Mercedes i et højere gear
Reelt kun spænding om hvem der bliver 3'er i 2020

Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


Bottas kommer fint afsted og ser sig ikke tilbage © McLaren Media

Østrigs Grand Prix: Red Bull Ring
FORMULA 1 ROLEX GROSSER PREIS VON ÖSTERREICH 2020

Bottas tager første stik og dramatisk afslutning i Østrig

Det så ud til at blive et ganske traditionelt løb, med to Mercedes racere i front, der sikkert kunne stikke helt vildt af og så kunne resten af feltet dele resten af pladserne. Men sådan gik det ikke helt - tæt på - men ikke tæt nok. Mercedes viste at de klart har den overlegne bil, men mens konkurrenterne måske ikke helt kunne knægte Mercedes, så kunne tilfældighederne.

Første knæk i Mercedes dominansen kom med Red Bulls anke af Hamiltons manglende straf, for at sætte sin bedste tid under gult flag. Den kom igennem, Hamilton rykkede tre pladser tilbage og Mercedes sad ikke længere alene på forreste række. Det betød at Hamilton skulle kæmpe sig forbi nogle andre. Mod slutningen af løbet var han dog planmæssigt i top to.


Verstappen får tekniske problemer ©Red Bull Contentpool

Undervejs havde der været et vist mandefald. Verstappen havde fået tekniske problemer og måtte parkere bilen, Stroll var udgået med tekniske problemer. Magnussen fik problemer med bremserne og spandt af, umiddelbart efter at være blevet overhalet. Det udløste en SC periode, hvor stort set hele feltet meget belejligt kunne få skiftet sålerne.

Lidt drama havde der også været. Grosjean var af banen flere gange, Vettel forsøgte at blande sig i en duel mellem Sainz og Leclerc og endte med at snurre rundt og komme bag i feltet. Det var en lidt optimistisk manøvre tyskeren forsøgte, da Sainz forsøg på Leclerc ikke rigtig blev til noget. Vettel så et hul, som faktisk var der, men kom så langt bag fra, at Sainz ikke rigtig forventede det.


Ærgerlig start for Haas - begge biler ude © Haas F1 Media

Også Russell måtte parkere sin Williams og det udløste nok en SC periode. Denne gang var der ikke rigtig nogen der skiftede dæk - undtagen Alexander Albon. Den enlige Red Bull kører satsede butikken og gik på det bløde dæk. Han gik i flæsket på Perez, da genstarten gik og så var der kun de Mercedes racere foran ham - og så kom der SC igen. Raikkonen havde nemlig også skiftet dæk - og det sad ikke så godt fast, så da genstarten gik, tabte han sit højre forhjul.

Endnu en genstart og endnu en gang skulle Albon på sin friskere dæk blæse til angreb, nu på de to Mercedes biler. En sejr var bestemt ikke udelukket for Albon. Men først skulle han forbi Hamilton - og det kom han - men ikke længe. Albon tog Hamilton på ydersiden før et sving, og på vej gennem svinget ramle Hamilton ind i Albon - måske en aparte form for gensynsglæde - Albon havnede bagerst i feltet, men udgik med tekniske problemer nogle omgange senere.


Alex Albon (i baggrunden) levede ikke helt op til forventningerne © Red Bull Contentpool

Resultatet var en forudsigelig fem-sekunders straf til Hamilton. Det betyder nogle gange ingenting, men når det er efter to SC perioder i træk og med slidte dæk, blev det lidt dyrt. Leclerc der har kørt et fornuftigt løb er pludselig i den position, at han arver en 2. plads. Mere drama var der om 3. pladsen - Norris havde presset sig forbi Perez og overtaget 4. pladsen og nu skulle han være under fem sekunder efter Hamilton. Som sidste omgang blev kørt faldt afstanden mellem Norris og Hamilton, men først til allersidst kom han med få 100-dele under de fem sekunder.


Nok den gladeste mand på podiet - Lando Norris på en flot 3. plads © McLaren Media

Sainz blev nr. 5 efter at være kommet forbi Perez, der holdt 6. pladsen, trods en straf for at køre for hurtigt gennem pitten. Gasly blev nr. 7 i sin Alpha Tauri, foran tilbagevendte Ocon i Renault. Giovinazzi blev nr. 9, mens Vettel tog det sidste point efter en småsløj dag.

Så et begivenhedsrigt løb til at starte en amputeret sæson. Mercedes virker til at have en overhånd, men at køre på den samme bane to weekender i træk, kan udligne nogle af forskellene.


Resultatet af Østrigs GP

1 Valtteri Bottas .................................... MERCEDES
2 Charles Leclerc .................................... FERRARI
3 Lando Norris ....................................... MCLAREN RENAULT
4 Lewis Hamilton ..................................... MERCEDES
5 Carlos Sainz ....................................... MCLAREN RENAULT
6 Sergio Perez ....................................... RACING POINT BWT MERCEDES
7 Pierre Gasly ....................................... ALPHATAURI HONDA
8 Esteban Ocon ....................................... RENAULT
9 Antonio Giovinazzi ................................. ALFA ROMEO RACING FERRARI
10 Sebastian Vettel .................................. FERRARI
11 Nicholas Latifi ................................... WILLIAMS MERCEDES
12 Daniil Kvyat ...................................... ALPHATAURI HONDA
13 Alexander Albon ................................... RED BULL RACING HONDA
NC Kimi Räikkönen .................................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
NC George Russell..................................... WILLIAMS MERCEDES
NC Romain Grosjean ................................... HAAS FERRARI
NC Kevin Magnussen.................................... HAAS FERRARI
NC Lance Stroll....................................... RACING POINT BWT MERCEDES
NC Daniel Ricciardo................................... RENAULT
NC Max Verstappen..................................... RED BULL RACING HONDA

 


Hamilton vinder igen og skal demonstrere sit BLM image med en knyttet hånd... © Mercedes AMG

Styriske Grand Prix: Red Bull Ring
FORMULA 1 PIRELLI GROSSER PREIS DER STEIERMARK 2020

Hamilton vinder Det Styriske Grand Prix

Hamilton var tilbage i sin vante gænge, da han vandt Østrig II fra pole position. Men selvom sejren aldrig var under pres, og selvom der ikke var nogen der reelt udfordrede ham, var det alligevel drama i slutningen af løbet - og i starten. Perioden i mellem derimod var ikke præget af det store drama.


Ikke meget drama i starten © Mercedes AMG

Dramaet i starten var Leclerc ophavsmand til. Efter en dårlig kvalifikation fra monagaskerens side, prøvede han at komme frem i feltet på første omgang. I samme sving, hvor Vettel sidste uge uden succes, forsøgte en optimistisk overhaling, lavede Leclerc en lignende optimistisk manøvre. Det gik ikke godt - og efter et pitstop for at en ny frontvinge, måtte han alligevel trække sig. Men værre var det, at offeret var den anden Ferrari, hvor Vettel havde fået en lidt svag start. Tyskeren fik smadret sin bagvinge og måtte udgå med det samme. Så en rigtig dårlig Ferrari dag, efter en rigtig dårlig kvalifikation. Problemet med Ferrari har altid været, at selv når det går dårligt, er det muligt for dem at finde nye dybder af elendighed.


Haas kvalificerer sig ikke så godt, men kan i det mindste kæmpe i løbene © Pirelli

Fra da af, faldt løbet til ro. Ingen SC perioder, ikke den store dramatik. Altså lige indtil de sidste omgang. For i front sad Hamilton ganske urørligt, langt efter ham kom Verstappen, der var under stigende pres fra Bottas. Bottas havde friskere dæk og satte et solidt angreb ind og begik umiddelbart bagefter dødssynden: ikke at være forberedt på modangreb. Og hvis der er en fra hvem man kan forvente modangreb er det Verstappen. Hollænderen så svagheden og blev på siden at Bottas og endte med at forblive på 2. pladsen, indtil næste omgang, hvor Bottas lavede en genudsendelse af den oprindelige overhaling, men denne gang ikke gav plads til modangrebet. Godt kørt af dem begge.


Lando Norris viser at McLaren nu er med lige under toppen © McLaren Media

Men det var egentlig ikke her det var rigtig spændende - det var lidt længere nede i feltet. Et par stykker af kørerne havde et ordentligt hul bag sig og nappede et ekstra pitstop, for at gå efter det enlige point for hurtigste omgang. Det gav Perez ekstra fart og han forsøgte et angreb på Albon, men ramte ham og sakkede derfra dramatisk bagud.

Endnu mere drama var der i kampen om 6. pladsen hvor Stroll lå og demonstrerede hvad det betyder at sidde i ordentlig bil med en velfungerende motor. Han satte et angreb ind på Ricciardo og de endte begge kortvarigt uden for banen - imens dukkede Lando Norris op af ingenting og plantede sig mellem dem, indtil han, også på friske dæk, smuttede forbi Stroll. Men her sluttede det ikke for unge Norris. I sidste sving indhentede han den humpende Perez og kom også forbi ham. Fra 8. til 5. pladsen på de sidste to omgange. Eventyret lever endnu!


De lyserøde Mercedeser gør det godt © Racing Point Media

Perez holdt dog fast på 6. pladsen, næsten overraskende. Havde målstregen været et par meter længere væk ville mexicaneren været gået den omvendte vej af Norris, men Stroll og Ricciardo kunne ikke nå at passere ham.

Sainz tog 9. pladsen, mens Kvjat tog det sidste point for Alpha Tauri.

Resultatet af Styriens GP

1 Lewis Hamilton..................................... MERCEDES
2 Valtteri Bottas.................................... MERCEDES
3 Max Verstappen..................................... RED BULL RACING HONDA
4 Alexander Albon.................................... RED BULL RACING HONDA
5 Lando Norris....................................... MCLAREN RENAULT
6 Sergio Perez....................................... RACING POINT BWT MERCEDES
7 Lance Stroll....................................... RACING POINT BWT MERCEDES
8 Daniel Ricciardo................................... RENAULT
9 Carlos Sainz....................................... MCLAREN RENAULT
10 Daniil Kvyat...................................... ALPHATAURI HONDA
11 Kimi Räikkönen.................................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
12 Kevin Magnussen................................... HAAS FERRARI
13 Romain Grosjean................................... HAAS FERRARI
14 Antonio Giovinazzi................................ ALFA ROMEO RACING FERRARI
15 Pierre Gasly...................................... ALPHATAURI HONDA
16 George Russell.................................... WILLIAMS MERCEDES
17 Nicholas Latifi................................... WILLIAMS MERCEDES
NC Esteban Ocon...................................... RENAULT
NC Charles Leclerc................................... FERRARI
NC Sebastian Vettel.................................. FERRARI


Hamilton vinder igen... © Mercedes AMGUngarns Grand Prix: Hungaroring
FORMULA 1 ARAMCO MAGYAR NAGYDIJ 2020

Hamilton triller sig til sejr i Ungarn og Mercedes demonstrerer overlegenhed

Vejret i Ungarn blev ikke helt så omskifteligt, som det flere gange undervejs blev spået. Det gav i perioder stillestående race, da man afventede regnens komme. Mercedes var i en klasse for sig selv og understregede nødvendigheden af at gentænke sporten.


Starten er gået og de to Haas står parat i pitlane på slicks. © Mercedes AMG

Da starten gik så det nærmest ud til at Hamilton stod stille. Det gjorde han naturligvis ikke, men på den fugtige bane, startede alle forsigtigt. Bottas i den anden Mercedes var lidt mere utålmodig og trillede et øjeblik for tidligt, og gik så helt i stå, så han måtte se sig overhalet og af mange og sendt langt ned i feltet, i mens kæmpede Stroll med Verstappen om 2. pladsen. Forrest var Hamilton kørt.

At bilen i dag betyder alt, bliver så ganske tydeligt når en kører med Strolls begrænsede talent pludselig befinder sig i top 3, fordi Racing Point har ramt rigtigt og fordi Mercedes motoren bare er overlegen. Lance Stroll evnede at udnytte den bil han har fået og gjorde det overordnet set bedre end Perez i den anden lyserøde bil. Stroll endte som nr. 4. Undervejs i løbet kom Bottas tilbage og endte på 3. pladsen efter Verstappen. Bottas lagde ellers op til et angreb mod slutningen, men det fes ud ingenting - og der har vi så grunden til at Mercedes valgte at forlænge med Bottas. Han er dygtig, han er stabil, han kan vinde løb. Men når alt kommer til alt, kan han ikke sætte den kompromisløse overhaling ind. Han udgør ikke nogen trussel mod Hamilton og stabiliteten i teamet. Han løjtnant, ikke kaptajn. Rosberg kæmpede sig ud af Hamiltons skygge med en formidabel mental indsats. Om Bottas har det i sig til at gøre det samme, virker ikke sandsynligt.


Både Red Bull og Racing Point havde et godt løb © Red Bull Contentpool

Løbets start blev let kaotisk. Banen var kun fugtigt da løbet startede, og det betød at næsten hele feltet skulle i pit på de tidlige omgange. Undtagelsen var Haas, der valgte at kalde sine biler ind på formationsomgangen, så de startede fra pitten, på slicks. Det betød at de to biler rykkede op i den skarpe ende af feltet; Magnussen lå længe på 3. pladsen i løbet. Men F1 er ikke som i gamle dage, hvor et sådan sats kunne give stor bonus. I dag giver denne slags sats kun små bonusser. Forskellen på bilerne og motorerne er for store. Magnussen kunne ikke holde stand mod de stærkere biler, der uproblematisk kunne æde danskerens forspring. Magnussen endte efte en god præstation i dag på en 9. plads og hentede to point hjem til teamet. (Red bem: Der dog blev straffet efterfølgende, så Magnussen endte på 10. pladsen)

 


Max Verstappen kørte et brag af et race efter at have bulet bilen på vej til gridden © Red Bull Contentpool

Magnussen blev ellers hjulpet af Leclerc. Den unge Ferrari kører fik soft-dæk på ved første pitstop og de opgave hurtig livet. Men Leclerc opgav ikke sådan kampen og holdt en stribe af kørere bag sig. Her var det, at teamet ventede på den kommende regn, for ikke skulle lave for mange pitstop. Men dag regnen udeblev og Leclerc brokkede sig til et pitstop. Resten af løbet tilbragte monegaskeren som statist - et par dueller med Sainz, endte med sejr til Sainz og Leclerc sendt uden for pointene.

Albon var en af dem, der blev holdt tilbage af Leclerc. Da han kom forbi, stak han af, men dem i front var kørt og Albon måtte være tilfreds med 5. pladsen, mens Vettel med sin 6. plads næsten understregede Ferraris krise. De har ikke rigtig noget at gøre med i øjeblikket.


Endelig point til Haas og Magnussen efter genial strategi © Haas F1 media

Perez tog 7. pladsen og Ricciardo 8. pladsen. Overordnet set var løbet, sådan som løb plejer at være i Ungarn, svært at overhale og ingen overraskelser. Haas' taktiske geni-streg før starten, havde fortjent en større belønning, men F1 er en sport, der altid leverer det forudsigelige.Resultatet af Ungarns GP

1 Lewis Hamilton..................................... MERCEDES
2 Max Verstappen..................................... RED BULL RACING HONDA
3 Valtteri Bottas.................................... MERCEDES
4 Lance Stroll....................................... RACING POINT BWT MERCEDES
5 Alexander Albon.................................... RED BULL RACING HONDA
6 Sebastian Vettel................................... FERRARI
7 Sergio Perez....................................... RACING POINT BWT MERCEDES
8 Daniel Ricciardo................................... RENAULT
9 Carlos Sainz....................................... MCLAREN RENAULT
10 Kevin Magnussen................................... HAAS FERRARI
11 Charles Leclerc................................... FERRARI
12 Daniil Kvyat...................................... ALPHATAURI HONDA
13 Lando Norris...................................... MCLAREN RENAULT
14 Esteban Ocon...................................... RENAULT
15 Kimi Räikkönen.................................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
16 Romain Grosjean................................... HAAS FERRARI
17 Antonio Giovinazzi................................ ALFA ROMEO RACING FERRARI
18 George Russell.................................... WILLIAMS MERCEDES
19 Nicholas Latifi................................... WILLIAMS MERCEDES
NC Pierre Gasly...................................... ALPHATAURI HONDA