SPORTEN MED DE MANGE MILLIARDER

16,3 milliarder kroner. Det er dét beløb som elleve hold i verdens suverænt dyreste sportsgren disker op med på en enkelt sæson. Det er ganske tæt på halvanden milliarder kroner i gennemsnit pr. tilmeldt hold. Eller sagt på en anden måde - samlet koster hvert grand prix de elleve teams omkring en milliard. Og tendensen er stigende! Enhver der ikke er blottet for enhver sans for økonomi og regnskab, kan se at det er en meget uheldig tendens. Og i yderste konsekvens kan det for Formel 1 blive en dødbringende nedadgående spiral der til sidst ender med at butikken lukker, nøglen drejes om for sidste gang og den fede dame går på pension.

Ovenstående påstande er stort set alle enige i. Der er for mange milliarder i Formel 1. Holdene bruger for mange penge. Sponsorerne er ved at nå smertegrænsen. Tilskuerne har nået den for længe siden. Billetter koster spidsen af en jetjager, og skulle man få lyst til at udøve sin trang til at flage for Ferrari eller Jensen Button kan man nemt komme til at slippe 500 kr. for en t-shirt, en kasket eller et flag. Sofa-fansene får det heller ikke nemmere. Digital TV, pay-per-view og løb der bliver fuldstændig smadret af 80% reklameblokke og 20% LIVE race bliver mere og mere almindeligt. Alting koster - og alting koster rigtig meget. Netop fordi elleve hold skal bruge 16,3 milliarder kroner for at stille op i 2002.

Gøres noget - det skal der. Det er alle enige om. Det som derimod ingen er enige om, er lige præcis hvad der skal gøres. Trofaste nyhedslæsere får det indtryk, at emnet er som dansk indvandrerpolitik: Alle har en mening, men emnet er en varm kartoffel - så alle nøjes med at have en mening - og satser på at naboen så gør noget ved det.
DER SKAL SKE ÆNDRINGER I REGELSÆTTET

I bund og grund er der kun et sted hvor man kan sætte ind. Nemlig i regelsættet. Nogen med magt og indflydelse er nød til at tage den varme kartoffel op, køle den ned og splitte den ad til atomer. Sende breve, emails og markedsundersøgelser ud i den helt store stil. Adspørge samtlige teams om hvor de ville lave besparende ændringer. Samtale med kørerne og få deres vurdering. Simpelthen samle et panel under FIA og lade det panel gennempløje hvert et bogstav og med en linedansers balance og nøjagtighed få skruet et reglement sammen der tilgodeser sporten og alle dens interesser - og samtidig få reduceret prisen for at være med i gamet.

Enkelte tiltag har der været fremme - senest et forslag om at hvert team måtte bruge maximum en motor på en løbsweekend. En panikløsning der på kort sigt vil reducere omkostningerne, men som samtidigt også ville reducere antallet af startende biler søndag eftermiddag drastisk. På længere sigt ville det betyde at kun få har resourcerne til at bygge en motor der kan klare de 250 omgange eller flere som en racer bliver udsat for over en weekend. Dermed vil man ende med en serie der består af 22 biler, 11 teams - og 3 motorfabrikanter!
BEGRÆNS OMDREJNINGERNE

I stedet for at begrænse antallet af motorer kunne man i stedet begrænse antallet af omdrejninger. En moderne F1-motor tager i dag med allerstørste lethed op til 19.000 omdrejninger pr. minut. En ganske imponerende præstation - omend den kan synes aldeles unødvendig. Til sammenligning kan det nævnes at den Audi R8 Tom Kristensen vandt Le Mans i aldrig kommer en tøddel over 8000 omdr./minut! Alle disse hysterisk mange omdrejninger koster kolosalt mange penge.

Materialepriserne til at bygge en motor til de belastninger er astronomiske, og omkostninger til udviklingen af en sådan er endnu længere ude i solsystemet ! En dims til 14,95 i det lokale byggemarked kunne med lethed lukke for tændningen i det splitsekund omdrejningstælleren rammer 14.001, og dermed får Formel 1 langt mere jævnbyrdige motorer.

Alle teams med respekt for sig selv har mindst en vindtunnel. Selv om svaret på forhånd vil blive afvist som indlæggelsesklar, kunne man spørge enhver nordvestjyde om det fornuftige i dét. Prompte ville han tørt konstatere at sålænge det ikke drejer sig om trailere - kunne de vel dele et vindtunnelanlæg, hvor konstruktørerne simpelthen lejede sig ind, låste døre og vinduer hermetisk, vindtestede deres vinger, spoilere og andre designtekniske finurligheder, og dermed simpelthen kørte hjem med resultaterne i en aflåst panserboks!
TESTBANERNE OG FORMEL 1 NED PÅ JORDEN

Samme problemstilling kunne man anvende ved testbaner. Er der egentlig nogen grund til at FIA ikke kunne afholde samlede testsessions og derudover forbyde testkørsler? Igen filosofien med at dele omkostningerne lidt ud. Bernie Ecclestone vil gerne promovere Formel 1 ude i den store verden. Det betyder blandt andet at vi fra 2005 kan risikere løb i Rusland, Bahrain og Kina. Spørgsmålet er blot om det at flytte hele cirkuset en tur til Kina er 1 milliard kroner værd. Der er nok stadig en del der husker, hvad det var der kostede den hedengangne DTM-serie livet ...

Formel 1 må og skal overleve. Serien symboliserer det ypperste af det ypperste inden for avanceret teknik, design, kørestil og menneskelig formåen bag et bilrat. Og det skal Formel 1 blive ved med! Men derfra - og så til at det efterhånden kræver fast arbejde og intens opsparing i flere år for at købe billet til et grand prix - eller betale en falleret TV-station for at få lov til at nyde godt ræs - der er altså en forskel. Formel 1 skal ned på jorden. Ned på den jord der betrædes af de mange millioner fans der bare elsker at se racerløb!
Skrevet af Jan Jensen
Denne artikel er skrevet af Jan Jensen, der således optræder i rollen som gæsteskribent på F1Journal.com. Har du også noget på hjerte og eventuelt lyst til at prøve at få det med på sitet, er du meget velkommen til at skrive til os hér.