Red Bull & Verstappen
3.VM til Max er overvejende sandsynligt


Af Flemming Hansen / Martin Møller Thomsen


Væn dig til synet. Red Bull starter relativt overbevisende ud... © Red Bull Contentpool

Bahrains Grand Prix : Bahrain International Circuit,
FORMULA 1 GULF AIR BAHRAIN GRAND PRIX 2023

Sejr til Red Bull og Verstappen

To Red Bull biler kom først over stregen i årets første løb. Ikke overraskende, men lidt skuffende hvis man havde håbet på at Ferrari eller Mercedes kunne udfordre den dobbelte verdensmester. Men det skete ikke. Til gengæld kom nyskabelsen ved at Alonso kom på podiet i Bahrain.Starten er gået for sæson 2023 © Red Bull Contentpool

Men lidt skuffende var det, at kampen ikke var tættere; at Red Bull var så overlegne. Selvfølgelig klarede de sig godt i kvalifikationen, men bortset fra det familiære i startopstillingen, var tiderne opmuntrende tæt. Men løbet virkede som noget vi har set alt for ofte. Red Bull kørte væk og så var der ikke noget spænding i det løb. Perez fik ikke verdens bedste start og det gav lidt spænding, men Verstappens sejr var aldrig i problemer, og da da halvvejen var passeret, var det Verstappen foran Perez, Leclerc foran Sainz og Hamilton der holdt et forsøg på undercut fra Alonso tilbage.


De grønne Aston'er lægger hårdt ud © Aston Martin Racing


Men Alonso var flyvende og gik til angreb på Hamilton. Det var ikke den første duel den gamle spanier var i, nemt var det heller, men efter en god omgang kørt ved siden af hinanden, kom han forbi. Nogle omgange senere gentog historien sig med Sainz, der også måtte afgive en plads til sin landsmand. Han kæmpede lidt hårdere end Hamilton, men Alonso havde overskud i dag. Lidt tidligere i løbet var Leclerc udgået med tekniske problemer, ikke at han havde kunnet gøre noget ved de to Red Bull biler.

Alonso fik prisen som Driver of the Day. Ganske fortjent. Prisen kunne også være gået til Pierre Gasly der formåede at rykke fra nr. 20 og til en 9. plads. God solid kørsel og god strategi bragte ham frem i verden. I kontrast til det, var den anden pink Alpine, med Ocon. Han blev straffet, og straffet og straffet. Først blev han straffet for at være parkeret forkert i startboksen, så for de begyndte at arbejde på pilen for tidligt, da han afsonede sin straf, så blev han straffet for at køre for hurtigt i pitten... Til sidst blev han trukket ud af løbet.


Bedste Hass blev Kevins - men uden for point © Haas Media

Hülkenberg gjorde det modsatte efter sin fremragende kvalifikation i går, endte han som nr. 15 ud af 17 gennemførte. Ikke at det meget bedre for Magnussen, men sidste år fik danskeren en del knækkede frontvinger, den opgave havde Hülkenberg nu påtaget sig.

Eller må den store overraskelse af Lance Stroll splittede Hamilton på 5. pladsen fra Russell på 7. pladsen. Stroll ramte ellers Alonso bag i på vej rundt på første omgang, men det gjorde tydeligvis ingen skade på nogen af dem. Mercedes kørerne virkede ikke skarpe. Bilen var ikke skarp, kørerne virkede heller ikke skarpe, måske mere resignerede. Det var ikke det comeback de håbede på efter sidste sæson.

Bottas blev nr. 8, Gasly som nævnt nr. 9 og det sidste point gik til stabile Albon, der ellers mod slutningen kom under pres fra Tsunoda.

Det det første løb og vi kan håbe at det bliver spændende undervejs. Britiske Autosport havde i øvrigt en grafik, der vist at siden 2017 har vinderen af første løb sluttet VM som nr. 2!


1. løb første Red Bull sejr i 2023 © Red Bull Contentpool

Resultatet fra Bahrain

1 Max Verstappen ...............................RED BULL RACING HONDA RBPT
2 Sergio Perez .................................RED BULL RACING HONDA RBPT
3 Fernando Alonso ..............................ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES
4 Carlos Sainz .................................FERRARI
5 Lewis Hamilton ...............................MERCEDES
6 Lance Stroll .................................ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES
7 George Russell................................MERCEDES
8 Valtteri Bottas ..............................ALFA ROMEO FERRARI
9 Pierre Gasly .................................ALPINE RENAULT
10 Alexander Albon .............................WILLIAMS MERCEDES
11 Yuki Tsunoda ................................ALPHATAURI HONDA RBPT
12 Logan Sargeant ..............................WILLIAMS MERCEDES
13 Kevin Magnussen .............................HAAS FERRARI
14 Nyck De Vries ...............................ALPHATAURI HONDA RBPT
15 Nico Hulkenberg .............................HAAS FERRARI
16 Zhou Guanyu .................................ALFA ROMEO FERRARI
17 Lando Norris.................................MCLAREN MERCEDES
NC Esteban Ocon ................................ALPINE RENAULT
NC Charles Leclerc .............................FERRARI
NC Oscar Piastri ...............................MCLAREN MERCEDES

 


Red Bull i front og i et lille øjeblike troede Sergio Perez at han skulle vinde VM... © Red Bull Contentpool

Saudi Arabiens Grand Prix : Jeddah Corniche Circuit
FORMULA 1 STC SAUDI ARABIAN GRAND PRIX 2023

Red Bull overlegne

Hvis dette fortsætter er der meget langt til til Abu Dhabi i november. Verstappen startede som nr. 15 og endte som nr. 2. Perez vandt efter en kort duel mod Alonso. Red Bull er så overlegen at man kan håbe at Adrian Newey snart skal holde sit velfortjente otium, så andre kan lave nogler biler, der er dårligere


Red Bull i front © Red Bull Contentpool

Efter løbet har Alonso fået pointene tilbage: Han blev straffet for en regel om at man ikke må arbejde på bilen, mens man aftjener straffen. Det gjorde Aston Martin heller ikke. Men de rørte ved bilen. Reglen er af stewards blevet opfattet som berøring af bilen er lig med arbejde, og at der var konsensus om dette blandt teamsene. Det var der ikke. Således er straffen annulleret og Alonso er igen på podiet. Alonso startede med at tage føringen, og den holdt han indtil DRS åbnede. Samtidig fik han en straf på fem sekunder for at holde forkert placeret i startboksen, ligesom Ocon gjorde sidste gang. Han var ikke foran boksen, men en centimeter til venstre. Historien gentog sig fra sidste weekend, da Alonso også fik en straf for ukorrekt udført straf. Det kostede ligesom sidst 10 sekunder, og det betød at Russell fik foræret en 3. plads.


Dobbelte point til de stadig lyserøde Alpiner ©Alpine Racing media

Perez havde en sikker føring og var ikke truet, ikke en gang af teamordrer. Verstappen var på et tidspunkt 4,5 sekund efter. Senere faldt den hollandske verdensmester et par sekunder længere tilbage. Hans vej op gennem feltet var præget af, at han var hurtigere og bilen var så meget bedre i direkte duel, at det egentlig ikke gav noget spænding, at følge ham. Den største duel der var, var faktisk mellem Perez og Verstappen, fordi Verstappen. Almindelig hovedregning sagde at hvis Verstappen kunne tage hurtigste omgang, ville han fortsat være nr. 1 i VM kampen. Det lykkedes på sidste omgang.

Russell, der arvede 3. pladsen efter Alonsos degradering, nåede ikke på podiet, da det først var efter løbet at race control traf en afgørelse. Mercedes virkede bedre end sidste gang, og Russel havde overhånden, selvom der var lidt snak i radioen omkring om han skulle tage en kamp med Hamilton. Det blev ikke til noget, Russell holdt afstanden, øgede den endda, så meget at Hamilton ikke blev forfremmet på grund af Alonsos straf.


Kevin Magnussen tjente et enkelt point © Haas media

Efter Mercedeserne kom Ferrarierne. Sainz foran Leclerc. Men Ferrari virker som et team i problemer, igen. Teamet bliver ved, år efter år, ikke at nå deres mål. Og som altid, når det ikke spiller for Ferrari, gør det, det modsatte. Ferrari har altid store huller i deres succes. 1964 - 1975, 1979 - 2000, 2007 -?

Den franske Alpine duo blev nr. 8 og 9 og må have været meget tilfredse. Et godkendt resultat, når nu både Red Bull, Ferrari og Mercedes fik to biler over stregen. Ocon var forrest, det må han have trængt til efter første løbs fortrædeligheder.

Det sidste point gik til Magnussen efter et velkørt løb og en duel mod Tsunoda. Stroll og Albon måtte udgå. Stroll fik udløst den mest unødvendige SC, da han egentlig selv var trillet ud af banen. God underholdning til aftenskaffen? Ikke rigtig, men det var også for tidligt til aftenskaffe!

Resultatet fra Saudi Arabien

1 Sergio Perez .................................RED BULL RACING HONDA RBPT
2 Max Verstappen ...............................RED BULL RACING HONDA RBPT
3 Fernando Alonso ..............................ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES
4 George Russell................................MERCEDES
5 Lewis Hamilton ...............................MERCEDES
6 Carlos Sainz .................................FERRARI
7 Charles Leclerc...............................FERRARI
8 Esteban Ocon .................................ALPINE RENAULT
9 Pierre Gasly .................................ALPINE RENAULT
10 Kevin Magnussen..............................HAAS FERRARI
11 Yuki Tsunoda ................................ALPHATAURI HONDA RBPT
12 Nico Hulkenberg .............................HAAS FERRARI
13 Zhou Guanyu .................................ALFA ROMEO FERRARI
14 Nyck De Vries ...............................ALPHATAURI HONDA RBPT
15 Oscar Piastri................................MCLAREN MERCEDES
16 Logan Sargeant ..............................WILLIAMS MERCEDES
17 Lando Norris.................................MCLAREN MERCEDES
18 Valtteri Bottas .............................ALFA ROMEO FERRARI
NC Alexander Albon .............................WILLIAMS MERCEDES
NC Lance Stroll.................................ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES


George Russel i den sorte Mercedes prøver... © AMG Mercedes

Australiens Grand Prix :Albert Park Circuit, Melbourne
FORMULA 1 ROLEX AUSTRALIAN GRAND PRIX

Kaotisk afslutning - Verstappen vinder igen

Kaos overtog slutningen af løbet. Det var Magnussen der satte gang i det, da han brugte en mur til at sparke dækket af med. Verstappen endte som vinder, Ferrari havde en dårlig dag, med Leclerc ude på første omgang og Sainz straffet på sidste omgang.


Kamp i det store midterfelt - devs. alt udover Red Bull... © Pirelli

George Russell kom godt afsted fra sin pole, men blev fanget af det første røde flag, der kom fordi Albon kastede sin bil på tværs af banen. Russell havde benyttet sig af muligheden for et pitstop, da det bare var en SC. Men den blev hurtig konverteret til et rød flag. Samme uheld overgik Kevin Magnussen. Det betød at Verstappen var i front for løbet, da det blev startet igen og sådan fortsatte det. Stille og roligt fik han lagt alt for meget tid mellem ham selv og alle andre.

Så var det at Magnussen kastede sit dæk ind i kampen og udløste et nyt rødt flag. Det i sig selv var jo ikke slemt, altså medmindre man faktisk var Kevin Magnussen. Efter en pause, hvor alting blev ryddet pænt op, så skulle løbet startes igen. Det holdt indtil tredie sving, hvor Alonso blev skubbet rundt af Sainz og og startede en kædereaktion af biler der sejlede i alle verdensretninger. De to Alpine biler, ramte hinanden, Stroll kørte gennem sandkassen, andre biler parkerede.


Ingen point denne gang til det Franske hold© Alpine media

Herefter fyldte et langt forløb hvor officials prøvede at finde ud af hvad regelbogen sagde. Konklusionen blev at bilerne skulle starte i samme rækkefølge som de var startet på ved anden genstart. Så skulle de køre en omgang, som man altid skal, efter SC. Da der så ikke var flere omgange tilbage, ville løbet så slutte der, efter en omgang på SC.

Bortset fra den dramatiske slutning var løbet en blandet oplevelse. Deprimerende at Red Bull er så overlegne, men masser af fine dueller længere nede i feltet. Hamilton fik 2. pladsen foran Alonso, der var heldigt at han kunne køre videre efter sit sammenstød med Sainz. Sainx var 4. mand over stregen, men en straf sendte ham uden for pointene. Så Stroll arvede 4. pladsen. Perez er havde kørt et aggressivt løb fra start nummer sidst fik en 5. plads, men Norris efter en god weekend for McLaren blev nr.6. Hulkenberg blev nr. 7, mens Piastri, Zhou og Tsunoda fik de sidste placeringer.

Leclerc røg ud på første omgang, mens Russell udgik halvvejs, da hans bil begyndte at skyde med flammer. Intet virkelig dramatisk, bare en defekt motor.

Resultatet fra Melbourne

1 Max Verstappen ...............................RED BULL RACING HONDA RBPT
2 Lewis Hamilton ...............................MERCEDES
3 Fernando Alonso...............................ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES
4 Lance Stroll..................................ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES
5 Sergio Perez .................................RED BULL RACING HONDA RBPT
6 Lando Norris .................................MCLAREN MERCEDES
7 Nico Hulkenberg ..............................HAAS FERRARI
8 Oscar Piastri ................................MCLAREN MERCEDES
9 Zhou Guanyu ..................................ALFA ROMEO FERRARI
10 Yuki Tsunoda ................................ALPHATAURI HONDA RBPT
11 Valtteri Bottas .............................ALFA ROMEO FERRARI
12 Carlos Sainz.................................FERRARI
13 Pierre Gasly ................................ALPINE RENAULT
14 Esteban Ocon ................................ALPINE RENAULT
15 Nyck De Vries ...............................ALPHATAURI HONDA RBPT
16 Logan Sargeant ..............................WILLIAMS MERCEDES
17 Kevin Magnussen .............................HAAS FERRARI
NC George Russell ..............................MERCEDES
NC Alexander Albon .............................WILLIAMS MERCEDES
NC Charles Leclerc .............................FERRARI


Lidt rødt i form af Leclerc er med på podiet denne gang © Red Bull Contentpool

Azerbaijan Grand Prix : Baku City Circuit
FORMULA 1 AZERBAIJAN GRAND PRIX 2023

Skete der noget? Perez vandt i Baku

En enkelt Safety Car giver ikke nødvendigvis spænding, men det skaffede Perez sejren. Kedsomheden ude på banen må have været stor. Verstappen var ikke engang børnehavesur da han kom ind på 2. pladsen.


Starten er gået på den imponerende brede bane © Red Bull Contentpool

Det store drama var ikke engang SC, der kom på banen efter 11 omgange. Det var bare Nick de Vries, der holdt stille foran barrieren, og ikke kunne komme væk ved egen kraft. Det gav løbets eneste pit-stops. Enkelte var smuttet i pit inden, og de tabte. Verstappen kan så kaldes den største taber i den forbindelse. Han var på vej ud af pitten, samtidig som SC.
Alle andre fik det gratis pitstop som kommer med en SC, og så var det sådan set det løb. Bilerne var lidt ud over banen, og der var måske nogen der kom lidt tæt på hinanden, altså inden for et par sekunder.


Kampe i bunden af feltet med Alfa Romeoer i front© Pirelli

Det store helt store og helt unødvendige drama kom på sidste omgang. Ocon havde udskudt sit pitstop til allersidst, så sidst af hvidklædte folkt i pitten (medierne?) troede at løbet var slut og stod fyldte a Ocon kom ræsende ind. Alle nåede heldigvis at flytte sig. Men en pinlig situation, som nogen burde straffes for. Evt. alle, der bestemmer!

Verstappen blev nr. 2, mens Leclerc hentede sin og Ferraris første podium i sæsonen, med Alonso tæt efter sig. Sainz var nr. 5 og Hamilton nr. 6. Stroll beviste med en 7. plads igen hvor god en bil Aston Martin er. Han blev nr. 7 og blev undervejs guidet via radioen med råd fra Alonso. Russell blev nr. 8, foran Norris og Tsunoda.


Aston og Alonso havnede lige uden for podiet © Pirelli

I VM stillingen er Verstappen stadig forrest, seks point foran Perez. 27 point efter kommer Alonso. Den eneste redning for denne sæsons VM er hvis Perez for alvor kan være en trussel mod Verstappen. Ikke bare som i dag, men hvor han vil være i stand til køre lige op med Verstappen i en direkte duel.

F1 har brug for ændringerEn mulighed kunne være at fortryde forlængelsen med Baku, så der enten ville være et løb mindre eller der kunne være plads til et løb på en racerbane.

Resultatet fra Baku

1 Sergio Perez ..................................RED BULL RACING HONDA RBPT
2 Max Verstappen ................................RED BULL RACING HONDA RBPT
3 Charles Leclerc................................FERRARI
4 Fernando Alonso ...............................ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES
5 Carlos Sainz ..................................FERRARI
6 Lewis Hamilton ................................MERCEDES
7 Lance Stroll ..................................ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES
8 George Russell ................................MERCEDES
9 Lando Norris ..................................MCLAREN MERCEDES
10 Yuki Tsunoda .................................ALPHATAURI HONDA RBPT
11 Oscar Piastri ................................MCLAREN MERCEDES
12 Alexander Albon...............................WILLIAMS MERCEDES
13 Kevin Magnussen ..............................HAAS FERRARI
14 Pierre Gasly..................................ALPINE RENAULT
15 Esteban Ocon .................................ALPINE RENAULT
16 Logan Sargeant ...............................WILLIAMS MERCEDES
17 Nico Hulkenberg...............................HAAS FERRARI
18 Valtteri Bottas...............................ALFA ROMEO FERRARI
NC Zhou Guanyu ..................................ALFA ROMEO FERRARI
NC Nyck De Vries ................................ALPHATAURI HONDA RBPT


Podiet i Miami © Pirelli

Miamis Grand Prix : Miami International Autodrome
FORMULA 1 CRYPTO.COM MIAMI GRAND PRIX 2023

Verstappen vinder som sædvanligt. Red Bull dræber spændingen


Et bedre løb end Baku. En del overhalinger, en del dueller. Men ingen reel spænding om hvilket team, der ville vinde. Ingen formåede at bruge en god startplacering til noget konstruktivt. Så overhalinger eller ikke - F1 er en sport i krise.


Red Bull i front - igen © Red Bull Contentpool

De to Red Bull kørere var på hver deres strategi. Perez startrede på mediumdæk og skiftede dæk tidligt, mens Verstappen startede på det hårde dæk og skiftede sent til medium. Hollænderen kom ud bag Perez, men det gik hurtigt. Spørgsmålet er om Perez faktisk har det i sig, at for alvor at udfordre Verstappen. Eller om Verstappen sådan set bare kan vandre igennem resten af sæsonen.

Verstappen vandt foran Perez og det virkede ikke til en skuffende kvalifikation fik nogen betydning for ham. Alonso fik endnu en 3. plads og ligner mere og mere et bud på bronzemedaljerne. Måske lidt som Button gjorde i 2004 da han blev ved med at komme på podiet, men uden nogle sejre. Dybest set var BAR raceren den gang sådan set ikke en vanvittig god bil. Men konkurrenterne havde taget fejl og Ferrari havde fået lavet den rigtige bil. Det er lidt samme situation nu dengang. De, der skulle være de stærke konkurrenter til Red Bull har ikke gjort deres arbejde godt, mens Aston Martin har gjort det fornuftigt. Men om de faktisk er gode, eller de andre bare er dårligere end ventet, er uklart. Fakta er, at resten af feltet sådan set har skuffet i deres præstationer.


Kamp i feltet kort efter starten © Ferrari media

Alonsos 3. plads var givet fra starten af. Allerede på første omgang var det pinligt klart, at han ikke kunne tage kampen op med en Red Bull. Endnu mere tydeligt blev det, da Verstappen nåede frem til Alonso, og blæste forbi ham. Idéen med DSR var at skabe nogle flere overhalinger, men resultatet har været at det er blevet svære at forsvare sig mod hurtigere biler, så reglen giver en fordel til de hurtigste og de var ikke det sporten havde brug for.

Russell fik en fin 4. plads, mens Sainz blev nr. 5. Sainz blev straffet for at være for hurtig i pitten. Eller rettere - han blev straffet for at få bremset ned for sent. Hamilton blev nr. 6 efter en sen overhaling på Leclerc, der slet ikke har fundet formen i år. Monegaskeren måtte to gange forbi Magnussen, der begge gange forsvarede sig bravt.


Lidt rødt i form af Leclerc kan ikke følge de forankørende ©Ferrari media

Gasly og Ocon blev nr. 8 og 9 i deres blå Alpine racere, et team der også er langt fra den form de tidligere har haft. Magnussen blev en fin nr. 10.

Ingen udgik, ingen dramatiske øjeblikke og måske nok et bedre løb end i Baku, men spændende? Nej, ikke rigtig.

Løbsresultat fra Miami

1 Max Verstappen ...............................RED BULL RACING HONDA RBPT
2 Sergio Perez .................................RED BULL RACING HONDA RBPT
3 Fernando Alonso.............................. ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES
4 George Russell............................... MERCEDES
5 Carlos Sainz .................................FERRARI
6 Lewis Hamilton ...............................MERCEDES
7 Charles Leclerc...............................FERRARI
8 Pierre Gasly .................................ALPINE RENAULT
9 Esteban Ocon .................................ALPINE RENAULT
10 Kevin Magnussen .............................HAAS FERRARI
11 Yuki Tsunoda ................................ALPHATAURI HONDA RBPT
12 Lance Stroll ................................ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES
13 Valtteri Bottas .............................ALFA ROMEO FERRARI
14 Alexander Albon .............................WILLIAMS MERCEDES
15 Nico Hulkenberg .............................HAAS FERRARI
16 Zhou Guanyu .................................ALFA ROMEO FERRARI
17 Lando Norris ................................MCLAREN MERCEDES
18 Nyck De Vries ...............................ALPHATAURI HONDA RBPT
19 Oscar Piastri ...............................MCLAREN MERCEDES
20 Logan Sargeant ..............................WILLIAMS MERCEDES