Super Star med Puss & Kram
Ny bog om bulderrace i Sverige

Af Flemming Hansen

Super Star

For nogen tid siden udkom et digert storværk om 'Super Saloon', hvor denne bogs forfatter Bengt-Åce Gustavsson også var involveret. Bengt-Åce er vel Sveriges svar på vor egen Morten Alstrup - stor viden og et stort arkiv om Svensk racing gennem årene som journalist, fotograf, forfatter og indehaver af racefoto.se

Nu kom så tiden for bogen om 'Super Star' - en racerserie der fik sit udspring i midt 70'erne udtænkt af Robin Shorter, der syntes at Sverige, der altid har været glad for det USA inspirerede i 'Jänkebiler' ('Amerikanere') skulle have en serie der var lige netop det. Buldrende V8'ere - Camaroen blev mest udbredt - men klassen var åben for alt med en V8 og Amerikansk ophav.

Det skulle være billigt - så det var 'standardbiler' ribbet for alt udstyr og isat styrtbøjle med begrænsinger i dækbredde etc.

Der skulle hives racerstjerner til serien og blev lanceret sammen med F1 på Anderstorp som et supportrace.

Det blev utroligt populært fra starten i 1975, men fadede langsomt ud med den afsluttende sæson i 1981. Ikke desto mindre skabte serien fundamentet for senere racerserier i Sverige. Herunder bla. 'Super Saloon' der blev etableret med inspiration fra Danmark.

Sponsoren 'Puss & Kram' var i øvrigt et mærke i Kobøjderbukser! Meget passende for 'Jänkere'!

Vurdering af bogen.

Det er igen en stor flot og velproduceret bog, der næsten lidt i stil med vor egen Carsten Fromodst gennemgang af f.eks. Roskilde Ring hiver alt materiale ind i bogen. Det er også sket her, hvor man har valgt at give lidt et udseende som en scrap bog, med udklip fra datidens aviser og blade.

På den måde får man alle detaljer med fra alle afviklede løb, som såmænd en enkelt gang kom til Jyllandsringen i premiereåret 1975 - men også kendte baner i Tyskland og Belgien som Zolder, Wunstorf mfl.

Så der er masser af materiale at dykke ned i og fed læsning om de skæve karakterer der optrådte i serien.

Klart anbefalelsesværdig læsning!

Bogen kan købes ved at kontakte Bengt-Åce på mail: bengan@racefoto.se


Jyllandsringen fik en gæsteoptræden af serien i 1975


Underholdning i højsædet med brølende biler og lige så brølende deltagere


F1kørere der optrådte i 'Super Star'.