Endelig starter sæson 2020
Corona har sat sig på dagsordnen

Af Michael D. Ewert


Test i Barcelona - Bottas foran Leclerc © Pirelli


F1 sæsonen i gang igen

Da de første biler og bemalinger blev præsenteret tilbage i februar lignede det endnu en normal sæson, større og længere, med to nye baner og det sidste år med det nuværende reglement. 2021 skulle et nyt og radikalt anderledes reglement indføres sammen med et budgetloft, der virkelig skulle samle feltet og som samtidig ville betyde, at de store hold skulle beskære mængden af medarbejdere.

Esteban Ocon var blevet hentet til Renault og for første gang siden 2012 uden Nico Hulkenberg. Lewis Hamilton skulle tage rekorden for flest sejre og tangere Michael Schumachers syv verdensmesterskaber. En del kørere skulle bevise, at de havde fortjent en plads i 2021 og bortset fra Max Verstappen og Charles Leclerc med flerårige kontraktforlængelser, så var feltet næste åbent. Silly Season ventede bare på at komme i gang.

Med hele 22 løb på dette års kalender var presæsontestene blevet reduceret med to dage og da hele det store F1-cirkus var ankommet til Melbourne, Australien og klar til at starte sæsonen, der havde ingen forestillet sig hvor anderledes denne sæson ville blive.


Coronaens indtog - Melbourne aflyses

Vi havde kun få uger forinden stiftet bekendtskab med ordet coronavirus og pludselig vidste hele verden, at Wuhan var en by i Kina og flagermus skal man ikke spise. Wuhan var epicenteret for coronavirus og naturligvis skulle det betyde, at det kinesiske grand prix ville blive udskudt, hvilket det blev 12. februar, en uge før den første presæsontest.


Renault præsenterede 2020-farverne i Melbourne© Renault F1 Team

I ugerne efter aflysningen af Australiens Grand Prix begyndte aflysninger og udskydelser at komme. Det første løb som blev officielt aflyst var Monacos Grand Prix, alle løb indtil da var blevet udskudt og da Frankrigs Grand Prix blev udskudt, så sæsonen meget mørk ud. Corona eller CoVid19 var blevet et ord, som blev brugt igen og igen, og som satte verden på den anden ende.

F1-sommerferien blev fremrykket og senere forlænget, så fabrikkerne blev lukket ned, mekanikere sendt hjem, Projekt Pitlane blev skabt til at levere respiratorer til sundhedsmyndighederne, men ellers var Formel 1 lukket land. Reglementet for 2021 blev udskudt et år, der kom skyttegravskrig på budgetloftet, hvor flere hold bl.a. McLaren ville have budgetloftet reduceret til 100 mio. dollars fra de 175 mio. dollars. Kompromiset blev 145 mio. dollars og yderligere reduktioner de næste par år.

Meldinger om nedlukninger af store begivenheder i flere lande betød, at f.eks. Belgiens grand prix i første omgang blev aflyst. Det ville ikke kunne lade sig gøre at gennemføre løbet uden tilskuere, men det var ikke fordi der manglede alternativer til de aflyste og udskudte løb. Allerede i dagene efter udskydelsen af Kinas Grand Prix meldte Imola sig på banen og klar til at stille deres faciliteter til rådighed, hvis Formel 1 Management ville have det.


Christian Horner ©Red Bull Contentpool

Alting på hold

Hele motorsportsverdenen var gået i stå, flere serier lavede virtuelle løbsserier med de rigtige kørere, men det var ikke det rigtige. Underholdende som virtuel race kan blive så mangler der noget. I samme periode opstod udtrykket ’ghost races’ eller på dansk, løb uden publikum, at opstå. De 10 hold led og lider under de manglende indtægter.

Williams har sat hele eller dele af holdet til salg og McLaren kæmper med at overleve, da bildelen af McLaren er gået så meget i stå, at det truer hele McLaren-navnets overlevelse. Haas har endnu ikke fået tilkendegivet, at de eksisterer i 2021 og imens startede silly season midt i maj, da Ferrari og Sebastian Vettel annoncerede, at de går hver for sig efter sæsonens afslutning. Det startede den første rokade, da Ferrari snuppede Carlos Sainz Jr. fra McLaren, som samtidig hentede Daniel Ricciardo i stedet. Det efterlader et ledigt sæde hos Renault, som danske Christian Lundgaard kunne være en bejler til? (Red bem: Det er så umiddelbart sat på hold da Fernando Alonso har skrevet kontrakt med Renault for 2021. Det vil sandsynligvis 'låse' Christian Lundgaard i en 2. sæson i Formel 2. Men taget i betragtning de forhold Covid-19 har medført er det måske ikke så galt endda?)

Hos Mercedes har hverken Lewis Hamilton eller Valtteri Bottas en kontrakt for 2021 og det gælder også teamchef Toto Wolff. Med Sebastian Vettel ledig på markedet og reelt kun Mercedes tilbage som et tophold, så sidder der et par nervøse kørere og venter på svar for fremtiden. Bottas’ manager bejler til Renault og silly season er egentlig ret åben. (Red bem: Efter artiklens færdiggørelse viser det sig, at Valtteri Bottas har kontrakt med Mercedes for 2021)


George Russell og Nicholas Latifi © Williams F1 Team


Manglende indtægter presser holdene

Formula One Management stod med et stort problem. Alle ved Formel 1 på ingen måde er billigt, men det kunne koste flere hold livet og efterlade Liberty Media, ejerne af Formel 1, med et milliardunderskud. For i reglementet står der, at et mesterskab skal bestå af mindst otte løb og 12 biler, men samtidig er der en anden aftale, som i den sammenhæng er endnu vigtigere. TV-aftalen med tv-stationerne er grundlaget for den største del af Formel 1’s indtægter (deraf holdenes indtægter), men der er også krav til tv-aftalen.

Den siger nemlig 15 løb som minimum på en sæson, og derfor har Formula One Management arbejdet ud fra to tangenter med forbehold for CoVid19 kan spille et puds. Gentagne gange har Ross Brawn snakket om en kalender på en 18-19 løb som mål og mulighed for dobbeltløb på flere baner. Dermed vil man både have et mesterskab, opfylde aftalen med tv-stationerne og samtidig sikre en rimelig indkomst til alle deltagende hold.


Sebastian Vettel og Charles Leclerc © Ferrari media


Den nye start

27. april offentliggjorde Formel 1, at sæsonen vil starte 5. juli. Det vil ske med en dobbeltafdeling på Red Bull Ring, og der var lagt en plan ud for hvilke kontinenter, der skulle køres, men ikke mere. Flere websites bragte bud på kalendere, som slutter med Abu Dhabis Grand Prix i midten af december, men da kalenderen endelig blev offentliggjort fik vi kun de første otte løb, som alle ligger i Europa.

Efter planen skulle den endelige kalender være præsenteret, når du læser dette, men der er hele tiden ting, som kan ændre kalenderen. Corona kan koste både det Amerikanske, Mexicanske og Brasilianske grand prixer deres pladser i kalenderen. USA var ellers begyndt at åbne op og nogle Indycar-løb vil blive afviklet med tilskuere om end med social distance in mente.

For uger tilbage blev løbene i Baku, Suzuka og Singapore aflyst, Kina og Bahrain er begge blevet tilbudt dobbeltløb og flere europæiske baner har budt sig til, og det forventes at Europa bliver den dominerende del af kalenderen med comeback til Imola og debuter til Mugello og Portimao i Portugal. Også Hockenheim er på tapetet, som belønning for at have ageret stand-in, hvis de to løb på Silverstone ikke kunne gennemføres.


© Alfa Romeo Racing

Vi er helt sikkert mange, som glæder sig til at sæsonen endelig kommer i gang og måske ligefrem med tilskuere på banen i de sidste løb.

Formel 1 2020 kan ses på TV3+, TV3 Sport, RTL og Viaplay i Danmark foruden F1tv Pro.