MOSLEY OG BERNIE ECCLESTONE FIK RET

Jeg må nok erkende jeg var en smule skeptisk overfor forslaget omkring 2 timers ekstra træning om fredagen, hvis et hold samtidig begrænsede sig til maksimalt 14 dages test derudover i løbet af en hel sæson. Jeg tænkte, at det var der ingen hold der ville tilmelde sig for udviklingen over sæsonen kræver at man tester utrolig meget mere end blot 14 dage. Men min skepsis blev hurtigt vendt for der var jo også det økonomiske perspektiv i sagen. Forslaget er ikke blevet fremsat for at standse den højteknologiske udvikling, men såre simpelt for at hjælpe de økonomisk nødstedte hold i sporten. Og set fra den vinkel bliver forslaget lige pludselig langt mere attraktivt, og mere plausibelt i en F1-entusiasts tankebaner.


2002 VAR ET HÅRDT ÅR FOR DE SMÅ HOLD
For der er jo flere hold der er i økonomisk bekneb. Det så vi tydeligt da Prost inden sæsonen gik konkurs, og senere da Minardi og Arrows kæmpede om førnævntes tv-penge. Arrows knækkede sågar halsen midt i sæsonen, så man kan roligt sige 2002 har været et krystalklart eksempel på at økonomien ikke er så god i Formel 1 som den var for bare to år siden. Langtfra!

For Sauber har også mistet deres hovedsponsor Credit Suisse, der led et frygteligt tab under terrorangrebet mod World Trade Center hvor de havde mange af deres kontorer, og ansatte placeret. Sauber mistede desuden året før deres hovedsponsorat fra Red Bull pga. en kørerkonflikt da Peter Sauber ansatte Kimi Räikkönen i stedet for Enrique Bernoldi. Så holdet fra Hinwil i Schweiz har også ondt i pengekassen, selvom den mægtige Herr Sauber gør et fremragende stykke arbejde i at skjule det.



Jordan Grand Prix er også et glimrende eksempel på hvordan man lige nøjagtig kan overleve en sæson i Formel 1. Ved starten af året var situationen så grim, at Eddie Jordan måtte præsentere sin nye EJ12 racer på Silverstone ved årets første tests uden reklamer. Det var først ved den officielle præsentation at der var reklamer på bilen. For Eddie og co. har 2002 været ét langt og sejt træk for overlevelse, men akkurat som sin schweiziske kollega har ireren gjort det der skulle til. Jordan overlevede.

Sådan kunne man blive ved når man i flæng nævner hold som BAR, Jaguar og ikke mindst Minardi der allerede fra starten gav FIA ret i, at den nye ordning med 2 timers ekstra træning om fredagen ville være en god idé.


HVORFOR ER DET SMART?
Grunden til at reglen blev lavet er for at mindske udgifterne ved at drive et Formel 1 hold, og for at gøre fredagen i en løbsweekend mere attraktiv for tilskuere. Så kan man nemlig lokke tilskuerne til at købe en hele weekendbillet og ikke kun en lørdags- og søndagsbillet. For med et par ekstra timer med en 3 - 4 hold brølende af sted om fredagen vil unægtelig trække flere folk til.

For holdene er fordelene langt større rent økonomisk. Et hold som Minardi vil komme til at spare utrolig mange penge. Mange flere end man lige ved første øjekast regner med. De hold der tilmelder sig ordningen kommer nemlig til at spare utrolig mange penge på logistik.

I dag koster det jo mange penge at sende 2 racere, 2 hold mekanikere osv. af sted til en kold test på 3 dage i Spanien enten på Circuit de Catalunya v. Barcelona eller Ricardo Tormo i Valencia. Alle de penge kan nu spares væk, idet holdet jo alligevel skal transportere deres grej til de pågældende baner med henblik på Formel 1 Grand Prixerne. De er der jo alligevel, og så er det ikke forfærdelig meget dyrere at bruge et par timer om fredagen til tests. Det koster jo, groft set, kun noget mere benzin og flere dæk. Brændstof og dæk de alligevel ville have brugt ved en regulær test.



Det betyder samtidig, at holdet får frigjort en del kapital som i stedet kan bruges på så nyttige ting som udvikling af bilen. Minardi, og de andre hold der tilmelder sig, får lige pludselig råd til at afprøve ting de førhen ikke havde haft råd til, idet det måske kunne have blevet en fuser. Minardi får med andre ord råd til at begå fejl. Det har de ikke haft før.

Hvem husker ikke Alain Prosts mine da Nick Heidfeld og Jean Alesi kørte sammen i 2000 sæsonen. Manden var grædefærdig da to karbonchassiser ramlede sammen og splintredes totalt. Det var en uhyggelig afskrivning for et hold der i forvejen var i økonomisk bekneb. Bevares, Paul Stoddart vil nok ikke ligefrem smile hvis Alexander Yoong skulle sætte en Minardi i væggen under de ekstra tests om fredagen, men han vil under alle omstændigheder lettere kunne komme over det.



For alle de dyre flyture og lastbilture der skal køres for at deltage i en officiel test kan han spare væk. Eneste merudgift er, at han måske skal have et par ekstra lastbiler med til hver løbsweekend. Men set i forhold til hvor meget det koster at deltage både i Grand Prix weekender og tests derimellem, skal der ikke den store handelseksamen til for at regne fidusen ud for holdene med en ikke helt kernesund økonomi.


HVEM MELDER SIG TIL DEN NYE "LANGFREDAG"?
Minardi er som sagt sikre. Paul Stoddart var hurtigt ude og erklære han i hvert fald ville tilmelde sig ordningen. Jordan og Sauber er også oplagte kandidater. Hold som BAR og Jaguar der i starten af deres karriere som F1 hold svømmede i penge er også begyndt at måtte se realiteterne i øjnene, for deres før så velfunderede sponsorer har smækket den helt store pengekasse i og vil nu se resultater førend de betaler de store beløb.



Men rygterne om at Renault også vil melde sig under disse faner er en overraskelse. Renault har før i tiden nydt en kæmpe succes som den ubestridte bedste motorleverandør i Formel 1 tilbage i 90erne hvor de løb med alle trofæer. At de vælger at træne 2 timer ekstra om fredagen må jo betyde at det ikke kun er for at skåne de små hold, men at der rent faktisk kan være en fordel at drage heraf. For ikke nok med at de får to timer mere til at sætte raceren op i, men de får også to timer ekstra tests på baner som Albert Park, Montreal, Sepang, Suzuka, A1-Ring, Hockenheim og Monaco hvor man ellers ikke tester. En fordel der unægtelig vil vise sig i forbedringer af splittider og dermed bedre gridplaceringer.

For de små hold er det desuden en kærkommen lejlighed til at skære ned på transportudgifterne, samt en mulighed for at sole sig lidt i rampelyset alene uden at blive overskygget af navne som Marlboro, Ferrari, West, McLaren, Compaq og Williams.
Skrevet af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com