Ewerts tilbageblik på 2020
F1 sæsonen i Coronaens tegn

Af Michael Ewert / GPNews


Ja det nåede næsten i gang i marts... © Renault F1 media

Ewerts tilbageblik på 2020


Formel 1-sæsonen 2020 er på mange måder både nemt og svært at skrive om. For sikke en sæson vi har fået, der slet ikke lignede den rekordlange sæson vi var sat i udsigt. Det store resultat endte som forventet.

Lewis Hamilton slog de resterende rekorder og tangerede Michael Schumachers syv verdensmesterskaber. På mange måder kan 2020 sammenfattes på denne måde, men det ville være en skam for sæson 2020 bød på flere rigtig gode løb og et par overraskelser i både nye og gamle baner og løb.

Da sæsonens første løb blev aflyst i Australien tilbage i marts, og de efterfølgende løb enten officielt blev aflyst eller fik mærkatet udskudt, og de første par måneder foregik i F1-karantæne, hvor F1-sommerferien blev fremrykket fra august til april og maj. Ud over Australien blev Monaco det første løb, der officielt blev aflyst, mens Formel 1 kæmpede for at finde en måde at redde sæsonen på.


Papskiltene var sat op - men ikke nogen til at se på dem. © Pirelli

F1 med forsinket start

27. april annoncerede Formel 1 begyndelsen på den kalender, der blev meldt ud ville starte i Østrig, som jeg skrev på GPnews:

”En pressemeddelelse, der bekræfter en sæsonstart i Østrig og med løb i Europa i juli, august og starten af september, hvor det italienske grand prix på Monza ligger. Derefter vil man i september, oktober og november køre i Eurasien (som de skriver), Asien og Syd- og Nordamerika inden sæsonen sluttes af i december i Mellemøsten, hvor Bahrain køres før løbet i Abu Dhabi.

Det giver en sæson på mellem 15 og 18 løb og om få dage kan vi forhåbentlig se den planlagte kalender.”

Så de første positive nyheder kom der. 3. juni blev sæsonens første otte løb meldt ud. Antallet var vigtigt, da det kræver otte løb for at kunne kalde det et verdensmesterskab. Så var der lige detaljen med tre kontinenter, men med CoVid19 kunne man nok finde en undtagelse.

I 2017 havde vi den første trippleheader i Formel 1. De skulle vende tilbage i mangefolds i år, hvor første del af kalenderen bød på to gange samme bane og to gange trippleheaders. Dobbeltløbene kunne dog ikke hedde det samme, så Østrig fik åbningsløbet og regionen fik ekstraløbet i form af Styriens GP. Silverstone fik storbritanniens GP, mens andetløbet fik 70 års jubilæumsgrandprixet.

Så de første otte løb blev Østrig-Styrien-Ungarn, Storbritannien-70 års-Spanien og sidst Belgien-Italien, der udover Østrigs GP var de eneste, der blev afviklet på de oprindelige datoer.

Inden sæsonstarten blev grand prixerne i Japan, Azerbaijan og Singapore aflyst, så der røg den asiatiske og eurasiatiske del af kalenderen. Målet var dog stadig at ramme en 15-18 løb i den reviderede kalender.

10. juli offentliggjorde Formel 1, at Mugello ville lægge asfalt til Toscanas Grand Prix og Ruslands Grand Prix. Mugello blev bl.a. valgt på grund af Ferrari, der netop i sæsonens niende grand prix kunne fejre deres løb nummer 1000, så nu var kalenderen på 10 løb.

24. juli blev de næste tre løb annonceret, og det blev comeback til Nurburgring og Imola samt Portimao, der er ny i Formel 1, men samtidig betød comeback til Portugal for første gang siden 1996.

Der skulle gå en måned inden sæsonens fire sidste løb blev annonceret. Igen med et comeback i form af Istanbul Park, siden det udskudte Bahrain Grand Prix og endnu en tur til Bahrain, men denne gang på det ydre layout af banen, der kunne kaldes en ’roval’ og slutteligt afslutningen i Abu Dhabi.

Austria - Australia - lød næsten af det samme ved sæsonstart

Sæsonen startede i den første weekend i juli på Red Bull Ring og de første fire løb på Mercedes-sejre. Bottas tog den første og Lewis Hamilton de næste tre. På papiret business as usual, men i Østrigs Grand Prix var der god kamp om sejren. Tekniske problemer og et par safety car-perioder gav os en af de afslutninger, hvor kommentatoren råber. Fem sekunders tidsstraf til Lewis, en Ferrari på plads to og en Lando Norris, der kørte sit livs løb indtil da og kørte sig til den sidste podieplads med under to tiendedele til Lewis Hamilton.


Starten er gået til en komprimeret sæson © Pirelli


Styriens GP var ren Hamilton-dominans, men bag ham var der en god duel mellem Valtteri Bottas og Max Verstappen. De tre kørere har været vant til at mødes på podiet og 2020 gjorde ikke meget for at ændre dette. Til gengæld bød årene på gode kampe om de resterende placeringer med Pink Mercedes "aka Racing Point", Renault og McLaren meget tætte på hinanden med Alpha Tauri lige efter i periferien.


2020 blev det store 'End racism' år i F1. Om det så hjælper det er... © Ferrari media

Ungarns GP bød på drama før løbet. Regn over Hungaroring gjorde banen så våd, at Max Verstappen skøjtede i væggen på opvarmningsomgangen på intermediates. Red Bulls mekanikere fik travlt på gridden og Ole Schack og kollegerne formåede at reparere bilen på gridden.

Inden løbsstart kørte de to Haas i pit for at få tørvejrsdæk på bilerne, som de eneste to. Umiddelbart et genialt træk ala Marcus Winkelhock på Nurburgring i 2007, men både Kevin og Romain fik tidsstraffe, da de havde snakket med pitten under formationsomgangen. Det bragte de to kørere langt frem i feltet, da de andre kørere pittede, men alle vidste Haas ikke var god, men kunne de to kørere holde sig i pointene.


Kevins eneste point kom i Ungarn© Haas F1 media

Det viste sig, at det kunne Kevin, der trods tidsstraf formåede at sikre det sidste point i løbet til stor jubel for Haas. Oppe foran vandt Lewis foran Max og Bottas.


Slutfacit i F1 - men også reultatet i Ungarn. © Red Bull Contentpool

Dobbelt løb i Storbritannien

Storbritanniens GP bød for første gang i år på en hilsen fra Corona. Sergio Perez blev testet positiv i ugen op til løbet på Silverstone, og det fik Racing Point til at hente Nico Hulkenberg ind som afløser. Trods manglende træning så gjorde Nico det godt, men han fik ikke lov at starte. En teknisk defekt gjorde, at han slet ikke kom til start.

Kevin Magnussen udgik i sidste sving på første omgang, da Alex Albon ramte ham og sendte ham i gruset. Det gav safety car på banen, men ingen kunne røre Lewis, der på første omgang stakt af, og gjorde det igen, da safety car kørte i pit. En ny safety car kom på banen, da Daniil Kvyat kørte af i Copse. Højre bagdæk punkterede og resulterede i et voldsomt uheld.


Den gladeste var vist Ricciardo. Nu skulle Abiteboul have en tatovering! © Mercedes AMG


Dækkene skulle komme til at spille den store hovedrolle, men først sidst i løbet. På omgang 50 punkterede Valtteri Bottas’ ene dæk. Det fik Red Bull til at trække Max Verstappen ind til et dækskifte, og på omgang 51 punktede Carlos Sainzs McLaren. Halvvejs rundt på sidste omgang var det så Lewis Hamiltons tur til at punktere. Verdensmesteren måtte kæmpe for at komme først over stregen samtidig med, at han skulle holde bilen på banen. Det lykkedes med få sekunder til Max Verstappen. Charles Leclerc tog en overraskende plads tre. Ikke siden 2013 har vi set så mange dækproblemer på Silverstone.

Ugen senere blev Formel 1’s 70 års jubilæumsløb kørt på Silverstone. Sergio Perez var stadig ude med en positiv coronatest, så der var genvalg til Nico Hulkenberg. Pirelli havde for at skabe spænding taget blødere dæk med til Silverstone, og det var noget der passede til Max Verstappen og hans Red Bull RB16.


Lewis Hamilton kigger på sit punkterede dæk - men det forhindrede ham jo ikke i at vinde © Mercedes AMG

Nico Hulkenberg kvalificerede sig på en flot P3 efter de to Mercedes. Var det her løbet, hvor den tyske kører fik lov til at starte og tage den podieplacering han efter næsten ti år i Formel 1 stadig manglede? Det var det ikke, men oppe foran kæmpede de to Mercedes med hinanden og med Max Verstappen på sin sædvanlige P3.

Ekstrem varme over Silverstone fik Mercedes til at slide deres dæk ekstra hårdt, og da begge Mercedes over få omgange gik i pit, der fortsatte den hollandske kører på sine dæk. Ingen kunne røre Max Verstappen, der dominerede jubilæumsløbet i en sådan grad, at han huskede sine mekanikere på, at de skulle huske at få noget at drikke. Med to omgange tilbage overhalede Lewis Hamilton sin holdkammerat og tog P2 fra Bottas, der endnu engang blev den lille hos Mercedes.


Årets store samtalemne - den lyserøde Mercedes aka Racing Point © Racing Point


Spaniens GP havde Sergio Perez tilbage hos Racing Point. Lewis Hamilton var på sin vanlige P1-startposition foran kollegaen Valtteri Bottas. Bottas bommede dog starten og brugte resten af løbet på at komme tilbage på podiet. Der var gode dueller i løbet, men oppe foran var det Lewis Hamilton foran Max Verstappen.

Belgiens GP på Spa-Francorchamps plejer altid at byde på godt race. Ikke overraskende med de to Mercedes og Lewis Hamilton forrest. Max Verstappen var på sin vanlige P3. En safety car-periode satte gang i en pit stoprunde, der dog ikke ændrede noget i Top 3. Antonio Giovinazzi crashede sin Alfa Romeo og et løbsk dæk ramte George Russells Williams og sendte ham i muren.


Duel på Ferrari motorer i Belgien © Pirelli

Igen bød løbet på gode overhalinger og dueller, men oppe foran var det Lewis Hamilton forrest med Valtteri Bottas og Max Verstappen. Hvem kunne slå Lewis Hamilton, der allerede havde vundet fem af de første syv løb.

Flere løb i Italien tak - gerne Mugello!

Italiens GP på Monza har gennem tiderne budt på overraskende vindere. Johnny Herbert i 1995, Heinz-Harald Frentzen i 1999, Sebastian Vettel i 2008, men hvem havde set, at Pierre Gasly skulle stå øverst på podet og hverken Mercedes eller Max Verstappen ville være en del af podiet.

Det startede ellers som det plejer. Lewis Hamilton tog starten foran Valtteri Bottas, der dog mistede placeringer til begge McLaren på første omgang. Sebastian Vettel udgik efter et bremsesvigt og en direkte påkørsel af flamingoblokkene i Prima Variante. Kevin Magnussen udgik på omgang 19, men formåede ikke at køre i pit. Derfor måtte man have mandskab til at skubbe bilen i væk, så man lukkede for pitlane af sikkerhedshensyn.


Albon uden albuerum © Red Bull Contentpool

Det opdagede Lewis Hamilton ikke og kørte direkte i pit. Det samme gjorde Antonio Giovinazzi, og begge endte med at få en stop’n’go på 10 sekunder. Det ændrede løbet, der inden det rigtig kom i gang igen fik rødt flag. Charles Leclerc i den tilbageværende Ferrari kørte af i Parabolica med en sådan kraft, at dækvæggen skulle genopbygges. Løbet blev genoptaget og Lewis Hamilton tog starten og byggede et lille forspring, men det forsvandt da Lewis kørte i pit for at tage sin straf.

Pierre Gasly var nu i front og Carlos Sainz som allerede før løbet havde sagt, at han havde en podiebil, lagde pres på. Han kunne dog ikke indhente Pierre Gasly, der sluttede fire tiendedele fra sejren. Lance Stroll tog plads tre i sæsonens første podie uden en Mercedes- eller Red Bull-kører.

Claire og Frank Williams forlod Williams F1 Team efter løbet.

Toscanas GP var Ferraris 1000 løbsjubilæum og derfor havde man lakeret de to biler i den oprindelige tyreblods/bourdeauxfarve. Det hjalp dog ikke på de to Ferrariers løb. Mugello var banen, der fik debut i Formel 1. En oldschool-racerbane med en gennemsnitsfart blandt de hurtigste på kalenderen og en langside, der giver slipstream førsteprioritet.


Flot hmmm? Men bedre end den matrøde. © Ferrari media


Der var meget til genbrugspladsen efter løbet © McLaren media

Naturligvis skulle det gå galt og løbet var kun få sving gammelt før Max Verstappen og Pierre Gasly holdt i sandfanget. Efter et par omgange bag safety car var løbet klar til at blive sat i gang igen, men så gik der amatører i midterfeltet og et af de senere års største crashes skete inden feltet overhovedet havde taget genstarten.


Mercedes i spidsen i Toscana © Pirelli


Denne gang var der så mange smadrede biler, at det første røde flag faldt over banen. Lewis Hamilton tog starten og overhalede Valtteri Bottas uden om i sving 1-2. Bottas havde ellers udnyttet den oprindelige start til at tage starten fra Lewis.

Der var godt gang i løbet med masser af overhalinger, men på baglangsiden i Arribiata 2 crashede Lance Stroll voldsomt i sin Racing Point. Det gav rødt flag for anden gang i løbet og en ny stående genstart. Denne gang kunne Lewis holde føringen, mens Daniel Ricciardo gik forbi Valtteri Bottas, der i et par omgange lå toer i løbet.

Alex Albon i den eneste Red Bull Racing tog plads tre fra Daniel Ricciardo og det gav thai-briten sit første podiumbesøg efter han var så tæt på sidste år i Brasilien. Lewis vandt som vanligt foran Valtteri Bottas.


George Russel viste sig som en af de bedste nye Britiske kørere i årevis © Williams Racing

Rusland og omegn kalder

Ruslands GP havde Lewis Hamilton i pole position foran Max Verstappen. Valtteri Bottas var tæt på at tage føringen på grund af slipstream på langsiden ned til sving to. Max Verstappen og Carlos Sainz kørte begge af banen, og Carlos Sainz smadrede ind i muren, da han forsøgte at komme tilbage på banen i afkørselsareal i sving tre. Lidt længere fremme skubbede Charles Leclerc Lance Stroll rundt, og den pinke Mercedes endte i muren på modsatte side af banen. Det gav en tur med safety car på banen.

Lewis Hamilton modtog to fem sekunders-straffe for at have lavet prøvestarter de forkerte steder på banen, da pitten blev åbnet før løbet. Det bragte Valtteri Bottas i front foran Max Verstappen og Lewis Hamilton, der måtte køre sig op igennem feltet.

Igen et løb som bød på gode dueller mellem flere hold længere nede i feltet, men i front var der rykket rundt på kørerne, men det var de samme tre kørere på podiet. Valtteri Bottas tog sin anden sejr i år og den første siden Østrigs GP.


Bottas finder vej til toppen for en gangs skyld © PirelliEifels GP havde Valtteri Bottas som pole-mand. Han tog starten selv om det så ud som om, at Lewis Hamilton ville komme forbi. En forbremser fra Valtteri Bottas medførte, at Lewis Hamilton kunne komme forbi og når Lewis først er der, så er han næsten umulig at slå. Det kunne Valtteri Bottas heller ikke og da hans motor stod af så var Lewis’ sejr sikker. Max Verstappen tog plads to, men det var en meget glad Daniel Ricciardo, der tog den sidste plads på podiet. En sen safety car kunne måske have ændret på dette.

Sebastian Vettel og Kevin Magnussen havde en episode og så var Nico Hulkenberg tilbage i Racing Point-raceren, men denne gang var det i stedet for Lance Stroll, der havde været dårlig fredag, men det var som resultat af en positiv coronatest.


Mercedes i front for Eifels GP på Nürburgring © PirelliSejren på Nurburgring var Lewis Hamiltons sejr nummer 91 og dermed tangerede han Michael Schumachers rekord. Schumacher-familien hyldede bedriften med at lade Mick Schumacher give vinderen en af farmands Mercedes-hjelme. Næste gang Lewis vandt ville han være den mest vindende i Formel 1.

Det varede 14 dage, så var rekorden slået. I Portugal vandt Lewis Hamilton for 92. gang. Han måtte dog kæmpe for sejren, da Valtteri Bottas tog starten og Lewis Hamilton faldt et par placeringer tilbage. Carlos Sainz tog føringen fra Valtteri Bottas på omgang to og var i front i fire omgange. Lidt let regn i starten af løbet, men da banen tørrede op tog Valtteri føringen fra Carlos Sainz.

På omgang 20 havde Lewis fået styr på sin bil og tog føringen fra holdkammeraten med hjælp fra DRS. Endnu et løb med gode dueller efter top 3. Top 3 var business as usual med Max Verstappen på sin normale plads på det nederste trin på podiet.


Lance Stroll i kamp med Verstappen © Red Bull Contentpool


Der var comeback til Imola i kalenderen, da Formel 1 kørte Emilia Romagnas GP. Valtteri Bottas tog pole position, men Lewis Hamilton tog stadig sejren. Et forlænget stint til Lewis Hamilton og en kortvarig Virtual Safety Car bragte Lewis sikkert i front.

Max Verstappen udgik, da det ene bagdæk eksploderede. Det gav safety car og under safety car spandt George Russell af. For meget højrefod under opvarmning af dækkene sendte Williams-køreren i væggen.

Da løbet sluttede var det igen med Lewis foran Valtteri, men denne gang var Daniel Ricciardo igen på podiet. Sejren var nok til at sikre Mercedes deres syvende konstruktørtitel i Formel 1.
Tyrkiet gjorde også comeback i Formel 1, da Istanbul Park lagde asfalt til det 14. af 17 grand prixer. Drilsk vejr under kvalifikationen bød på en surprise-pole vinder i Lance Stroll og de to Mercedes udenfor top 5. Banen var våd og rigtig tricky, og det kom Valtteri Bottas ikke rigtig over. Han spandt og spandt, men var ikke den eneste på banen, der spandt af banen. Max Verstappen fik sig også en snurretur imens Lewis Hamilton heller ikke kunne følge med.


Vanskelige forhold i Tyrkiets glatbanekursus © McLaren media


Banen ændrede dog karakter, da regnen forsvandt og et tørrere spor opstod. Det passede bedre til Lewis Hamilton og forklarede hvorfor hans Mercedes kun kunne kvalificere sig på plads seks. Lewis Hamilton kørte sig i front på banen og med sejren kunne han lade sig krone som syvdobbelt verdensmester.


Lewis Hamilton med hund og sit 7. VM i Tyrkiet. © Mercedes AMG


Charles Leclerc fik overhalet holdkammeraten Sebastian Vettel i sidste del af løbet, men lavede en fejl sidst i løbet, der medførte at både Sergio Perez og Sebastian Vettel kunne køre forbi i de sidste sving.

Det var Sebastian Vettels første podium siden Singapore 2019 og hvilket bedre sted at være på podiet end på det podium, hvor vennen og konkurrenten Lewis Hamilton vandt og sikrede sig VM-titlen.

Ned i sandkassen til sæsonafslutningen

Dermed var der tre løb tilbage i kalenderen. Bahrain havde to løb, fordelt på Bahrains GP på det normale layout og Sakhirs GP på det ydre layout. De to Haas-kørere havde længe vidst, at de ikke ville få fornyet deres kontrakter med Haas, men ingen havde forestillet sig, at Romain Grosjean skulle starte sit sidste Formel 1-løb her.

Lewis Hamilton var igen på pole position og tog starten. Der var godt gang i kørerne længere nede i feltet og ved et uheld får Romain Grosjean ramt Daniil Kvyats fordæk ud af sving 3, hvilket sender Haas-raceren med høj fart ind i autoværnet. Bilen knækker på midten og eksploderer i et flammehav. Voldsomme billeder men efter det som føles som evigheder, men kun var 27 sekunder, ser vi en kører kravle over det ramponerede autoværn og blive hjulpet i sikkerhed.


Bahrain vil blive husket for den mest dramatisk F1 ulykke i nyere tid. © Haas F1 media

Det her burde være endt galt og Romain Grosjean fortalte efterfølgende i et interview, at først kunne han ikke komme ud af bilen. I stedet slappede han af og indfandt sig med, at det var hans tid nu. Han gav tilmed døden et navn, men så tænkte han heldigvis på sine børn og fik fornyet energi. Den franske kører slag med forbrændinger på hænder og en fod, men var ellers mirakuløst uskadt.

Løbet blev øjeblikkelig flaget rødt og der gik mere end en time før løbet blev genoptaget. Autoværnet skulle udskiftes og sikres. Lewis Hamilton tog også genstarten. Daniil Kvyat og Lance Stroll havde en episode, der vendte Racing Point-raceren på hovedet. Russeren fik ansvaret for uheldet og en straf senere i løbet.

Det gav en tur med safety car på banen og en punktering til Valtteri Bottas, der måtte i pit og have skiftet dæk. Da løbet blev genoptaget var der gode dueller igennem feltet igen. Sergio Perez lå sidst i løbet på den sidste podieplads, da motoren stod af med tre omgange tilbage. Det medførte, at Alex Albon kom på podiet igen, og selv om Lewis Hamilton vandt i Bahrain, så var det med Max og Alex efter sig. Sidste gang Red Bull havde to biler på podiet var helt tilbage i Japan 2017.


Et usædvanligt podie med også Albon - dog for sent for ham. © Red Bull Contentpool


Dagene op til Sakhirs GP vidste corona igen sit grimme ansigt. Denne gang var det Lewis Hamilton, der mandag efter sejren i Bahrains GP var blevet smittet med corona. Dermed skulle der findes en erstatning til Lewis og han blev hentet i det nuværende felt. George Russell er allerede tilknyttet Mercedes, så Williams lod ham få chancen hos Mercedes og trak i stedet deres reservekører Jack Aitken ind som Georges afløser.

Alle var spændte på at se, hvor stor indflydelse bilen har på resultaterne, og da George Russell toppede alle tre træninger og sluttede 26 tusindedele efter Valtteri Bottas i kvalifikationen, så var der ikke mange der var i tvivl om, at bilen havde stor betydning for Lewis’ mange sejre.

Det gjorde det ikke bedre, da George Russell tog føringen i starten af løbet og trak fra sin erfarne holdkammerat, der havde siddet i bilen hele året og været en del af Mercedes i fire år. På første omgang var Max Verstappen og Charles Leclerc ude. Charles der var startet på plads fire var klar til at gå til angreb på Sergio Perez ind i sving fire, men forbremsede sig og ramte Sergio Perez, der dog overlevede men efter et nødvendigt pitstop lå bagerst i løbet.

Charles endte selv i muren og det samme gjorde Max Verstappen, som godt ikke blev ramt, men blev presset ud i grusset. Safety Car gjorde, at Sergio Perez kunne rulle i pit og få skiftet dæk og stadig komme tilbage til feltet. Mexicaneren begyndte at køre sig op igennem feltet, men blev blandt andet hjulpet på vej af en virtual safety car, da Nicholas Latifi parkerede sin Williams ude på banen og da Jack Aitken fremprovokerede en safety car, da han kørte bredt ud af sidste sving og spandt sin forvinge ind i en mur, hvor vingen endte på banen lige på racerlinien.Safety Car fik Mercedes til at kalde sine kørere i pit til et sikkerhedspitstop, men så imploderede Mercedes. George Russell fik to af Valtteri Bottas’ dæk på sin bil, og da det ikke er tilladt måtte han i pit igen. Det koster dyrt selv bag safety car. Valtteri Bottas kom ind i en ren double shuffle, men da mekanikeren opdagede det ene dæk var forkert blev Valtteri Bottas sendt på banen igen med de gamle dæk.

Da løbet blev genstartet var det med Sergio Perez i front foran Esteban Ocon og Lance Stroll. Valtteri Bottas og George Russell fulgte efter i plads fire og fem. George Russell var hurtigt forbi Valtteri Bottas og brugte kun et par omgange på at køre forbi Lance Stroll og Esteban Ocon.

Kunne George Russell skifte direkte fra serie 4 til superligaen og vinde i første forsøg? Det så godt ud for englænderen, der havde friske dæk på. Bottas på gamle dæk faldt igennem feltet. George Russell var klar til at angribe Sergio Perez, da han blev kaldt i pit på grund af en punktering, og i stedet for en podieplads, måske en sejr, så endte briten dybt skuffet på plads ni efter holdkammeraten.

 

Sergios vigtige scoring i overtid.

Til gengæld var glæden til at føle på, da Sergio Perez tog sin første sejr i Formel 1, Racing Points første sejr i Formel 1, Sergio Perez tog plads tre, så det var også første gang Racing Point havde begge kørere på podiet, og så var der lige Renaults Esteban Ocon, der tog plads to. Esteban Ocon gjorde det rigtig godt i sidste del af sæsonen.


Sergio Perez første sejr i F1 blev mere end guld værd med en Red Bull kontrakt efterfølgende © Racing Point

Lewis Hamilton var tilbage til løbet i Abu Dhabi. Det havde været en hård omgang for verdensmesteren, men han var klar til stor skuffelse for de mange fans, der mente og håbede på Goerge Russell og endnu et og denne gang fejlfrit løb for Mercedes. Pietro Fittipaldi fik genvalg hos Haas. Kevin Magnussen kørte sit sidste løb i en sæson, der på ingen måde havde været god. Afløserne Nikita Mazepin og Mick Schumacher blev annonceret i dagene op til løbet og det handlede kun om, at Kevin skulle slutte sin Formel 1-karriere med et godkendt resultat. Det blev Abu Dhabis GP ikke, og det var kun holdkammeraten Pietro Fittipaldi, der sluttede dårligere.

Red Bull Racing havde derimod sæsonens bedste weekend. Max Verstappen tog sin og Red Bulls første pole position, Valtteri Bottas og Lewis Hamilton startede 2’er og 3’er. Max tog starten og lå forrest resten af løbet. Sidste del af løbet endte Lewis med at køre tæt på Bottas, men endte i kløerne på Alex Albon, der dog heller ikke kom forbi.

Sakhir GP-vinderen Sergio Perez udgik i sidste løb i Abu Dhabi. På daværende tidspunkt uden en kontrakt for 2021, men i en tidlig julegave har Red Bull Racing bekræftet, at mexicaneren fortsætter næste år ved siden af Max Verstappen.

Mange kalder afslutningsløbet i Abu Dhabi for et kedeligt løb og i front var det også rimelig statisk, men kiggede man længere nede i løbet, så var der faktisk nogle gode overhalinger og dueller.


Sæsonen er slut - man nåede i mål mod alle odds. © Red Bull Contentpool

Max Verstappen tog en sikker sejr foran de to Mercedes-racere. Sekunder inden Max Verstappen kørte Lance Stroll og Esteban Ocon ud på deres sidste omgang i kampen om plads ni og ti. På sidste omgang byttede de to kørere rundt, så Esteban Ocon endte på plads ni. Det var Renault og Racing Points sidste løb. Ved årsskiftet bliver de til Alpine og Aston Martin.


Årets sidste podie © Red Bull Contentpool


Fernando Alonso fik lov til at blæse støvet af sin gamle 2005 VM vinder af i Abu Dhabi. © Renault F1 team


Årets sidste løb og Max vandt. Den sejr luner længe. © Red Bull Contentpool


Stort smil trods et slut i F1 © Haas F1 media

17 løb blev kørt på 23 uger. Det var en hård omgang for alle. Kørere, mekanikere, men også fans, der helt mistede overblikket. 2021 byder på flere kørerrokader, et comeback og et par debutanter.

Reglementsmæssigt er det et af de mindre ændringsår og grundbasen er 2020-bilen. Her på F1journal.com glæder vi os til den nye sæson og håber, at der bliver mulighed for at opleve race på banerne for selv om det ikke altid er lige rart at stå gennemblødt på Spa-Francorchamps, så er det stadig federe end at sidde tør derhjemme.

På nedenstående link kan du se højdepunkterne fra alle 17 løb i år.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLfoNZDHitwjXRANMnqmL0BzNGianZ2eX_