Jacky Ickx
His authorised competition history - boganmeldelse

Af Michael D. Ewert / GPNews

 

 

Ickx 1 – Jacky Ickx - His authorised competition history Copyright Evro Publishing
Boganm: Jacky Ickx – His authorised competition history

Hvis du har fulgt Tom Kristensens bedrifter på Le Mans, så har du utvivlsomt hørt om navnet Jacky Ickx. Det gælder også hvis du er lidt ældre og fulgte med i Formel 1, dengang dækningen i Danmark var mangelfuld og nærmest kun var Autosport, så kender du nok også til Jacky Ickx som kører for bl.a. Ferrari og Lotus.
Belgieren med det fødte navn Jacques Bernard Ickx blev født 1. januar 1945, da der stadig var krig i verden. Som søn af en motorjournalist og amatørracer og en storebror, der også dyrkede motorsport, så var motorsporten tæt på ham i sin opvækst, men det fangede ham ikke rigtig.

Som tilskuer til det belgiske grand prix i 1955, med dominans af Sir Stirling Moss og Juan Manuel Fangio i deres Mercedes W196, kedede han sig. Farmand havde været med til at indføre Motocross i Belgien, så derfor var det naturligt, at Jackys motorsportskarriere begyndte på to hjul.

Allerede som 13-årig kørte han bil, da han kørte sine forældre hjem fra fest i moderens Citroen 2CV. Siddende på puder for han overhovedet kunne se over rattet styrede han dem sikkert hjem.

Da Jacky fik en knallert af sin far begyndte motorbacillen at ramme ham. En 50 cc Zundapp motorcykel og så begyndte han at køre Road Racing og Trials på motorcykel. De to hjul blev senere skiftet ud med fire, da han fik en Lotus Cortina og begyndte at køre standardvognsrace.

Her blev han belgisk mester i 1965 og året efter vandt han 24 timers løbet på Spa-Francorchamps i en BMW 2000TI. Evnerne i standardvogne gav også nogle muligheder i sportsvognsracing.

Ickx 2 - Screenshot fra bogen - Copyright Evro Publishing
Formel 1-debuten kom i en Matra i 1966 og varede ikke særlig mange meter. En kollision med John Taylor på første omgang, der desværre endte med at koste den britiske kører livet som resultat af brandsår. Året efter kørte han løbet på Nurburgring i en F2-racer for Ken Tyrrell, der også havde givet ham debuten året før.
Det gik så godt, at trods F2-materiel så var det kun Denny Hulme og Jim Clark, der var hurtigere, og den rigtige Formel 1-debut kom på Monza i en Cooper med Maserati-motor, hvor han sluttede med point på plads seks. Det blev også til et løb på Watkin Glens, hvor han udgik, men resultaterne i 1967 havde fanget Enzo Ferraris øjne, så i 1968 kunne Ickx kalde sig Ferrari-kører.
Sideløbende med Formel 1 kørte den belgiske kører også sportsvognsracing og det er her han hentede de største resultater i karrieren. Trods otte sejre i Formel 1, så var det som sportsvognskører han slog sit navn fans med de seks sejre på Le Mans, der gav ham tilnavnet Mr. Le Mans og to verdensmesterskaber.
Tilbage til bogen efter dette lille sidespring.

 


Ickx 3 - Screenshot fra bogen - Copyright Evro Publishing
Evro Publishing udgav sidst i oktober 2022 bogen om Jacky Ickx. En bog som kan betegnes som en Coffee Table Book med en størrelse, som godt nok ikke kan måle sig med Peter Nygaards ”træningsredskaber”, men i formatet 280×235 mm i hardback stadig er noget af en moppedreng.


Med det løse er bogen på 608 sider og inkluderer mere end 900 billeder med en stor del i farve.

Bogen er skrevet af Jon Saltinstall, der havde en opvækst tæt på Donington Park i England. Efter at have vundet billetter til et motorløb i en lokal avis som 12-årig var han grebet af racerbacillen. Fascineret af Ferrari og specielt Niki Lauda, udsendte han i 2019 på Evro Publishing en bog, der blev nomineret til årets RAC motorsportsbog i 2019.
Det var bogen om Niki Lauda: His competition history, og det gav blod på tanden til at gå i krig med bogen om Jacky Ickx.


Screenshot fra bogen - Copyright Evro Publishing

Inden man læser forordet fra Derek Bell, så får man faktisk et for-forord af Jacky selv. Som den teamplayer han er, så er det ordene We, not Me, der er de gennemgående, og som understreger, at uden et hold bag sig, så kan du ikke præstere på så højt niveau.

Her efter kommer vi til selve bogens tema. Jackys konkurrencehistorie og der startes i 1961 hvor det er på to hjul. Alle løb gennemgås i kronologisk rækkefølge startende med det første løb den 15. august 1961 på Alsemberg i Belgien med en beskrivelse af løbet.
Der startes med den tohjulede del af karrieren. Et lille referat af tiden vi kommer ind i inden løbene gennemgås. Her efter kommer standardvognstiden og de næste mange år dækkes år for år. Der er masser af flotte billeder og ikke alle billeder er lige flatterende. Således kan man også se billeder af en Lotus Cortina krøllet rundt om et træ.
Efter 1985 er Jacky færdig med banerace og skifter i stedet fokus til Rally Raid. Det er ikke en uvant udfordring for belgieren, der har tyvstartet årene før. Han vandt Paris-Dakar i 1983 i en Mercedes og har to andenpladser i 1986 i en Porsche og 1989 for Peugeot, hvor franske Jean Todt var teamchef.

Der er en lille omvej til Offshore bådrace, men den professionelle Rally Raid-karriere slutter i år 2000. På dette tidspunkt er han 55 år gammel,

Der er et par spændende afsnit kaldet ’Nearly Races’ og ’Rumours and Possibilities’ hvor der gennemgås alle de løb som det var planlagt at Jacky skulle køre, men af den ene eller anden årsag ikke deltog i. Det kunne være biler, der aldrig blev leveret eller løb, hvor Jacky selv valgte en anden mulighed.

Den sidste del af bogen handler om tiden udenfor professionelt race, også med et lille afsnit omkring Tom Kristensen, der i 2005 i Jyske Bank-Audi R8’eren tog den syvende sejr på Le Mans og slog rekorden for sejre på Le Mans. Her stod Jacky klar til at lykønske vores dansker med den præstation.

Ikke længere professionel racerkører så blev løbsformen alligevel holdt ved lige i historisk racing. Den næste generation af Ickx’er er sat i verden. Hele fem børn har Jacky fået, mest kendt er nok Vanina som både har kørt Le Mans, men også deltaget i Copenhagen Historic Grand Prix.


Vanina Ickx (i midten) ved CHGP i 2008 sammen med Charlotte Engel og Martin Berner

En stor bog som GPnews på det varmeste kan anbefale. Der er masser af billeder til at krydre de mange beskrivelser, og man skal være kold som is, hvis man ikke nyder disse.
GPnews takker Evro Publishing for anmeldereksemplar. Det er ikke en billig bog. Vejledende pris er 95£, men den er set på Amazon.co.uk (med risiko for dummebøde fra Postbord) til under 70£.

Bogen kan bestilles hos Evro Publishing med underskrift af Jacky Ickx eller forfatter Jon Saltinstall.

Hvis du kender Tom kristensens flotte bog ’The Book’, så er den også udgivet på Evro Publishing, og der er andre spændende bøger på vej. Bl.a. en bog om det hæderkronede Tyrrell, du via diverse omveje i dag kender som Mercedes AMG.