F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / PREVIEW - SPANIEN


Den spanske racerbane lidt nord for Barcelona, just udenfor byen Montmeló, er velkendt territorium for kørerne. Der bliver testet heftigt på den catalanske racerbane, og der er derfor sjældent de store overraskelser her, da styrkeforholdet her er meget etableret, da alle hold kender deres styrker og svagheder her. Banen kendetegnes ved en meget lang langside, og en god blanding af hurtige og langsomme svingkombinationer. Overhalingsmulighederne her er få, men for enden af langsiden er der gode muligheder. Udgangen af det sidste sving mod opløbsstrækningen er bred og hurtig, og betyder, at den bagvedliggende bil kan få en optimal start på et overhalingsforsøg ned af langsiden. Indgangen til det første sving (Elf-kurven) er også åben, så det er med garanti hér overhalingerne vil finde sted.

Op til Spaniens Grand Prix har West McLaren-Mercedes sagt, at de vil komme med en opdateret aerodynamik og opgraderet motor. Det vil kun bidrage positivt til en, i forvejen lidt kedelig sæson, hvor Ferrari har startet som lyn og torden, mens de normale rivaler ikke har været i stand til at tage udfordringen op. Men Ron Dennis og co. har lovet, at de vil være konkurrencedygtige fra Spanien og fremefter. Vi får se…


Sidste år var Alonso på podiet - hvad sker der i år? - © Schlegelmilch Photography

Imola og Barcelona er starten på den europæiske del af Formel 1 sæsonen, og dem der sejrer her, er historisk dem der når længst i mesterskabet. Kan Michael Schumacher formå at holde Juan Pablo Montoya, Fernando Alonso og Kimi Räikkönen bag sig her, bliver det næsten umuligt for konkurrenterne at æde sig ind på tyskerens forspring. Spanien bliver således et meget vigtigt løb for mesterskabet. Skal der sættes et angreb ind, skal de starte her!

SPANIENS FORMEL 1 HISTORIE

España har været en del af Formel 1 siden 1951. Legendariske Juan Manuel Fangio vandt på Pedralbes banen i det første Grand Prix i Spanien i 1951, og siden da har Spanien været med næsten alle år. Baner som Montjuich og Jarama har været brugt mange gange op gennem 70’erne og 80’erne, mens det nok er Jerez de la Frontera der er mest kendt. Ikke mindst for sin spektakulære afslutning på ’97 sæsonen, hvor Michael Schumacher forsøgte at afgøre VM på en noget alternativ måde, der også kostede ham den samlede andenplads. Jacques Villeneuve blev verdensmester. Men sjovt nok var netop dette løb ikke Spaniens Grand Prix, da Circuit de Catalunya allerede havde overtaget den tjans. Jerez virkede i stedet som Europas Grand Prix, og sæsonfinale – så historisk korrekt er det ikke Spaniens Grand Prix, men vi tager nu anekdoten med her alligevel!

Den mest vindende kører i Spanien er Michael Schumacher. Han har vundet landets Grand Prix hele fem gange (95, 96, 01, 02 og 03) og er storfavorit til at nappe sejren for sjette gang. Historiske kørere som Nigel Mansell, Alain Prost, Sir Jackie Stewart og Mika Häkkinen har alle vundet her tre gange, mens Ayrton Senna kun har sejret i Spanien to gange.


Kong Juan Carlos af Spanien er stamgæst, blandt mange andre berømtheder – © Schlegelmilch Photography

CATALUNYA SET FRA ET TEKNISK SYNSPUNKT

Selvom holdene kender banen godt er det ikke nogen let bane at finde den optimale opsætning på. Catalunya har en meget glat overflade pga. den meget rene asfalt, og der er mange højresving, så dækkene bliver slidt ujævnt. Den glatte overflade gør, at dækkene hele tiden skal være i tiptop stand, og det afsløres let i pit-stop strategierne. Tre pitstop pr. bil bliver dagsordenen i Spanien, og det nok mest pga. den nye regel om, at man godt må køre 100 km/t i pitten, i stedet for de hidtidige 80. Det har, sammen med det faktum, at man ikke må røre ved bilerne efter kvalifikationen vist sig, at være den optimale løsning for alle hold.


Kimi Räikkönen kan være hård ved sine bremser i Spanien – © Schlegelmilch Photography

Den hårdeste belastning for kørerne er i højresvinget op til start/mål-langsiden, hvor man i ”New Holland”-svinget kommer op over 3G i lateral G-kraft. En bane hvor der kræves meget af kørernes tekniske viden, idet opsætningen er utrolig vanskelig, og holdenes teknikere skal vise deres værd i samarbejde med kørerne. Catalunya er én af de hurtigere baner i kalenderen, men selvom de ofte kommer op omkring 300km/t er det ikke en decideret højfartsbane som Suzuka, Spa og Monza. En meget all-round bane, der desværre aldrig rigtig byder på andet end kedelige løb. Men den ligger i Spanien og tæt på Barcelona, så vejret og beliggenheden kan derfor stadig trække mange tilskuerer til.

Der har siden sidste sæson været foretaget lidt ændringer i to faser. Arbejdet med første fase generede ikke aktiviteterne på banen. Der var tale om ændringer af ydervæggene i Repsol og Seat-svingene, samt forbedringer af Repsol-broen, der giver adgang til tribunerne L & M.

Anden fase af arbejdet begyndte i december, og har større indflydelse på omgangstiderne. Der blev således lavet en alternative version af La Caixa-svinget, der gør at der skal bremses tidligere og drejes skarpere mod venstre, når kørerne ankommer til stadionsektionen. Samtidig om-asfalterede man en 500 meters strækning på start/mål-langsiden.



TAG MED GRAND PRIX TOURS TIL BARCELONA

Catalunya banen i Spanien er et populært valfartssted for fartglade europæere. Tidspunktet dikterer gode temperaturer i det catalanske, og en rejse til Barcelona er altid kærkommen. Vores samarbejdspartner www.grandprixtours.dk arrangerer naturligvis en bred vifte af ture til Spaniens Grand Prix 2004, og vi kan kun anbefale at tage derned, enten med fly eller bus. Og man kan også vælge, om man vil bo ved kysten eller inde i Barcelona by.

Vi ønsker alle fartglade danskere en god tur derned, for Formel 1 skal opleves i virkeligheden.

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com