Retromobile 2022
Et tilbageblik lige inden det går i gang igen

Af Flemming Hansen


Retromobile - biludstilling i byernes by - Paris

I februar 2020 var undertegnede og medpatient Allan Nielsen på Retromobile i Paris – byernes by. Retromobile er en af verdens største udstillinger af klassiske biler – og hvis man har penge nok kan man også deltage i en auktion over nogle af disse…

Hvad vi ikke vidste var, at den tur til Paris blev den sidste udenlandsk aktivitet i to år! Der kom en lille irriterende pandemi på tværs… Nedlukninger… mundbind… coronapas… og så lige en lang række af jubeltosser, skeptikere og grydelågsklappere, der uvist af mange årsager havde en fest!

I de mellemliggende to år prøvede Retromobile at planlægge og re-planlægge. 2021 gik i vasken på trods af at det var på kalenderen. Men det måtte opgives på grund af Covid-19.

I 2022 skulle slaget så slås. Normalt ligger arrangementet den første weekend i februar. Hotel var bestilt – men så blev udstillingen aflyst og flyttet til midten af marts. En måned før arrangementet var vi i syv sind. Bestille flybilletter og risikere an afbrænding eller hvad? Men okay – i midt februar gik vi all in og bestilte flybilletter. Nu skulle man så lige ikke få sig en omikron…!


Retromobile er biler fra mange tidsaldre - lige fra F1 til gamle biler med egerhjul.

Nervøse forespørgsler til kilder – jo jo den var god nok – DET BLIVER TIL NOGET. Begrænsninger i DK røg tidligt og efterfølgende har Frankrig også lempet på restriktioner på især mundbind. Men det var jo virkelig om at holde sig orienteret – så der blev udskrevet Coronapas og et eller andet EU dokument, der også skulle udfyldes… Men summa summarum: Der var ikke én der så meget som skævede på noget af det! Men hellere safe than sorry og det at stå i en lufthavn med en nidkær satan i uniform der bralrer løs på et eller andet kaudervælsk gider man bare ikke!

Så andet end at man skulle kvæles i et mundbind på hele flyveturen, så var vi sgu tilbage til de gode gamle dage! Yes!

Hvor faen’ ligger Retromobile?

De gamle rotter i faget entrerede jo pladsen med vanlig selvsikkerhed – man ved jo hvor man skal ind… og… øhhh… det så sgu lidt mærkeligt lukket ud?? En forespørgsel til en eller anden håndværker afstedkom et eller andet ’ny indgang’ rundt om hjørnet – eller noget på det lokale lingo. Det samtidig med en lidt lallet skiltning – især når man kigger i den forkerte retning – er som regel ikke en god kombi! Efter en forgæves gåtur frem og tilbage så lykkedes det minsandten at finde de hellige haller. Det var et fuldstændigt flunkende nyt renoveret Porte de Versailles Exhibition Centre, Paris. Men… Den gamle indgang til den store udstillingshal havde som regel KÆMPE skilte med Retromobile. Her var så endelig et skilt med Retromobile, men måske lige lidt diminutivt – og så skulle man op på første sal??? Hvad foregår her? Er man taget hele vejen til Paris for at se et eller andet på 1. sal? Skepsis blev vakt…

Men man kom ind og… hmm der mangler noget? Der er en masse gamle biler af den fine slags – bevares – men ikke skyggen af racerbiler eller boder med bøger eller modelbiler? WTF is going on? Inden man så kaster sig ud over den første skrænt, så burde man måske lige have læst programmet lidt nøjere…! Der var nemlig også en 2. sal! Der var så det ønskede – men måske ikke lige så meget som man kunne ønske? Se ’Anmeldelse som efterspil’.

Jamen hvad var der så på udstillingen?

En masse biler – surprise!

917-K81


917 K81 i al sin pragt

Helt ovre i min foretrukne afdeling faldt jeg endelig over 917-K81! For de få der ikke lige skulle vide hvad det er, så er det de tyske Kremer brødres forsøg på at lave en Porsche 917 kopi 10 år efter modellens sidste indsats på Le Mans i 1971. Dermed skete det i 1981, hvilket var sidste mulighed inden et nyt reglement for gruppe C blev introduceret i 1982.

Kremer 917’eren blev fuldstændig baseret på tegninger og eksisterende udgaver – lidt med Porsches billigelse. (Noget mindre efterfølgende da det hele blev en fiasko!) Kremer var gode Porsche kunder gennem en del år, men også kendt – eller snarere berygtet – for at presse dele til ud over det anvendelige, hvilket kan have kostet Jo Gartner livet på Le Mans i 1986? 917 projektet blev ikke lige den store succes. Den eneste gode kører i bilen var afdøde Bob Wollek, der blev parret med et par mere eller mindre ’talentfulde’ kørere: Xavier Lapeyre og Guy Chassuil. Bilen kørte sådan set godt nok – men var håbløst langsom. Så Bob Wollek skred i utilfredshed og bilen udgik senere i løbet på grund af problemer.

Men det er stadig en 917 om end ikke en af de officielle. Jeg har dog altid godt ville se den live. Der er nemlig kun en og den har skiftet ejere gennem en del år. Men nu havnede den så på udstilling i Retromobile. Farven har altid undret mig. Ja den er gul – men på visse billeder kunne den godt se ud som om den havde været neongul. Det var den dog ikke men den var i den grad skrigende gul!

Artcuriel


Jeg vil gerne byde på den... og den.. og den...

Der er også en stor auktion der optog et stort område. Man var velkommen til at købe et program for 80 euro og byde på de flotte biler. Der var så lige den finte at du ikke kom særligt langt med en 1000 Euro seddel. Faktisk skulle du have en stor samling af disse for at være med i spillet. En eller anden gammel rød sportsvogn fra 1958 med Italienske aner jeg ikke anede eksisterede – røg for 530 af de lange. Så det…

Men de biler man kunne byde på var af absolut fineste karat. Der var alt i Ferrari – lige fra F40 til LaFerrari i blændende røde farver og så naturligvis en lang række perler fra 60’erne og 70’erne, der skinnede i takt med neonlysene

Allan Falk


'Fabriksny' Porsche 911 Targa

En af tegneserieheltene fra det hedengangne Fart & Tempo – og i talrige album udgivelser. Hvad har det med Retromobile at gøre? Ikke noget faktisk – og så alligevel? Fans vil kunne huske at han kørte rundt i en Porsche 911 Targa.

Dem var der et par stykker af. Fuldstændigt renoverede hele vejen igennem. Hvor meget der var tilbage af de oprindelige biler har jeg ingen anelse om, for du kan ’bare’ købe alt i reservedele hos Porsche fra alle deres modeller med udgangspunkt i Zuffenhausen… Skal du spørge om prisen, så har du ikke råd.

Lige så med de ustyrligt flotte Targaer. Fuldstændigt pletfri og fejlfri, med interiør og udseende som de nok havde set ud da de rullede ud fra fabrikken omkring 1970. Der var ingen prislap…

Big Macs


Ja det er ikke motorrummet i din gamle Nissan Primera, men derimoid en Mclaren F1 GT.

Jamen der var ikke meget der lignede parkeringspladsen ved Ikea en regnfuld fredag formiddag! Heller ikke samlingen af McLaren F1 GTR’er udtænkt af designer Gordon Murray. Her var scenens midte indtaget af en dyb mørk perlemors metallic lilla af slagsen af den berømte gadebil fra McLaren. Det var Beatles guitaristen George Harrisons, der udover at være ven med Gordon Murray også var en stor motorsportsfan og fik bestilt en i den særlige farve og usædvanligt for bilen er de satinsorte fælge. I en særlig afdeling af udstillingen var også en af Harrisons guitarer i samme farve som bilen og en carbon plade på anslaget, hvor der stor McLaren på – jo jo. Harrison døde i 2001 og bilen tilhører boet.


En ustyrligt flot 'langheck' McLaren fra Le Mans.

Harrisons var en gadebil – men noget meget mere interessant var Gulf udgaven fra Le Mans 1997. Den havde tilbragt en del tid i Japans GT serie og havde gennemgået en total renovering for at bringe den tilbage til fordums tiders glans. Det var nu lykkedes meget godt må man sige! Også her var farven interessant. Den Gulf lyseblå var perlemor og alt det ’røde’ var i day-glo. Godt lige at få det verificeret. Det kan være hamrende svært at se på billeder fra dengang, da de ikke var digitale, men på noget der hed ’film’ og der kan farver se ud på mange forskellige ’sjove’ måder – i reglen forkerte, når vi snakker farver med neon effekter.

Kan man ikke bruge penge?


Bildele afdelingen hvro du sikkert finder den dims du mangler.


Modelbiler i alle størrelser og priser -- her Kevins IMSA racer.

Jo da i den grad! Men så ’desværre’ måske lige i mindre grad end for et par år siden! Det var tydeligt at Covid nok havde bremset den største interesse for at møde op med en kostbar stand. Især når det allerede var skubbet en gang og aflyst året før. Vi håber på en bedre tilstand i 2023. Men jo - der kunne købes ting og sager, inden for alskens slags værktøj og udstyr til biler – gamle manualer til klassiske biler, modeller af biler og naturligvis en masse bøger.

Anmeldelse som efterspil

Et er sikkert. Dortmund Westfalenhalle Intermodellbau i november 2021 var en bummer. Voldsomt præget af på det tidspunkt stadig en relativt aktiv pandemi. Der manglede for mange indslag og forhandlere – mængden af tomme områder var sigende. Bare det, at der var sat stole op for at folk kunne sidde siger en del. Det plejede der absolut ikke at være noget af! Intermodellbau i april 2022 blev aflyst – så vi nu snakker 2023.

Men Retromobile var naturligvis også præget af Corona efter to år – men sandsynligvis betød også Brexit noget i form af indslag fra den nu ikke EU tilhørende ø. Det var især antallet af racerbiler, der plejede at være mange, mange flere af. Stadig en stor udstilling – men i 2023 vil vi godt tilbage til den store salon 1 med fuld bestand!

Det kommer vi så også. Retromobile 2023 bliver også en markering af Le Mans 100 året. Det kan kun blive stort og godt!