F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ARTIKEL

FORVIRRINGEN PÅ INTERLAGOS
Brasiliens Grand Prix 2003 havde næsten alle de ingredienser der skal til for at skabe et legendarisk løb. Finalen må dog siges at være meget turbulent. Hvem skulle i sidste ende vinde løbet? Ved den umiddelbare afgørelse i Brasilien mente man at det måtte være Kimi Raikkonen - hos FIA mente man at det måtte være Giancarlo Fisichella. Hvad gik der galt?

Et kort flashback tilbage til løbet på Interlagos - blot for lige at få hele forløbet med:

53. omgang: Raikkonen fører løbet foran Fisichella
54. omgang: Fisichella overhaler finnen i sidste del af banen og fører løbet
55. omgang: Mark Webber kører i muren på langsiden, og safety-car sendes på banen. Fisichella og Raikkonen passerer forbi - Alonso rammer efterfølgende vragdele og ryger i muren. Løbet bliver stoppet med rødt flag.

Der var dog et spørgsmål som vi her på F1Journal.com var meget i tvivl om. Passerede Fisichella ikke målstregen og kom dermed ud på 56. omgang? TV-billederne er blevet studeret flere gange. Her kan det ses at Fisichella og Raikkonen er forsvundet ud i horisonten da Alonso med stor fart torpederer et Michelin-dæk fra Webbers smadrede Jaguar-racer. Få sekunder efter igen kommer meldingen - rødt flag.


FORVIRRINGEN KUNNE TYDELIGT LÆSES I ANSIGTET PÅ EDDIE JORDAN © Schlegelmilch Photography

FRA VINDERE TIL TABERE - TIL VINDERE IGEN
Jublen ville ingen ende tage hos Jordan-teamet - de var vindere. I deres grand prix nummer 200 havde de gjort det som ingen troede var muligt. Bevares - Fisichella skulle nok have været i pit og der kunne være sket meget mere hvis de oprindelige 71 omgange blev gennemført, men en gang imellem sker det at løbene afbrydes, uagtet om det er fair eller ej. Der er hjemmel i det sportslige reglement, artikel 153, til at stoppe løbet, og ikke genoptage det.

Glæden blev dog meget hurtigt dæmpet. De fleste troede at det måtte være Fisichella der havde sejren - om ikke andet så i hvert fald fordi han var den førende. Men igen kommer reglerne ind i billedet. Scenariet i artikel 154 fortæller at hvis der er kørt mere end 75% - hvilket der var gennemført på det tidspunkt løbet blev stoppet, uanset om det var på 55. eller 56. omgang - så skal løbet ikke genoptages. Resultatet der vil være gældende, er stillingen to omgange tilbage i forhold til den omgang som den førende var på da der blev flaget med rødt.

Det tog sin tid for løbsledelsen at finde frem til resultatet. Minutterne gik og informationerne begyndte at gå i flere retninger. Eddie Jordan fik beskeden om at det alligevel ikke var blevet til en sejr - i stedet ville Raikkonen kravle op på det øverste trin. En podiumseance som også var noget anderledes end normalt, idet Fernando Alonso manglede!

Skuffelsen lyste ud af Fisichella på det efterfølgende pressemøde, mens Raikkonen tog det mere fattet. Han havde vundet - men ikke på den fedeste måde, hvilket han vel nok havde i baghovedet. Men han var heldig - indtil videre.


PRESSEMEDDELELSEN FRA FIA DEN 9. APRIL © FIA

I timerne efter kunne man ellers have forventet at der måske tikkede en nyhed ind om at løbsresultatet var til høring. Men Jordan afviste at appellere. Alle roser gik til Jordan - dels for deres fairness ved ikke at kaste sporten ud i yderligere ballade. Ron Dennis var glad for at det blev som det var.

Onsdag den 9. april bekendtgør FIA dog at resultatet af Brasiliens Grand Prix ikke er afgjort. Ifølge meddelelsen har de fået beviser for at Fisichella var ude på sin 56. omgang, modsat det som tidtagerne havde opgivet. Derfor blev løbsledelsen indkaldt til et møde i Paris samt med en indbydelse til de berørte teams om at overvære høringen. I og med FIA indkalder til høring, og allerede har set at bevismængden er stor nok til at få ændret ved resultatet, ligger det i kortene at Fisichella af FIA vil blive udnævnt til vinder. Men som alle ved med FIA kan man aldrig være helt sikker.


TAG HEUER VAR OVERRASKEDE
Det gamle schweiziske urmærke TAG Heuer har været de officielle leverandører af tider i Formel 1 siden 1992. Det gamle firma, der blev grundlagt i 1860 har dermed fået mulighed for at eksponere deres ekspertise indenfor en sport hvor tusindedele af sekunder kan afgøre et løb. Og som de selv skriver i deres præsentation, så er der "ikke plads til fejl", eftersom en hel sport og millioner af fans er afhængige af valide oplysninger.

Engagementet i Formel 1 strækker sig dog længere tilbage end til 1992 hvor de fik retten til at levere alle oplysninger. TAG Heuer er - sådan som navnet også indikerer - en del af TAG Gruppen, som også er i familie med McLaren-teamet. I samarbejde med McLaren har TAG Heuer således fået mulighed for at udvikle nye produkter.

TAG Heuer var overrasket over FIAs udmelding. Og forståeligt: det sætter jo mærkets troværdighed i et dårligt lys. "Vi er noget overrasket over at læse denne nyhed fra FIA," var kommentaren fra Jean Campiche der er tidtageren ved løbene. Men ikke desto mindre var det en sejr der var gået til partnerne fra McLaren, og rundt om i krogene kunne mumlen om fup og svindel ikke undgås at høres, selvom det må siges at være tæmmelig risikabelt at sætte sit gode navn og rygte på spil.


EDDIE OG GIANCARLO VED IKKE HVAD DER FOREGÅR © Jordan Press

IKKE EN UOFFICIEL APPEL
Eftersom Jordan oprindelig havde afvist at indgive appel mod resultatet i Brasilien, kunne det efter FIAs meddelelse måske pege i retning af at Jordan alligevel havde stillet sig på bagbenene, og således på mere eller mindre uofficiel vis havde indgivet en appel. Men det blev pure afvist.

Teamet indrømmede dog at de kunne levere deres eget input, men at undersøgelsen alene var sket med FIA som anfører. "Formodningerne ligger op ad de beviser som teamet har, men Jordan har ikke undersøgt noget sammen med FIA," lød det officielt fra Jordan.

Netop af den grund har det været yderst overraskende at Eddie Jordan ligefrem har ladet en sejr gå af hænde. Historiebøgerne vil måske nok medgive at Fisichella var den moralske sejrherre, og at der kunne have været sket en fejl. Men også den modsatte vej var der - sjovt nok - den samme holdning. McLaren var ikke interesserede i at appellere en afgørelse som FIA måtte nå frem til efterfølgende. "Hvis det viser sig at tidtagerne har begået en fejl, så vil enhver justering af løbsresultatet være forståeligt," lød det fra McLaren. Nu var det så heller ikke Ferrari der ville vinde noget! Så var tonen nok en anden fra Ron Dennis og co.


DOMSAFSIGELSEN
Den 11. april kom dommen endelig. Fisichella turde ikke håbe på at resultatet blev ændret, men alligevel følte både han og teamet at de havde beviserne på deres side. Alle var glade - Jordan havde vundet i deres grand prix nummer 200, og Fisichella fik sin første sejr. Om end det må siges at være på en yderst speciel måde!


DEN OFFICIELLE AFGØRELSE FRA FIA OG TAG-HEUER © TAG Heuer

McLaren accepterede afgørelsen prompte og sendte lykønskninger til Jordan - for lige at understrege at båndene mellem de to teams er nogenlunde. "De beviser som blev præsenteret tidligere i dag, sætter ingen tvivl ved at Giancarlo og Jordan var vinderen i Brasiliens Grand Prix og jeg er glad for at enhver forvirring er blevet opklaret," stod det i en pressemeddelelse fra McLaren, hvor Kimi Räikkönen i det samme også ønskede tillykke. Han kendte jo alt til at vinde sin første grand prix-sejr, hvilket var sket 14 dage før. Dog på den fede måde, hvis det kan siges sådan!

Men hvad med konsekvensen? Nu var Brasiliens Grand Prix jo mildest talt en yderst speciel affære. Igennem hele løbet var der masser af action, og løbsledelsen var hele tiden på overarbejde. Fra den første beslutning om at lade løbet starte bag safety-car til forvirringen om det endelige løbsresultat. Hvordan og hvorledes der kan rettes op på misæren, vil blive behandlet i en særskilt rapport som FIA modtager fra ledelsen i Brasilien. Den bliver klar engang til sommer.

Alle vil gerne pege fingre og sige - "Dét var den skyldige". Formel 1 handler jo også om troværdighed og valide resultater. I princippet burde der ikke være nogle problemer i opsamlingen af data. TAG Heuer har som tidligere nævnt været i gamet i mere end et årti, og der har ikke været nogen der har tvivlet på troværdigheden i de tider der er kommet. Det skulle da lige være kvalifikationen på Jerez i 1997 som mange stadig har svært ved at tro på. For lige at genopfriske, skete der det helt utrolige den 25. oktober 1997 i kvalifikationen til Europas Grand Prix at såvel Jacques Villeneuve, Michael Schumacher og Heinz-Harald Frentzen alle kørte den eksakt samme tid på 1:21.072. Men derudover har der ikke været den mindste tvivl om at den teknik som TAG Heuer i samarbejde med Siemens anvender, er af topkvalitet.


FORKLARINGEN
På Imola fik Max Mosley chancen for at blive udspurgt af verdenspressen, og panikafslutningen på Interlagos var et af de emner der kom på bordet. Her fik vi løftet en flig for hvad der i virkeligheden gik galt. "Procedurerne blev ikke fulgt. Der er en meget klar procedure, som siger at tidtagerne skal levere et stykke papir med resultatet, som er underskrevet i henhold til hans eget ansvar, og det har været sådan i tiden før jeg begyndte i motorsport," fortalte Mosley. "Med moderne elektroniksystemer, har det været desværre været tilladt at smutte udenom og der var ikke i Brasilien et stykke papir med resultatet, underskrevet af cheftidtageren. I manglen af dette opstod forvirringen," berettede Mosley om det der var kommet frem på mødet i Paris.


TAG-HEUER HAR ENDNU IKKE RETTET TINGENE TIL PÅ DERES HJEMMESIDE © TAG Heuer

Derfor blev der - ikke overraskende - lagt op til at der skal holdes fast i den skrevne procedure, således at fejl bliver undgået i fremtiden. Dermed ligger hele problemet i at man kiggede mere på elektronikken, frem for at modtage det officielle papir fra den person der er 100% inde i de faktiske tider og resultater. Der kan altså ikke peges fingre ad teknikken. De ansvarlige for tiderne i Formel 1 er FOM som også ejer rettighederne til dem! Det sker dog i et tæt samarbejde med TAG Heuer. "Men der er intet i vejen med teknologien. Der var intet i vejen med instrumenterne. Det der manglede var at følge den procedure der er beskrevet i den internationale sportskode!"

Dermed sættes der et punktum for et af Formel 1-historiens mere specielle løb. Fisichella fik sin første sejr. Hvem ved - måske endda den eneste! Det vil altid være en sejr der kan huskes. Men i bund og grund er det synd for italieneren. Godt nok vandt han, og i Formel 1-fans erindring vil han fremstå som den rette vinder, men han blev også den store taber. For glæden ved at stå på podiet, i minutterne efter, er noget helt andet end at få en sejr efter at der er blevet kørt 'skrivebords-race'. Så lad de sidste ord gå til Giancarlo Fisichella:

"Jeg er meget glad for at FIA og alle andre anerkender at jeg har vundet det brasilianske Grand Prix. Jeg troede allerede det var tilfældet, og teamet troede det lige med det samme, og i de sidste par dage blev beviserne undersøgt, og vi vidste at det var sandt og håbede det ville blive officielt. Det var meget svært for mig med forvirringen efter løbet, og jeg er stadig skuffet over ikke at have fået mit øjeblik på toppen af podiet, men jeg er glad for at det nu er klart at jeg har vundet mit første grand prix."


DER BLEV LAVET EN OFFICIEL OVERDRAGELSESCEREMONI OM TORSDAGEN PÅ IMOLA - © Daimler Chrysler


Skrevet af Benjamin Bredahl
benjamin@f1journal.com