Verstappen
Hele vejen

Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


George Russels først sejr - UK's næste verdensmester? © Mercedes AMG

Brasiliens Grand Prix : Autódromo José Carlos Pace,
FORMULA 1 HEINEKEN GRANDE PRÊMIO DE SÃO PAULO 2022

Russell vinder sin første sejr i Brasilien - Magnussen skubbet ud på første omgang

George Russell fik sin første sejr efter et solidt løb. Han tog starten og holdt et godt tempo undervejs og var aldrig rigtig truet. Lewis Hamilton var tæt på ham flere gange, men virkede aldrig rigtig farlig. De første omgange var præget af sammenstød som på flere måder påvirkede løbet.


Kevin Magnussen sikrede sin og Hass første pole forud for sprintløbet © Haas F1 media

Efter en række langtrukne løb, hvor spændingen var taget på vinterferie, fik vi endeligt et løb der var værd at se. Ikke på grund af den tætte kamp i toppen, den var der ikke. Men løbet var fyldt med små kampe, overhalinger og dramatiske situationer.


Kevin Magnussen fører feltet an - på lånt tid dog... ©Pirelli

Den første kom på første omgang, hvor Daniel Ricciardo lidt optimistisk prøvede at komme inden om Kevin Magnussen, ramte Haas racerens dæk, så bilen snurrede rundt. Måske kunne Ricciardo faktisk have overlevet dette, hvis ikke Magnussens bil grillede baglæns lige ind foran Ricciardo. Sammenstødet sendte dem begge ud, ødelagde nogle Rolex skilte og sendte SC på banen.


Tæt intern Ferrari kamp mellem Leclerc 16 og Sainz 55 © Ferrari media

Da løbet blev sat i gang igen kom det til en kamp mellem Verstappen og Hamilton gennem S-svingene for enden af langside. De ramte hinanden og stumper fløj. Hamilton mistede pladser, mens Verstappen måtte have skiftet snuden. Senere fik Verstappen hele skylden for hvad der burde have været en racing-incident. Fem sekunders straf til hollænderen. Kort efter var det Lando Norris, der fik en straf. Han fik den for at køre Leclerc af banen. Ferrari raceren ramte væggen hårdt nok til at alle forventede at SC ville vende tilbage, men nej, Leclerc var i stand til at køre videre.


Ricciardo laver sin sidste tumpefejl i F1 der sender ham og Kevin ud af løbet © Haas F1 media

Mod slutningen af løbet var det Norris der alligevel fik SC tilbage, da bilen stoppede ret pludseligt. Det samlede feltet til en dramatisk afslutning. I front kom den dramatiske afslutning ikke. Hamilton var langsommere end Russell. De havde ellers fået besked fra pitten om, at de var frie til at kæmpe. Sainz tog en god 3. plads efter at passeret Perez. På de sidste omgange kom der flere forspørgsler fra Leclerc, der gerne ville bytte plads med Sainz for at få de ekstra point til kampen om VM sølvet. Afvisningen fra teamet var klar nok, men lidt vag. Sølvmedaljer er simpelthen ikke vigtige nok til at bedre andre om at ofre en podieplads.


Det første venstresving på Interlagos med pitudkørsel på indersiden© Pirelli

Alonso tog en fornem 5. plads, flere gode overhalinger - blandt andet også på Perez. Det betændte forhold mellem ham og Ocon blev udstillet da de nærmede sig slutningen af anden SC periode, hvor teamet forklarede Ocon at Alonso havde friskere dæk og han ikke skulle kæmpe med ham. Ocon, der var den forreste af de tog svarede vævende, at han ville tage kampen med Vette, der foran ham. Fra pitten blev det understreget at han måtte gøre som han ville, men ikke slås med Alonso. De kom dog begge ret nemt forbi Vettel, hvorefter Alonso fik lagt de to Red Bull racere mellem ham selv og Ocon.


George Russels på vej mod sejren © Pirelli

Perez havde længe befundet sig på 3. pladsen, men blev fanget af den anden SC periode og kørte på langsomme medium dæk. Verstappen havde tilbragt hele løbet langt nede i feltet, for en gangs skyld ude af stand til at gøre ret meget efter sammenstødet med Hamilton og efterfølgende straf. Men SC bragte ham tættere på fronten og da Perez sejlede baglæns på de dårlige dæk, fik han at vide fra teamet, at han skulle gå efter Leclerc. Altså, måtte han forbi Perez. Mexicaneren på sine slatne dæk gav god plads til teamkammeraten, med meldingen om, at hvis der ikke var nogle biler mellem dem, ville han få pladsen tilbage. Men det fik han ikke. Mens teamet flere gange påtalte det over for Verstappen, var der kun et enkelt svar. Det skulle de ikke spørge ham om, og de vidste godt hvorfor. Perez var ikke imponeret, snarere rasene. Havde jeg været teamchef ville jeg nok have degraderet min verdensmester til fredagskører næste sæson. Sådan taler man ikke til sin chef! Slet ikke i radioen. Men modenhed har aldrig været Verstappens stærke side.


George Russels får en krammer af Hamilton © Mercedes AMG

Men nr. 6 og 7 blev de, mens Ocon blev nr. 8. Bottas fik to point for en 9. plads efter et godt løb, mens Stroll fik endnu et ufortjent point med en 10. plads. Næste år skal han dele team med Alonso, der jo ikke er kendt for sin store tålmodighed. Hvordan han vil reagere på, at få den lidet talentfulde canadier som makker, skal nok blive spændende.

Resultatet fra Brasilien

1 George Russell................................MERCEDES
2 Lewis Hamilton................................MERCEDES
3 Carlos Sainz..................................FERRARI
4 Charles Leclerc...............................FERRARI
5 Fernando Alonso...............................ALPINE RENAULT
6 Max Verstappen................................RED BULL RACING RBPT
7 Sergio Perez..................................RED BULL RACING RBPT
8 Esteban Ocon..................................ALPINE RENAULT
9 Valtteri Bottas...............................ALFA ROMEO FERRARI
10 Lance Stroll.................................ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES
11 Sebastian Vettel.............................ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES
12 Zhou Guanyu..................................ALFA ROMEO FERRARI
13 Mick Schumacher..............................HAAS FERRARI
14 Pierre Gasly.................................ALPHATAURI RBPT
15 Alexander Albon..............................WILLIAMS MERCEDES
16 Nicholas Latifi..............................WILLIAMS MERCEDES
17 Yuki Tsunoda.................................ALPHATAURI RBPT
NC Lando Norris.................................MCLAREN MERCEDES
NC Kevin Magnussen..............................HAAS FERRARI
NC Daniel Ricciardo.............................MCLAREN MERCEDES

 


Fuld Red Bull på sidste podie i 2022 © Pirelli

Abu Dhabis Grand Prix : Yas Marina
FORMULA 1 ETIHAD AIRWAYS ABU DHABI GRAND PRIX 2022

Verstappen vinder (også) finaleløbet


En lang og let slatten sæson fandt sin afslutning
Max Verstappen vandt. Andre steder i feltet var der gode dueller og relativt god underholdning. Men kampen om sejren var ensidig. Det var en demonstration i total overlegenhed fra verdensmesteren. Ingen fejl, intet pres, bare i et løb for sig selv.


Red Bull vanligt godt fra start © Red Bull Contentpool

Faktisk mindede Verstappen i dag om Prost, noget han ellers sjældent gør. Men Prost havde en ting med at jo langsommere det så ud, jo hurtigere var det. Det samme med Verstappen i dag. Hans kørsel virkede afslappet og tilbagelænet, men han blev ved og blev ved at trække fra resten af feltet. I ensom majestæt kørte han rundt og rundt og det mest overraskende var, at han ikke faldt i søvn af ren og skær kedsomhed.


Også tæt kamp længere nede i feltet med Bottas i front © Alfa Romeo Racing

Leclerc fik en 2. plads og dermed også sølvmedaljerne i VM. Undervejs var der konkurrence fra både Perez og to Mercedes racere, men Leclerc fik sine sølvmedaljer. Hamilton og Russell havde begge deres at slås med undervejs. Hamilton dels en duel med Sainz, dels en teknisk defekt, der sendte ham ud af løbet. Russell var bare ikke helt så hurtig som han håbede på. Perez have god fart i bilen og omgang efter omgang halede han ind på Leclerc. På et tidspunkt fik han besked på, at han ville nå Ferrari raceren på sidste omgang! Det gjorde han, men der var det for sent. Perez blev nr. 3 og dermed var nr. 1, 2 og 3 i løbet, de samme som i VM.


Mick Schumachers sidste løb for Haas © Haas F1 media

Sainz blev nr. 4 efter sin første omgangs duel med Hamilton. Han pressede englænderen langt ud, men ikke noget kriminelt. Efterfølgende fik de to et par gode slagsmål. Russell var 5'er, mens Lando Norris kørte en ensom 6. plads hjem. Ocon blev nr. 7 foran Lance Stroll. Ricciardo sluttede sin karriere (indtil videre) med en 9. plads, mens Vettel sluttede sin med et enkelt point for 10. pladsen. Vettel var den eneste der satsede på et enkelt stop og det endte med at sende ham langt ned. Efter løbet virkede han afslappet og det var tydeligt at hans fokus ikke var i F1 mere. Perez, Leclerc og Verstappen sad efter løbet og snakkede om hvorvidt Vettel ville vende tilbage. De var ikke enige.


Kamp i hårnålen ©Pirelli

Schumacher og Latifi stødte også sammen. Eller rettere Schumacher kørte ind i Latifi. Canadieren var måske ikke den hurtigste gennem svingene, men derfor var det stadig Schumachers opgave at holde afstand. Latifi udgik senere, mens Schumacher kunne gennemføre løbet. Alonso udgik som den første, med en teknisk defekt. Dermed sluttede hans forhold til Team Enstone, det team under navnet Renault lagde bil til hans to titler for snart længe siden.


Verstappen markerer lige sin førsteplads og sit VM © Red Bull Contentpool

Sæsonen er slut. Mange overhalinger, tættere kørsel. Men også ekstremt ensformigt. Fem vindere er acceptabelt, syv forskellige på podiet er alt for lidt. Forskellen mellem bilerne er for stor, banerne er for dårlige, løbene for mange, de tekniske defekter for få! Magnussens pole var den eneste virkelige overraskelse. FIA og F1 har stadig et arbejde med at gøre deres produkt bedre.

Resultatet fra Abu Dhabi

1 Max Verstappen................................RED BULL RACING RBPT
2 Charles Leclerc...............................FERRARI
3 Sergio Perez..................................RED BULL RACING RBPT
4 Carlos Sainz..................................FERRARI
5 George Russell................................MERCEDES
6 Lando Norris..................................MCLAREN MERCEDES
7 Esteban Ocon..................................ALPINE RENAULT
8 Lance Stroll..................................ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES
9 Daniel Ricciardo..............................MCLAREN MERCEDES
10 Sebastian Vettel.............................ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES
11 Yuki Tsunoda.................................ALPHATAURI RBPT
12 Zhou Guanyu..................................ALFA ROMEO FERRARI
13 Alexander Albon..............................WILLIAMS MERCEDES
14 Pierre Gasly.................................ALPHATAURI RBPT
15 Valtteri Bottas..............................ALFA ROMEO FERRARI
16 Mick Schumacher..............................HAAS FERRARI
17 Kevin Magnussen..............................HAAS FERRARI
18 Lewis Hamilton...............................MERCEDES
19 Nicholas Latifi..............................WILLIAMS MERCEDES
NC Fernando Alonso..............................ALPINE RENAULT

 

Slutstillingen i VM 2022

1 Max Verstappen.................RED BULL RACING RBPT...........454
2 Charles Leclerc................FERRARI........................308
3 Sergio Perez...................RED BULL RACING RBPT...........305
4 George Russell.................MERCEDES.......................275
5 Carlos Sainz...................FERRARI........................246
6 Lewis Hamilton.................MERCEDES.......................240
7 Lando Norris...................MCLAREN MERCEDES...............122
8 Esteban Ocon...................ALPINE RENAULT..................92
9 Fernando Alonso................ALPINE RENAULT..................81
10 Valtteri Bottas...............ALFA ROMEO FERRARI..............49
11 Daniel Ricciardo..............MCLAREN MERCEDES................37
12 Sebastian Vettel..............ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES....37
13 Kevin Magnussen...............HAAS FERRARI....................25
14 Pierre Gasly..................ALPHATAURI RBPT.................23
15 Lance Stroll................. ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES....18
16 Mick Schumacher...............HAAS FERRARI....................12
17 Yuki Tsunoda..................ALPHATAURI RBPT.................12
18 Zhou Guanyu.................. ALFA ROMEO FERRARI...............6
19 Alexander Albon.............. WILLIAMS MERCEDES................4
20 Nicholas Latifi.............. WILLIAMS MERCEDES................2
21 Nyck De Vries................ WILLIAMS MERCEDES................2
22 Nico Hulkenberg.............. ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES.....0


Slutstillingen i VM 2022 for teams

1 RED BULL RACING RBPT...............................759
2 FERRARI............................................554
3 MERCEDES...........................................515
4 ALPINE RENAULT.....................................173
5 MCLAREN MERCEDES...................................159
6 ALFA ROMEO FERRARI..................................55
7 ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES........................55
8 HAAS FERRARI........................................37
9 ALPHATAURI RBPT.....................................35
10 WILLIAMS MERCEDES...................................8