F1JOURNAL.COM / F1 ANALYSE / PREVIEW - CANADA


Formel 1 feltet drager snart mod Canada, og her skal der køres på Gilles Villeneuve banen, opkaldt efter den legendariske Ferrari kører, om hvem der var spået en fantastisk karriere. Det særlige talent nåede desværre aldrig at realisere sine egne, og mange andres drøm, nemlig at blive verdensmester. Den vellidte canadier blev dræbt i en horribel ulykke i 1982. Netop derfor er banen på Notre Dame øen opkaldt efter selv samme, hvis søn senere skulle blive verdensmester i 1997.

Den 4,361 km. lange racerbane ligger nemlig på den kunstigt anlagte ø, Notre Dame. Den blev lavet til verdensudstillingen Expo 67, og siden hen blev bassinet omkring St. Lawrence floden og St. Lawrence Seaway kanalen også brugt til de olympiske lege i 1976. En bekostelig affære, som Claus Borre igennem en årrække, hvert år fortalte os, at beboerne i Montreal stadig betaler tilbage på. Heldigvis er der stadig lidt indtægter ved anlægget, da de jo har asfalteret en rundstrækning på øen, og som hvert år bruges til afholdelsen af Formel 1 Grand Prixet i Canada.

Det skete i det herrens år 1978, og det første løb blev endda vundet af lokalhelten Gilles Villeneuve. Siden har banen afholdt Grand Prix hvert år, og ser ud til at kunne fortsætte med dette i mange år fremover. Banen er nemlig utrolig populær blandt både kørere, publikum og tv-seere. Alt er tidssvarende, selvom banen er over tyve år gammel, og med den store metropol Montreal i baggrunden som en yderligere attraktion, er det ikke svært at tiltrække publikum.


Alesi scorede i ’95 sin eneste sejr nogensinde her i Canada, i sin Ferrari 412T2 – Copyright: Rick Dikeman

HISTORIE
Man kan beskylde løbene i Montreal for meget, men kedelige er de sjældent. Der er næsten altid drama på den lille canadiske ø, både Jean-Pierre Jabouille og senere den dengang unge Ligierpilot, Olivier Panis har begge brækket deres ben på banen. Ricardo Paletti blev efter et uhyggeligt uheld i startområdet dræbt i 1982. Paletti kørte op bag i Didier Pironis stallede Ferrari. Af mere morsomme hændelser kan nævnes den kostelige scene i 1991 med en jublende Nigel Mansell, som er gået over i historien.

Mens Mansell havde travlt med at vinke til publikum over sin længe ventede sejr, så stallede den store englænder sin racer FØR han nåede at krydse målstregen. En måbende Nelson Piquet kunne pludseligt trille forbi den bandende englænder i sin Benetton, og se sig selv som sejrherre. Banen kendes også som stedet hvor Jean Alesi med sin umulige Ferrari i 1995 fejrede sin til dato eneste Formel 1 sejr, efter at den førende Michael Schumacher måtte parkere sin havarerede Benetton racer.

Siden har Canada stået for flere sjove løb. Den sidste chikane før start/mål er altid genstand for adskillige påkørsler, og den er utilgivende, og den kører der kysser væggen bliver belønnet med en stensikker DNF. For chikanen er hurtig, og farten er så stor, at enhver berøring er fatal for hjulophæng.


Michael Schumacher har også hér rekorden for flest sejre – Copyright: Schlegelmilch Photography

Man fristes til at sige naturligvis, når vi kan skrive, at det er Michael Schumacher der har rekorden med imponerende seks sejre på banen siden 1994. Den rekordslugende tysker har vundet her tre ud af de sidste fire løb, og med den sæsonstart verdensmesteren har haft i år, ser det ud til, at han kan fejre en syvende triumf i år, medmindre Button eller Trulli kaster lidt malurt i bægeret.

CIRCUIT GILLES VILLENEUVE - RENT TEKNISK
Banen er lige så hård som den er smuk. Med de to lange lige stræk afbrudt af bratte og langsomme sving og to skarp hårnåle stiller den store krav til både motorer, bremser og dæk. Grundet kombinationen af lange lige, hurtige stræk og de mange langsomme chikaner er banen en medium/lav downforce bane.

Traditionelt er der en del der udgår af løbet med teknisk defekt, alt lige fra eksploderende bremser til dramatiske motoreksplosioner. Specielt bremserne får tæsk, i de hårde nedbremsninger ind til chikaner efter de hurtige langsider. Asfalten er langt fra glat og er endda flere steder ret bumpet. Så selve banen får ikke topkarakter af kørerne, selvom den er ulig de fleste andre i kalenderen. Banen sammenlignes ofte med Monaco, fordi betonvæggen står meget tæt på asfalten. Banerekorden tilhører Juan Pablo Montoya med en omgangstid på 1.15.960, sat i 2002.



Der er hele 3 gode overhalingsmuligheder på banen. Den første kommer lige efter start/mål under nedbremsningen til Senna chikanen. Man skal gennem chikanen i 2. gear, og herefter helt op til 6. gear før man når til den ekstremt snævre Island Hairpin, en anden af banens glimrende overhalingsmuligheder. Op af langsiden, gennem højre/venstre kombinationen som er sving 3 og 4, tages i 2. gear gennem kombinationen som egentligt er en chikane. Fuld gas igen gennem banens hurtigste sving med 240 km/t før en meget hård nedbremsning til en anden overhalingsmulighed, Pont de la Concorde chikanen. Det var her Olivier Panis kørte galt i sin Ligier og brækkede begge ben.

Denne chikane er vigtig, da den er altafgørende for farten ud på langsiden, hvor man kan nå 300 km/t før man bremser ned under broen. Under morgenens træning kan dette stykke være vådt af regn og dug og derfor ret glat. Man kan tage denne chikane - sving 8 og 9 -i tredje gear. Igen er udgangen kritisk da den er vigtig for den fart man bærer med ud på langsiden hvor man igen når op på knapt 300 km/t. nedbremsning til det mest oplagte overhalingsområde, den ekstremt snævre Virage de Casino hårnål som tages i andet gear. Den sidste langside følger, hvor man kan nå op på over 325 km/t før man når op til den sidste hårnål, som tages i tredje gear og man har igen nået start/mål området.


Det er heldigvis langt fra alt der går efter planen i Canada – Copyright: Schlegelmilch Photography

En bane der således indbyder til overhalinger, og kvalifikationen er derfor ikke nær så afgørende som det er tilfældet på baner som Monaco og Hungaroring. I Montreal er langsiderne nemlig lange nok, heldigvis.

Af Kent Kirkegaard Jensen
kent@f1journal.com