DET FØRSTE MØDE I HEATHROW

Før mødet i F1-kommissionen den 28. oktober i år, havde de to spidser fra FIA, Max Mosley og Bernie Ecclestone, iværksat en PR-kampagne for hurtige radikale ændringer i F1-sporten. Der var noget galt og der skulle gøres noget drastisk med det samme. Kampagnen lagde således op til en revolutionær ændring af det sportslige regulativ den 28. oktober, og en masse spændende evolutionære krydderier ved det møde der den 4. december skulle pille ved det tekniske regulativ. Sådan blev det ikke - langtfra...

Resultatet på mødet i Heathrow, kan knap med lidt god vilje kaldes en spinkel evolution af sporten - måske i virkeligheden mere blot en række ligegyldigheder samlet som kommarokkeringer og hensigtserklæringer. Den største luftballon F1-kommissionen valgte at puste op den dag, var forbuddet mod teamordrer. Efterfølgende har Max Mosley sagt at FIA vil slå hårdt ned på teamordrer, men har glimret ved ikke at redegøre for hvorledes FIA vil påvise dem. Og formuleringen "Vil slå hårdt ned på..." har flere gange gennem de sidste år tydeligt vist sig at betyde: "Vil I ikke nok være flinke at lade være, selvom vi ikke gør noget ved det...".


DET ANDET MØDE I STARTEN AF DECEMBER

Onsdag den 4. december mødtes så de tilbageværende ti teamchefer igen i Heathrows Radisson Hotel - denne gang dog uden Arrows, Ecclestone og Mosley - med FIAs tekniske arbejdsgruppe, for at gennemdrøfte hvilke tekniske ændringer holdene var klar til at gennemføre og hvornår. Igen havde Bernie Ecclestone været ude forinden og lagt op til at her skulle der ske spændende ting og sager. Men det vil nok være at piske en stemning op, hvis man får det til at lyde som om det var det helt store man blev enige om.

Det blev i hvert fald som ventet besluttet, at man intet vil foretage sig på den tekniske front i 2003-sæsonen. Fair nok - det er også alt for sent for holdene at skulle reagere på væsentlige tekniske regelændringer når testfasen til næste års sæson allerede er i gang. Nogle vil argumentere at det senest bør ske inden juni måned året før ændringerne træder i kraft, for at alle teams ikke er kommet for godt igang med designet af næste års biler. FIA har dog tidligere glimret ved at annoncere regelændringer på et langt senere tidspunkt, og så har holdene bare haft at makke ret, og omstille sig til de nye regler.



DET VAR IKKE SÅ TOSSET ENDDA

Men i bund og grund er det et godt resultat der kom ud af decembermødet. Resultatet var intet resultat, og det er umiddelbart det mest kostbesparende for sporten som det ser ud lige nu. Der er ingen tvivl om at designerne fra de store teams, vil hilse tekniske regelændringer velkommen med kyshånd, idet de er bedst til at omstille sig til nye koncepter. Og især på kort tid. Så resultatet med at man ikke piller mærkbart ved det tekniske regulativ før i 2005 må siges at være en sejr for de mindre teams.

"Der kan under ingen omstændigheder blive tale om ændringer til næste år, da alle på dette tidspunkt allerede har designet deres biler, og der er ikke plads til ændringer. Vi er for langt henne på året," sagde Ferraris designchef Rory Byrne inden mødet. Han bekræftede at han dog glæder sig til tekniske regelændringer når de kommer. "Selvom jeg vil finde udfordringen interessant, er den generelle holdning at regulativerne skal holdes stabile for at holde omkostningerne nede. Hver gang vi ændrer dem, er det en fordel for de teams der har flest ressourcer."


FØRSTE STORE ÆNDRING I 2004

I 2004-sæsonen har FIA planlagt at introducere reglen om én motor pr løbsweekend. Og alt tyder på at det bliver gennemført. Dette vil have en radikal betydning for motorleverandørerne, og kan meget vel pille lidt ved rangeringen af teams i den øverste halvdel af feltet. Det er således ikke utænkeligt at én af de tre topteams vil blive ramt af denne regelændring, og sakke lidt bagud, samtidig med at et eller to af de teams der typisk følger i kølvandet på top tre, vil rykke op i den eftertragtede liga.

Dette bliver nok den mest mærkbare ændring i 2004, og derefter vil der følge en række ændringer i 2005. En skitse til disse ændringer blev således vedtaget på mødet den 3. december, men der er ikke sluppet noget konkret ud om hvad præcist det måtte være. Der kan være tale om en bred vifte af forskellige tekniske ændringer, såsom indførelse af identiske elektroniksystemer på alle bilerne, en begrænsning af det aerodynamiske vejgreb og en forøgelse af det mekaniske vejgreb.



ER SLICKS PÅ VEJ TILBAGE I 2005?

De to sidstnævnte forslag er der allerede lagt op til af Bernie Ecclestone. Han er opsat på ideen om at der igen skal være flere overhalinger i Formel 1, og mener ligesom en lang række andre personer i sporten, at det kan ske såfremt man begrænser vingernes rolle på bilen og i stedet genindfører slick-dæk. Da omgangstiderne i 1997 var blevet tilstrækligt høje til at Mosley og Co fik nervøse trækninger, valgte de at skære riller i slickdækkene som et eksperiment fra 1998 sæsonen - et eksperiment som stadig er gældende på dagens F1-biler.

"Lad os slippe af med de forbandede riller, og få slicks tilbage..." - en sætning som går igen for alle F1-fans, alle inklusive. Langt de fleste F1-kørere savner også slicks - alle i de forskellige teams taler positivt om dem. Faktisk er man i tvivl om der er nogen der bakker om rillerne bortset fra Max Mosley selv. Så inderst inde er det helt i orden at sukke efter at få de gode gamle slicks tilbage.


OTTE TIMERS MARATHON

Mødet mellem teamcheferne på Radisson Hotel i Heathrow tog sammenlagt otte lange timer, hvilket kan lyde lidt underligt, når man blev enige om ikke at blive enige om noget. Det er også at overdrive det. Man blev enige om ikke at blive enige om noget til 2003-sæsonen, men ifølge Minardi-chefen Paul Stoddart, afholdtes mødet i en rigtig god ånd, og de ting man har på skitsebordet til 2005 ser rigtig spændende ud.

Man afsluttede mødet med at blive enige om at sende forslagene fra oktober-mødet videre til FIA næste dag. Og så må vi bare afvente og se frem til hvad der vil ske de næste år. Rygterne fra mødet siger begræns vingerne, tilbage med slicks, væk med traction control og lignende, samt en stærk forenkling af det tekniske reglement. Det lyder som en drøm. En drøm der ville være perfekt hvis den gik i opfyldelse.

V8 Race Driver 120 x 60 Ad

Skrevet af Dennis Dithmar
dennis@f1journal.com