Audi at Le Mans:
En moppedreng af en bog om bilen med de fire ringe.


Af Michael D. Ewert / GPNews


Boganmelselse : Audi at Le Mans

Medmindre du har befundet dig på Antarktis uden internet- og fjernsynsadgang, så er du ikke i tvivl om, at 2023 var 100 året for det første Le Mans. Startende i 1923 med 33 deltagere er første løb stadig det løb med den bedste gennemførselsprocent.

Hele 30 af de 33 deltagende biler gennemførte de 24 timer, og selv om der naturligvis er kommet markant mere fart på, så er teknologien fulgt med gennem årene, og løbet er måske den udviklingsplatform, der har haft allermest betydning for den teknologiske udvikling indenfor bilteknologi.

Billede fra bogen - Copyright Audi Motorsport

Audi kom med i den franske langdistanceklassiker i 1999, men de fire ringe har faktisk deltaget på Le Mans før. Den gang var det dog ikke under Audi-navnet, så for Audi er 1999 året hvor de fik debut.

Beslutningen om Le Mans blev truffet i 1997, og reglementerne havde stor betydning for hvilken bil, der skulle køres med. Der var et reglement og klasse for de åbne prototyper og tilsvarende et andet reglement for de lukkede sportsvogne, der faktisk stillede op i en anden klasse, men når vi snakker toppen af poppen, er det kun generelsejren, der tæller.


Uddrag fra bogen - Copyright Delius Klasing Verlag

Audi har i deres tid på Le Mans været fantastiske. De har vundet næsten alle løb, de er stillet op i, og kun Porsche har vundet flere løb end holdet med de fire ringe. Tom Kristensen spiller en stor rolle i dette, men det var Audi (indirekte Jöest Racing), der var den primære faktor. Hvordan man pressede teknologien og byggede bilerne, så de nærmest var samlesæt med få dele, der kunne udskiftes på få minutter.

I starten af maj udkom bogen ’Audi at Le Mans’ på det tyske forlag Delius Klasing Verlag GmbH. En god moppedreng på 320 sider og en næsten kvadratisk form. Spækket med billeder, anekdoter, citater og hele baggrundshistorien fra da Audi først fik tanken om at stille op og hele vejen frem til 2016, hvor holdet deltog for sidste gang.


Uddrag fra bogen - Copyright Delius Klasing Verlag


Bogen er naturligvis delt ind i kapitler og årgange, og der er mange informationer, billeder og illustrationer for hvert år. Vidste du hvorfor Audi R8C faktisk hedder R9 og er længere end den åbne R8R?

Der er afstikkere til f.eks. Bentley og Michael Valliant for at nævne bare to af de mange ting, som bogen går igennem. Der er en komplet kørerhistorik og resultater (ikke kun fra Le Mans) for mærkets deltagelse i sportsvognsracing.

Jan Magnussen spiller en lille rolle i Audis historie, og man er godt underholdt fra start til slut. Bogen kan varmt anbefales, selv hvis man ikke er fan af Audi, så er det alligevel fascinerende at læse det store arbejde som fabrikken har lavet år efter år.


Uddrag fra bogen - Copyright Delius Klasing Verlag

Bogens vejledende udsalgspris er 59 euro og kan findes hos flere internetboghandlere. Den kan muligvis bestilles hjem gennem de danske boghandlere, og lad dig ikke snyde af det lidt slørede forsidebillede. Billederne i bogen står superskarpt.