Red Bull tyrer Mercedes
Men det er tæt mellem Max og Lewis - heldigvis

Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


Starten er gået i Monaco efter to års ventetid. © Pirelli

Monacos Grand Prix: Monte-Carlo
FORMULA 1 GRAND PRIX DE MONACO 2021


Der skete noget i Monaco. Leclerc kom ikke til start, Hamilton skuffede trods hurtigste omgang. Vettel og Perez gjorde det godt og Bottas overvejer at skifte værksted. Og, som nævnt i overskriften, så vandt Verstappen. Derudover skete der ikke så meget.

Nogle gange sker det største drama, inden en begivenhed rent faktisk går i gang. I dag i Monaco var det største drama at manden på pole, hjemmebanehelten Charles Leclerc ikke kom til start. Da pitten lukkede var Ferrari nr. 16 ikke ude på gridden, men holdt stille i pitten. Der var problemer med en venstre drivaksel. Det var ellers den højre side, der blev skadet i kvalifikationen lørdag. Ferrari kunne ikke nå at få lavet bilen, så stakkels Leclerc måtte se løbet fra pitten.

Det betød at pole pladsen stod tom, da løbet startede. Verstappen var 2'er og startede fra den venstre siden af banen, den side, der ikke er ideal linje, den side, der ikke er ren. Fra 3. pladsen havde Bottas frit løb mod første sving, men Verstappen havde efter opvarmningsomgangen, placeret sin bil, ikke så den pegede lige ud, men på skrå, med snuden rettet mod ideallinjen. Han ankom først til det eftertragtede spor, Bottas måtte bakke af. Så var det ligesom sat på plads.


Sædvanlig myldretid i St. Devote. © Red Bull Contentpool

Nogen kamp kom det aldrig til mellem dem. Og da Bottas nåede til sit pitstop, var det slut for finnen. Teamet var ude af stand til at få højre forhjul af bilen. Dermed var der ikke andet at gøre, end at trække bilen ud af løbet. Det sendte Sainz frem på 2. pladsen. På et tidspunkt mod da der var en tyve omgange, så det ud til, at spanieren måske skulle indhente Verstappen, så der kunne blive kamp om sejren. Men det skete ikke.

Det samme gjorde sig gældende for Lando Norris og Sergio Perez. Der var også optræk til en duel, der aldrig kom. Norris kørte et fint løb på vej til 3. pladsen, mens Perez kæmpe sig frem fra den skuffende 9. plads han startede på. Det var den rigtige taktik, der trak mexicaneren frem til den forreste del af feltet. Mens andre skiftede dæk, ventede Perez og nåede endda at føre nogle omgange.

Sebastian Vettel kørte sit bedste løb i meget lang tid. Han var startet 8'er - lige foran Perez - og sluttede lige efter ham. Et godt timet pitstop bragte ham ud på banen lige foran to, der troede de skulle kæmpe om en 5. plads: Pierre Gasly og Lewis Hamilton. De to startede 6 og 7, og sluttede 6 og 7 - på trods af, at de eneste to, der udgik, lå foran dem. Så reelt set blev de to sat to pladser tilbage. For Gasly kan man sige, at det er vikårerne når man kører for Alpha Tauri og en 6. plads er sådan set et fint resultat i den bil. For Hamilton er historien lidt anderledes. At man har en dårlig dag lørdag kan ske for alle. Men når man er på hans niveau, skal man ikke have to dårlige dage i træk. Bevares, teamet skulle måske ikke have smidt hårde dæk på hans bil, på et tidspunkt hvor alle andre fik medium på deres bil. Men alligevel må man forvente mere af verdens bedste kører, i verdens bedste bil.


Max Verstappen har styr på ham Lewis. © Red Bull Contentpool

Selve situationen, da Vettel kom ud lige foran dem, var i øvrigt løbets mest intense øjeblik og samtidig det dårligst producerede tv i flere år. Situationen var at Hamilton var ved at lægge an til angreb på Gasly, og Vettel kommer ud af pitten samtidig med at de to andre befandt sig på langsiden. Med få centimeter lykedes det Aston Martin køreren at komme foran, og så satte Gasly et angreb ind. Det blev afvist, men det så vi ikke, fordi produceren lige der syntes det var vigtigere at vise et replay af, at Stroll dansede over nogle kerbs.

Mod slutningen af løbet, da Hamilton helt havde opgivet at komme forbi Gasly, skiftede han til bløde dæk og kørte hurtigste omgang og kom således afsted fra et skuffende løb, med et ekstra point.


Et lidt usædvanligt podie med en Ferrari kører minsandten - og Max og Norris © Red Bull Contentpool

På 8. pladsen finder vi kerb-danseren Stroll, der kørte et superlangt første stint - en taktik der gav et resultat, selvom han let slingrende kørsel var ved at skabe problemer for ham. På vej ud af pitten blev han mistænkt for at have krydset den linje der adskiller pitudkørsel fra bane. Men Stroll slap for videre tiltale og på billederne kunne man dog også tydeligt set, at han måske nok kyssede stregen, men han overskred den ikke.

De sidste to, der fik point var Ocon og Giovinazzi, der begge kørte fornuftige løb.

Resulatet fra Monaco

1 Max Verstappen............................ RED BULL RACING HONDA
2 Carlos Sainz.............................. FERRARI
3 Lando Norris.............................. MCLAREN MERCEDES
4 Sergio Perez.............................. RED BULL RACING HONDA
5 Sebastian Vettel.......................... ASTON MARTIN MERCEDES
6 Pierre Gasly.............................. ALPHATAURI HONDA
7 Lewis Hamilton............................ MERCEDES
8 Lance Stroll.............................. ASTON MARTIN MERCEDES
9 Esteban Ocon.............................. ALPINE RENAULT
10 Antonio Giovinazzi....................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
11 Kimi Räikkönen........................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
12 Daniel Ricciardo......................... MCLAREN MERCEDES
13 Fernando Alonso.......................... ALPINE RENAULT
14 George Russell........................... WILLIAMS MERCEDES
15 Nicholas Latifi.......................... WILLIAMS MERCEDES
16 Yuki Tsunoda............................. ALPHATAURI HONDA
17 Nikita Mazepin........................... HAAS FERRARI
18 Mick Schumacher.......................... HAAS FERRARI
NC Valtteri Bottas.......................... MERCEDES
NC Charles Leclerc.......................... FERRARI


Det podie havde ingen nok satset på - men man kunne have vundet meget... . © Aston Martin Racing

Azerbaijans Grand Prix: Baku
FORMULA 1 AZERBAIJAN GRAND PRIX 2021

Hverken Verstappen eller Hamilton fik point i Baku. Verstappen var et uskyldigt offer for et træt dæk, mens Hamilton selv må tage skylden for sine manglende point. Efter den første start var der et langt og relativt kedeligt løb, men efter rødt flag og ny start og to omgange til mål, blev det spændende.

På et tidspunkt så det ud til, at dagens store overraskelse skulle være at Sebastian Vettel. Med et længere første stint havde den tyske veteran kørt sig op på en 4. plads. Foran ham lå en let såret Hamilton, der bare ikke havde noget at skyde med i forhold til de Red Bull racere, der lå nummer 1 og 2.
Leclerc fik ellers en fin nok start, men blev hurtigt sat tilbage, da både Mercedes og Red Bull bilerne var hurtigere. Hamilton førte løbet lidt, men efter pitstoppet var han på 3. pladsen, uden mulighed for at tage kampen op.


Det kørte for Max indtil det sagde puff ©Red Bull Contentpool

Lidt dramatik kom der, da Lance Stroll tonsede ind i muren. Det var nu ikke hans egen skyld, men dækket der opgav sin eksistens og sendte sin chauffør ind i et stort crash. Det gav flere omgange bag SC, men pitlane var lukket og ingen af betydning fik skiftet dæk.

Genstarten gav ikke det store, og løbet fortsatte sin fastgroede rille. Verstappen foran Perez, fulgt af Hamilton og Vettel. At Mercedes ikke var toppen var tydeligt, Bottas lå allerede her uden for pointene. Senere skulle det vise sig, at han på en 13. plads blev den bedst placerede Mercedes.

Men ligesom Stroll, fik Verstappen også problemer med sine dæk. I en spejlvendt kopi af Strolls sammenstød med en mur eksploderede Verstappens baghjul og sendte ham ind i væggen over for pitlane. SC kom på banen igen og efter en omgang eller to, kom det røde flag. En længere pause inden en stående genstart.


Væggen der krævede ofre i sving 15 © Pirelli

Genstarten var en nødvendig konsekvens af det røde flag. Man kunne have valgt at køre løbet færdig under SC. Det havde været et antiklimaks, men sådan er sporten også. Men når man vælger det røde flag, kan der gå politik i det. Det er tidspunktet, der afgør det. Var det røde flag kommet med det samme, havde man trukket den sidste omgang fra og Verstappen havde vundet. Når man kørte videre inden det røde flag ville sejren overgå til Peresz og Hamilton ville blive nr. 2. I begge tilfælde er der nogen, der kan hævde at de bliver snydt.

Så genstart skulle der til. En stående en af slagsen. Alle på friske dæk og klar på to omganges sprint mod mål. Lewis Hamilton satsede alt. At satse alt på to omganges spurt kan måske være en ok strategi, når ens direkte konkurrent holder ved siden af. Men når den direkte konkurrent er ude af løbet, så kan det hurtigt blive til et oversats. Bevares - Hamilton kom bedst fra start. Han fræsede med fuld fart ned mod første sving. -som kom lidt hurtigere end han nok regnede med. I al fald kørte han lige ud, mens de andre fulgte banen. Så i stedet for 18 point blev til nul point og en sidsteplads for Hamilton.

I stedet blev det til en sikker sejr til Perez, selvom bilen faktisk ikke rigtig gad mere. Efter målstregen stoppede han ved pitudkørslen efter ordre fra teamet. Men en sejr er en sejr, uanset hvordan den kommer og hvor kort tid bagefter bilen kan køre.


Igen blev Norris bedste McLaren kører © McLaren Media

Vettel arvede 2. pladsen og var overlykkelig. Inden genstarten kunne man have forestillet sig en duel mellem Vettel og Gasly, men den kom ikke, fordi Leclerc fik angrebet Gasly. Monegaskeren kom også forbi franskmanden, men ikke ret længe. Så blandede Lando Norris sig i duellen, hvilket gav Gasly lidt ro, og sikrede ham 3. pladsen.

Fernando Alonso sluttede på en 6. plads efter et fint løb, mens Tsunoda på en 7. plads fik sit bedste løb siden debuten. Som nr. 8 finder vi Carlos Sainz, der lå fornuftigt i løbet, indtil han i et sving kom til at køre lige ud. Det var efter genstarten efter Strolls ulykke. Det sendte spanieren langt ned, men han fik kæmpet sig tilbage i pointene. På 9. pladsen kom Ricciardo, efter endnu en ujævn og problemfyld weekend.

Det sidste point gik til alderpræsidenten Kimi Raikkonen i Alfa Romeo. Rent administritativt blev Hamilton rykket en plads frem, da Nicholas Latifi fik en straf for ikke at følge de andre biler igennem pitten, da SC ledte dem der igennem.


Magien udeblev for Hamilton - if you know you know © Mercedes Benz

Et løb der endte med det totale drama, efter at have været jævnt langtrukket. Næste løb er om to uger i Frankrig.

Resultatet fra Baku

1 Sergio Perez............................ RED BULL RACING HONDA
2 Sebastian Vettel........................ ASTON MARTIN MERCEDES
3 Pierre Gasly............................ ALPHATAURI HONDA
4 Charles Leclerc......................... FERRARI
5 Lando Norris............................ MCLAREN MERCEDES
6 Fernando Alonso......................... ALPINE RENAULT
7 Yuki Tsunoda............................ ALPHATAURI HONDA
8 Carlos Sainz............................ FERRARI
9 Daniel Ricciardo........................ MCLAREN MERCEDES
10 Kimi Räikkönen......................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
11 Antonio Giovinazzi..................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
12 Valtteri Bottas........................ MERCEDES
13 Mick Schumacher........................ HAAS FERRARI
14 Nikita Mazepin......................... HAAS FERRARI
15 Lewis Hamilton......................... MERCEDES
16 Nicholas Latifi........................ WILLIAMS MERCEDES
17 George Russell......................... WILLIAMS MERCEDES
18 Max Verstappen......................... RED BULL RACING HONDA
NC Lance Stroll........................... ASTON MARTIN MERCEDES
NC Esteban Ocon........................... ALPINE RENAULT

 


Et usædvanligt i nyere tid men lovende dobbelt Red Bull podie © Pirelli

Frankrigs Grand Prix: Paul Ricard
FORMULA 1 EMIRATES GRAND PRIX DE FRANCE 2021


Det var taktik på den fede måde, der afgjorde løbet i Frankrig. Det var ikke et spørgsmål om, den ene fik stoppet en omgang før den anden og var 0,02 sekunder hurtigere i pitten. Nej, det var slet ikke i detaljen, men i valget af strategi. Red Bull valgte en vej (faktist to - Verstappen og Perez kørte på hver sin), mens Mercedes valgte en anden.

Fodbold slutrunder og VM i F1 kan nogle gange komme på tværs af hinanden. I dag havde jeg egentlig tænkt mig at udnytte det og sammenstille hvordan det gik i løbet, med hvordan det gik i fodboldkampen. Sådan en halv time før løbets start gik det op for mig, at der slet ikke var nogen fodboldkamp, og den idé døde. Altså lige indtil løbet var slut. For Frankrigs Grand Prix 2021 var på ingen måder et typisk F1 løb.


Kamp om fronten lige fra start - som det burde være altid © Red Bull Contentpool


Men idé havde været at beskrive hvordan de to sportsgrenes spændingskurver nærmest krydser hinanden. Fodbold starter ofte lidt forsigtigt, der kan være lidt stillingskrig og ofte kan slutningen være ret intens. F1 er ofte det omvendte, vældig dramatik i starten, lidt stillingskrig midt på og så bliver det afgørende slag sat ind, hvorefter slutningen ofte bliver en lidt statisk affære. Ikke i dag.

Selve starten var afdæmpet, og det var kun fordi Verstappen lavede en fejl, at Hamilton kom forbi og førte den første del af løbet. Feltet blev hurtigt revet midt over. Forrest havde vi Mercedes og Red Bull, bagved alle de andre. Frem til pitstoppet var løbet faktisk ret statisk i front. Længere nede var der hele dagen kampe og dueller. Midterfeltet gav et godt løb i dag. Men det gjorde fronten også.


De to suveræne i front - langt ned til resten af feltet © Pirelli

Hamilton og Verstappen pittede tæt på hinanden og da Red Bull bare er bedre i den disciplin, samtidig med at Verstappen havde en supergod ind-omgang, endte det med at hollænderen kom ud foran Hamilton. Bottas pittede samtidig som de to andre, og nu lå de så der, pænt tæt på hinanden, men med Perez i front. Mexicaneren skiftede først dæk cirka ti omgange efter de andre. Alle havde de planlagt en et-stop strategi. Men både Hamilton og Verstappen klagede over deres dæk. At Hamilton klager over sine dæk, skal man ikke nødvendigvis ikke ligge ret meget i. Det gør han rutinemæssigt, hvorefter han kører videre og vinder alligevel. Han gjorde da heller ikke noget ved sine beklagelser. Men det gjorde Verstappen, der dykkede ind i pitten, fik nye dæk og nu var nummer fire i løbet og en hel del sekunder efter de andre.

Derfra indledte han en jagt, der første bragte ham forbi Perez i søsterbilen. Det gik nemt og smertefri. Bottas måtte han kæmpe mod. Og så var det som om hans dæk havde toppet. Hamiltons forspring forblev det samme. Skulle den regerende mester igen cruise en sejr hjem på slidte dæk, fordi konkurrenten havde slidt deres dæk mere? Bag dem smuttede Perez også forbi Bottas. Det var her omkring løbet blev som en fodboldkamp. Hamilton havde scoret det første hurtige mål. Ved pitstoppet havde Verstappen udlignet. Så valgte Verstappen den offensive strategi, mens Hamilton valgte at pakke sig i forsvaret - og det så ud til at lykkedes. Men i de sidste omgange satte Verstappen stormløbet ind - kastede snøren og halede sig ind på Hamilton. På næstsidste omgang hev han sig, takket være DRS, helt op til Hamilton og smuttede forbi. En scoring 89. minut og så ellers bare vente på at tiden gik.


Nummeret på Leclercs Ferrari angiver også slutplacering. Offday for Ferrari. ©Alfa Romeo Racing

Ligesom i fodbold, hvor der skal to hold til at skabe en god fodboldkamp, så skal der også flere kørere til at skabe et godt løb. I de to førende teams, fejlede ingen af kørerne. Det kan godt være Bottas igen ikke kom på podiet, men han kørte et godt løb og lå hele vejen igennem tæt på Hamilton. Tilfreds var han dog ikke, ikke fordi han kun blev nr . 4, men fordi han var utilfreds med et-stop strategien. Over radioen kunne man høre ham tydeligt irriteret sige, at de burde have lyttet til ham, da han havde sagt, at de skulle have planlagt to stops. Men det ændrer ikke på at Bottas i dag var skarpere end i de fleste af de andre løb i sæsonen.

McLaren blev nr. 5 og 6. med Norris forrest. Endnu en god dag hos de orange biler. Flot kørt af dem begge - og det var ellers en dag, hvor de var involveret i mange dueller. Gasly blev nr. 7 efter et flot løb, mens Alonso blev nr. 8 efter et ligeså flot løb. Aston Martin blev nr. 9 og 10 med Vettel forrest. Ligesom Perez ventede de to grønne biler, med deres enlige pitstop og det bragte dem langt fremad.


Et godt Fransk Grand Prix er slut © Alpine Racing

Dagens skuffelse var Ferrari. I et løb hvor ingen udgik, og de fleste leverede det bedste de kunne, endte Ferrari på en 11. (Sainz) og 16. plads (Leclerc). Ikke en god dag for de røde italienske hingste. Men ellers var der faktisk ikke mange skuffelser. Og nu over til EM i fodbold!

Resultatet fra Frankrig:

1 Max Verstappen........................... RED BULL RACING HONDA
2 Lewis Hamilton........................... MERCEDES
3 Sergio Perez............................. RED BULL RACING HONDA
4 Valtteri Bottas.......................... MERCEDES
5 Lando Norris............................. MCLAREN MERCEDES
6 Daniel Ricciardo......................... MCLAREN MERCEDES
7 Pierre Gasly............................. ALPHATAURI HONDA
8 Fernando Alonso.......................... ALPINE RENAULT
9 Sebastian Vettel......................... ASTON MARTIN MERCEDES
10 Lance Stroll............................ ASTON MARTIN MERCEDES
11 Carlos Sainz............................ FERRARI
12 George Russell.......................... WILLIAMS MERCEDES
13 Yuki Tsunoda............................ ALPHATAURI HONDA
14 Esteban Ocon............................ ALPINE RENAULT
15 Antonio Giovinazzi...................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
16 Charles Leclerc......................... FERRARI
17 Kimi Räikkönen.......................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
18 Nicholas Latifi......................... WILLIAMS MERCEDES
19 Mick Schumacher......................... HAAS FERRARI
20 Nikita Mazepin.......................... HAAS FERRARI

 


Man of the moment © Red Bull Contentpool

Steiermarks Grand Prix: Red Bull Ring
FORMULA 1 BWT GROSSER PREIS DER STEIERMARK 2021

En udramatisk sejr til Max Verstappen, hvor Hamilton ikke havde noget modsvar. Et ikke særligt spændende løb må det siges. Håber at Østrigs GP bliver bedre! Det 'plejer' det - og kast gerne lidt fugt ind i det også!

Resultatet fra Steiermark:

1 Max Verstappen........................... RED BULL RACING HONDA
2 Lewis Hamilton........................... MERCEDES
3 Valtteri Bottas.......................... MERCEDES
4 Sergio Perez............................. RED BULL RACING HONDA
5 Lando Norris............................. MCLAREN MERCEDES
6 Carlos Sainz............................. FERRARI
7 Charles Leclerc.......................... FERRARI
8 Lance Stroll............................. ASTON MARTIN MERCEDES
9 Fernando Alonso.......................... ALPINE RENAULT
10 Yuki Tsunoda............................ ALPHATAURI HONDA
11 Kimi Räikkönen.......................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
12 Sebastian Vettel........................ ASTON MARTIN MERCEDES
13 Daniel Ricciardo........................ MCLAREN MERCEDES
14 Esteban Ocon............................ ALPINE RENAULT
15 Antonio Giovinazzi...................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
16 Mick Schumacher......................... HAAS FERRARI
17 Nicholas Latifi......................... WILLIAMS MERCEDES
18 Nikita Mazepin.......................... HAAS FERRARI
NC George Russell.......................... WILLIAMS MERCEDES
NC Pierre Gasly............................ ALPHATAURI HONDA

 

Stillingen i VM 2021 for kørere efter Steiermark

1 Max Verstappen.............. Red Bull Racing Honda.....156
3 Lewis Hamilton.............. Mercedes..................138
3 Sergio Perez................ Red Bull Racing Honda......96
4 Lando Norris................ McLaren Mercedes...........86
5 Valtteri Bottas............. Mercedes...................74
6 Charles Leclerc............. Ferrari....................58
7 Carlos Sainz................ Ferrari....................50
8 Pierre Gasly................ Alpha Tauri Honda..........37
9 Daniel Ricciardo............ McLaren Mercedes...........34
10 Sebastian Vettel............Aston Martin Mercedes......30
11 Fernando Alonso............ Alpine Renault.............19
12 Esteban Ocon............... Alpine Renault............ 14
13 Lance Stroll............... Aston Martin Mercedes......12
14 Yuki Tsunoda............... Alpha Tauri Honda...........9
15 Kimi Räikkönen............. Alfa Romeo..................1
16 Antonio Giovinazzi......... Alfa Romeo..................1
17 George Russel.............. Williams....................0
18 Mick Schumacher............ Haas Ferrari................0
19 Nikita Mazepin............. Haas Ferrari................0
20 Nicholas Latifi............ Williams....................0Stillingen i VM 2021 for teams

1 Red Bull Racing Honda............................ 252
2 Mercedes......................................... 212
3 McLaren Mercedes................................. 120
4 Ferrari...........................................108
5 Alpha Tauri Honda................................. 46
5 Aston Martin Mercedes............................. 44
6 Alpine Renault.................................... 31
8 Alfa Romeo Racing Ferrari..........................
2
9 Williams Mercedes.................................. 0
10 Haas Ferrari...................................... 0