Max på sidste omgang
VM afgjort med bismag af Masi

Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


Hamilton, Verstappen og Bottas på podiet © Red Bull contentpool

Sao Paulos Grand Prix : Autodromo José Carlos Pace
FORMULA 1 HEINEKEN GRANDE PREMIO DE SAO PAULO 2021

Overlegen sejr til Mercedes

Det er i modgang folk får mulighed for at vise hvad de virkelig formår. Efter i flere løb at have virket presset og virket lidt fra sin gamle form, gravede Hamilton dybt denne weekend og vandt på trods af, eller på grund af, et par problemer undervejs.

Først var der motoren, der blev skiftet og de fem pladser det kostede på gridden. Det er et vilkår i F1 i dag. Nye dele er lig med strafplaceringer på gridden. Derudover kom så diskvalifikationen fra kvalifikationen. DRS flappen var ikke lovlig - det var ikke med vilje, men sådan er det. Til hans held var der en sprint, hvor han på 24 omgange kørte sig fra sidstepladsen til 4. pladsen. Det betød at han startede i top 10 og tidligt i løbet stormede fremad. Perez kunne have været en stopklods, men var det ikke. I første omgang lykkedes det for mexicaneren at slå igen, ved at overhale tilbage for enden af baglangsiden. Men næste gang de strøg henover start/mål langsiden, satte Hamilton igen et angreb ind og kom forbi Perez.


Bottas formår ikke at stoppe Verstappens fremfærd © Red Bull Contentpool

I lang tid lå han bag Verstappen. Begge to prøvede at få en taktisk fordel af pitstoppene og der blev vundet et par sekunder og tabt et par stykker der. Men det var på banen (heldigvis) at det skulle afgøres. I nogle omgange lå Hamilton blot bag Verstappen inden han satte et angreb ind. For enden af baglangsiden satte englænderen et angreb ind, men begge biler måtte en tur ud ved siden af banen. Det blev erklæret for en lovlig manøvre, men hvis den skal beskrives kan man sige, at Verstappen måske ikke drejede lige så skarpt som han kunne! Senere, da Hamilton igen pressede på, skiftede Verstappen retning så ofte ned ad baglangsiden at han fik en advarsel, hvilket som altid ikke betød det store for ham... Og så alligevel, omgangen efter kunne man se, at en Red Bull godt kan køre i en lige linje. Hamilton var klart hurtigere og forsvandt i horisonten.


Den tunge del af feltet © Alpine Racing

Bottas blev 3'er efter sløj start, hvor begge Red Bull biler kom forbi ham - og Sainz endda satte ham under pres. Senere gik det bedre og han formåede at holde Perez bag sig. På næstsidste omgang blev mexicaneren kaldt i pit. Han kunne alligevel ikke gøre noget ved Bottas og han skulle forsøge at vriste pointet for hurtigste omgang fra Hamilton. Det kunne han gøre uden at miste sin placering som nr. 4. Missionen lykkedes og Verstappen har derfor 14 point mere end Hamilton med tre løb tilbage.

Som 5 og 6 kom Leclerc foran Sainz. Tidligere har kampen om at være trediebedste team været intens mellem Ferrari og McLaren, men på det seneste har de orange biler tabt farten og Ferrari sidder nogenlunde solidt på pladsen. I tal har de over 30 points forspring, så det virker afgjort.


McLaren versus Ferrari duellen om 3. pladsen i konstruktør mesterskabet © McLaren Media

På de tre næste pladser bliver det hele lidt fransk. To franske kørere og to franske biler. Først på 7. pladsen Gasly i Alpha Tauri fulgt af en franskmand i en fransk bil - Ocon i Alpine. Alonso i den anden Alpine blev nr. 9, mens Lando Norris fik det sidste point efter en træls weekend.

Og egentlig var det vel slut på F1 sæsonen 2021? Tilbage er der godt nok tre løb, der skal køres i arabiske dikaturer, og de tæller selvfølgelig også med i VM.


Nok en af Hamiltons fineste sejre © Mercedes AMG

Løbsresultat fra Brasilien

1 Lewis Hamilton.................................... MERCEDES
2 Max Verstappen.................................... RED BULL RACING HONDA
3 Valtteri Bottas................................... MERCEDES
4 Sergio Perez...................................... RED BULL RACING HONDA
5 Charles Leclerc................................... FERRARI
6 Carlos Sainz...................................... FERRARI
7 Pierre Gasly...................................... ALPHATAURI HONDA
8 Esteban Ocon...................................... ALPINE RENAULT
9 Fernando Alonso................................... ALPINE RENAULT
10 Lando Norris..................................... MCLAREN MERCEDES
11 Sebastian Vettel................................. ASTON MARTIN MERCEDES
12 Kimi Räikkönen................................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
13 George Russell................................... WILLIAMS MERCEDES
14 Antonio Giovinazzi............................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
15 Yuki Tsunoda..................................... ALPHATAURI HONDA
16 Nicholas Latifi.................................. WILLIAMS MERCEDES
17 Nikita Mazepin................................... HAAS FERRARI
18 Mick Schumacher.................................. HAAS FERRARI
NC Daniel Ricciardo................................. MCLAREN MERCEDES
NC Lance Stroll..................................... ASTON MARTIN MERCEDES

 


Den gamle ræv Alonso på podiet i Qatar! © Pirelli

Qatars Grand Prix : Losail
FORMULA 1 OOREDOO QATAR GRAND PRIX 2021

Verstappen chanceløs


Hamilton vandt. Og det var egentlig det - ingen kamp om sejren, ingen, der truede ham. Bare overlegen hele vejen. Resultatet er, at VM kampen spidser til og medmindre der sker noget ekstremt, først finder sin afslutning i sidste løb.

På en ny og rimelig ligegyldig bane, sikket bygget af filipinere under slave-lignende forhold, skulle trediesidste VM løb afvikles til stor forlegenhed for de fleste fans! Sport og politik skal ikke blanddes - og netop derfor skal man afholde sig at afvikle store sportsgrene i suspekte diktaturstater, hvor regeringen netop blander sport og politik sammen.
Men ak, ligesom i fodbold, så vinder pengene og anstændigheden og ørkenstatens ledere fik lov at sole sig i international berømmelse - og lige markeret, at der var 365 til det mest skandaløse VM i fodboldhistorien skal afvikles. Så i samme åndedrag må vi hellere sende noget respekt til Hamilton, der ellers er kendt for sin kiksede garderobe, men dennegang havde iført sig en regnbuefarvet styrthjelm! Tak!

Om det var det var denne åbenlyse holdningstilkendegivelse, der gav lidt ekstra medvind til Hamilton, må være op til den enkelte at afgøre. Men fart, det havde han. Hele weekenden. Inden løbet var Verstappen sendt en håndfuld pladser tilbage fordi han havde ignoreret gule flag i kvalifikationen. Men med den klare forskel der var hastighed mellem de to, virkede det ikke til at betyde noget i længden. Verstappen var hurtigt op på 2. pladsen, men Hamilton var langt foran. Havde Verstappen startet 2'er er det selvfølgelig muligt at han kunne have vundet starten og dermed have ændret spillet en smule. Men sådan som Hamilton kørte i dag, virkede det ikke sandsynligt.


Starten er gået i Losail © Red Bull Contentpool

I sine radiomeldinger virkede den unge Verstappen heller ikke så arrig, som han ofte gør, når han føler verden er uretfærdig. Dennegang var han mere resigneret. Ingen chancer for sejr, men han fik hentet hurtigste omgang. Og med et pitstop under virtual SC, fik han nye dæk på og kunne dermed forsvare sig mod Hamilton, hvis det skulle blive nødvendigt.

De interessante kørere fandt vi i dag som nr. 3 og 4. Fernando Alonso startede 4'er og sluttede på 3. pladsen, første podium siden '14. Undervejs lavede han en taktisk overhaling af Perez, der ellers inden havde lavet en fysisk overhaling af Alonso. En fremragende duel mellem de to. Senere, på vej mod 4. pladsen, skulle Perez forbi den anden Alpine - og også der fik en fremragende duel. Så jackpot til Alonso - og prisen som driver of the day - mens Perez, der startede 11'er, må siges at være dagens duellant.

Ocon prøvede at gøre sig bred, da Perez kom forbi, for at forsvare Alonso og sige tak for Ungarn. Men Perez kom forbi, men franskmaden formåede at gå til modangreb - men slaget var tabt, men i det mindste kostede det mexicaneren lidt tid. Ocon blev belønnet med en 5. plads, han arvede, da Norris trak ind til et sent pitstop, der nok ikke var en del af McLarens oprindelige slagsplan.


Det lidt uventede podie med Alonso som nyhed © Pirelli

Stroll blev 6'er foran Ferrari duoen, med Sainz foran Leclerc. Norris endte på 9. pladsen, mens Vettel blev 10'er. McLaren har et pænt dyk i formkurven, mens Ferrari ligger ret stabilt, uden at være prangende. Alpha Tauri, der flere gange har gjort sig positivt bemærket i mellemklasse kampen, fejlede helt i dag. Gasly startede som 2'er og endte som 11'er. Nul point til den italienske udgave af Red Bull, mens Alpine med 25 point i dag, nu er de 25 point foran Alpha Tauri.

De er to løb tilbage - også i den arabiske ørken. Beklager!

Løbsresultat fra Qatar

1 Lewis Hamilton.................................... MERCEDES
2 Max Verstappen.................................... RED BULL RACING HONDA
3 Fernando Alonso................................... ALPINE RENAULT
4 Sergio Perez...................................... RED BULL RACING HONDA
5 Esteban Ocon...................................... ALPINE RENAULT
6 Lance Stroll...................................... ASTON MARTIN MERCEDES
7 Carlos Sainz...................................... FERRARI
8 Charles Leclerc................................... FERRARI
9 Lando Norris...................................... MCLAREN MERCEDES
10 Sebastian Vettel................................. ASTON MARTIN MERCEDES
11 Pierre Gasly..................................... ALPHATAURI HONDA
12 Daniel Ricciardo................................. MCLAREN MERCEDES
13 Yuki Tsunoda..................................... ALPHATAURI HONDA
14 Kimi Räikkönen................................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
15 Antonio Giovinazzi............................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
16 Mick Schumacher.................................. HAAS FERRARI
17 George Russell................................... WILLIAMS MERCEDES
18 Nikita Mazepin................................... HAAS FERRARI
NC Nicholas Latifi.................................. WILLIAMS MERCEDES
NC Valtteri Bottas.................................. MERCEDES

 


Kaos i Saudi (i baggrunden) © Alfa Romeo Racing

Saudi Arabiens Grand Prix : Jeddah Corniche Circuit
FORMULA 1 STC SAUDI ARABIAN GRAND PRIX 2021


Kaos og dårlig kørsel på tunnelbanen

I skrivende stund er alt ikke helt afklaret. Et mærkeligt sammenstød mellem Verstappen og Hamilton. Men på asfalten vandt Hamilton, efter et løb med utallige Virtuelle SC'er og to røde flag. Underholdende, men ikke godt, løb.

Banen - ny og hurtig. Lang og fuld af blinde sving, mure og hegn. Ingen plads til fejl. Egnet til F1 løb - nej, ikke rigtig. Så både af sportslige grunde og hensyn sportens integritet, bør dette løb ved kysten til Det Røde Hav, være det eneste nogensinde. Men penge taler for højt i øjeblikket!


En af talrige starter i Saudi Arabien © Alfa Romeo Racing

Starten på løbet gik fredeligere end man kunne have frygtet. Der var lidt småskubben her og der, ting der på en anden dag, kunne have været kontroversielle, men ikke i dag. I dag er de glemt igen. Nej dramaet startede først da Mick Schumacher placerede sin bil i barrieren. Efter at have fjernet bilen under SC, kom det røde flag, fordi barrieren også skulle fikses.

Hamilton havde skiftet dæk under SC, mens Verstappen, der lå 3'er havde satset på at vente - måske fordi Bottas havde sænket ham rigtig meget. Det betød at hollænderen kunne skifte dæk i pitten, mens løbet var afbrudt.

Red Bull køreren havde pole for genstarten, men kom dårligt fra start, var ude over banekanten, og fik dermed en fordel over Hamilton, der betød at han bevarede føringen, mens Ocon klemte sig ind i mellem de to VM kandidater.

Længere nede i feltet var bilerne klemt, og Perez ramte Leclcerc. Russell bremsede for ikke at køre sammen med nogen, men blev så ramt af Mazepin. Leclerc overlevede som den eneste af de fire, de tre andre var ude, løbet blev stoppet, igen.


Bottas formår ikke at stoppe Verstappens fremfærd © Red Bull Contentpool

I pausen var der noget diskussion om rækkefølgen. For Verstappen havde klart overhalet Hamilton ulovlig, og skulle give pladsen tilbage - men hvad så med Ocon? Enden på det hele blev at Ocon startede fra pole og Verstappen startede bag Hamilton. Dennegang lavede Verstappen en fantastisk start og klemte sig inden om de to andre, mens Ocon holdt Hamilton bag sig. Men ikke længe. Hamilton brugte motorens styrke og kom forbi den blå Alpine.

Herefter var der et par perioder med VSC, fordi der lå småstykker af biler rundt omkring på banen. Men da løbet var i gang igen, kom der en duel mellem Verstappen og Hamilton. Hamilton pressede, Verstappen pressede tilbage, begge var udenfor banen, Verstappen bevarede føringen.

Og så gik det helt galt. Først fik Verstappen at vide, at han skulle lade Hamilton køre forbi, han satte farten ned og Hamilton kørte op bag i ham. Desværre udgik ingen af dem! Det havde de ellers begge fortjent på det her tidspunkt. I stedet lagde Verstappen afstand til Hamilton igen, inden han igen satte farten ned og lod Hamilton komme forbi, for umiddelbart bagefter at overhale tilbage. For så at få fem sekunders straf! F1 viste sig igen for sin useriøse side her...


Haas' og Mick Schumachers sæson samlet i et billede © Haas F1 media

Verstappen var igen i front, men skulle have et forspring til Hamilton på fem sekunder. Det kunne han ikke skaffe, og lod i stedet Mercedes raceren køre forbi. Hans dæk var slidte og han røg længere og længere bagud. Ingen af de to havde nogen ære af løbet i dag. Men i det mindste er der nu 0 points forspring på dem og så kan vi få en tæt afslutning i det sidste diktaturløb i 2021. Den slags afslutniger, dem der på papiret er spændene, har dog en tendens til at blive til ikke ret meget, når det kommer til stykket.

Bottas blev 3'efter have slået Ocon på målstregen. Ricciardo blev 5'er foran Gasly. Dernæst kom de to Ferrari racere med Leclerc forrest. Gioviniazzi kørte et godt løb til en 9. plads, men Norris tog det sidste point. Racerløb - nej ikke rigtigt. Underholdende? Ja, men ikke for de rigtige ting.

Løbsresultat fra Saudi Arabien

1 Lewis Hamilton.................................... MERCEDES
2 Max Verstappen.................................... RED BULL RACING HONDA
3 Valtteri Bottas................................... MERCEDES
4 Esteban Ocon...................................... ALPINE RENAULT
5 Daniel Ricciardo.................................. MCLAREN MERCEDES
6 Pierre Gasly...................................... ALPHATAURI HONDA
7 Charles Leclerc................................... FERRARI
8 Carlos Sainz...................................... FERRARI
9 Antonio Giovinazzi................................ ALFA ROMEO RACING FERRARI
10 Lando Norris..................................... MCLAREN MERCEDES
11 Lance Stroll..................................... ASTON MARTIN MERCEDES
12 Nicholas Latifi.................................. WILLIAMS MERCEDES
13 Fernando Alonso.................................. ALPINE RENAULT
14 Yuki Tsunoda..................................... ALPHATAURI HONDA
15 Kimi Räikkönen................................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
NC Sebastian Vettel................................. ASTON MARTIN MERCEDES
NC Sergio Perez..................................... RED BULL RACING HONDA
NC Nikita Mazepin................................... HAAS FERRARI
NC George Russell................................... WILLIAMS MERCEDES
NC Mick Schumacher.................................. HAAS FERRARI

 


Afslutning på en god sæson for Sainz i 2021 © Ferrari media

Abu Dhabis Grand Prix : Yas Marina Circuit
FORMULA 1 ETIHAD AIRWAYS ABU DHABI GRAND PRIX 2021

Alt afgjort på sidste omgang.

En hel sæson blev kogt ned til en enkelt omgang. Alle løb, alle dueller, alle fejl, alle sejre, alle nederlag var ligegyldig. Én omgang skulle afgøre det til sidst. Da omgangen startede var Hamilton foran i VM - da omgangen var slut var Verstappen verdensmester.

Det er langt fra at VM skal afgøres i sidste løb. Nogle gange bliver dog godt, andre gange ebber det ud i ingenting. At VM står åbent på sidste omgang er sjældent, men det er den slags dage, der går over i historien og skaffer sportens nye fans. Sådan en dag var det i dag.
Men der skal jo et løb til, før det hele kan blive afgjort på sidste omgang. Det er i detaljen VM bliver afgjort. Alle hændelser har en forhistorie. Her var forhistorien, at Latifi var stået af, relativt voldsomt og hans bil var strandet på tværs af banen. Det betød, at der blev sendt en SC på banen. - med seks omgange tilbage Verstappen skiftede dæk, Hamilton blev ude. Hans dæk var ellers ældre end Verstappens. Mercedes var fanget i et dilemma. Hvis de trak Hamilton i pit, ville Verstappen blive ude og komme i front - og hvis løbet ikke kunne nå at komme i gang igen, ville Verstappen blive mester. Lod de Hamilton blive ude, ville Verstappen satse på bløde friske dæk, i håbet om, at løbet blev startet igen. Og det blev det.

Ikke helt uden noget kontroversielt. FIA excellere jo i, at lave kontroversielle afgørelser. Ved SC plejer man at slippe de, der er en omgang bagud forbi, men det var der ikke tid til. Hvis man ikke gør det, plejer de alle at blive hvor de er. Her valgte man den kontroversielle og pragmatiske løsning, at de biler, der lå mellem Hamilton og Verstappen blev sendt forbi. Det kunne man nemlig godt nå. Og så kunne VM kandidaterne ligge side om side, indtil Hamilton valgte at fyre op under motoren og håbe på, at han havde motoren og bilen på sin side. Men det havde han ikke.


Starten er gået og Hamilton gør det bedst © Red Bull Contentpool

Forud var gået et løb, hvor Hamilton havde siddet på det hele. En kontroversiel situation fra første omgang, hvor Hamilton ikke skulle give en plads tilbage til Verstappen, selvom han havde fået fordel af, at være uden for banen, var for længst blevet glemt. Mercedes bilen var så overlegen, at det ikke ville have betydet noget som helst alligevel. På ens dæk, kørte Hamilton hele tiden fra Verstappen. Selv da Verstappen i starten kørte på bløde dæk og Hamilton på medium, var Hamilton hurtigst.

Undervejs havde der været en virtuel SC hvor Verstappen også havde fået nye dæk, men selv på nye hårde dæk var han for langsom i forhold til Hamilton. Hurtigere, men ikke nok. Verstappen havde også fået hjælp af Perez, der havde ventet med sit første stop, så han kunne gå i duel med Hamilton om 1. pladsen, så Verstappen kunne hente Hamiltons forspring. En fremragende duel, som man skal hedde Toto Wolff for ikke at nyde. Han syntes derimod der var tale om farlig kørsel. Men nu har Toto Wolff aldrig været kendt for at være en stor sportsmand (det samme gælder for Christian Horner). Men selv, der efter Perez' hjælp, kørte Hamilton bare fra Verstappen.


Perez formår at bremse Hamiltons fremfærd - et nøgle moment © Red Bull Contentpool

Dybest set gjorde Hamilton alt rigtigt i dag, og så vandt Verstappen, fordi omstændighederne var på hans side - og fordi han kunne satse på en offensiv taktik, mens Hamilton i front var tvunget på en defensiv strategi. Og så skal vi da lige have med, at Verstappens og Hamilton duel på sidste omgang var den reneste de har haft. Måske skal man også lige huske, at Verstappen vinder med syv point, så de fem point han fik foræret i det Skandaløse Belgiske Parodi, i forhold til Hamilton, ikke var dem, der afgjorde VM.

Sainz arvede en 3. plads, da Perez blev trukket ud af løbet under SC perioden af indtil videre ukendte årsager. Tsunoda kørte sig fremragende frem til en 4. plads, foran Gasly i den anden Alpha Tauri. Bottas endte på en ligegyldig 6. plads, foran Norris og Alonso. Ocon og Leclerc tog de sidste point. Men det var der ingen, der rigtig interesserede sig for. En VM kamp, med en afgørelse på sidste omgang trækker alle overskrifterne, og tager alt opmærksomheden.

Toto Wolff var rasende og en radiobesked fra ham til Michael Masi blev sendt ud i æteren. Han mente, at det var helt galt og den sidste omgang burde annulleres. Masi svarede kort "It's called motor racing".

Ses næste år!


Lettelse og glæde i et billede - Christian Horner og Max Verstappen © Red Bull Contentpool

 

Resultatet fra Abu Dhabi

1 Max Verstappen.................................... RED BULL RACING HONDA
2 Lewis Hamilton.................................... MERCEDES
3 Carlos Sainz...................................... FERRARI
4 Yuki Tsunoda...................................... ALPHATAURI HONDA
5 Pierre Gasly...................................... ALPHATAURI HONDA
6 Valtteri Bottas................................... MERCEDES
7 Lando Norris...................................... MCLAREN MERCEDES
8 Fernando Alonso................................... ALPINE RENAULT
9 Esteban Ocon...................................... ALPINE RENAULT
10 Charles Leclerc.................................. FERRARI
11 Sebastian Vettel................................. ASTON MARTIN MERCEDES
12 Daniel Ricciardo................................. MCLAREN MERCEDES
13 Lance Stroll..................................... ASTON MARTIN MERCEDES
14 Mick Schumacher.................................. HAAS FERRARI
15 Sergio Perez..................................... RED BULL RACING HONDA
NC Nicholas Latifi.................................. WILLIAMS MERCEDES
NC 99 Antonio Giovinazzi............................ ALFA ROMEO RACING FERRARI
NC 63 George Russell................................ WILLIAMS MERCEDES
NC 7 Kimi Räikkönen................................. ALFA ROMEO RACING FERRARI
NC 9 Nikita Mazepin................................. HAAS FERRARI

Slutstillingen i VM 2021

1 Max Verstappen ................RED BULL RACING HONDA..... 395.5
2 Lewis Hamilton.................MERCEDES.................. 387.5
3 Valtteri Bottas............... MERCEDES.................. 226
4 Sergio Perez.................. RED BULL RACING HONDA..... 190
5 Carlos Sainz.................. FERRARI................... 164.5
6 Lando Norris.................. MCLAREN MERCEDES.......... 160
7 Charles Leclerc............... FERRARI................... 159
8 Daniel Ricciardo.............. MCLAREN MERCEDES.......... 115
9 Pierre Gasly.................. ALPHATAURI HONDA.......... 110
10 Fernando Alonso.............. ALPINE RENAULT............. 81
11 Esteban Ocon................. ALPINE RENAULT............. 74
12 Sebastian Vettel............. ASTON MARTIN MERCEDES...... 43
13 Lance Stroll................. ASTON MARTIN MERCEDES...... 34
14 Yuki Tsunoda................. ALPHATAURI HONDA........... 32
15 George Russell............... WILLIAMS MERCEDES.......... 16
16 Kimi Räikkönen............... ALFA ROMEO RACING FERRARI.. 10
17 Nicholas Latifi.............. WILLIAMS MERCEDES........... 7
18 Antonio Giovinazzi........... ALFA ROMEO RACING FERRARI... 3
19 Mick Schumacher.............. HAAS FERRARI................ 0
20 Robert Kubica................ ALFA ROMEO RACING FERRARI... 0
21 Nikita Mazepin............... HAAS FERRARI................ 0Slutstillingen i VM 2021 for teams

1 Mercedes......................................... 613,5
2 Red Bull Racing Honda............................ 585,5
3 Ferrari...........................................323,5
4 McLaren Mercedes................................. 275
5 Alpine Renault................................... 155
6 Alpha Tauri Honda.................................142
7 Aston Martin Mercedes............................. 77
8 Williams Mercedes................................. 23
9 Alfa Romeo Racing Ferrari.........................
13
10 Haas Ferrari...................................... 0