerst. At han havde fået problemer med bilen var tydeligt, med den mangel på fremskridt han gjorde. En del senere trak de ham ud af løbet. Leclerc kørte umiddelbart videre, med et stykke løs vinge. Det røg af og splintredes ud over banen og monegaskeren måtte en tur i pit, og kom ud bag Verstappen. Forskellen mellem de to var tydelig, da Leclerc relativt uproblematisk kom forbi og fortsatte sin fremgang gennem feltet for til sidst at slutte på på 6. pladsen.

Men deres sammenstød betød, at Alexander Albon fik en 4. plads i løbet. Og det ser jo meget fornuftigt ud på papiret, men med to konkurrenter ude af spillet, var han alligevel den sidste af de tre store teams. Og da løbet sluttede var han næsten et minut efter. Så reelt set var det en præstation på niveau med det Gasly klarede, da han sad i bilen. Fornuftigt, men ikke specielt imponerende.


En 13. og 15. plads til Haas - magert resultat igen © Haas F1

Carlos Sainz blev nr. 5 efter tidlige løfter om mere. Både ham og Lando Norris lå godt på de første omgange, men Norris havde først kontakt med Albon da denne skulle forbi, dernæst fik han et problem med rester af Leclercs vinge og måtte en tur i pit og resten af løbet var han reduceret til en statist.

I stedet var det Ricciardo der blev nr. 7. En slutspurt der sendte ham en del pladser frem i feltet gjorde at han rykkede fra ingen point til seks. Gasly kom på 8. pladsen efter et fornuftigt løb. Det er tilsyneladende lidt lige meget om han sidder i den ene eller den anden bil, der reklamerer for røde tyre. Hans præstationer er stort set de samme, det ser bare ud af mere, når man kører for det lille team.

Hülkenberg blev nr. 9 efter at have kæmpet sig ind i pointene relativt sent, ved at passere Stroll, der ellers længe lå godt. Som så oftest før, når Stroll ligger godt, er det mere omstændigheder end noget tilkæmpet. Canadieren røg da også ud af pointene, og var efterfølgende heldig med at holdkammeraten Perez ramlede ind i barrieren efter en duel med Gasly. Det sendte både Hülkenberg og Stroll frem i regnskabet.


Carlos Sainz blev bedste McLaren kører. © McLaren Media

Et klassisk F1 løb, hvor spændingen lå i starten, og lidt i slutningen. Ikke de store forskydninger, meget få overraskelser, selvom den levende start ellers indikerede at der kunne ske spændende ting.

UPDATE. Efter løbet er det kommet frem, at det ternede flag blev vist til kørerne allerede da de kørte ud på omgang 53. Og da reglerne er ret firkantede på det område - når flaget bliver vist, ER løbet slut - så betyder det altså løbet sluttede efter 52 omgange i stedet for 53. Det betyder også at Lance Stroll ryger ud af pointene, fordi Perez først udgik på omgang 53. Og da løbet nu sluttede efter omgang 52 udgår Perez altså ikke. Det betyder at mexicaneren bliver nr.9 i stedet for Hülkenberg, der ryger ned som nr. 10, mens Stroll altså, ender på 11. pladsen.

Senere er også Leclerc blevet straffet. Dels for kollisionen med Verstappen, dels for at blive ude på banen, med en beskadiget vinge. De 15 sekunders straf sender ham ned bag Ricciardo.


Så er der smil på - 2020 er sikret for Bottas © Mercedes AMGResultatet af Japans GP

1 Valtteri Bottas..................................... MERCEDES
2 Sebastian Vettel.................................... FERRARI
3 Lewis Hamilton...................................... MERCEDES
4 Alexander Albon..................................... RED BULL RACING HONDA
5 Carlos Sainz........................................ MCLAREN RENAULT
DQ Daniel Ricciardo................................... RENAULT
6 Charles Leclerc..................................... FERRARI
7 Pierre Gasly........................................ SCUDERIA TORO ROSSO HONDA
8 Sergio Perez........................................ RACING POINT BWT MERCEDES
DQ Nico Hulkenberg.................................... RENAULT
9 Lance Stroll........................................ RACING POINT BWT MERCEDES
10 Daniil Kvyat....................................... SCUDERIA TORO ROSSO HONDA
11 Lando Norris....................................... MCLAREN RENAULT
12 Kimi Räikkönen..................................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
13 Romain Grosjean.................................... HAAS FERRARI
14 Antonio Giovinazzi................................. ALFA ROMEO RACING FERRARI
15 Kevin Magnussen.................................... HAAS FERRARI
16 George Russell..................................... WILLIAMS MERCEDES
17 Robert Kubica...................................... WILLIAMS MERCEDES
NC Max Verstappen..................................... RED BULL RACING HONDA

 


Orange presser sig på i starten. © Pirelli

Mexicos Grand Prix: Hermanos Rodriguez
FORMULA 1 GRAN PREMIO DE MEXICO 2019

 

Hamilton sejrer i Mexico i triviel aften fra det mellemamerikanske


Lewis Hamilton vandt det mexicanske grand prix. Det gjorde han ved den rigtige taktik, selvom han ikke selv helt troede på den undervejs. Ferrari fejlede i det taktiske, og top tre teamsenes overlegenhed blev i den grad understreget af Verstappen.

Stemningen i Mexico er fascinerende. Man kan høre dem, se deres begejstring og deres fejring De Dødes Dag. Det giver en fantastisk kulisse til et racerløb der i dag var middelmådigt, omend det startede godt, gav nogle løfter undervejs, som det dog ikke kunne holde.


Ferrari i en god start - mnen det skulle ikke vare ved © Pirelli media


Starten var kaotisk. Biler sejlede lidt rundt her og der. Mest Hamilton, der først kyssede lidt med Vettel, for få sekunder senere have et lille stævnemøde med Verstappen. På vej mod første sving blev Hamilton presset lidt ud og tabte fart - det betød at Verstappen faktisk var foran ham, på vej ind i første sving, mens Hamilton nok var den hurtigste. Begge røg af, Verstappen sejlede lidt bagud, mens Hamilton holdt sig til i front. Men kort fik Verstappen andre problemer. På vej ind på stadion ville han forbi Bottas, et lille kindkys og Verstappen havde en punktering. Han endte bagerst.

Og her var så et lille problem i Formel 1. Det betød selvfølgelig alverden for Verstappen. Man vinder ikke løb ved at punktere og ryge ned som nummer sidst. Men i en verdens hvor afstanden mellem de forskellige teams er mere rimelig, ville det blive en lang sej kamp for Verstappen. Han vil nok ikke påstå det var let, men han endte altså som nummer seks, den bagerste af de bedste seks biler. Og han var langt bagefter, men dybest set havde de 14 andre kørere ikke noget at stå imod med overfor en Red Bull.

 


Sergio Perez på hjemmebane blev "best of the rest". © Racing Point F1

Foran var Albon nummer 5. Et fint løb af erstatningsmanden, der på et tidspunkt enddal lignede et bud på en podieplacering. Men som løbet strammede til, var det tydeligt, at det var Mercedes og Ferrari der sad på det hele.

Strategien var afgørende. Hamilton og Vettel havde et stop, mens Leclerc og Bottas havde to stop. Så Hamilton og Vettel havde slidte dæk mod slutningen, mens de to andre havde mindre slidte dæk. Det kunne være blevet interessant, i stedet blev det til ca. to sekunders afstand mellem bilerne, da de kørte over stregen. På den måde skuffede løbet ved ikke at levere en kamp om sejren. Men ingen af dem havde tilsyneladende noget at skyde med i forhold til deres dæk.

Hamilton virkede undervejs ikke synderligt begejstret for teamets strategi, men fik at vide, at nu skulle han bare få det til at fungere - og det gjorde han så. Det han beklagede sig over, var at de var stoppet for tidligt. At de ikke kunne holde tempoet helt til mål. Han tog fejl. Men de sluttede med Hamilton foran Vettel, foran Bottas, foran Leclerc. Ingen drama når det kom til stykket.


Max Verstappen fik kæmpet sig tilbage efter punktering © Red Bull Contentpool

Bag Verstappen var det Perez der var best-of-the-rest. Det var det mexicanske publikum ganske begejstret for. De kaldte også på ham, men ak, et podie i F1 er for de tre første. Ricciardo blev en sidelæns nummer 8, og håber nu på at beholde pointene efter skuffelsen fra sidste løb, der endte i en diskvalifikation. Undervejs havde en et forsøg på at overhale Perez, et ret optimistisk forsøg, der sendte ham på en sidelæns kørertur over græsset og uden om alle de ting man nu skal køre udenom - og stadig kom ud på banen foran Perez, men lod sig straks falde tilbage.

Nr. 9 burde have været Hülkenberg, men på sidste omgang blev han puffet af banen af Kvjat, der gerne ville have været forbi. Hülkenberg havnede i væggen, ødelagde bagvingen, men listede hjem, uden for pointene. Men Kvjat fik ikke megen glæde af 9. pladsen, forbløffende hurtigt efter løb, blev han tildelt ti sekunders straf for at være skyld i kollisionen. Om han redder 10. pladsen eller om Hülkenberg får den tilbage er lidt uklart når man kigger på resultaterne. De er ikke blevet opdateret. Vi venter i spænding.


Lewis Hamilton er relativt begejstret © Mercedes AMG

Resultatet af Mexicos GP

1 Lewis Hamilton...................................... MERCEDES
2 Sebastian Vettel.................................... FERRARI
3 Valtteri Bottas..................................... MERCEDES
4 Charles Leclerc..................................... FERRARI
5 Alexander Albon..................................... RED BULL RACING HONDA
6 Max Verstappen...................................... RED BULL RACING HONDA
7 Sergio Perez........................................ RACING POINT BWT MERCEDES
8 Daniel Ricciardo.................................... RENAULT
9 Pierre Gasly........................................ SCUDERIA TORO ROSSO HONDA
10 Nico Hulkenberg.................................... RENAULT
11 Daniil Kvyat....................................... SCUDERIA TORO ROSSO HONDA
12 Lance Stroll....................................... RACING POINT BWT MERCEDES
13 Carlos Sainz....................................... MCLAREN RENAULT
14 Antonio Giovinazzi................................. ALFA ROMEO RACING FERRARI
15 Kevin Magnussen.................................... HAAS FERRARI
16 George Russell..................................... WILLIAMS MERCEDES
17 Romain Grosjean.................................... HAAS FERRARI
18 Robert Kubica...................................... WILLIAMS MERCEDES
NC Kimi Räikkönen..................................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
NC Lando Norris....................................... MCLAREN RENAULT


Stærk start af Bottas © Pirelli media


USA's Grand Prix: Circuit of the Americas
FORMULA 1 2019 EMIRATES UNITED STATES GRAND PRIX

Mercedes på toppen i Texas - Bottas vinder løbet, Hamilton VM

I et ordinært løb på Circuit of the Americas satte Mercedes endnu en gang streg under, at de, trods konkurrenters lejlighedsvise forsøg på at underløbe tyskerne, bare er bedre end alle andre. Hver gang man har troet, at nu er de blevet indhentet har de gravet lidt ekstra frem. Således også i dag hvor Bottas vandt foran Hamilton, som dermed sikrede sig året VM titel.


Heller ikke en god oplevelse på hjemmebane for Haas © Haas F1 media

Det var ikke nogen nem sejr for Bottas. For det første var finnen på en anden strategi end Hamilton. Englænderen skulle kun besværes med en enkelt tur i pitten, mens Bottas skulle skifte gummi to gange.
Men Bottas gjorde alt rigtige. Han vandt starten, han førte ved begge sine pitstop. Og da han kom ud efter de sidste, vidste han, at Hamilton ikke skulle i pit igen. Så opgaven var klar, han skulle indhente sin holdkammerat. Og forbi ham. Det første er altid nemmere end det andet. Men det gik planmæssigt, og Bottas havde en god håndfuld omgange til at komme forbi. Men Hamilton havde ikke planlagt at forære sejren væk, selvom man måske nok kunne mene, at han skyldte Bottas en omgang eller to. Men Bottas måtte altså selv tilkæmpe sig sejren. Selvom man har bedre dæk, er det ikke nødvendigvis supernemt.

Første forsøg lykkedes da heller ikke, og Bottas måtte langt ud over banens grænser. Men andet forsøg, på langsiden, virkede. Og måske var Hamilton heller ikke interesseret i mere end et forsvar. Han havde markeret, at han ikke gav sig, og så var der ingen grund til at kæmpe anden gang.


Verstappen på jagt efter højere placeringer midt i feltet © Red Bull Contentpool

Hamilton selv kom godt fra start på vej sin 2. plads, efter sin skuffende kvalifikation. Han blev hjulpet af, at Ferrari slet ikke fungerede i dag. Værst gik det for Vettel, der tidligt sejlede baglæns og blev overhalet af både Ricciardo og Norris, inden hjulophænget knækkede og sendte tyskeren ud af løbet. Men den slags nederlag er til at tage og føle på. I virkeligheden er det langt mere bekymrende for Ferrari at Leclerc var et lille minut efter Bottas. Ferrari var ingen steder i dag. Og efter et godt efterår, bør det skabe dybe furer i panden hos italienerne.

Igen har vi så en understregning af den alt for store forskel på bilerne i F1. For Leclerc fungerede ikke, men blev alligevel nr. 4. Albon blev nr. 5 efter et uheld i første sving, der sendte ham ned som nr. 20. Ikke engang ved sådan en lejlighed ryger top bilerne ud af top 6.


Vettel inden sit uheld med ophænget © Ferrari media

Verstappen blev nr. 3 efter et relativt anonymt løb. Mod slutningen var han ved at indhente Hamilton, da han, ligesom Bottas, havde været i pit to gange. Men muligheden for en sen overhaling døde, da Magnussen på næstsidste omgang fik bremsesvigt for enden af langsiden og parkerede i sandkassen. Et styks overhalings spot var hermed lukket og Verstappen måtte leve med 3. pladsen.

Best of the rest blev en velkørende Ricciardo foran en ligeså velkørende Lando Norris. Carlos Sainz blev nr. 8, efter at have være involveret i den batalje, der sendte Albon ned som nr. sidst i starten. Hülkenberg på 9. pladsen rundede en god dag af for Renault, mens Perez, der startede i pitten, endte på en 10. plads og tog dermed det sidste point.

Ikke noget stort løb, men med kamp om sejren mod slutningen. VM blev afgjort, hvilket giver en lidt anden atmosfære i de sidste par løb. Om to uger er det Brasilien inden sæsonen slutter af i misforståelsen Abu Dhabi d. 1. december.


Hamilton vinder sit 6. VM © Mercedes AMG


Resultatet af USA GP

1 Valtteri Bottas..................................... MERCEDES
2 Lewis Hamilton...................................... MERCEDES
3 Max Verstappen...................................... RED BULL RACING HONDA
4 Charles Leclerc..................................... FERRARI
5 Alexander Albon..................................... RED BULL RACING HONDA
6 Daniel Ricciardo.................................... RENAULT
7 Lando Norris........................................ MCLAREN RENAULT
8 Carlos Sainz........................................ MCLAREN RENAULT
9 Nico Hulkenberg..................................... RENAULT
10 Sergio Perez....................................... RACING POINT BWT MERCEDES
11 Kimi Räikkönen..................................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
12 Daniil Kvyat....................................... SCUDERIA TORO ROSSO HONDA
13 Lance Stroll....................................... RACING POINT BWT MERCEDES
14 Antonio Giovinazzi................................. ALFA ROMEO RACING FERRARI
15 Romain Grosjean.................................... HAAS FERRARI
16 Pierre Gasly....................................... SCUDERIA TORO ROSSO HONDA
17 George Russell..................................... WILLIAMS MERCEDES
18 Kevin Magnussen.................................... HAAS FERRARI
NC Robert Kubica...................................... WILLIAMS MERCEDES
NC Sebastian Vettel................................... FERRARI