F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ÅRETS F1 BEGIVENHED 2003



ÅRETS F1 BEGIVENHED - NICOLAS KIESAS FORMEL 1 DEBUT

46 point - Nicolas Kiesas Formel 1 debut
26 point - Michelin dækkrigen
25 point - Floppet med MP4/18
22 point - Stoddarts pressekonference i Canada
21 point - Fisichellas sejr i Brasilien/Tag Heuer pandemonium
10 point - BMW & Williams kontraktforlængelse

Årets F1Journal-begivenhed gives til det emne der har optaget mest spalteplads, det emne der har løftet eller tynget os allesammen mest i sæsonen og haft størst betydning for sæsonens udfald. Efter vores interne nomineringsrunde, var de emner vi syntes der var de vigtigste når man kigger tilbage på sæsonen følgende: McLarens flop med at forsøge at lancere MP4/18, Nicolas Kiesas F1-debut, TAG-Heuers hjerneblødning i Brasilien, der førte til Fisichellas sejr, BMWs kontraktforlængelse med Williams, Paul Stoddards pressekonference i Canada samt dækkrigen mellem Michelin og Bridgestone op til Italiens Grand Prix. Som en klar vinder blev det Nicolas Kiesas Formel 1-debut - de enkelte skribenters pointgivning og begrundelser følger herunder.


Dennis Dithmar
9 point - Michelin dækkrigen
6 point - Nicolas Kiesas Formel 1 debut
4 point - Fisichellas sejr i Brasilien/Tag Heuer pandemonium
3 point - Floppet med MP4/18
2 point - BMW & Williams kontraktforlængelse
1 point - Stoddarts pressekonference i Canada

Michelin-balladen er ubetinget årets største begivenhed, alene fordi den afgjorde mesterskabet. Der var andre ligeså spændende sager i pressen i løbet af året. Men denne sag afgjorde VM - det gjorde ingen af de andre sager. Kiesas debut kom som lyn fra en klar himmel. Den dag gik F1-Danmark i stå. Tak, Hans Bruun. Vi skylder dig en tak for den dag du gav os det chok. TAG-Heuer sagen var sjov, underlig, forvirrende og rasende pinlig for firmaet, der er kendt for præcision. Ikke den dag. McLarens super-klasse brøler var også en sag af dimensioner. Jeg nåede bare at blive ekstremt træt af at høre på Dennis-Whitmarsh-Haug-koret. De sang falsk og de kunne ikke selv høre det. BMW/Williams-forlængelsen satte punktum for en overdrevet debat. Det skulle markeres. Men i den store sammenhæng var det ikke årets største begivenhed. Og Paul Stoddarts galemandsshow i Canada. Han har jo ret. But still. Lidt pinligt at det er dét, der skal til i en sport som Formel 1.

Henrik Eilsøe
9 point - Nicolas Kiesas Formel 1 debut
6 point - Floppet med MP4/18
4 point - Stoddarts pressekonference i Canada
3 point - Michelin dækkrigen
2 point - BMW & Williams kontraktforlængelse
1 point - Fisichellas sejr i Brasilien/Tag Heuer pandemonium

Det er så åbenlyst, at det næsten ikke er nødvendigt at skrive. Endelig så vi en dansker i Formel 1 igen. Desværre havde vi gerne set at det var med bedre resultater. Men værre var det nu heller ikke. Kiesa gjorde det som man kunne forvente med det materiale han fik stillet til rådighed. I USA var han faktisk ved lejligheder hurtigere end den gamle rotte i faget, teamkammeraten Jos Verstappen. Jeg er som sådan ligeglad med om der er en dansker med i Formel 1 eller ej. Men hvis Kiesa eller en anden dansker kører i Formel 1 og klarer det godt, er det med til at gøre det nemmere for de næste danskere at skaffe sponsorstøtte og kontakter i sporten. Det er surt at se talenter som Tom Kristensen og Jan Magnusson aldrig fik lov til at udvikle sig fuldt ud, mest af alt på grund af mangel på førnævnte. Det er i det hele taget flot af Danmark at vi som et så lille land kan have en mand med helt fremme i motorsporten. Æren herfor er helt Kiesas.

Det næste på min liste er Delfinen MP4-18. Uha uha, så meget hype og så lidt substans. Selv undertegnede må sige at der skuffede McLaren lejren mig meget. Det var da en fejlinvestering der ville noget. Oven i købet måske det der i sidste ende også kostede mesterskabet. Men så igen. Hvis mange af erfaringerne kan bruges til MP4-19, så er det måske ikke så galt endnu. Man lærer som bekendt af sine fejl, og her må englænderne vist have lært meget hvis det udtryk passer.

Hvis der er noget der som socialt bevidst borger passer mig godt, er det når den lille mand kæmper mod de stærke. Selvom jeg ikke er kristen, husker jeg dog stadig hvor glad jeg som lille var for historien om David og Goliat. I dag ser jeg den så gentaget i Formel 1 i form af Paul Stoddart og de store mastodonter. Jeg vil ikke her tage stilling til hvem der havde ret og hvem der ikke havde. Blot vil jeg fryde mig over mandens mod til at tale de store imod. Omvendt så vi en meget kny Eddie Jordan kigge dybt i jorden efter at have ”forrådt” sin gamle ven Stoddart.

Så har vi hele historien om Tyregate. Jeg kan vist ikke skrive mange ord om den som ikke allerede er skrevet. Det er i hvert fald noget man husker året på. Jeg blev i hvert træt af at læse om den til sidst. Det næste er ægteskabet mellem BMW og Williams der fortsætter til mindst 2009. Men med hvilke kørere? På sigt kan jeg sagtens forestille mig at BMW overtager mere og mere. Og måske det er det der skal til for at holdet for alvor bliver fin tunet? Balladen/skandalen i Brasilien har ingen respekt for. Grand Prix løb bliver afgjort på dagen og ved løbets afslutning. Jeg mener skrivebordssejre er til skade for sporten. Det er selvfølgelig helt rimeligt at den rigtige mand tildeles sejren, men at man ikke har styr på hverken tidtagning eller løbs regler er ikke mindre end en skandale!

Kent Kirkegaard Jensen
9 point - Nicolas Kiesas Formel 1 debut
6 point - Stoddarts pressekonference i Canada
4 point - Fisichellas sejr i Brasilien/Tag Heuer pandemonium
3 point - Michelin dækkrigen
2 point - BMW & Williams kontraktforlængelse
1 point - Floppet med MP4/18

Årets begivenhed går ubeskåret til danske Nicolas Kiesa. Vi har igen en dansker med i Formel 1. Større kan det næsten ikke blive, medmindre han vinder et løb! Jeg var helt oppe at skyde da jeg fik beskeden, og turde nærmest ikke tro det. Men jo, den var god nok. På en fjern andenplads kommer den australske teamchef Paul Stoddart. Han formår at sætte sig selv i fokus, og da han fredag d. 13. i Canada truede med at boykotte de indgåede aftaler omkring regelændringerne for 2004, fordi han ikke havde fået de penge han var blevet lovet, var det så grelt, at manden selv Bernie Ecclestone måtte til lommerne. Selv de små hold har magt, om end de er nødt til at anvende dem på en kontroversiel måde for at få noget igennem. Det gjorde Stoddart, og han tvang ganske simpelt de tunge drenge i knæ for en stund. Ganske morsomt.

Det samme kan siges om TAG Heuers regnefejl i Brasilien. De gav først sejren til Kimi Räikkönen, men måtte sande, at de umiddelbare beregninger rent faktisk var det rigtige. Så Giancarlo Fisichella skulle have vundet, og han fik da også sejren til sidst. Dækkrigen der rasede hele sæsonen kulminerede efter Hungaroring, da Ross Brawn på en pressekonference i Monza satte det hele på spidserne. Beskyldninger og injurier fløj igennem lokalet, og det hele endte med, at FIA gik ind og specificerede deres regelsæt. Taberne var offentligt Michelin, men reelt var det FIA der igen måtte sande, at ingeniørerne i Formel 1 er bedre til at fortolke og udnytte regelsættet end dets ophavsmænd. Man kan vel heller ikke gennemgå 2003 sæsonen uden at nævne MP4-18. En banebrydende racer, der skulle vise sig kun at bryde holdets egne drømme om en VM-titel. Et flop der har kostet McLaren mange millioner dollars, og en lektie Ron Dennis sent vil glemme!

Flemming Hansen
9 point - Fisichellas sejr i Brasilien/Tag Heuer pandemonium
6 point - Floppet med MP4/18
4 point - Nicolas Kiesas Formel 1 debut
3 point - Stoddarts pressekonference i Canada
2 point - Michelin dækkrigen
1 point - BMW & Williams kontraktforlængelse

Som begivenhed synes jeg at Fisicos sejr der skulle så meget igennem var årets største. Det var uventet, overraskende og klart hvis man fulgte løbet at han havde vundet. Så Eddies og Jordan teamets skuffelse på billederne der blev afløst af glæde en uges tid senere er denne vurdering værdig. Som negativ overraskelse var McLarens forliste delfin - eller var det en død spækhugger? Helt usædvanligt at Rons drenge skulle opleve sådan en bøf. Lad os gætte på at 'Employee of the year' ikke skal findes blandt designteamet bag denne McLaren.

Kiesas debut får min tredieplacering på forventningens glæde INDEN debut'en. Kiesa viste sig ikke som en ny Alonso og får næppe flere chancer i formel 1 uden at medbringe en meget stor sæk penge. (Dette er skrevet før Minardis nomineringer og foreløbig giver Paul Stoddart mig ikke uret!) Stoddart har ikke mange venner i paddocken og denne seance gjorde nok ikke julekortmængden større. Det er nok noget Bernie ville have holdt bag lukkede døre i stilhed. Spørgsmålet er hvor længe vi får Stoddart at se med et paddock pas...

Martin Møller Thomsen
9 point - Nicolas Kiesas Formel 1-debut
6 point - Floppet med MP4/18
4 point - Stoddarts pressekonference i Canada
3 point - Michelin dækkrigen
2 point - BMW & Williams kontraktforlængelse
1 point - Fisichellas sejr i Brasilien/Tag Heuer pandemonium

Jeg vil aldrig påstå at Nicolas Kiesa er en kommende verdensmester i Formel 1. Men på den anden side set, det vil jeg heller aldrig påstå om Zsolt Baumgartner. Og nu er jeg dansker og derfor vil jeg gerne se en dansker i Formel 1, også selvom han ikke kan blive verdensmester. Og også selvom han skal betale sig vej ind og køre bagerst i feltet. En skal jo ligge bagerst. Og en dansker i Formel 1 er godt for dansk motorsport.

McLarens nye bil, der aldrig kom længere end til et par crashtest og et par afkørsler var på en eller anden måde året største skuffelse. Jeg, blandt mange, havde glædet mig til at se Neweys kreation i aktion, men sådan skulle det ikke blive. Af andre negative ting var de politiske spil mellem holdene og FIA og mellem dækleverandørene. I virkeligheden er jeg træt af det. Det hører ikke hjemme i sporten og FIA må bære deres del af ansvaret for at Formel 1 nogle gange får en gennemsnittelig bananrepublik til at fremstå som et moderne demokrati. Lad os få noget sport!

Stanley With
9 point - Nicolas Kiesas Formel 1 debut
6 point - Michelin dækkrigen
4 point - Stoddarts pressekonference i Canada
3 point - Floppet med MP4/18
2 point - Fisichellas sejr i Brasilien/Tag Heuer pandemonium
1 point - BMW & Williams kontraktforlængelse

Først og størst var det igen at have en dansker i Formel 1 – Nicolas Kiesa, som man har fulgt i F3000 hvor han var manden der i gennemsnit stod for halvdelen af overhalingerne, sådan blev det også i Formel 1, her var det bare ham der blev overhalet. Det skyldes nok at han sad i en Minardi, for vi ved jo at han kan køre racerbil. Det beviste blandt andet da han med en blanding af held og dygtighed vandt Formel 3000 løbet i Monaco i 2003. Kampen om bredden på fordækkene i sensæsonen 2003 var spændende at følge, men heldigvis fik den en rimelig udramatisk afslutning, og der blev ikke rykket rundt på point og stilling, men spændende er det altid når de forskellige teams og dækfirmaer går til grænsen af regelsættet, og får ændret reglerne således at disse ikke er åbne for fortolkning – det resulterer for det meste i nye fortolkningsmuligheder, men sådan er det nu engang med regler.

I Canada toner Paul Stoddart frem på scenen og truer med at boykotte regelændringerne for 2004. Han siger at han ikke har fået de penge han var blevet lovet, og det endte med at Bernie Ecclestone selv måtte punge ud for at få løst denne misere. Det viser at Formel 1 cirkuset er en skrøbelig størelse for tiden, med de få hold der er tilbage, og det giver de små hold har magt, og at folk som Stoddart ikke er bange for at bruge den. Mercedes McLaren MP4-18 – historien om 800 heste der aldrig kom i kamp. Det var en pinlig affære for Ron Dennis, og ikke mindst fordi PR arbejdet omkring launchen af dette ”pragteksemplar” af en racer kørte derudaf inden bilen var færdigtestet. Da den viste sig at være upålidelig og lidt af et svagt barn når det gjaldt crash-test, ja så skal hele molevitten trækkes i land, og det er svært når verdenspressen har fået udtalelser og billeder der bekræftede at med denne bil tog man et stort skridt fremad mod konkurrenterne.

Fisichella vandt, nej vent lidt, det er Kimi Räikkönen der er vinderen, næ hov, var det ikke Fisichella alligevel. Meget spændende at følge med i, og til sidst blev udfaldet, da man havde kigget godt og grundigt på tingene at sejrherren i Brasiliens Grand Prix var Giancarlo Fisichella. Synd at han ikke fik lov at stå øverst på skamlen ved sin første sejr i Formel 1. At BMW og Williams har fundet ud af det og fortsætter sammen til 2009 er en ting man ikke kunne undgå at høre om i løbet af 2003. Det var spændende fordi det så ud til en overgang at Frank Williams skulle til at se sig om efter en ny leverandør, imens BMW overvejede at starte et rent fabriksteam, men måske skal det tolkes derhen, at siden der er kommet ro på aftalerne i Formel 1, og at den alternative liga ikke rører så meget på sig, så er det nok bedst for både BMW og Williams at fortsætte samarbejdet nogle år endnu.


Valget af Årets Formel 1 Begivenhed 2003 er foregået ved at skribenterne på F1Journal.com har nomineret en række situationer, som de hver især følte var bedst egnet til titlen. De seks mest udvalgte er endt op som dem skribenterne i sidste ende kunne stemme om, og vælge som Årets Formel 1 Begivenhed. Sidste år gav vi point efter Formel 1-verdenens pointsystem - 10, 6, 4, 3, 2, 1. Da vi holdt os til seks nominerede i år også, var det nye pointsystem ikke fair at anvende. For at råde bod på dette, har vi valgt at gå den modsatte vej, og give point som man gjorde det for godt ti år siden efter denne model: 9, 6, 4, 3, 2, 1.