Hamilton slår tilbage
Tæt duel om mesterskabet

Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


Hamilton, Verstappen og Sainz på podiet © Pirelli

Ruslands Grand Prix: Sochi
FORMULA 1 VTB RUSSIAN GRAND PRIX 2021Dramatisk løb endte med Hamilton sejr foran Verstappen

Der var det hele. Overhalinger, tætte dueller, overraskende føringer, langsomme pitstop, gode biler bagerst. Og så havde den også et regnvejr på de sidste omgange, og så blev alt vendt på hovedet - eller rettere - alt blev normalt igen og Hamilton vandt foran Verstappen.

Når nu man har set Lando Norris og Carlos Sainz duellere om føringen. Når man har set Hamilton være på kanten af midterfeltet, når man har set Verstappen sidde fast i en midtersump. Så er det lidt ærgerlig at det hele ender med en sejr til Hamilton foran Verstappen.


Sainz leder feltet © Ferrari media

Det vejrgudernes skyld. De sendte regnen ind over banen. Først kun på udvalgte dele, senere på hele banen. Men regnen kom meget sent i løbet, og uanset hvad man valgte at gøre, ville det være et sats. Skiftede man til intermediates kunne man risikerer at regnen stoppede og man mistede alle muligheder for en god placering. Omvendt, hvis man valgte at køre videre på slicks, risikerede man at regnen tog til og man ikke ville kunne holde sin bil på banen.

Det var det, der skete for Lando Norris. Han satsede, teamet var ikke insisterende nok, han blev ude, da Hamilton trak i pit og fik intermediates på bilen. Og så kom vandet for alvor - og fra at kunne liste forsigtig rundt og have små udskridninger, mistede han kontrollen helt og måtte alligevel i pit og endte på en ganske skuffende 7. plads + et point for hurtigste omgang.

Om Hamilton skal det siges, at han efter en lidt svag start, hvor han efterfølgende sad fast omkring 6. pladsen, efter sit pitstop kørte sig selv på 2. pladsen og stille og roligt hentede ind på Norris. Norris sejr var, da regnen kom, ikke garanteret, og det pres Hamilton lagde på ham, har muligvis fået ham til at træffe den dybest set tåbelige beslutning om at køre videre på slicks.


Den tunge del af feltet passeres atter engang af en Mercedes © Mercedes AMG

For Verstappen var det en helt anden historie. Først havde han kørt sig godt op i felt, fra den 20. plads han var startet på. Men da han kom op i pointene, gik fremskridtet lidt mere i stå. Han lå til at tabe rigtigt mange point til Hamilton. Altså ind til regnen kom. Verstappen satsede og når man ligger på et-cifrede point og kæmper om VM, så skal man satse. Verstappen fik intermediates på, på det rigtige tidspunkt, og da andre ventede en omgang eller to, kom han forbi alle dem, han ellers sad fast bag - og fik på den måde sæsonens heldigste 2. plads.

Sainz på 3. pladsen havde været med i front i hele løbet, men var alligevel heldig med regnen. Inden regnen kom var han blevet overhalet af en velkørende Perez, og lå dermed udenfor podiepladserne.

Ricciardo kørte et godt løb og endte på 4. pladsen, mens Bottas havde kørt et elendigt løb og blev nr. 5. Finnen var en af de første der skiftede til intermediates, på et tidspunkt han lå langt uden for pointene. Resten af dagen havde han været langsom, og mens Leclerc og Verstappen var stormet igennem den tunge del af feltet, hængte Bottas fast i bunden. 5. pladsen var resultatet af det rigtige sats, men nok mere teamets end Bottas.

Alonso blev 6'er foran Norris. Alonso havde haft et godt løb og på et tidspunkt så det ud som om han kunne være med i kampen om podiet. Det kunne han dog ikke, men han var en af dem, der tabte på de sidste omgange - men ikke så meget som Norris. Så tæt på sin første sejr, og så alligevel så langt fra. Men mon ikke den unge englænder lærte et par ting i dag.


Danny Ric havnede lige uden for podiet i en stigende formkurve for ham © McLaren Media

Raikkonen på 8. pladsen var omvendt en af de store vindere. Efter en anstændig indsats, blev han hjulpet godt på vej mod slutningen af, at vælge rigtigt. På 9. pladsen var Sergio Perez en af de af de store tabere. Mexicaneren havde kørt et godt løb og lå på 3. pladsen da kaos brød ud.

Det sidste point gik til Russell, der ellers var startet 3'er og længe holdt fast i den placering, men pitstoppet sendte ham bagud og på regnkaos tabte han en enkelt placering.

Undervejs var der også kiksede pitstop, drama på første omgang og et sammenstød mellem to Aston Martin racere, et team der også blev straffet af regnen. Stor underholdningsværdi, selvom resultatet lyder som et standard kedsommeligt løb. Men som det så ofte før - når tilfældet for alvor spiller ind, ender det med at de førende vinder alligevel!

Resultatet af løbet i Sochi

1 Lewis Hamilton.................................... MERCEDES
2 Max Verstappen.................................... RED BULL RACING HONDA
3 Carlos Sainz...................................... FERRARI
4 Daniel Ricciardo.................................. MCLAREN MERCEDES
5 Valtteri Bottas................................... MERCEDES
6 Fernando Alonso................................... ALPINE RENAULT
7 Lando Norris...................................... MCLAREN MERCEDES
8 Kimi Räikkönen.................................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
9 Sergio Perez...................................... RED BULL RACING HONDA
10 George Russell................................... WILLIAMS MERCEDES
11 Lance Stroll..................................... ASTON MARTIN MERCEDES
12 Sebastian Vettel................................. ASTON MARTIN MERCEDES
13 Pierre Gasly..................................... ALPHATAURI HONDA
14 Esteban Ocon..................................... ALPINE RENAULT
15 Charles Leclerc.................................. FERRARI
16 Antonio Giovinazzi............................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
17 Yuki Tsunoda..................................... ALPHATAURI HONDA
18 Nikita Mazepin................................... HAAS FERRARI
19 Nicholas Latifi.................................. WILLIAMS MERCEDES
NC Mick Schumacher.................................. HAAS FERRARI

 


Hamilton fører an foran de lejlighedsvis hvide Red Bull's © Mercedes AMG

Tyrkiets Grand Prix: Istanbul Park
FORMULA 1 ROLEX TURKISH GRAND PRIX 2021


Vådt løb i Tyrkiet bød på lejlighedsvis underholdning

Valtteri Bottas har i alle sine år hos Mercedes aldrig virket til, at han over en sæson har kunnet udfordre Hamilton. Men der har været dage, hvor finnen var alle overlegne - og i dag var en af dem. Efter stor kørsel kunne manden, der startede fra pole, vinde for første gang 2021.

Hele løbet blev kørt på intermediates, af alle kører på alle omgange. Undtagen én enkelt omgang. Det var Sebastian Vettel, der ved sit første pitstop satsede på slicks. Det holdt én omgang, så var Aston Martin køreren tilbage i pit, for at få intermediates på igen. Det kostede en masse placeringer, men han var i forvejen ikke i en position, hvor han havde meget at tabe, men respekt for forsøget - og lidt ærgerligt at det ikke gav pote - midtvejs kunne løbet godt have haft brug for det kaos der kommer af, at hele feltet skal skifte fra en type dæk til en anden.


Bundpropkamp mellem Haas og Williams © Haas F1 media


Enkelte kørere prøvede at gennemføre løbet uden at stoppe overhovedet, en mulighed, der kun eksisterer når man bruger intermediates eller regnvejrsdæk. Det virkede ikke! For Charles Leclerc var det ellers i den strategi, muligheden for en sejr lå. Men bagfra kom Bottas med nyere og hurtigere dæk. Da finnen var kommet forbi, måtte monegaskeren ind til dækskifte, fordi data, sagde, at dækkene ikke ville kunne holde hjem. Den samme skæbne overgik Lewis Hamilton, der ellers prøvede at insistere på, at det kunne lade sig gøre. Men til sidst bøjede han sig for teamet og trak i pit. Han prøvede at sætte en angreb ind på Leclcerc, der kort for inden var blevet overhalet af Sergio Perez, men det mislykkedes og derefter var der ikke tid til at dækkene nåede i optimal tilstand, fordi pitstoppet var kommet så sent, og Hamilton måtte lade sig tabe til takke med 5. pladsen og otte point mindre end Verstappen.


Gasly foran de to Mercedes © Red Bull Contentpool

Hollænderen kørte et modent løb. Før løbet havde han sagt, at han ikke regnede med, at de kunne matche Mercedes i dag. Så at få en 2. pladsen og otte point mere end den nærmeste rival i kampen om VM, var nærmest det mest optimale de kunne få ud af dagen. Den anden Red Bull, med Perez kom på 3. pladsen. Undervejs havde mexicaneren ellers virket lidt anonym. Lige indtil han blev indhentet af Hamilton, da englænderen var på vej gennem feltet fra sin startplacering som nr. 11. Hamilton satte en angreb ind på vej rundt i svingene før start/mål, men Perez slog igen og de to kom kørende side om side ned ad langsiden inden Perez vandt gennem sving 1. Senere var det, han satte et angreb ind på Leclerc og dermed gjorde krav på en podieplads.

Mod slutningen af løbet var Hamilton endda ved at komme under pres fra Pierre Gasly. Franskmanden havde en god dag, altså bortset fra, at han fik fem sekunders straf for at ramme Alonso på vej gennem sving 1, på første omgang. Alonso blev lidt småsur, men straffen virkede lidt streng. Til gengæld var der en klar linje i straffene, for da Alonso kort efter kom til at gøre det samme ved Schumacher, fik også han fem sekunders straf.

Norris blev nr. 7 og efter to gode løb for McLaren var det en mere normal dag i dag. Det her var ikke banen for de orange biler! Sains blev nr. 8 og driver of the day. Han startede på sidste række, sammen med Riccicardo. Men mens australieren sad fast uden for pointene løbet igennem kom spanieren godt op gennem feltet. Lance Stroll tog mod slutningen 9. pladsen fra Ocon, der modsat Hamilton og Leclerc faktisk lykkedes med at køre igennem på det samme sæt dæk, men den hastighed han havde mod slutningen understregede at idéen ikke var supergod.

Alle gennemførte løbet. Der var gode dueller, der var en vis grad af uforudsigelighed. Alt i alt en god underholdning.


De to hvide Red Bull kørere og undtagelsesvis Bottas som Mercedes repræsentant © Pirelli

 

Resultatet af løbet i Tyrkiet

1 Valtteri Bottas................................... MERCEDES
2 Max Verstappen.................................... RED BULL RACING HONDA
3 Sergio Perez...................................... RED BULL RACING HONDA
4 Charles Leclerc................................... FERRARI
5 Lewis Hamilton.................................... MERCEDES
6 Pierre Gasly...................................... ALPHATAURI HONDA
7 Lando Norris...................................... MCLAREN MERCEDES
8 Carlos Sainz...................................... FERRARI
9 Lance Stroll...................................... ASTON MARTIN MERCEDES
10 Esteban Ocon..................................... ALPINE RENAULT
11 Antonio Giovinazzi............................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
12 Kimi Räikkönen................................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
13 Daniel Ricciardo................................. MCLAREN MERCEDES
14 Yuki Tsunoda..................................... ALPHATAURI HONDA
15 George Russell................................... WILLIAMS MERCEDES
16 Fernando Alonso.................................. ALPINE RENAULT
17 Nicholas Latifi.................................. WILLIAMS MERCEDES
18 Sebastian Vettel................................. ASTON MARTIN MERCEDES
19 Mick Schumacher.................................. HAAS FERRARI
20 Nikita Mazepin................................... HAAS FERRARI

 


Red Bull kørere i blåt igen og Hamilton tilbage på podiet © Mercedes AMG

USA's Grand Prix : Circuit of the Americas
FORMULA 1 ARAMCO UNITED STATES GRAND PRIX 2021


Ingen overraskelser i USA

Der var to mand i fokus i USA. VM kampen er på sit højeste. Verstappen førte før weekenden, og han fører nu efter weekenden - forspringet er omkring fordoblet. USA var der hvor Hamilton skulle slå tilbage - men det lykkedes ikke. USA 2021 var ikke et stort racerløb, men måske et af de mest afgørende i sæsonen.


Løbet afgøres næsten i første sving i Verstappens favør © Pirelli

Der var tre afgørende situationer i løbet. Det første var da starten gik. Verstappen kom hurtigst afsted, men Hamilton virkede til at hente ind på ham. Verstappen trak mod venstre og forsøgte at presse Hamilton, men Hamilton holdt på, og da de nåede første sving pressede han tilbage og fik fordelen på vej ud ad svinget. Hurtigt fik han opbygget et forspring og lignede pludselig en gammel udgave af sig selv - i front og med situationen under kontrol.

Så satte Verstappen sit første taktiske stød ind. Selvom han var ved at hale ind på Hamilton, gik han tidligt i pit. Det betød at han havde et par stykker han skulle forbi, inden han var tilbage på 2. pladsen. Men det kom han, dels ved overhalinger, dels ved at bilerne foran trak i pit. Da Hamilton trak i pit havde han et forspring på omkring 13 sekunder, men det er jo langt fra nok. Hamilton kom ud et stykke efter Verstappen. Nu var hollænderen i front og virkede til at kontrollere løbet. Dog ikke mere, at man forventede en spændende afslutning.


Red Bull lurer begge i baggrunden © Pirelli

Det næste stød fra Verstappen virkede lidt mere satset. Hamilton var kommet tæt på Verstappen, der beklagede sig over sine bagdæk. Måske var det derfor, måske var det bare hele tiden meningen, men i pit kørte Verstappen, samtidig med at Hamilton konstaterede, at hans dæk havde det fint. Verstappen halede lidt ind på Hamilton, men ikke meget. Otte omgange senere smuttede Hamilton i pit og igen måtte han overlade føringen til Verstappen. Det spændende var nu - kunne Hamilton nå at hente Verstappen - og kunne han komme forbi?

Der var lige knapt 9 sekunder, da Hamilton forlod pitten for sidste gang - og hans dæk var otte omgange friskere. Han kørte og kørte og hentede og hentede. Men da han nåede Verstappen var hans dæk slidte, mens Verstappen havde kørt pænt på sine - og dermed udlignet de otte omganges forskel i alder. Hamilton nåede under sekundet, men ikke på et sted, hvor det gav en DRS - og så var løbet afgjort. En taktisk sejr til Verstappen.

Og ellers vil løbet husket for Alonso vs. Alfa Romeo. Først blev spanieren angrebet af Raikkoen. Alonso gjorde sig bred og Raikkonen måtte forlade banen, men holdt foden på speederen og kom forbi Alpine køreren.


Tsunoda i menneskehænder. En lidt svingende sæson for den lille japaner © Red Bull Contentpool

Alonso blev sur og ville have pladsen tilbage, men stewards vurderede, at der ikke var noget at komme efter. Dernæst overhalede Alonso Giovinazzi ved at køre uden for banen - og her måtte han så give pladsen tilbage til Alfa Romeo køreren. Senere kom han forbi igen og en ny batalje opstod - og dennegang var det Giovinazzi der måtte afgive sin placering til Alonso. Senere måtte spanieren udgå med tekniske problemer.

Der var også andre kørere i løbet. Perez fik en fin 3. plads efter en rigtig god weekend. Leclerc blev nr. 4 foran Ricciardo og Bottas. Finnen fik kørte sig fornuftigt frem, uden dog rigtigt at imponere.

Sainz blev nr. 7 og Norris nr. 8. Altså to gange sejr til Ferrari i den interne Ferrari/McLaren kamp om 3. pladsen i VM for konstruktører. Tsunoda, der også havde en god weekend blev belønnet med en 9. plads og Vettel fik det sidste point, da Raikkoen snurrede rundt og sendte sig selv på geologisk ekskursion i gruset

VM er ikke afgjort, men ender det hos Verstappen, var løbet i Texas et af de vigtigste.


Resultatet af løbet i USA

1 Max Verstappen.................................... RED BULL RACING HONDA
2 Lewis Hamilton.................................... MERCEDES
3 Sergio Perez...................................... RED BULL RACING HONDA
4 Charles Leclerc................................... FERRARI
5 Daniel Ricciardo.................................. MCLAREN MERCEDES
6 Valtteri Bottas................................... MERCEDES
7 Carlos Sainz...................................... FERRARI
8 Lando Norris...................................... MCLAREN MERCEDES
9 Yuki Tsunoda ..................................... ALPHATAURI HONDA
10 Sebastian Vettel................................. ASTON MARTIN MERCEDES
11 Antonio Giovinazzi............................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
12 Lance Stroll..................................... ASTON MARTIN MERCEDES
13 Kimi Räikkönen................................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
14 George Russell................................... WILLIAMS MERCEDES
15 Nicholas Latifi.................................. WILLIAMS MERCEDES
16 Mick Schumacher.................................. HAAS FERRARI
17 Nikita Mazepin................................... HAAS FERRARI
NC Fernando Alonso.................................. ALPINE RENAULT
NC Esteban Ocon..................................... ALPINE RENAULT
NC Pierre Gasly..................................... ALPHATAURI HONDA


Ingen tvivl om opbakningen i Maxico © Red Bull Contentpool

Mexicos Prix: Autodromo Hermanos Rodriguez
FORMULA 1 GRAN PREMIO DE LA CIUDAD DE MEXICO 2021

Løbet afgjort i første sving

Verstappen vandt, Bottas tabte. Stemningen var stor, sådan som den er i Mexico - altså på et niveau hvor det faktisk kan fornemmes her, halvvejs rundt om Jorden. Men ellers var løbet sådan helt ærligt, kun momentvis spændende.


Altid kaos i første sving i Mexico © Alfa Romeo Racing

Hos Red Bull havde man set sig sur på Tsunoda, fordi han var kommet i vejen for deres kørere i de sidste sekunder af kvalifikationen. Sådan i fjernsynet så det nu mere ud som Perez bare fulgte efter Tsunoda da han forlod banen, i stedet for at følge banen. De gule flag betød at Verstappen løftede foden fra speederen ganske kortvarigt, men nok til, at han ikke kunne komme i nærheden af pole.


De to Red Bull racere startede derfor som nr. 3 og 4, mens Mercedes racerne holdt på forreste startrække, med Bottas på pole. Det var udgangspunktet for løbet. Bottas kom bedst fra start - i al fald på de første 100 meter, og så blev han presset. På den ene side af Hamilton og på den anden side af Verstappen, der vel lavede årets bedste start. Han kunne simpelthen bremse senere, så da de to Mercedes biler bremsede fortsatte Verstappen og væk var han. Bottas bremsede lidt ekstra for at give plads til Hamilton og blev så ramt af Ricciardo, der allerede inden havde blokeret et hjul. Bottas snurrede rundt - og begge måtte i pit. Bottas eftermiddag blev senere endnu værre, da han også havnede i et elendigt pitstop. Til sidst fik han et ekstra pitstop for at trække hurtigste omgang fra Verstappen. Det lykkedes på sidste omgang. Bottas selv fik ikke glæde af det, da han allerede inden det sidste pitstop, var langt uden for pointene.


Hamilton og Verstappen atter engang i clinch © Red Bull Contentpool

Med Verstappen i spidsen, Hamilton på 2. pladsen og Perez som 3'er var løbet afgjort der på 1. omgang. Lidt taktik her og der bragte mod slutningen af løbet Perez i angrebsafstand til Hamilton, men det blev aldrig til andet end et par markeringer.

Udover Bottas/Ricciardo var der et andet uheld på første omgang, der sendte Schumacher og Tsunoda ud af løbet og udløste en SC. Ocon havnede i en sandwich mellem de to, men overlevede selv.

Pierre Gasly kørte et anonymt men fremragende løb og vekslede sin gode startplacering til en fornem 4. plads. På 5. og 6. pladsen kom Ferrari, med Leclerc forrest. Han blev ellers beordret til at lade Sainz komme forbi, for at se om han kunne indhente Gasly, men det kunne han ikke og måtte overlade 5. pladsen til Leclerc.

Vettel havde en fornuftig dag og sluttede på 7. pladsen, foran sin gamle holdkammerat Kimi Räikkönen. Den aldrende finne havde en rigtig god dag i sin Alfa Romeo. Alonso blev nr. 9, mens Lando Norris tog det enlige point som trøstepræmie på, hvad der var en dårlig dag for McLaren.

I VM kampen er Verstappen nu 19 point foran Hamilton. Det lyder af mere, end det i virkeligheden er. Næste løb er i Brasilien om en uge. Vi venter i spænding


Det altid imponerende podie i Mexico på inderkredsen © Red Bull Contentpool


Løbsresultat fra Mexico

1 Max Verstappen.................................... RED BULL RACING HONDA
2 Lewis Hamilton.................................... MERCEDES
3 Sergio Perez...................................... RED BULL RACING HONDA
4 Pierre Gasly...................................... ALPHATAURI HONDA
5 Charles Leclerc................................... FERRARI
6 Carlos Sainz ..................................... FERRARI
7 Sebastian Vettel.................................. ASTON MARTIN MERCEDES
8 Kimi Räikkönen.................................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
9 Fernando Alonso................................... ALPINE RENAULT
10 Lando Norris..................................... MCLAREN MERCEDES
11 Antonio Giovinazzi............................... ALFA ROMEO RACING FERRARI
12 Daniel Ricciardo................................. MCLAREN MERCEDES
13 Esteban Ocon..................................... ALPINE RENAULT
14 Lance Stroll..................................... ASTON MARTIN MERCEDES
15 Valtteri Bottas.................................. MERCEDES
16 George Russell................................... WILLIAMS MERCEDES
17 Nicholas Latifi.................................. WILLIAMS MERCEDES
18 Nikita Mazepin................................... HAAS FERRARI
NC Mick Schumacher.................................. HAAS FERRARI
NC Yuki Tsunoda..................................... ALPHATAURI HONDA