Det var så Kevins F1 karriere
Spild af talent i F1 eller?
af Flemming Hansen.


Så glad var han efter 1. løb i 2014. Det varede ikke ved... © McLaren Media

2014 Debut i F1 og hvilken debut!

Begejstringen efter det første løb i Melbourne i 2014 var til at føle på. I Kevins debut blev det til en kørt 3. plads, der senere blev vekslet til en 2. plads da Red Bull'en i Ricciardos racer havde haft for meget flow i brændstoffet.

Der blev allerede snakket om at Kevin var en kommende verdensmester. En snak Kevin dog ikke ville tale om: "Jeg har jo ikke vundet noget endnu"...

En svale gøre ingen sommer og hen over sæsonen blev McLaren MP4-29 kun ringere og ringere. Kevin forsøgte nærmest desperat at overkøre bilen i kampen om at indhente den gamle rotte Jenson Button. I de sidste løb i sæsonen, hvor indsatsen virkelig skulle gøre en forskel faldt Kevin slet og ret igennem af ren nervøsitet. Han håbede på at Jenson blev 'pensioneret' og at han skulle overtage sædet ved siden af Fernando ALonso der over sommeren havde skrevet kontrakt for 2015. Intet under at Kevin var presset i eftersommeren 2014!


Kevin på podiet i Melbourne som 3'er. Ricciardo blev senere diskvalificeret. © McLaren media

Som bekendt blev Kevin sat på bænken som test og reservekører.

Han endte som 11'er i VM med 55 point i sit første år:


2015 en lang næse... Ham Alonso...


Kevins F1 sæson 2015 i 1 billede... © McLaren media

Op til sæsonen blev der med piber og trommer slået an til en ny verdensorden i F1. Honda kom til at sidde bag i McLaren - så nu skulle der vindes løb igen. Det gik som bekendt ikke sådan. Hondas første Hybrid F1 var en fem stjernet fiasko. Men Kevin nåede da at få en smagsprøve i Australien da Alonso havde fået en skade under test. Det blev en kvalifikation absolut bagest. På vej mod gridden brækkede Honda motoren sig stort - og så var Kevins sæson 2015 over allerede indend en var startet.

Men det skulle blive værre. På sin 23 års fødselsdag den 5. oktober fik han en fyreseddel fra Ron Dennis.

Det var så det McLaren 'eventyr'...


2016 En uventet Renault chance


For det meste var Kevin og Jolyon mest ved at køre hjulene af hinanden. © Renault Sport F1

Hen over vinteren kom der stærkere og stærkere rygter om, at der var 'noget' på vej i Kevins retning. Der gik lidt rygter om kontakter til Haas og så kom det med Renault...

Det gamle Lotus team var nu blevet omdøbt til Renault. Man støvede nogle gamle Lotus chassis'er af og malede dem gule og hældte en Renault motor i bagenden. Der havde siddet en Mercedes motor tidligere, så konceptet led lidt af det forhåndenværende søms princip.

Pastor Maldonado - ja ham - havde været kører i 2015 finansieret af penge fra det Venezuelanske olieselskab PDVSA. Men der var mildest talt ballade på hjemmefronten i Venezuela og Pastoren kunne ikke betale. Hovsa - en plads til Kevin Magnussen ud af det blå.

Bilen var dårlig for at sige det pænt og teamet ikke rigtigt oppe i fart. Kevins 7. plads i Sochi blev det bedste resultat for året, hvor Kevin endte på en mager 16. plads med 7 point. Der blev heller ikke udviklet på bilen og reservedele var det småt med. Gaffatape blev en større og større del af bilen...

7. pladsen i Sochi var nok til at overbevise Haas om Kevins kvaliteter. Der havde været snak op til 2016 om en Haas plads - men det blev til 2017 i stedet.


2017 Haas - bliver Kevins ny hjem


De nye biler i 2017 med lavere vinger og større hjul i Haas udgave © Haas F1 media

De næste 4 sæsoner blev det så til den samme konstallation i Haas. en nr. 8 med Romain
Grosjean og en nr. 20 med Kevin Magnussen.

Fra starten er Kevin overmatchet af Grosjean, der trods alt er i sin mere eller mindre 9. sæson i F1. Men Kevin kommer efter det og har senere da også sagt at Romain fik ham til at oppe sit game i kvalifikationen. For det var noget Grosjean i den grad kunne. Vride det sidste ud af den ikke altid villige Haas.

Men i løbene var Kevin som regel bedre på racecraft. Hans løb i Mexico det år tenderer Kevins bedste løb overhovedet selvom det endet på en 8. plads. Men det var med verdensmestre bag sig.

Ungarn vil heller aldrig blive glemt for Hulkenbergs afbrydelse af et live interview, hvor han fortalte Kevin at han var den mest usportslige kører af alle. Kevins comeback besked er gået over i F1 historien.

En 14. plads i VM med 19 point blev det til.


2018 Haas kører næsten med klatten


Kevin i VF18. Den hidtil bedste Haas. © Haas F1 media

Det blev året der kunne være blevet til endnu mere, hvis ikke to pitstop var blevet bommet i Australien. Hvis ikke det var sket, så var Kevin endt på 7. pladsen i VM som 'best of the rest'.

10 gange i Q3 og point i 11 løb gav slutteligt en 9. plads i VM.

To gange 5. plads blev det til i Bahrain og Østrig.

I 2019 skal Haas højere op proklamerede Günther Steiner begejstret... Best of the rest er vores plads! Fremtiden skulle dog vise sig fra sin ubarmhjertige side.


2019 Det er ikke alle sodavandsfabrikanter der er milliardærer


Den så flot ud og kørte hurtigt om lørdagen...© Haas F1 media


Med pomp og pragt blev den nye Haas præsenteret. En mystisk mand med et meget stort skæg kom pludselig i mediernes søgelys. William Storey hed han. CEO for 'verdensfirmaet' Rich Energy, der sælger en energidrik på dåse der, hvis man ikke vidste at dåsen var sort og guld unægtelig smager i retning af Red Bull... Det var ambitionen for verdensmanden at blive det nye Red Bull. Der var så bare lige den hage at ingen rigtigt havde set endsige smagt en Rich Energy på lanceringstidspunktet. William Storey havde tidligere været linket op på Williams men de agde pænt nej tak... Gene Haas så kun på pengene og kunne han levere dem, så var alt godt.

Men noget gik galt.

VF19 viste sig at være en spand. Som sådan var den lynhurtig i kvalifikation. Men efter 5-6 omgange havde den ædt dækkene og gled igennem feltet. Det var derfor småt med pointene set i forhold til 2018.

Dette hidsede Rich Energy CEO William Storey op! Så meget at han ville rive kontrakten med Haas i stykker. Men i virkeligheden var det måske noget med at han ikke havde pengene til at finansiere anden halvdel af sæsonen...

Rich Energy reklamerne forsvandt i efteråret og siden har man vist ikke hørt så meget til hverken Rich Energy eller William Storey. Han er nu bare et bidrag i rækken af platugler der har været involveret i F1 over årene.

Jeg har stadig en halv kasse Rich Energy dåser, hvis nogen skulle være interesseret. De var på tilbud i Fleggaard i efteråret 2019.

Kevins 2019 endte på en 16. plads med 20 point - men det skulle blive meget værre...


Kevin prøver det bedste han kan i VF20. © Pirelli.2020 From hero to ze... et sølle point

Så var der lige det med Corona... Sæsonen kom først i gang i juli måned. Fra starten lå det klart at Haas kun lige med nød og næppe kunne klare at komme i gang med sæsonen. De ellers så dybe lommer hos Gene Haas blev tommere og tommere.

Der var heller ikke en hovedsponsor til erstatning for den forfærdelige oplevelse med Rich Energy fra 2019. Der var lidt små sponsorer der kom med om bord, men størrelse på klistermærkerne angav nok hvor stor en del af budgettet der kom ud af Gene Haas egen lomme. Så der var en bil fra sæsonstart - men der blev ikke opdateret så meget som en skotrende eller en vindskede.

I løbet af sæsonen fik Kevin og Romain sværere og sværere ved at få point da stort set alle andre teams videreudviklede deres biler. Det kunne Haas ikke. Hvad der blev præsenteret i Barcelona var mere eller mindre den samme bil der blev brugt i Abu Dhabi. Problemet er grundlæggende at sæsonen først kom sent i gang, så ville design og produktionstid af nye dele i det lille team næsten dårligt kunne nås inden sæsonen var færdig.

VF20 led under at Ferrarimotoren var blevet stækket efter 'noget ulovligt' der blev visket væk after 2019 sæsonen. VF20 var baseret på Ferraris 2019 model med den noget brede næse. 2020 biler der var hurtige havde en smallere 'Mercedes næse'. Det kan være et tilfælde, men under alle omstændigheder så var Haas igennem hele sæsonen fanget i den tunge ende af feltet med Williams og Alfa Romeo.


Det enlige point og Kevins sidste i F1 kom i Ungarn © Haas F1 media

Hvor Haas i 2019 have været hurtig i kvalifikation og langsom i løb, så var VF20 Langt mere konstant langsom i kvalifikation OG endnu langsommere i løbene...

Kevin kunne lave nogle banzai første omgange på friske dæk. Han lavede sjældent fejl og kom da som regel op til næsten top 10. Men derefter gik det kun èn vej - tilbage. Hverken anderledes strategier eller flere pitstop kunne aftvinge en top 10 placering. Det var spild af Kevins talent at køre rundt i den bovlamme Haas og hvis han skal have bare lidt ud af karrieren, så var det vel nærmest en lettelse for Kevin at slippe for at trille rundt i langsomste bil.

2021 vil på ingen måde blive anderledes for d'herrer Mazepin og Schumacher - det har Günther Steiner sådan set allerede proklameret.


Hvis og hvis min røv er spids...

Hvad kunne Kevin have gjort for at udbygge karrieren fremfor at ende som det gjorde?

Han burde have haft en erfaren F1manager med albuerne helt fremme. En Villy Weber type som var Michael Schumachers manager gennem karrieren. Meget kan man sige om Dorte Riis Madsen - og det er der også blevet... Hun har været god i Kevins unge år, som hun ganske givet nu også er for Frederik Vesti.

Men i Formel 1 paddocken mødte hun sin grænse for sin gennemslagskraft. Efter sigende (Kilde: Peter Nygaard) så var hun sjældent at se i paddocken i 2014 og jeg kan næsten gætte på, at de gamle rotter som Ron Dennis (Tidligere chef for McLKaren og Kevin) slet ikke kunne tage hende alvorligt? Hun formåede ikke at skaffe Kevin en køre kontrakt for 2015, der som bekendt gik til en vis Fernando Alonso.


Kevin i Haas i Mexico 2018. © Haas F1 media

Den efterfølgende 'skilsmisse' der stadig kører i retsvæsenet har været alt andet end køn. Siden havde Kevin ikke en manager der kunne sælge ham til et bedre team. Det kunne have været vejen frem i 2018 da Kevin og Haas havde sit bedste år. På den anden side hvem kunne have forudset at Haas derefter skulle dykke mod bunden med en ny spændende hovedsponsor...?

Om ikke andet så blev 'skilsmissen' fra Haas noget mere gemytlig end dem med Ron Dennis (McLaren) og Cyril Abiteboul (Renault) i 2015 og 2016. Günther Steiner er nu også en noget mere gemytlig type end førnævnte - altså så længe man ikke kører ind i kollegaen!

Det skal blive godt at se Kevin køre til tops i USA og fremover.