F1 i 2021
Bliver et overgangsår istedet for revolution

af Flemming Hansen


Class of 2020 © Pirelli

De 10 teams som det ser ud lige nu

Ja det er jo nok kun gået de færrestes næse forbi, at Kevin Magnussen ikke længere er en del af F1 feltet i 2021. Så må vi jo håbe på, at Christian Lundgaard eller Frederik Vesti kan følge efter inden for de kommende år.

Nye kørere i teamet er markeret i FED.

Mercedes......Lewis Hamilton og Valterri Bottas
Red Bull......Max Verstappen og Sergio Perez
McLaren.......Lando Norris - Daniel Ricciardo
Ferrari.......Charles LeClerc - Carlos Sainz Jr.
Aston Martin..Lance Stroll og Sebastian Vettel
Alpha Tauri...Pierre Gasly - Yuki Tsunoda
Haas..........Mick Schumacher og Nikita Mazepin
Alfa Romeo....Kimi Raikkonen - Antonio Giovinazzi
Renault.......Esteban Ocon - Fernando Alonso
Williams......George Russel - Nicholas Latifi


Bilerne


Oprindeligt inden al det her Corona 'sjov', så skulle 2021 være med helt ny designede biler med venturi bund, 18 tommer hjul og et design der minder om noget fra en tegneserie med Michel Vaillant...

Men på grund af Corona, så er det besluttet at genanvende 2020 bilerne og så ellers gå i gang med en båndsav og skære noget af aerodynamikken af for at opnå et mål om en 10 % reduktion i downforce.

Gulvet på bilerne.

Ud over de indlysende vinger for og bag, så kommer en stor del af downforce fra gulvet og alle de dutter, dingenoter, skotrender og vindskeder som fiffige ingeniører finder på for at skabe downforce, fra noget som i udgangspunkt bare var en flad plade.

Der bliver nu skåret en stor trekant ud foran baghjulene. Alt hvad der ellers måtte have været af førnævnte 'dingenoter etc.' i det område falder nu væk. Men også i det område der ikke er berørt, skal alt dette fjernes, så overfladen bliver helt glat.

Desuden skærpes regulativ om fleks, således at gulvet kun må flekse 8 mm ved en påvirkning på 500NM mod før 10 mm.


I mangel af bedre må en Bburago model stille op som figurant. Det gule område skæres væk og pilen peger mod diverse aerodynamiske 'ujævnheder' der vil være fjernet i 2021.


Det gule område viser det der fjernes. Skjult af dækket sidder finner på bremsetragte, hvor der også er ændringer. (Se i teksten)

Bagpå i det område der går under navnet 'diffusor' vil de lodrette skilleplader skulle reduceres i højde med 50 mm.

Finner omkring bagsiden af bremsetragtene må nu højest være 80 mm i den nederste del. Den øverste del forbliver uændret på max 120mm.Øvrige ændringer.

Bilerne bliver tungere. Der lægges 3 kg på minimumsvægten så den nu når op på 749 kg.

Desuden bliver PU'en (PU = Powerunit, hvilket på mere jævnt dansk betyder motor med al det der hybridstads oveni) sat til en minimumsvægt på 150 kg. Det skulle gerne gøre at motorfabrikanterne ikke behøver jagte eksotiske materialer som 'Unobtainium' eller lignende for at skrælle vægt af.

Det vil også blive et begrænset antal motorindstillinger for hele sæsonen til rådighed, Så ikke mere 'happymode' hvor alting er skruet helt op til højre! Det der blev indført i 2020 - men bliver begrænset endnu mere.

Der indføres et system for applikationer, hvor der i 2021 vil være 5 team applikationer, 3 ERS / PU kontrol applikationer samt 5 PU applikationer. Hvad det lige betyder synes jeg er lidt uklart. Men det skal nok blive gravet frem når vi når ind i 2021

Udstødning og 'wastegate' får også lige et twist. Hidtil har der skulle være mindst et rør til udstødning og wastegate. I praksis har der været en udstødning - det store rør og to mindre til wastegates. Det ændres nu så man kan nøjes med udstødningen, hvis motorfabrikanten kan indrette MGU-H'en til at inkludere wastegate på en eller anden måde. Selve udstødningen skal være cirkulær med en konstant radius.

DAS (Dual Axis Steering) er væk. Det der system som Mercedes anvendte for at ændre styregeometri i 2020.

Man må nu også lave raceren eller dele af den i 'grønne' materialer såsom hør, hamp, lærred, bomuld og bambus.. jo jo... Der ligger det i det ud over at raceren når den er brugt kan smides i biosækken, så er der også den detalje at en F1 racer er lavet hovedsagligt af carbon i dag. Det splintres ved uheld og efterlader skarpe splinter der ødelægger dæk og dermed forårsager potentielt farlige punkteringer. Det kan undgås med disse fibre.Ikke flere lyserøde Mercedeser!

Der bliver en yderligere definition af helt præcist hvilke dele der må deles. Så som det sker hos f.eks. Haas der bruger en masse del af ophæng fra Ferrari ude over PU og gearkasse etc.


Den lyserøde Mercedes © Racing Point media

Det forbydes at bruge 3D scanningsværktøjer og raffinerede metoder for at gengive andres dele til eget brug. Kun brug af foto og video vil være tilladt.

Skulle et team møde op med dele der på mistænkelig vis helt tilfældigt ligner et andet teams og der ikke er atle om lovligt købte / delte dele, så kan FIA forlange hele design og udviklingsprocessen dokumenteret.


Sæsonen - vi får se...

Nu har F1 jo vist, at de kan holde sig inde i en boble uden de helt store smitte tilfælde. Derfor bør i princippet alle løb kunne afholdes. Man kan måske frygte lidt for gadeløb, hvor omverdenen alt andet lige er tættere på, end et fuldstændigt indhegnet område af en racerbane. Men 23 løb er der på planen og der sluttes først i december. Stakkels F1 folk...

21. Marts......Australian Grand Prix
28. Marts..... Bahrain Grand Prix
11. April..... Chinese Grand Prix
25. April..... TBA (Vietnam)
09. Maj....... Spanish Grand Prix
23. Maj....... Monaco Grand Prix
06. Juni...... Azerbaijan Grand Prix
13. Juni...... Canadian Grand Prix Canada
27. Juni...... French Grand Prix
18. Juli...... Austrian Grand Prix
18. Juli...... British Grand Prix
01. August.... Hungarian Grand Prix
29. August.... Belgian Grand Prix
05. September. Dutch Grand Prix
12. September. Italian Grand Prix
26. September. Russian Grand Prix
03. Oktober... Singapore Grand Prix
10. Oktober... Japanese Grand Prix
24. Oktober... United States
31. Oktober... Mexico City Grand Prix
14. November.. São Paulo Grand Prix
28. November.. Saudi Arabian Grand Prix
05. December.. Abu Dhabi Grand Prix