F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / ARTIKEL


"Tro mig, i løbet af de næste 10 år vil Europa glide ned på samme niveau som 3. verdens landene hvad angår økonomi. Det har ikke den mindste chance for at kunne konkurrere med Kina, Syd Korea og Indien."

Præcis sådan lyder et kendt citat af Formel 1 maestro Bernie Ecclestone. Et citat han trods det kontroversielle budskab ikke er bleg for at gentage. Hvad han mener er der dog lidt usikkerhed om. Det mest vidtgående bud er at han rent faktisk mener at Europa på det økonomiske og politiske område mister så meget terræn at de overhales indenom af de i citatet nævnte lande. Andre mener at Ecclestone i bedste fald fejl citeres. Ifølge disse mener han "kun" at den potentielle udvikling i Europa lader meget tilbage at ønske i forhold til de tre lande.

Uanset hvilken af disse to fløje der nu har ret, er det ikke nogen hemmelighed for nogen at fremtiden for Formel 1 i Europa ser lidt sort ud for tiden. Flere og flere løb erstattes med løb udenfor EU, udenlandske penge interesser vinder indpas og senest er holdene begyndt at snakke om at flytte deres basis udenlandsk.

Bernie Ecclestone får opbakning til hans udtalelser fra hans gode ven, FIA præsident Max Mosley. Tidligere fandt Mosley det utopisk at der nogensinde skulle blive tale om at rykke teltpælene væk fra den europæiske muld. I dag kan det dog hurtigt blive en realitet. Ud af 120 mulige lande kan Mosley sagtens finde nogle stykker der kunne være en mulighed, herunder ikke mindst landene Kina, Indien, Syd Korea, samt et eller flere lande i mellemøsten.

Men hvordan er det dog kommet så langt? Motorsport og Formel 1 har jo altid hørt sammen. Det er her det hele startede og voksede sig stort. Forklaringen skal findes i det politiske klima i Europa. Landene integrerer sig mere og mere og landenes politik er oftere og oftere dikteret af EU direktiver. Det er disse direktiver der, når de skal implementeres i landenes officielle politik skaber problemer. Det mest kendte af slagsen er selvfølgelig anti-tobaks lovgivningen. At tobakken og sporten med tiden må skilles er der intet skjult ved. Der har vi vidst i langt tid. Men modstanden mod tobakken er kommet tidligere og ramt hårdere end hvad de fleste i sporten havde regnet med. Det seneste anslag er kommet med en ny lov der snart træder i kraft i England. Denne forbyder alt reklame for tobak i landet fra juli måned 2005, herunder også tv-reklame. Såfremt et engelsk team derefter med tobaks reklamer i hvilket som helst tv-transmitteret løb vil pågældende teamchef stå til op til to års fængsel.

BAR MED IMMIGRERINGS PLANER
Denne meget vidtgående lov har virkeligt bragt sindet i kog hos den engelske teamchef hos BAR-Honda David Richards. Han finder mildest talt loven meget forkert og truer med at flytte sit hold til Japan. Det der i sær gør at Richards finder loven latterlig er at den indføres så hurtigt. Den oprindelige aftale mellem EU og Formel 1 lød på slutningen af 2006. Flere lande har dog nu tilkende givet at de ikke har i sinde at vente så langt tid. Således har lande som Frankrig og Tyskland også udtalt støtte til loven, mens Italien er mere forbeholden uden dog at afvise noget. Med harme i stemmen nævnte Richards derfor at han sagtens kunne forestille sig at sige farvel til Europa for at flytte hele sit team over til motorleverandøren og samarbejdspartneren Honda i Japan. Det bliver spændende at se hvordan dette problem vil blive løst. Måske man kan forestille sig at alle (dem der til den tid er tilbage) europæiske løb i 2005 bliver lagt før skæringsdatoen i juli? Spørgsmålet er også om dette overhovedet ville løse noget. Hvis et tv-transmitteret løb fra fx Kina sendes på nationalt engelsk fjernsyn, så kan det i den yderste konsekvens betyde at loven er overtrådt.


David Richards - Manden med de mest konkrete planer om at flytte © - Schlegelmilch

En anden teamchef har i stedet kastet sin harme over en anden ny regel fra EU. Kun få dage efter truslen fra BAR og David Richards fulgte Eddie Jordan denne op med en dirrende kritik af EU's direktiv om en 35 timers arbejdsuge i medlemslandene. Timeantallet er selvfølgelig totalt uacceptabelt for en teamchef der er vant til at se sit personale knokle op til 60 eller sågar 70 timer om ugen. Eddie er godt gammeldags knotten over denne indgriben i hans personales arbejdstimer. Såfremt den nye arbejdstids lov skal opfyldes på teamets område vil det betyde en dyr indførsel af to eller tre holds skift. "Og hvordan skal det dog hjælpe mig?," spørger han retorisk. Efter denne frustration blev luftet gik der ikke langt tid før tilbuddene kom den irske teamchef i hænde. Hele tre lande var hurtig ude og tilbyde deres hjælp såfremt teamet ønskede at skifte deres hjemland ud. Jordan kunne godt se fornuften i at skifte teamets pas ud med et nyt. Der er en masse gratis teknisk knowhow at hente ved et skifte og tanken lå ikke langt væk som man i første omgang skulle tro.

Trods de konkrete invitationer fra udlandet kan den irske teamchef dog officielt ikke forestille sig at etablere sit team i andet end England. Med hans sædvanlige humor næver han i stedet Mars som alternativ. Om det er derfor McLaren indirekte er indblandet i rumfart er kun tilbage at gisne om ? Et ting er under alle omstændigheder svært at forestille sig. McLaren har for ganske nyligt færdiggjort deres ekstremt flotte, men bestemt også ekstremt dyre Norman Foster designede hovedkvarter. Selvom teamet ikke er et af dem der er kendt for at stå med hatten i hånden kan man dårligt forestille sig at de at de næste mange mange år har råd til at gøre kunststykket efter. 250 millioner pund er trods alt en pæn slat penge.

Nu skulle man så tro at de to ovenstående punkter var mere end rigeligt til at trukket fronterne op mellem Formel 1 og EU. Det er det nok også, men der er dog en ting som direkte har ført til trusler om boykot af løb i Belgien, Spanien, England og Italien. Det som det drejer sig om, er som mange kan gætte sig til, EU's nye Arrest Ordre. I korte træk kan essensen af Arrest Ordren koges ned til at det for de respektive lande bliver langt nemmere at få udleveret en person der opholder sig i et andet land end der en "forbrydelse" sker. Det både Max Mosley, Bernie Ecclestone og teamcheferne frygter er, at en eller flere personer fra et team vil blive fængslet uden bevislig grund i kortere eller længere tid i tilfælde af et uheld med dødelig udgang eller svære kvæstelser. Det er ikke retsopgøret som sådan de højtplacerede folk i Formel 1 frygter. De frygter i stedet at sidde i en fængselscelle mens "sagen" kører uden mulighed for kaution mens de får en mulighed for at bevise deres uskyld..

Max Mosley har ført en videre brevveksling med den ansvarlige EU kommissær, men indtil nu uden held. Mosley har ikke nogen indvendinger mod Arrest Ordren som han mener tjener en fint formål i bekæmpelsen af terrorisme, hvidvaskning af penge,. narkobekæmpelse osv. Problemet er at den også kommer til at gælde for Formel 1, såfremt man kommer ud for en episode ala den for ti år siden med Ayrton Sennas død. Mosley har kæmpet bravt mod EU, men har som sagt indtil nu forgæves. Nu er blikket så rettet mod medlemslandendes regeringer. Det er disse der i sidste ende skal have lovfæstet Arrest Ordren, så nu skal disse bearbejdes til at holde eventuelle Formel 1 ulykker udenfor selv samme.

ER DET OVERHOVEDET REALISTISK?
De tre ovenstående kontroverser mellem EU og Formel 1har altså nu ført til overvejelser om at sporten måske forlader den hjemlige andedam og flytter sine ting udenlandsk. Ifølge rygterne har Bernie Ecclestone allerede været en tur i Dubai for at undersøge hvad landet kan tilbyde af faciliteter og skattefordele for holdenes ansatte Der er dog kun tale om et udokumenteret rygte og altså ikke nødvendigvis sandt. Det der kunne være interessant er at se på om det overhovedet er en realistisk mulighed at flytte sportens hjerte væk fra der hvor det altid har banket.

Hvis en team vælger at rykke ud skal det ligge i nærheden af et sted med en god infrastruktur. En stor lufthavn og eller skibshavn er et must. Transportmulighederne skal kunne kapere temmelig høje krav for det respektive team. Der skal også lige først opføres en fabrik med vind tunnel osv. I samme ånd skal hele logistikken være på plads. Hvis denne ikke er i orden er der ikke meget produktivt i teamet. For at gøre det hele mere sikkert skal det politiske klima også være på plads. Det går ikke af åbenlyse grunde at placere teamet et geografisk sted med politisk usikkerhed.

En anden meget vigtig faktor er arbejdskraften. Teamet skal sørge for, at der det sted det placerer sig, er tilstrækkelig nok af velkvalificeret arbejdskraft. Samtidigt skal landet være i stand til at kunne leve op til de krav der er fra de højere placerede chefer og teampersonale. Det er trods alt levende personer med koner, mænd og børn som også har et liv ved siden af Formel 1.

Brugen af testbaner kan også hurtigt vise sig at blive et problem. Ingen kan som Europa tilbyde baner af et bestemt kvantum og med vekslende udfordringer. Det er muligt at bygge en testbane det sted teamet placerer sig, men tiden hvor man kunne nøjedes med at teste på kun en bestemt bane er væk i dag. Med et hold på op til 100 personer til en testdag snakker vi om adskillige millioner kroner per år i budgettet for tests. En team som Minardi har dårligt råd den dag i dag og med markant øgede rejseudgifter vil det være så godt som en umulighed.

Alt i alt virker det ret utroværdigt at Formel 1 sådan lige med det samme pakker habenguttet og drager udenlandsk. Derimod virker det temmelig sandsynligt at Bernie Ecclestone og resten af Formel 1 slænget forsøger at true EU politikerne og af den vej gøre deres indflydelse gældende. Der er dog ikke noget der endnu tyder på at de har specielt meget succes hermed. Lige nu er det derimod sidstnævnte der meget markant bebuder hvordan tingene bliver. Spørgsmålet er da også om det ikke snarere stadig forholder sig sådan at det er Formel 1 der har brug for EU, og ikke EU der har brug for Formel 1?

Hvad fremtiden bringer er dog en helt anden historie. Ikke-EU personer, fabrikanter og leverandører har større og flere interesser i sporten. År efter år skiftes EU løb ud med ikke-EU løb. Vi kan meget vel ende op med allerede til næste sæson at have flere løb udenfor Europa end i Europa. Det første der kan tænkes at forlade den hjemlige andedam er den politiske og økonomiske del af sporten. Herefter er det kun et spørgsmål om hvor mange år der går før også den tekniske del er ude af Europa. Sporten har altid været meget Europa centreret, men det er langt fra sikkert at dette er en evig gyldig sandhed. Sidste år på denne tid var der splid i sporten. De små teams vs. de store teams og holdene vs. Mosley/Ecclestone. Anderledes er det i år. Nu dannes der fælles front mod den fælles fjende, EU!


Når denne purk bliver stor kan Formel 1 være en saga blot i Europa - © Schlegelmilch

Skrevet af Henrik Eilsøe
henrik@f1journal.com