|
F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ARTIKEL
EN NY SÆSON PÅ FLERE MÅDER
Der er sket mange ændringer i 2003-sæsonen, både sportsligt og underholdningsmæssigt. Nye regler har ændret ved mange ting, i sporten som vi kendte den fra sidste år, inklusive kvalifikationsformatet, parc fermé-reglen samt pointgivningen. Det gør at sporten på mange måder har ændret sig. Ikke bare for kørerne, men også for tilskuerne. Og sidst men ikke mindst for tv-publikummet i vort lille kongerige.
Efter mange år foran skærmen hver anden søndag i selskab med fruen, vennerne og det gode gamle makkerpar, Claus Borre og Peter Nygaard, skete der få uger før 2003-sæsonen startede, en mindre dansk tv-revolution på F1-området. Danmarks Radio og Claus Borre var tilsyneladende ude i kulden, og på pladsen som tv-dækker af motorsportens topklasse kom Viasat-koncernen pludselig ind fra højre.
Danmarks Radio havde efter mange trofaste år valgt at opgive Formel 1-dækningen, under henvisning til de mange penge de bruger på fodbold og andre "vigtigere" sportsgrene. Totalt volapyk for en inkarneret F1-fan. Det var således med stor spænding, at vi skulle se, hvorledes Viasat-koncernen ville præsentere varen, da det første grand prix skulle løbe af stablen i Melbourne
FØRSTE UFRIVILLIGE SELVMÅL
Viasat havde allerede scoret det første ufrivillige selvmål idet det var klart for enhver, at de ville vise reklamer under tidtagninger, kvalifikationer og løb. Men hov - hvor nemt er det ikke at brokke sig over reklamerne, når man pludselig får både fredagens prækvalifikation og lørdagens kvalifikation med i pakken? Undertegnede havde i mange år set Formel 1 på både tysk og engelsk, og reklamer var ikke just en by i Rusland. Man vænner sig helt enkelt til at have fingeren solidt plantet på fjernbetjeningen under løbet.
Under alle omstændigheder er det vigtigste at tv-stationen har folk, der ved noget om sporten, til at sidde og bestemme, hvornår reklameblokkene skal falde. Dermed kan de vurdere hvornår der er mindst chance for at seerne mister vitale øjeblikke af løbet. Dette var noget som folkene bag Viasat-sendingerne ikke var helt gearet til i de første løb, men stille og roligt har lært undervejs. Får de først denne del af programafviklingen helt på plads, er der ingen tvivl om at vi som seere har vundet sammenlagt set i forhold til tidligere tiders dækning (eller mangel på samme) på Danmarks Radio.
Interviewafsnittet der anvendes til Pole Position - © F1Journal.com
HVORDAN FOREGÅR DET ALT SAMMEN?
Danmarks Radio havde i mange år rettighederne til at vise Formel 1 på TV, og havde således også rettighederne for 2003-sæsonen. Men som tidligere nævnt(,) valgte de i sidste øjeblik fra, hvorefter rettighederne blev udbudt blandt tv-stationer med sendeflade i Danmark. Slaget kom således i praksis til at stå mellem Viasat og TV-Danmark. Med andre ord mellem to reklamestationer. Der er nok ingen tvivl om, at TV-Danmark nok ikke ville have brugt så mange penge på afviklingen af F1 som Viasat-koncernen har valgt at gøre. Men reklamer i sendingerne var vi ikke sluppet for, hvilket TV-Danmark jo eksempelvis har valgt at gøre i deres dækning af ALMS-serien.
Er man således hardcore fan af sporten og ligeså stor modstander af reklamerne, var valget mellem Viasat og TV-Danmark derfor valget mellem pest og kolera. Men der er en himmelvid forskel mellem om F1-dækningen var endt op hos TV-Danmark, eller som nu hos Viasat. Forskellen kan i høj grad tilskrives én mand - programchefen for Viasat Sport, Peter Nørrelund. Et møde med ham gør, at man overbevises om at han ikke blot er en fodboldkommentator, der pludselig har taget en F1-kasket på.
Han har en baggrund fra TV-sporten på Danmarks Radio, og var således med i den nationale moderkanals F1-storhedsdage, tilbage i 1997 da Jan Magnussen kørte for Stewart. Det var her, at DR også gik ind med noget så ekstravagant som optaktsprogrammer til løbene. Den erfarne motorskribent og F1-fotograf Peter Nygaard fik en central rolle i dækningen nede fra Paddock-området, og kunne supplere med spændende rygter og snak fra Formel 1-sportens backstageområde.
Redaktionsområdet på Viasat Sport - © F1Journal.com
MANDEN BAG DET HELE - PETER NØRRELUND
Til trods for Peter Nørrelunds i forvejen travle opgave som Viasat Sports programchef, har han således med sin baggrund, valgt også at tage førertrøjen i den store satsning hos Viasat. Formel 1 er ikke en hvilken som helst sportsgren at dække. Der er ubeskriveligt mange faktorer at holde øje med og tage højde for i løbet af en løbsweekend, for ikke at tale om alt det, der foregår uden for banerne imellem løbene. Man har derfor valgt at gå linen ud på Viasat og forsøge at få det hele med.
Der vises både prækvalifikation og kvalifikation om fredagen og lørdagen, samt løb med optakter om søndagen. Dertil kommer programmet Pole-Position, der flere gange i løbet af ugen bringer spændende nyt om sporten samt interessante baggrundshistorier. Bevares - det hele er meget nyt for Viasat, hvorfor det i øjeblikket er nemt at gribe dem i småfejl her og der. Men det kunne kun komme som en positiv overraskelse at konstatere hvorledes man havde valgt fra start at gøre brug af erfarne folk som Peter Nygaard, Tom Kristensen, Jason Watt og Nicolas Kiesa.
Engagementet hos holdkaptajnen, Peter Nørrelund er i hvert fald ikke til at tage fejl af. "Vi har godt nok kun rettigheder til resten af denne sæson, men man vælger jo ikke at sætte så meget her ind på det, hvis det ikke var tanken at fortsætte i mange år fremover," lyder det begejstret fra programchefen. "Vi sætter alt ind på at blive de bedste til det her - både på TV og på nettet." Viasat har ved samme lejlighed sat ressourcer af fra deres megasite Onsite.dk, til at starte en F1-portal, pole-position.dk, til at supplere dækningen på TV.
Sider fra manuskriptet til udsendelsen - © F1Journal.com
EN HELT ALMINDELIG DAG PÅ VIASAT
Overskriften er nok en kraftig overdrivelse, idet søndag den 1. juni var lidt af en F1-marathon for holdet på Jenagade i København. Monacos Grand Prix har en særlig position på F1-kalenderen, og det skulle understreges på TV-kanalen 3+. Hele tre timers optaktsprogram med gæster og publikum i studiet, fulgt af løbet samt et opfølgningsprogram på en time efter løbet. Så er man med sammenlagt seks timer dækningsmæssigt helt oppe at konkurrere med stationer som RTL og ITV.
Det betyder dog langtfra kun en seks timers arbejdsdag for de implicerede programmedarbejdere på TV-stationen. Allerede klokken 08.00 var der redaktionsmøde, hvor man gennemgik det 23-siders store manuskript for programmet og tog højde for de umiddelbare ændringer. Der var endnu ingen afklaring på om Jenson Button ville deltage i løbet, og samtidig havde sendevognen haft store kvaler med at komme ind på sin plads så den kunne sende op til satellitten. Det havde resulteret i alenlange forhandlinger med de lokale monegaskere, og man var endt på byens politistation for at få dem til at vende det blinde øje til, at man i nattens mulm og mørke med nedstryger og boltsaks brød ind på en byggeplads for at have den optimale sendeposition.
BLOD, SVED OG TÅRER
Historien med sendevognen er en udmærket illustration af hvor alvorligt man mener det på Viasat-redaktionen, og hvor meget man går ind for sagen. Efter morgenens redaktionsmøde hastede medarbejderne ud til deres forskellige positioner, for dels at lægge så mange ting op til automatisering som muligt, dels at hente tidligere optagede indslag ned - indslag der skulle bruges i dagens program. Klokken 09:00 var der briefing for kamerahold, teleprompter og regissøren i Studie 2, der gennemgik dagens slag ude på selve gulvet i publikumsstudiet.
Hele holdet arbejdede lynhurtigt ind og ud mellem hinanden i løbetempo med en art positiv stressfaktor. Jo mere man når at få alting på plads inden programmet, jo mindre kan gå galt under programmet. For der sker altid uforudsete ting midt i den type udsendelser. En Karsten Ree der burde være dukket op til interview fra balkonen i Monaco, men pludselig ikke var der, en nyhed om at Jenson Button ikke stillede til start alt sammen noget der gør, at der bliver råbt frem og tilbage i kontrolrummet - hurtige beslutninger bliver taget og der streges og skrives ivrigt i det fortrykte 211-punkts store manuskript.
Studie 2 hvorfra udsendelsen sendes - © F1Journal.com
ON AIR - ACTION...
Klokken 11:00 var publikummet blevet sat på plads i Studie 2, Peter Nørrelund stod kampklar i sit vanlige studievært-jakkesæt, og udsendelsen gik i gang med den allerede nu velkendte 3+ Formel 1-jingle. En publikumsopvarmer havde helt styr på, hvornår folk i studiet skulle klappe og så videre. Og selvom man burde mene at det var nu der var allermest nerver på inde i kontrolrummet, var det faktisk lige omvendt. Nu var det bare en helt normal dag i studiet på Jenagade.
Ved den lange kontrolpult sad yderst lysmanden, der stod for belysningen i studiet, der ændres hele tiden afhængig af hvilket kamera, der skyder i hvilken retning. En TIKO-mand eller Tech-support holdt sig hele tiden 200% standby til at afhjælpe eventuelle problemer med lydforbindelser og andet feed mellem Monaco og København. En båndafvikler sad hele tiden klar med de forskellige tidligere optagede indslag. I midten sad programmets producer og holdkaptajn Peter Brieuc. Han har det overordnede ansvar for hele programmet og er den, der udsteder kommandoer til folkene omkring sig samt styrer kameramændene inde på gulvet.
En ekstremt vigtig figur i udsendelsen er producerassistenten Eva Jensen - som man hurtigt døber frk. Klokken. Hun holder konstant øje med om hvert indslag holder tiden i forhold til det planlagte manuskript. "Vi er 140 over!" - 140 sekunder der skal indhentes i et andet indslag, for at hele programmet afsluttes som planlagt klokken 17.00. Hun kan virke som en skrap dame, men det er også hendes rolle. Man skal simpelthen have respekt for hendes tidtagning hele vejen igennem. En grafiker sidder ved hendes side klar til at skrive på skærmen, hvem der interviewes og vises på skærmen.
Der arbejdes intensivt i kontrolrummet - © F1Journal.com
DEN HURTIGT ARBEJDENDE REDAKTION
Ovre i bagerste venstre hjørne af kontrolrummet sidder redaktionsteknikeren og holder øje med nyheder via Internet og andre kilder, for at kunne opdatere både studieværten og Monaco, med de nyheder, der tikker ind. Da nyheden om at Jenson Button alligevel ikke stiller op til løbet, bliver manuskriptet ændret i en fart, og indslaget fra hans uheld om lørdagen skubbes frem i programmet. Peter Nørrelund orienterer seerne alt imens Tom Kristensen gøres klar i Monaco med en kommentar.
Ændringerne kan komme lynhurtigt, og det sammentømrede team er klar til hele tiden at kunne omstille sig til det, så seerne ikke kan mærke noget. Nørrelund kommer farende ind i studiet og taler i mobil med Tom Kristensen, så de kan aftale hvad det er Tom skal bidrage med i interviewet. Samtidig får reporteren fat i et par kendisser, bl.a. Rene Diff nede i Monaco, som han gør klar til at interviewe. Manuskriptet ændres endnu engang, og producerassistenten lægger til og trækker fra så regnestykket ender med at gå op.
Redaktionsteknikeren holder hele tiden studieværten opdateret - © F1Journal.com
MANGE INVOLVERET I EN LØBSSØNDAG
Når man laver en udsendelse med publikum i studiet oppe i den kaliber som det var tilfældet ved Monacos Grand Prix, er der rigtig mange medarbejdere involveret. I kontrolrummet sidder der konstant omkring syv mand. Ude på gulvet i studiet arbejder der tolv mand såsom regissør, teleprompter, kameramænd foruden studieværten og publikumsopvarmeren. Dertil kommer folk der skal tage sig af publikum og de fire personer plus gæster der arbejder samtidig nede i Monaco.
Monaco-sendingen var lidt udover det sædvanlige men giver et godt indtryk af hvor meget de går ind for sagen på Viasat. Omkring tredive mand skulle der til for at få sådan en søndag til at hænge sammen alt inklusive. Og da programmet flages af klokken 17:00, er arbejsdagen endnu ikke forbi. Der bliver skænket op med champagne fra sponsoren Mumm i debriefingen, hvor hele holdet sammen sidder og gennemgår hvordan programmet løb af stablen. Det er bestemt ikke bare rygklapperi, men en dybt selvkritisk gennemgang af de forskellige indslags kvalitet og berettigelse. De er bestemt fokuseret på at forbedre sig til næste F1-sending.
Kirsten og Kristian Kolby interviewes i studiet - © F1Journal.com
DET ER SVÆRT IKKE AT BLIVE IMPONERET
Når man har arbejdet i stressede miljøer som eksempelvis lufthavnen og radiostationer, skulle man mene at det burde være svært at blive imponeret over en hverdag på en stresset TV-sportsredaktion. Men efter hele dagen var jeg slemt imponeret over hvor massiv en indsats Viasat lægger i Formel 1-dækningen. De er helt nye i Formel 1-sammenhæng, men har efterhånden mange års erfaring fra dækning af topsport som Champions League, Superligaen og Golftouren. Så der er ingen tvivl om at Formel 1 er i trygge hænder, om ikke andet hvis man forstiller sig hvad der var sket, hvis den var endt hos konkurrentudbyderen TV-Danmark.
De to kvalifikationer fredag og lørdag er designet til reklamebreaks, og så længe Viasat arbejder hårdt på en fintunet reklamefordeling i løbene, vil der nok ikke gå længe inden det danske TV-publikum vænner sig til det samme som tyskerne og englænderne har levet med. Får Viasat-kommentatorerne så også deres øjne op for andet end bare en kommentering af tiderne, og magasin-programmet Pole Position tør være en anelse mere teknisk, så vil Formel 1-dækningen i Danmark ikke bare have taget et skridt frem i forhold til sidste år - så taler vi om et massivt fremskridt som det er svært ikke at glæde sig over som diehard Formel 1-fan.
Skrevet af Dennis Dithmar
dennis@f1journal.com
|
|
|