F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ARTIKEL


DET LÆNGE VENTEDE ÆGTESKAB
Længe - endsige meget længe - har F1-verdenen været fyldt med rygter om at BMW ville skilles fra deres engelske partner Williams. Det virkede alt andet end logisk for de få, men blev nærmest en besættelse for de mange. Og indrømmet - det kunne have været spændende at se hvad BMW ville stille op i Formel 1, såfremt de skulle stå på egne ben. Den tyske motorfabrikant er i forvejen notorisk kendte for deres innovative forskning, og effektive arbejdsmetoder.

Det engelske Williams-team med Sir Frank Williams og Patrick Head i spidsen skulle såmænd nok klare skærrene, hvis de blev separeret fra BMW. De har før vendt en kold skulder fra Renault til et varmt venskab med en ny succesfuld motorpartner. Og med deres position i toppen af F1-feltet, er der en lang række motorfabrikanter der ville være mere interesseret i arbejde sammen med Williams end de andre privateer-teams, Sauber, Jordan og Minardi.

Men netop derfor virkede det blot endnu mere usandsynligt at BMW ville vende Williams ryggen - til trods for de manglende topresultater den tyske fabrik i München havde håbet på. De havde afsat fem år til at vinde verdensmesterskabet sammen med Williams - således senest i 2004. Men den ekstremt stærke motor fra BMW, gjorde at de lagde forøgede forventninger på skuldrene af Williams undervejs i forløbet. Og dét de under alle omstændigheder havde svært ved at acceptere, var når Williams-designet var skyld i at det gik tilbage for dem mod konkurrenterne Ferrari og McLaren.


RYGTET ER GAMMELT, TRÆT OG STØVET
Rygtet om de to samarbejdspartnere skulle være på vej hver til sit er næsten ligeså gammelt som samarbejdet selv. De første rapporterede skår opstod allerede i 2001-sæsonen, året efter at de to partnere havde forlovet sig. Motoren viste sig med al tydelighed at være den ubetinget stærkeste i F1-feltet, og årsagen til det manglende mesterskab kunne derfor kun ligge ét sted. Nemlig i Williams-teamets hovedkvarter i Grove.


BMW-LEDELSEN SAMMEN MED TEAMCHEF SIR FRANK WILLIAMS - COPYRIGHT BMW MOTORSPORT


Samtidig begyndte forholdet mellem Patrick Head og Ralf Schumacher at blive køligere og køligere. Den tekniske direktør var godt gammeldags træt af den tyske kørers primadonnanykker, og når der blev sagt "sit" i radiokommunikationen mellem pit og Ralf, skulle han ikke løbe videre ud over stepperne med logrende hale. Så skulle han fan'raskemig "sit" eller endnu bedre "dæk" for at blive i hundetermerne. Omvendt var BMW-ledelsen i München naturligvis glade for en tysk stjernekører på teamet, og billigede ikke Heads kritik af Ralf.

Meget mere skal der ikke til i dagens Formel 1 før to partnere er gået hver til sit i vrede. I hvert fald når man læser hvad der skrives af F1-pressen. Skal F1-være spændende mellem løbene, er et ord som uenighed ikke gangbart - splittelse lyder væsentligt mere af saft og kraft. Saft og kraft giver flere læsere, og lysten til at skrive om sporten bliver dermed ikke mindre. Men sandheden i den sammenhæng er et hurtigt overstået kapitel.


TO SKRIDT TILBAGE OG SE NØGTERNT PÅ TINGENE
Træder man dog lige et par skridt tilbage og kigger på realiteterne, er det tydeligt at se hvor lidt kød der var på de rygter, der gang på gang forudså at BMW og Williams ville splitte op før 2004-sæsonen - sågar før 2003-sæsonen. For det første lå der en underskrevet aftale mellem de to parter der løb frem til og med 2004. Skulle BMW løbe fra sådan en aftale, ville det betyde at deres troværdighed ville lide et betydeligt knæk.

Ikke at det ville være den afgørende faktor. Mange teams på gridden ville blæse højt og flot på troværdighed såfremt de kunne få fingrene i den kraftfulde BMW-motor. Men de teams som BMW i givet fald kunne komme til at arbejde sammen med, er under ingen omstændigheder et nævneværdigt alternativ til Williams. Fabriksteams som Ferrari, Renault, Jaguar og Toyota er naturligvis udelukket. McLaren er tæt indfiltreret i Daimler Chrysler-koncernen. Det efterlader teams som BAR, Sauber, Jordan og Minardi. Skulle BMW vælge at gå den vej, ville de lynhurtigt blive beskyldt for F1-historiens største hjerneblødning.

Tilbage stod således kun to alternativer. Dels at trække sig helt og aldeles ud af Formel 1. Dels at droppe Williams og gå deres egen vej - oprette deres eget BMW-fabriksteam i stil med Ferrari, Renault, Ford (Jaguar) eller Toyota. Og sidstnævnte alternativ kræver op mod tre et halvt år fra beslutningen bliver taget, til der står to racere klar på gridden i en F1-sæsons debutløb. Det er med andre ord noget man har svært ved at arbejde fordækt abg kulisserne med, uden at nogen opdager det.

Det kræver dels opførelse eller køb af massive fabriksfasciliteter - noget som nok ville være blevet opdaget af pressen. Men det kræver også en rekruttering af en lang række etablerede ingeniører og teknikere udover den stab som BMW allerede nu er i besiddelse af - noget der uden tvivl ville være blevet opsnuset af pressekorpset. Det er en rekruttering som i disse dage foregår i det små for VAG-koncernens vedkommende, men slet ikke for BMWs vedkommende.


FORLÆNGELSEN FEJRES I PITTEN AF TEAMET - COPYRIGHT BMW MOTORSPORT

KUN ET REELT ALTERNATIV TILBAGE
BMW kunne således godt finde på at at gå deres egne veje uden Williams - men i givet fald skulle beslutningen så tages nu og der ville således gå op til 2007-sæsonen før vi fik dem at se i Formel 1. Ville F1-fans have tålmodighed til at gå med forventningens glæde i maven frem til 2007? Næppe - ikke en brugbar løsning, hvis det hedder sig at man er indtrådt i sporten for at få succes. Og stoppe helt? Det ville om muligt blive opfattet endnu værre.

Så den tyske fabrikant valgte side allerede sidste år - også selvom Dr Mario Theissen har været fremme og melde anderledes ud i pressen. De vidste udemærket godt at fremtiden lå sammen med Williams. De har dog set hvordan Daimler-Chrysler har fået møvet sig godt og grundigt ind i McLaren-teamet, og der er ingen tvivl om at der det seneste år har været et dybtfølt ønske fra BMWs side om at gøre det samme hos Williams.

Nu er Frank Williams og Patrick Head kendt for at der kun findes én måde at gøre tingene på - og det er deres måde. Det er måske det teamchef-par i Formel 1 der er de største ambassadører for begrebet stædighed. De elsker stædige kørere - sålænge de forstår at Frank og Patrick er endnu mere stædige. De har stædigt holdt fast i finansieringen af deres team - således at det i dag er det eneste team på gridden der kun ejes af teamcheferne selv.

Når BMW skal tøje den stædighed, må der tages utraditionelle midler i brug. Korrektion - let beskidte men meget traditionelle metoder i Formel 1. Nemlig ved hjælp af rygter, udtalelser, og forvirring, der skulle give Williams og Head sved på panden og nervøse trækninger. Ved samme lejlighed begynder sponsorerne jo at ringe til teamchefen med få ugers mellemrum, for at få en tilkendegivelse af, hvem der bliver teamets motorleverandør - BMW eller ej.


DET SIDSTE ELEGANTE TRÆK
I slutfasen af forhandlingerne mellem BMW og Williams hev tyskerne trumfen frem af hatten. Deres gamle samarbejdspartner, Hewlett-Packard meddelte offentligt at deres sponsorat hos Williams var betinget af at BMW forblev som motorleverandør for teamet. Frank Williams havde utvivlsomt hørt lignende meldinger med jævne mellemrum fra sine sponsorer på telefonen. Men at skulle læse om det offentligt, var voldsomt meget værre for Frank Williams - kendt som F1-verdenens sponsor-tryllekunstner.

Det er ekstremt svært at hive den næste frække sponsor op ad hatten, når der ligger en offentlig tilkendegivelse af den kaliber, fra en af teamets største sponsorer. Det ved Frank Williams alt om, og dermed var han og Patrick Head ikke bare skak men skak-mat i forhandlingerne mellem dem og BMW. Deres "My way or the Highway"-ideologi var dermed undermineret, og BMW kunne få de sidste kommaer i kontrakten sat til deres fordel.


BMW-CHEF DR. GÖSCHEL OG SIR FRANK WILLIAMS - COPYRIGHT BMW MOTORSPORT

OFFENTLIGGØRELSEN PÅ TYSK JORD
Offentliggørelsen af kontraktforlængelsen kom derfor ikke tilfældigt på tysk jord, da den blev bragt til almindeligt kendskab midt i løbsweekenden under Europas Grand Prix på Nürburgring. Og forlængelsen var så massiv at alle teorier om BMWs enegang eller exit af Formel 1 blev begravet én gang for alle. Yderligere fem års samarbejde frem til og med 2009-sæsonen var den melding der skulle give ro i rækkerne internt som eksternt.

Alle medarbejdere hos BMW og Williams vidste nu præcis hvad der ligger i kortene de næste mange år. Hewlett-Packards puls kom ned på et tåleligt niveau, og Frank Williams kunne fortsætte sin jagt i ro og mag efter nye potentielle sponsorer. "BMW har været en utroligt imponerende og højt motiveret motorpartner at arbejde sammen med som vi har gjort fra 2000. Med den nye struktur i aftalen vil vi kunne trække fra en større del af BMWs ressourcer," sagde Frank Williams på Nürburgring.

"Lægger man det sammen med den tekniske kompetence og målrettethed hos WilliamsF1, er jeg sikker på at dette samarbejde i den grad kunne betale sig. Med denne konsolidering og stabilitet i programmet på vej ind i midtfasen (sæsonens, red.), har vi nu en attraktiv platfrom der kan tiltrække yderligere kommerciel opbakning." En sætning teamchefen utvivlsomt har øvet sig på og glædet sig som et lille barn til at fremsætte for pressen.


DET KOSTER ALTSAMMEN
Frank Williams kommer dog til at betale en betydelig pris for det nyforlængede samarbejde. BMWs skaktræk betød at de nu får betydeligt større indflydelse på arbejdsgangen i Williams-teamets produktions- og udviklingsarbejde. "Vi er meget glade for at have givet samarbejdet med WilliamsF1 en solid og langstrakt basis," sagde Dr Burkhard Göschel, bestyrelsesmedlemmet fra BMW med ansvar for BMWs F1-projekt. "Denne nye kontrakt understreger den øgede integration mellem de to partnere."

"Som bilfabrikant har vi muligheder som vi normalt ikke åbner for et racingteam, og vi har behov for at samarbejde om at udforske disse muligheder. Det drejer sig også om at støtte den specialiserede expertise der ligger hos et af de mest succesfulde team i F1-historien - udnytte denne expertise til fulde og opnå den perfekte integration. Vi er overbevist om at denne linje vil lægge fundamentet for dette projekts succesfulde fremtid," konstaterede Dr. Göschel.


DR. THEISSEN PRÆSENTERER FORLÆNGELSEN VED PRESSEMØDET - COPYRIGHT BMW MOTORSPORT

DR MARIO THEISSEN FORKLARER
Den tyske motordoktor, Dr Mario Theissen, understregede også hvorfor kontraktforhandlingerne mellem de to parter havde varet så lang tid. "Disse kontraktforhandlinger er trukket ud, men vi var glade for at bruge den nødvendige tid, for at få afklaret alle punkterne ned i mindste detalje. For BMWs vedkommende har vi udnyttet at kunne gøre intensiv brug af den know-how som selskabet kan tilbyde. At udbygge denne ekspertise var en afgørende faktor for overhovedet at træde ind i Formel 1."

"Derfor byggede vi vores F1-center meget tæt på vores Engineering & Research Center - FIZ i München. Fremtiden vil betyde samme udbyggede netværk mellem Grove og München-enhederne, med den målsætning at skabe synergieffekter og optimerede processer. Dette vil vi opnå med en integreret og kontinuerlig fælles projektledelse, noget vi begyndte på allerede i 2002. BMW vil også deltage med ekspertise vedrørende motorudvikling og konstruktion indenfor rammerne af det udvidede samarbejde. Til at starte med fokuserer vi på en fællesudviklet drivaksel med gearkasse. Teamet vil også udnytte en øget fordel fra simulationer og test foretaget på vores forskningcenter FIZ."


NOK CITATER - HVAD BETYDER DET I PRAKSIS?
En sådan præsentation er kendetegnet ved flotte ord, som kan fortolkes i mange forskellige retninger. Én ting står dog klart - BMW har fået deres vilje i en eller anden udstrækning. De er kommet betydeligt tættere på hele processen omkring udvikling og produktion af bilen og dens vitale enheder. Udviklingen af drivaksel og gearkasse blev præsenteret som et fællesprojekt, men det er siden hen kommet frem at udviklingen kommer til at foregå på tysk jord.

Et pænt stykke tid efter julinummerets deadline er der endvidere kommet flere oplysninger frem i dagens lys. Noget tyder på at en stor del af chassisudviklingen også kommer til at foregå i München. BMW vil skyde et anseligt beløb ind i samarbejdet mod at de kommer til at deltage aktivt i både udviklingen og produktionen af selve chassiset. Og der vil samtidig blive afsat ressoucer til opsætningen af et testteam med base i München, der således med kort varsel kan rykke til Paul Ricard-banen og teste side om side med Toyota, der har base i Köln.

Alt dette kommer ikke over natten, og de fleste af implementeringerne er først på plads i forbindelse med produktionen den bil der præsenteres i 2005. Men allerede i denne uge skulle de første rokader af personale være igangsat, da man vil optimere forholdene til udviklingen og produktionen af næste års BMW-Williams FW26. Hele den langsigtede plan vil betyde så omfattende forandringer at det hele først er på plads i løbet af 2005 og dermed først får effekt fra og med 2006-sæsonen.


FREMTIDEN FOR ÆGTEPARRET BMW OG WILLIAMS
Reelt set bør det derfor være 2006-sæsonen der skal og må være deres afgørende år i Formel 1. Det er denne sæson de pinedødemig skal vinde mesterskabet sammen, hvis ikke der skal opstå nye pressemyriader af rygter om splid og vanrøgt. Men set udefra betyder samarbejdets forlængelse noget andet og meget mere. BMW vil nemlig i yderste konsekvens gerne have en aktieandel af det team som de satser alt på i Formel 1.

De har allerede indikeret at folk nok bør hoppe op og falde ned på GPWC-spøgelset, der har luret i kulissen gennem godt et år. ACEA-medlemmernes pressionsklub overfor Bernie Ecclestone er ved at have fået deres hrav igennem, og derfor er der ingen overordnet grund til at holde spøgelset kunstigt i live. Men fremtidens trend i Formel 1 er og bliver motorfabrikkernes indtog i bestyrelserne i de forskellige teams.


GLÆDEN SVÆR AT SKJULE EFTER KONTRAKTFORLÆNGELSE OG DOBBELSEJR - COPYRIGHT BMW MOTORSPORT

Når der skal forhandles om de store ændringer i motorsportens topklasse, vil BMW derfor ikke stille sig tilfreds med at modtage et memorandum fra Frnak Williams. De vil selv sidde med ved bordet. Når de nu er med til at skrinlægge GPWC-spøgelset, tyder alt derfor på at BMW og Williams allerede nu har aftalt hvorledes BMW får andel i aktiekapitalen i det engelske team. Så det er ikke en stor satning at vove en påstand om at BMW og Williams indenfor de næste 5-6 år er indkorporeret i en og samme struktur - efter samme model som f.eks. McLaren og Daimler-Chrysler.

Nu er der så bare en ting tilbage for det nyforlængede ægteskab mellem München og Grove. Nemlig at bevise de kan leve lykkeligt til deres dages ende. Hvedebrødsdagene er nemlig udsat til de sammen går ud og vinder F1-mesterskabet sammen. Derefter er der ingen tvivl om at den står på bryllupfest og hvedebrødsferie i stor stil for ægteparret.


Skrevet af Dennis Dithmar
dennis@f1journal.com